Yönetici Kavramı (Farklı Bir Açıdan)
-
Bir yönetici nasıl olmalı, iyi bir yönetici nasıl olmalı gibi sorulara patır patır, cevaplar hazırdır.Liste çıkarsak 100 tane şey söyleriz.Fakat ;
Değişen günümüz, değişen teknoloji, değişen hayat...Herkesin kendini geliştirmesi gereken bir zamandayız.
Nerden çıktı bu şimdi ?
Bilgisayar mühendisliği okuyorum.2001 yılından beri javascripttir odur şudur budur uğraştım ve artık bunaldım.Hele mühendislik derslerini nasl kullanacağımı anlamadığım, lise 2den itibaren dersi dinlemek yeirne sabah 5 e kadar bilgisayar başında durup 2 saatlik uykuyla okula gidip orda uymakla geçirdim.O yüzden lise2den itibaren yok.Neyse ;
Bilgisayar mühendisliğini sevmiyorum, gelecekte böyle bir iş yapmak istemiyorum
İstediğim iş ne peki ?
Ailesel bir durumla, şirket kurulabilir.İlaç şirketi.Okulumun bitmesi bekleniyor.Şirketi sağlam şekilde çalıştırmak istiyorum ki, devam etmese bile gözüm hep şirketimsi olaylardaydı.Reklam, şu bu.Yöneticiliğin bana daha uygun olduğunu düşünüyorum.Herhangi bir yöneticilikte değil.Sürekli bulduğum ve, değerlendiremediğm 3-4 sene sonrada birinin yapıp ; ah bee dediğim fikirleride pazarlamak istiyorum.Sonuç olarak ;Mühendisliği bitirmiş bir yönetici olmanın iyi olacağnı düşünüyorum.Yüksek lisansı, işletme vs.. gibi bir alanda okuyacağım (yurt dışı olabilir).Bir mühendisin sorun çözme yeteneğine sahip olmak gerek.Kötü giden derslerimi (aslında ne boka yarıyacak diye gitmediğim dersleri) bu dönem en az b ile vermeyi hedefliyorum.Artık sıkı asılıp, bitiricem okulu.
------
Sizce işletme lisansı yapmış bir mühendisliği bitirmiş bir yönetici ne derece sağlam olabilir ?
Tabi burda kişisel yetenekler, dil, tecrübe ıvır zıvır var. biz soyutlayalım.Yönetici durumunda kendime güveniyorum.Genel olarak baktığımızda nasıl bir yapı izler ?
Yada ne gerekir yöneticilik için ? Açıkçası işletme mezunu olması şart olarak görmüyorum fakat, ekonomiyi bilmesi, sorunların üstesinden gelmesi, geleceği görerek yatırım yapmasıda şart.Gelecek işi ar-ge ile olur, sorun çözme işini mühendisten iyi kim yapar ? Ekonomi kısmı içinde işletme :)
Farklı alanlara transfer olmak nasıl bir şey olur ki ? Başarı oranı düşer mi ? Erken yaşta alan, dolayısızla meslek seçtiriyorlar.Lise çağında bin kere söyledikleri halde anlamadığımız şeyler oluyor.Bir musubet ile fark ediyoruz.
-
sorun çözme işini mühendisten iyi kim yapar?
ilk buna cevap vereyim. sorun çözme işini o sorunu oluşturan konunun uzmanı yapar. mesela sorun bilgisayarla ilgiliyse tabi ki o sorunu bilgisayar mühendisi, bir yöneticiye göre daha kolay çözer. ama işin içine "insan" girince, izlememiz gereken yol bilgisayardaki sorunu çözmektekinden farklılaşıyor. bir kere insan makine gibi değil. yani makinede katı kurallar vardır. belli sorunlarda belli çözümler üretir, uygularsın ve o sorun ortadan kalkar. ama insanda bu böyle değil malesef. kısaca olaya "o kadar sistem kuruyorum, onlarda çıkan sorunları çözüyorum, insanların üreteceği problemleri de çözerim" şeklinde yaklaşmak biraz fazla hafife almak olur.
sağlam yöneticiyi sormuşsun. sağlamdan kastın iyi heralde? iyi yönetici olabilmek; çalışanlarını çok iyi tanımana, çevresel değişimleri iyi analiz edip en doğru kararı en kısa sürede vermene, rakip firmaların hamlelerini doğru tahmin edebilmene vb koşullara bağlı.
ne yapayım diye sorarsan; senin durumunda olsaydım eğer kaçıncı sınıfsın bilmiyorum ama hiç işime yaramayacağını bildiğim bölümü bitirmekle uğraşmaz, direk ilgilendiğim alana geçerdim. evet işletme okumadan da yönetici olursun ama o durumda hem şanslı olman gerekir hem de çoooook çalışman gerekir. okuldan mükemmel yönetici olarak çıkamaz kimse ama eğer yönetici kariyerini okuldaki eğitimin üstüne kurarsan, çok daha kolay yükselirsin.
ne yaparsan yap, sevmediğin işe hayatını adama.
-
sorunları genel olarak mühendis gözüyle bakmak farklı olabilir, dediğim gibi işletme gibi bir destekle o konuda da bilgi almak gerek.
Up niteliğinde msj.
edit:
hocam tabi ki sevmediğim işte çalışmak istemem, fakat en iyi bildiğim şeyden mezun olmak istiyorum.Bilgisayar kadar iyi bildiğim başka bir konu yok.Tek zorlayan mühendislik dersleri, 1 senedir düzeltmek istyorum fakat, lise 2 den itibaren dersleri hiç dinlemedim.6-7 senedir fizik, kimya, biyoloji, matematik vs.. ile aram iyi değil demek.
1 senedir düzeltmeye çalışıyorum fakat ha deyince olmuyor, bu sefer hazır hissediyorum kendimi.Derslere düzenli gidip halledicem umarım.
İlla normal bir şirket olmasınada gerek yok, bilgisayar üstüne birşeylerde yapabilirim.Geleceğin ne getireceği belli olmaz.
-
Lider doğru işleri yapar;
Yönetici işleri doğru yapar; -