Zed Editör Kullanan Var Mı?
-
Selamlar ahali.
Yaklaşık 2 aydır, VSCode'dan gına geldiği için Zed editör kullanıyorum. Açıkcası çok hoşuma gitti, bazı noktalarda saç baş yoldursada kullanımı daha partik geldi. Önemli farklar şu;
Artı Yönleri:
- VSCode ortalama 4-7 sn bir projeyi açıp hazır hale gelirken Zed saniyesinde kullanıma hazır hale geliyor.
- Kaynak tüketimi çok az, hatta yok gibi bir şey. Zaten en büyük gücü buradan geliyor. Ram cimrisi bildiğiniz.
- Arayüzü çok hoşuma gidiyor, yönetimi çok basit ve hafif. Kafa karışıklı hiç yok.
- AI native geliyor, eklenti ile vs boğuşmak gerekmiyor. Bağlayıp istediğim ile çalışmaya başlıyorum ve yönetimi kendi yapıyor.
- Ortak çalışmaya doğal olarak izin veriyor. Özellikle pair çalışırken müthiş oluyor, sık kullanmasamda kullandığımda sırıtmadan edemiyorum :D
Sırf bunlar ve bir kaç özelliğinden ötürü beni kendine bağladı. Ancak aktif olarak kullanımımda, özellikle eski projelerde yada django projelerinde sıkıntı. Çünkü VSCode kadar dil sunucuları iyi değil. Daha doğrusu daha iyi, ama django gibi eski frameworklerde çok fazla lazy lodading var ve tip tanımlaması fazla olmadığı için çok kafa ağırtıyor her yerden uyarı verip duruyor. Sıfırdan başladığım fastapi projelerinde ise baya güzel işler çıkarıyor.
Sadece eklenti geliştirmek çok zahmetli, DOM olmadığı için Rust ile eklenti yazmak gerekiyor ve bu süreci çok uzatıyor her şeye müdahale etmeyi engelliyor. Bu problemi de aşınca inanıyorum ki taşş gibi olacak taşş.
Kullanan, deneyimleyen, kullanım önerisinde bulunacak olan var mı aranızda?
Bu arada, kendisi Atom editörün halefi. Bilen bilir, electron'un ortaya çıkaran editördür kendisi.
-
Yarın deneyeceğim hacı ilk defa duydum.
-
Bu u la tüm aboneliklerinize ait nerdeyse cli destekleyen tüm agentları içerisinde aynı anda aynı projede çalıştırabiliyorsunuz. Antigravitiy-cli, codex-cli, claudecode-cli, cursor-cli, copilot-cli, opencode-cli alayını. MCP gibi ACP denen bir başka peotokol var, Agent-Client Protocol bunların sayesinde içinde hepsini nerdeyse kendi native uygulamalarındaymış gibi kullanılabiliyor çok iyi oluyor. (Editor içinde termianl açmaktan bahsetmiyorum) ayrıca kendi ai ve abonelikleride fena değil sanırım
-
Silvanus copilot pro fiyatına kendi öneri uyuglaması var, ben ona para vermiyorum ama kullanılabilir. Yada copilotta kullanılabilir onu da destekliyor. Ve evet kendi arasında bile konuşturabiliyorsun müthiş bir şey.
EnableTurk yorumlarını bekliyorum hocam.