folder Tahribat.com Forumları
linefolder Webmaster ve Yazılım Geliştiriciler
linefolder Yeni Başlayacak Blog Yazarlarına Tavsiyeler

Yeni Başlayacak Blog Yazarlarına Tavsiyeler

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    CyberAngel
    CyberAngel's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

Merhaba arkadaşlar,

Geçenlerde bir konum silindi.İlk kez bir konumun silinmesine bu kadar içerlendim nedense.Tahribat'ın öyle konulara ihtiyacı yokmuş.Haklı bir gerekçe olabilir tabi ki.O zaman bende bildiğim bir konuda katkıda bulunmak istiyorum.Blog yazarlarına, yeni başlayacaklara kendi kişisel tecrübelerimden bir şeyler aktarmak istiyorum.

Öncelikle şunu bilmenizi istiyorum.Daha önce kimseye tavsiye vermedim.Hep okudum, hep araştırdım ve hep bir şeyler yazdım.6 yıldır blog yazıyorum, 10 yıllık web sitesi tecrübem var.Tabi burada benden çok daha bilgili arkadaşlar olabilirler.Ben daha çok yeni başlayacak arkadaşlara tecrübelerimden bahsetmek istiyorum.Bir blog sitesi açmak istiyorsanız bu yazı sizin için güzel bir başlangıç yazısı olacaktır.

Blog açmak eskisine göre çok daha kolay bir iştir.Google'ın blogger servisi sayesinde herkes ücretsiz ve basit bir şekilde çok kısa bir sürede blog sahibi olabilir.Blogger ücretsizdir, kolaydır ve güvenlidir.Eğer legal içerik paylaşıyorsanız sitenizin kapanması, silinmesi gibi bir sorun olması neredeyse imkansızdır.Trafik sorununuz, yavaşlama sorununuz olmaz.Bir host üzerinden yayın yaparak yaşanabilecek problemlerin tek bir tanesini bile blogger ile yaşamazsınız.2008 ve 2011 yılında blogger'a devlet tarafından yapılan engelleme dışında bu kadar yıldır blogger servisinde bir sıkıntı yaşamadım.O yüzden blog yazmaya başlamak için blogger üzerinden yayın yapmak en doğru tercih olacaktır.İnternet'te nasıl blog açacağınızı anlatan dizünelerce yazı bulabilirsiniz.

Baştada dediğim gibi blog açmak artık çocuk oyuncağıdır.Ama asıl iş sonrasında başlıyor.Her blog yazarı yazılarının okunmasını ister.Takip edilmek ve olabildiğince çok ziyaretçinin sitesini ziyaret etmesini hedefler.Bu para kazanmak içinde de, kişisel bloglar içinde, diğerleri içinde böyledir.Okunmak için yazarsınız.O yüzden blogunuzun içeriği çok önemlidir.Blog türlerini üçe ayıralım;

-Kişisel Bloglar

-Temalı Bloglar

-Genel Bloglar

Kişisel bloglar; eskiden iş hayatına atılanların bile cv'lerine eklemek için oluşturduğu blog türleriydi.Ama şimdi kişisel blogların bile içerikleri çok farklı oluyor.Çünkü kişisel blogların hedef kitlesi sınırlıdır.Söylediğim gibi her blog yazarı daha fazla okunmayı hedeflediği için kişisel olduğunu iddia eden blogların bile Google arama trendlerinde arama hacmi yüksek olan kelimlerde içerik girdiğini görebilirsiniz.Çünkü bu şekilde içerik girmezlerse ziyaretçi sayısı hiç bir zaman tatmin etmeyecektir.Dolayısı ile okunmadıktan sonra yazmakta anlamsız olacaktır.Eskiden Wolkanca diye kişisel blog olduğunu iddia eden bir site vardı.Bu site çok fazla büyümüş, çok başarılı olmuştu.Başarılı olmasının sebebi ise kişisel site olması değil, her konuda özgün içerik yazabilmesidir.O yüzden Wolkanca gibi siteler kişisel sitelere örnek olamazlar.Ama blog yazarlığı için iyi bir örnek olabilir.Wolkanca Türkiye'de blog yazarlarının nasıl içerik girmesi gerektiğine örnek olan öncü bir siteydi.Eğer bir kişisel site açmayı düşünüyrosanız Wolkanca gibi her telden yazabilecek, uzmanlık alanlarınızı yazılara dökebilecek yeteneğe sahip olup bir marka olmayı hedeflemelisiniz.Aksi taktirde sadece eşinizin dostunuzun girdiği ya da kazayla Google'dan atlayan ziyertçilerin uğradığı bir siteniz olur.

