Yezidi"Ye Sahip Çıkalım! - Kıssadan Hisse Tarzı Bir Şey -
-
Ortalama 6-7 yıl önce bir edebiyat dergisinde okuduğum bir hikayedir. Son günlerde çevremizde yaşanan olaylar açısından manalı bir hikaye olduğunu düşündüğümden hatırladığım kadarıyla sizlerle paylaşmak istedim
Bir gün bir yezidî, bir yahudî, bir hristiyan ve bir müslüman vatandaş köyde ki müslüman bir adamın bahçesinden meyve çalmaya kalkmışlar. Bir başarılı deneme, iki başarılı deneme, üç başarılı deneme derken müslüman olan bahçe sahibi bunları yakalamış. Öncelikle yezidi olanın yakasına yapışıp sormuş:
"Be hey şaşkın! Hadi bu adamlarla ben aynı Allah'a inanırım, hakları vardır bahçemden yemeye, ya sen kim olursun?" demiş ve bir temiz dövmüş.
Sonra yahudi olanın gırtlağına yapışmış.
"Be hey dini imanı para olan! Hadi bunların biri din kardeşim, diğeri de bizim peygamberimizden önce gelen peygamberin ümmeti. Onların hakkı var da, sen o hakkı nerden bulursunda bahçeme girersin?" demiş. Bir temiz yahudiyi de pataklayım göndermiş.
Hemen arsından hristiyan olanın yakasına yapışmış.
"Ulan gavur! Hadi bu adam benim din kardeşimdir. Göz hakkı vardır, istediği kadar yiyebilir. Sen benim bahçeme girme hakkını nerden bulursun?" demiş ve ona da temiz bir dayak çekmiş.
Müslüman olan hırsız din kardeşliğinin verdiği rahatlıkla sırıta sırıta bahçe sahibine bakmış. Dayak yemeyeceğinden fazlasıyla eminmiş. Bahçe sahibi ani bir hareketle müslüman olan hırsızında yakasına yapışmış.
"Ulan haydi onlar gayrimüslimdir, dinleri-töreleri sapkındır, bilmezler, cahildirler. Çalarlar, üstüne dayaklarını da yerler. Ya sana ne olur da din kardeşinin bahçesine girip hırsızlık yaparsın?" demiş ve en güzel dayağı müslüman olan hırsıza atmış. Hırsız yediği dayak esnasında fırsat bulup şu feryadı etmeye başlamış;
"Yezidî'ye sahip çıkalııım! Yezidî'ye sahip çıkalııım!"
Velhasılî kelâm; "öteki" dediğimiz yezidinin hakkını gözetmediğimiz sürece, hakkımızın yenmesi de gayet doğaldır. Sıranın bize gelmesini bekleyedururken bir de bakmışız sıra bize gelmiş :)
-
Wow! Çok iyiydi =)
-
super valla eline sağlık
-
değişik bişe bunlardan daha önceden okyodum böle kısa hikayele oluyodu ama derin anlamları oluyodu
-
anlaya bilene anlamı cok yüksek bir konu herkes okumalı bence
-
çıkarılcak anlamı bilen varsa açıklasın :|
-
tuncaxxz bunu yazdı:
-----------------------------
çıkarılcak anlamı bilen varsa açıklasın :|
-----------------------------Sana dokunmayan yılan bin yıl yaşayınca bi gün gelip seni sokar ;)
-
vay anasını :|
-
Yezidi dedin,aklıma doğal olarak Mardin geldi..
Rahmetli dedem anlatırdı,aralarındaki diyalogları..
Malum,Mardin tam bir mozaik,Süryanisi,yahudisi,yezidisi..
Bahsettiğim yıllar 1940-70 arası Mardin-Merkez..
Ramazan ayında gayri-müslimler,öğle vaktinde yemek yiyecekleri zaman,dükkan kapısını kapatır,dükkanının en arkasına gider,yiyeceğin kokacak,duman yapacak bir yiyecek olmamasına özen gösterirlermiş..Ramazan vakti sokakta,ağzı oynayan bir gayri-müslim görmen imkansızdı diyordu dedem..
Paskalya bayramında,musevilerin de hamursuz bayramlarında gene karşılıklı hoşgörü olurmuş,süryani vatandaşlar Boyalı Yumurta hediye ederlermiş müslümanlara..
Ya şimdi?