Yeni Yapılacak Binaya Fiber Altyapı Getirilmesi Hakkında
-
Merhabalar , şuanda bulunduğum yerdeki bir yerimizi müthaite verdik %50 %50 olacak şekilde yeni yapılacak projede bir çok kişiden duyduğum şu gerçekliği varmı bilmiyorum.
Eğer yeni bina iç tesisatı fiber olarak döşenir ve müthait firma telekoma bu yönde başvuru yaparsa telekom o binaya fiber hat çekiyormuş
bunu bölgede bir çok yeni dairede gördüm.
Eğer bu şekilde biri işleyiş mümkün ise müthait firmaya baskı yapacağım bina içi fiber tesisat çekmesi için
Diğer yandan 2. sorum ise
Yeni yapılacak bina ile bizim mevcutta oturduğumuz bina yan yana yani arada 2-3 metre mesafe var sadece.
Eğer kendi oturduğumuz binadaki altyapıyı kendim ücreti ile fiber olacak şekilde döşersem kendi binam içinde başvuru yapabilirmiyim bu şekilde?
Mevcut alt yapı 25 Mbps VDSL bakır telefon hattı.
-
-
hocam en net cevabı bi müdürlükten alırsın gidip birebir konuş kulaktan dolma işler ile yapma yeni binalarda fiber çok önemli ve iyi olur benimde böyle ilerde mütahit durumu olabilir benimde aklımda var bu .
-
Kablonet o dediğini yapıyor ama fiber hakkında bilgim yok. Hatta şuradan geçsin odanın şurasına kadar gelsin falan deyince hallediyorlar.
-
türknetle de iletişime geçmeye çalış, zor ama yapabiliyorsa asıl onlar çeksin fiber :)
-
Firmalardan biri fiber çekerse diğeri o binaya girmiyor. Örneğin; superonline çektiyse, TT, TurkNet çekmiyor.
O nedenle birbirlerinden haberleri olmadan git hepsine başvur. Mümkünse hepsi çeksin, abone olurken rekabet ortamı yaratırsın. TT de şuan altyapı yatırımları durma aşamasında ama yakında bir binada varsa getirirler.
Bir diğer konu, müteahhit her daireye fiber çekmesi zor, anlamaz, fiber sonlandırması vs.. beceremezler. Her daireye Cat-6A kablo çeksin ve her evde wifi/modem için uygun bir yerde (koridor) prizde sonlandırsın.
Toplama noktası olarak da hepsi bodrumda veya enerji odasında 24/48'lik switchde (ki bunu isp verir) sonlandırsın. 100 m. geçmediği sürece cat-6A kablo 10 Gb/sn bandwith hızı sağlar. 100 m. sonrası 2,5 gb/sn düşer. (fiber ile aynı hız)Detaylı yazdım, çünkü müteahhit bu işten anlamaz, elektrikçiye devreder oda gelir en ucuz cat-5e utp kablo çeker ve onuda adam gibi sonlandırmaz(çakamaz) ve 100 Mb/sn hızı zor görürsün. Sonuçta cat-5e (100-250 mhz) de, cat-6a (500 mhz'de çalışır) da ona göre aynı bakır kablo gibi gelir. Yapılmışken adam gibi yapılsın.
Eğer kendi dairen varsa; mutlaka her odaya bir cat-5/6 duvar prizi koydur ve switchden gelen ana priz yanında prize sonlandırsınlar. İlerde wi-fi arka odadan çekmiyor vs derdin olmaz.
cukurova tarafından 05/Kas/22 20:05 tarihinde düzenlenmiştir -
-
TTnet fiber Gpon için bina içi yapısal fiber kablolamaya karışmaz. ama bina içi fiber kablolama için fiber kablo tedariğini ilgili il müdürlüğünden ücretsiz olarak tedarik edebilirsiniz yada müteahhitiniz edebilir. Biz başvuru yaptığımız da bize adreste kaç tane daire olduğu ve enerji odasından dairelere iç tesisatta kaç mt fiber gideceği ile ilgili bizden bilgi aldılar bizde ortalama gidecek kablo metre'sini söyledik.fiber kabloyu kablo topu şeklinde bize verdiler. binamıza elektrikçiye dairelerde uygun olan buatlara kadar özenle çektirdik. bina oturumu aldıktan sonra başvuru sayısına göre binaya dairelere dağıtım yapacak "fiber splitter" kutusunu koymaları için sürec hızlandırmaktadırlar. ama bu işlemleri yapmadan bulunduğunuz lokasyona yakın Gpon ucu olup olmadığını il müdürlüğünden teyit etmeniz gerekiyor. zaten uç çıkıyorsa o lokasyona size dediğim gibi daire iç tesisatı için fiber kabloyuda verirler. bakır ankastre yağlı kablo konusunda metre birim fiyatı ve işletim maliyeti fibere göre çok yüksek olduğu için Gpon da sıkıntı çıkarmıyorlar benim gördüğüm.
diğer bir konu ise mevcut binanızda da aynı şekilde durumu söylersiniz bizim binamıza abonelikler var. bina içi tesisatı fiber yapsak yeni bina ile birlikte gpon tesisini yaparmısınız diye bilgi alabilirsiniz. dönüşüme sokarlar binanızı. Gidip bilgi alırsanız süreç sizin için kafanızda daha da netleşir. Müteahhitiniz le de altyapı ve teknoloji gibi konulara yatkınsa o da çözecektir.
-
Hocam ben şantiye de görmüştüm şantiyenin elektriğini yapan firma dairelerden pano odasına kendileri çekmişti. Üzerlerini de numaralarındırıyor karışma ihtimali de yok.
-
müşteri şartı olayı geride kaldı. turkcell superonline için konuşayım arsa sahibinin arayıp söylemesi yeterli. bizim apartmanda yeniydi ona arattım 1 gün sonra gelip çektiler altyapıyı. ben bölge sorumlusu adamın telefonunu bulmuştum direkt onu verdim arsa sahibi onla konuştu. arsa sahibinin imzası yeter demişti.
insidae tarafından 18/Kas/22 11:03 tarihinde düzenlenmiştir -
Fiber ilk yıllarda firmalar kendi proje alanlarına göre çalışıyorlardı.o noktalara yakınsın veya değil gibi bir de en önemli pazarlama uygulamalarından birisi maliyet yatırımına dikkat ediyorlardı site veya amortisman durumları gibi.şu an rekabet var ama fiyatlar zarar verici boyutlarda her alan da olduğu gibi.Bu konu da ne kadar çok bilgi sahibi olursan o kadar net olursun.mütahhitin Karadeniz li veya Benjamin kafalı olmasın yeterli bol şans.