Temalı bloglar, temalı blog nedir ? Ne olduğunu buradan başka hiçbir yerde öğrenemezsiniz çünkü bunu şimdi ben uydurdum :) Temalı blogtan kastım içeriği belli olan bloglardır.Temalı bloglara teknoloji, magazin, oyun, kadın, moda gibi siteler örnek olabilir.Bu tema altınta açılan bloglar özgün ve belli kategoride içeriğe sahip olacağı için kişisel sitelerden daha başarılı olacaktır elbette.Özellikle uzmanlık gerektiren bir siteye sahipeniz her zaman bir adım önde olacaksınız demektir.Örneğin Apple ve Mac başlıklı ve içeriği tamamen bundan oluşan sizin yazdığınız özgün bir siteniz var ise arama motorları sizi bu konudaki aramalarda genel içeriğe sahip sitelerden daha önde çıkaracaktır.Bu daha fazla okunmak ve daha özel olmak demektir elbette.Bütün seo makalelerinde bu tür sitelere yönelmenizi önerirler.

Ben önermeden önce bir kaç uyarıda bulunacağım.Çünkü bu tür sitelerin zorulukları vardır.En başta içerik sıkıntısı çekebilirsiniz.Bir yeden sonra yazacak bir şey bulamayabilirsiniz.Yazılarınız ne kadar kaliteli ve özgün olursa olsun, eğer güncel kalmayı başaramazsanız yazılarınız değersiz olacaktır.Kaliteli ve özgün yazmak kadar güncel kalmakta özellikle son zamanlarda hayati öneme sahiptir.Yani haftada 1-2 tane yazı ile okunmak mümkün değil.Böyle davranırsanız ne kadar kaliteli ve özgün olursanız olun arama motorları sizi dikkate almayacaktır.Dolayısı ile okunamayacaksınız.O yüzden güncel kalmak ve istikrarlı olmak çok önemlidir.Devamlı olarak içerik girmeniz gerekir.Günde en az 1 yazı yazmalısınız.İstikrar çok önemldir.Bir süre yazıp, bir süre ara vermek hem okuyucularınızın tekrar ziyaret etme ihtimalini düşürür hemde arama motorlarında sıralama kaybettirir.Ben bugün 10 tane yazı yazim 1 hafta yazmak zorunda kalmayım gibi bir anlayış içindeyseniz bu düşünceden vazgeçin.Kişisel, temalı, genel ya da her ne olursa olsun hangi site olursa olsun güncel kalmak ve istikrarlı davranmak her zaman size kazandırır.

