Yurtdışı Milletvekilliği
-
Bugün Mustafa Balbay'ın yazısında gördüm. Buna dikkat çekmiş.
Türkiye'nin yaklaşık 7-8 milyon vatandaşı gurbette yaşıyor.
Bunların 1 milyon 400 bin'i sadece Almanya. Bir Antalya; şehir nüfusu kadar.
Şimdi Cumhurbaşkanlığı için, referandumlr için sandıklar kuruluyor oy kullanabiliyorlar. (katılım düşük olsa da)
Peki; genel seçimlerde oy kullanıyorlar mı?
Kullanıyorlarsa onların vekili kim?
Kullanmıyorlarsa kullansalar bir ya da iki tane milletvekili çıkarsalar meclise girse onlar. Mesela diyelim ki X partisi almanya milletvekili.
Sonuçta bizim de vatandaşımız onlar en azından meclise gelecek milletvekilleriyle onların yurtdışında yaşadığı sorunları daha iyi görüp devlet elinden geleni yapabilir.
Sizin görüşleriniz neler?
-
bugün burada c.başkanlığı için oylama yapılıyordu ama ben gitmedim.. benim için 3 aday da gereksiz.. normal seçimlerde sınır kapılarına gidip oy kullanıyorlar, mesela kapı kule sınır kapısında .. duyduğuma göre ilerde tüm elçiliklerde genel seçimler için falan da sandık konulacak yani sınır kapılarına gitme zorunluluğu yok..
diğer dediğin olaya gelince, y.dışında yaşayanların sorunlarına türkiye devleti müdahale edemez ki.. bu o ülkenin iç işlerinin sorunudur, ancak tavsiye ederler ama zaten her şey biliniyor.. aslında türklerin sorunlarından çok yabancıların sorunlarına değinmek gerekiyor. çünkü adamlar kendi ülkelerinde yabancı konumuna düşmeye başladı.. :))
-
Hocam mesela sen yurtdışındasın. vatandaşı olduğun Türkiye Cumhuriyeti'nden yaşamasan bile herhangi bir beklentin yok mu? Gidip sigorta bağlasın demiyorum ama illa ki yurtdışındaki vatandaşın da türkiyeyle ilgili bir beklentisi vardır. Ya da dediğin gibi ötekileşiyorlardır bu konuda devletler arası girişim yapabilir. En azından devlet "biz sizin arkanızdayız" mesajı vermez mi? Unutmadığının bir göstergesi. Yani her konuda yok olmaz içişlerine karışılmış olur falan olmaz bence türkiyenin de yapabileceği birşeyler vardır muhakkak.
-
hocam senin göremediğin nokta, adamlar zaten türkiye den kaçıp yurtdışına gidiyor zaten :) yani devlet adam gibi devletliğini yapsaydı bir çok insan türkiye de kalırdı.. bunlardan biri de benim. o yüzden şahsen devletten bir beklentim yok, mümkün mertebe hiç karışmasın bana .. elin gavuru zaten kendi ülkemden daha çok değer veriyor, daha çok adam yerine konuluyorsun, kimse hor görülmüyor, A noktasından B noktasına gelene kadar yolda kim gördüyse büyük küçük selam veriyor..
Kısacası buradaki insanların pek sorunu yok, asgari ücret sistemi çok iyi. Öyle bir kota koyuyor ki, türkiye deki ortasınıf aileden bile çok iyi geçiniyorsun.. İsviçre için 8000 lira civarı bu kota, eğer çalıştığın yer bu paradan az ödüyorsa, devlet üstünü tamamlıyor. Adam gibi özel sigortanı yaptırabiliyorsun, kira ödeyebiliyorsun, iyi beslenebiliyorsun.. Türkiye deki asgari ücret ise ölmemek üzere kurgulanmış..
Sorun varsa, türklerin uyumsuzluk sorunu var. Bir kadınla tanıştım geçen aylarda, geleli 12 yıl olmuş ve hala fransızcayı doğru dürüst bilmiyordu mesela.. Bunun gibi yığınla tip var.. Dil en büyük engel adaptasyon için, almanya da durum daha vahim. küçük türk mahalleleri oluşturulmuş, soyutlamışlar kendini, kurallara uymuyorlar doğru dürüst.. adamların ülkesine gelip adamlara yabancılık yaşatıyorlar..
en basitinden, burada boş park yeri bulmak zor, o yüzden insanlar arabalarını park ederken sıra beklerler, ama 3. dünya ülkelerindeki adamlar (türkler de dahil maalesef), boş bulduğunda diğerlerinin sırasını beklemeden hurra diye giriyorlar sonra da pişkin pişkin, uyanık olacaksın diyorlar.. Bu adamlardaki saygı muazzam derecede üstte.. Herkes birbirine yol verir, gülümser v.s.
o yüzden korunması gereken bana göre türkler değil yabancılardır.. baya dertlyim bu konuda :)
-
bürş bürş oldu olacak birde belediye başkanıyla valide atıyalım tam olsun
akmarky tarafından 31/Tem/14 20:55 tarihinde düzenlenmiştir
o gurbetçiler Türkiyeden gitti ve Türkiyede ikamet ettikleri bir yer var bence oylar oraya yazılmalı il il sandık yapsınlar ekseriye göre mesela "nereye yazıldığını bilmiyorum"
konsolos var elçi var oradaki vatandaşın sorunu için -
Şuan Amerika'da yım ve burada biraz bizim "büyük başların" böğürtüsünden uzağım keyfim yerinde, oy kullanmaya gitmeye bile değmeyecek bir seçim olduğu da gayet açık..
"Yağmuru kim döküyor? Ünzile kaç seçmen ediyor?.."