Genel bloglar, son yıllarda daha çok tercih edilen ve bence daha başarılı olan blog türleridir.Çünkü bu tarz bloglar her telden yazabilirler.İçerik sıkıntısı çekmeleri zordur.Daha güncel kaldıkları için başta Google olmak üzere bütün arama motorlarında güncel ve geniş içerik avantajını ellerinde tutarlar.Bir gün teknoloji hakkında bir yazı girmişken diğer gün başka kategoride örneğin blogger'da bir ipucu paylaşabilirler.Ya da seo makalesi yazabilirler.Oyun paylaşabilir, oyun ipuçları verebilir, aldığı bir ürünü tanıtabilir dolayısı ile her şey hakkında yazabilirler.Okuyucuların daha çok sevdiği blog türleridir.Örneğin hem blogger ipuçları paylaşan hemde oyunlar hakkında yazılar yazan bir blog düşünün.Ziyaretçi blogger için yazılan bir makaleye arama motorundan geldiği zaman, blogger makalesinde işi bitecek ve siteden bir daha uğramamak üzere çıkacaktır.Ama oyun bölümünde yazılan bir yazı dikkatini çektiyse blogger ile işi bitsede siteyi ziyaret etmeye devam etme olasılığı daha fazladır.Bu durumda genel blog sitesi ziyaretçiyi yazdığı blogger makalesi ile sitesine çekmiş, oyun yazıları ile de sitesine bağlamış olacaktır.Ama temalı bir sitede bunun olma olasılığı düşüktür.

Nasıl bir blog açacağınıza karar verdiyseniz birazda nasıl yazmanız gerektiğinden bahsedelim.

Hedef kitlenizi büyütün; ne tür bir blog olursanız olun daha fazla okunmak için hedef kitlenizi geniş tutmanız gerekli.Lafı fazla dolandırmadan direk olarak konuya girelim.Her zaman herkesin anlayabileceği şekilde yalın ve basit yazmak sizin için avantaj olacaktır.Son kullanıcının anlayacağı şekilde yazmanız gerekir.Programlama dilleri temalı bir blogunuz olduğunu düşünün."Php ile sayfalama" hakkında yazdığınız yazıyı okuyan herkes anlıyorsa okuyucu kitleniz daha geniş olacaktır.Ama eğer sadece bu konuda belli uzmanlığa ulaşmış kişilere anlatım yapıyorsanız o zaman da okuyucu kitleniz daha düşük olacaktır.Son kullanıcı programlama dilleri hakkında hiç bir bilgisi olmayan bir ziyaretçi olabilir.Ziyaretçi programlama dilleri hakkında bilgiye ihtiyaç duyduğunda arama motorunda arama yapar.Sitenizi ziyaret ettiğinde sizin yazdığınız "PHP ile sayfalama" makalesi son kullanıcının anlayacağı düzeyde olmaz ise ziyaretçi siteyi terk edecektir.Ama basit ve yalın yazarsanız hem bu konuda uzman kişilere hemde son kullanıcıya hitap etmiş olacaksınız.Hedef kitleniz daha geniş olacaktır.

Güncel ve istikrarlı olun; daha öncede söylediğim gibi güncel ve istikrarlı olmaz iseniz blogunuzu çöpe atabilirsiniz.Çünkü her ne sitesi olursa olsun son zamanlarda güncellik hayati öneme sahiptir.Bloguma bugün 10 tane yazı girdim bir hafta yazı yazmayım gibi bir anlayışa sahip olmayın.Bu size sadece kaybettir.Bir günde 10 yazı yazıp devamlılığını getirememek yerine günde 1 yazı yazarak istikrarı sürdürmeniz sizin için çok daha avantajlı olacaktır.

Lafı dolandırmayıp okuyucuya istediğini verin; Çoğu seo makalesinde yok şu kadar kelimenin altında yazmayın, yok şu kadar kelimenin üstünde yazmayın gibi tavsiyeleri okumuş olabilirsiniz.Ben size bunu tavsiye etmiyorum.Bazen uzun ve adım adım anlatmanız gereken makaleler olabilir.Ama bazende çok basit bir şeyin yazısını yazmak isteyebilirsiniz.Basit bir şey için seo tavsiyelerine uyacam diye lafı ballandırıp, dallandırıp budaklandırıp uzattıkça uzatmayın.Okuyucuya istediğini hemen ulaştırın.Emin olun bunu daha çok seveceklerdir.Bizim milletinde okumaya üşendiğini unutmayın.100 kelimede oluşturabileceğiniz ana fikri 500 kelimede vermeye kalkadarsanız kimse bunu okumak istemeyecektir.

Sosyal medya desteği gerekli mi; Lanet olsun ki gerekli.Her blog yazarının sosyal medya ile içli dışlı olması farzdır.Ziyaretçiler sitenizi sevdilerse onlara sitenizi unutturmamanız sizin en temel göreviniz olmalı.Sitenizi sürekli takip etmeleri için onlara sadece adres çubuğuna sitenizin ismini yazıp takip etme şansı tanımak biraz bencilce olur.O yüzden yazılarınızı başka yollardan ulaştırmanız gerekir.Bir kaç yıl öncesine kadar bunun en iyi yolu feedburner gibi rss kaynaklarıydı.Siz mail ve rss kaynaklarını kullanmaya devam edin.Ama aynı zamanda okuyucularınızın sizi Twitter ve Facebook gibi popüler sosyal paylaşım sitelerinde de takip etmesine imkan verin.O yüzden sosyal medya ile blogunuzu desteklemek okuyucu kitlenizi arttırmanız için iyi bir yoldur. 

Neyse çok uzattık galiba.Bu yazı birilerine faydalı olursa devamını da yazabilirim.Size burada aktardıklarım tamamen kendi kişisel tecrübelerimdir.Hiçbir seo makalesinden alıntı yada çalıntı değildir.

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    telekom
    telekom's avatar
    Erkek
    Guzel yazi olmus hocam eline saglik, izninle 1-2 noktaya da ben degineyim:
    1-) blogger'da reklam yerlesimini istediginiz gibi yapamiyorsunuz, yapsaniz bile o kadar kolay olmuyor. Ozellestirme wordpress'e gore bayagi gerilerde.
    Yinede baslangic olarak kullanilabilir.
    2-) tek bir konu hakkinda yazin, benim gibi yaparsaniz kendi yazinizi sadece kendiniz okursunuz.
    Az once farkettim, blog icin "onion server olusturmak" diye bir yazi yazmistim. Forumda da bununla ilgili bir konu (TOR Üzerinden Web Yayını Yapmak) oldugu icin cevap olarak konuya da yazdim. Adminlerden ya da modlardan biri de yaziyi dokumanlara eklemis. Yaklasik 600.000 okunma sayisi var.
    Blogtan sogudum hocam :)
    3-) okunmak istiyorsaniz once google keywords'u kullanip icerik yazmayi dusundugunuz konunun kac defa arandigina bakip oyle karar verin.
    Kucuk bir kisma hitap ediyorsaniz paylastigi yaziyi haliyle google botlarindan baska okuyan olmaz.
    4-) guncellik onemli.
    5-) bilal'e anlatir gibi anlatin. :)

Yukarida saydiklarimin hicbirini yapmadigim icin aklima gelenler bunlar.

Hocam bu arada senin blog adresi ne?

vatandaşa kafam girsin!..
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    CyberAngel
    CyberAngel's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

İyi yere dikkat çekmişsin hocam.Blogger ne kadar harika olsada bazı kötü yanlarıda var tabi ki.En başta hala kategori sisteminin eklenmemiş olmasıdır.Bu yüzden yazılarınızı kategorilere ayıramıyorsunuz.Etiketleri kullanarak kategoriler oluşturmanız mümkün olsada WordPress'teki gibi olmuyor.

Blogger'ı kurmak kolay, özelleştirmek ise karmaşıktır.Blogger için İnternette yazılmış yüzlerce makale ile özelleştirme ve yeni fonksiyonlar eklemek mümkün.Ama bir yerden sonra kodlar içinden çıkılmaz bir hal alabiliyor.

Yinede kolay kurulum, kolay kullanım, tam güvenlik ve Google güvencesi ile yeni başlayanlar için doğru bir seçim olacaktır.

@telekom profilimde yazan blog hocam.

Toplam Hit: 826 Toplam Mesaj: 3