Zina, Alkol Gibi Haramlara Felsefik Yaklasan Bir Kitap Var Mı?
-
merhaba,
öncelikle bu konudaki kendi düşüncelerimi copy/ paste yapayım;
bildigimiz gibi tanrinin en onemli ozelliklerinden ikisi nedir? can vermek ve de can almak. yaratici diger canlilarla beraber bize de bu tanrisal ozelligi bahsetmis. biz de seks sayesinde dolayli olarak "can verip" adam öldürerek de "can alabiliyoruz". fakat bu ikisinin de "gereksiz" kullanimi gunahtir, haramdir. bunlar insandaki tanrisal ozelliklerdir, amac ve izin disi kullanimi bu sebeple gunahtir.
peki neden diger canlilara degil de sadece insana gunahtir? bunun cevabi da yine tanri tarafindan sadece insana bahsedilmis en guzel tanrisal ozellikte: bilinç, akıl, us.
biz bu tanrısal özellikleri yine bir diğer tanrısal ozelligimiz sayesinde bilincli bir sekilde kullanip, ona yon verebiliyor ya da manipule edebiliyoruz.
iste alkol de bu nedenle haram. cunku en onemli tanrisal ozelligimiz olan ve diger tanrisal ozelliklerimize yon verdigimiz bilincimizi bulandiriyor.________________
merak ettigim sey ise bu tarz konular hakkinda oyle cunku allah oyle istemis/ su ayette, hadiste yasaklamis vs gibi seyler degilde bu tarz farkli felsefi yaklasimlar getiren kitaplar var mi?
-
canı sen vermiyorsun tanrı veriyor. O düşünceye bakarak : düşük yapılan gebelikler, ölü dğan çocuklar bir kusur nedeni ile oluyor. Öyleyse tanrı kusurlu mu ki ?
-
-
Fazla felsefe kafayı yedirtir. Bizler ölüyoruz ve yeni nesiller yerimizi alıyorlar ki, bunun nedeni, kendimizi bir canlı ırkı olarak sürekli yenilememiz. Ölümsüz olsaydık, sürekli olarak yaşam koşulları altında uğradığımız deformasyonlara maruz kalarak bozulmaya uğramamız olurdu. Veya büyük bir saldırıya maruz kaldığımızda soyumuzun tükenmesine sebep olurdu.
emrah20 tarafından 04/Şub/18 10:52 tarihinde düzenlenmiştir -
Zina konusunda felsefi yaklaşımlar... Buna en cok uzakdoğu ekollerinde rastladım. Fakat antik yunan/romadanda konuyla ilgilenenler var.
Tao oğretisi kişiye cinsel tutumluluğu oğütler. Bırakın zinayı , masturbasyon yapmak başlı başına günah ( bu oğretiye gore) cünkü harcadığınız kendi yaşam enerjiniz.
Tao dişi ve erkeklerdeki Yin ve Yang enerjisinde soz ediyor. Ve cinselliği bu enerjilerin değiş tokuşu olarak gorüyor.
Zina yapan başka kişilerle birlikte olan , birden fazla kişinin enerjisini üzerinde toplayacaktır ve bu karışık enerji kişinin dengesini bozacaktır. Bu yüzden tek eşlilik tavsiye edilir.
Fakat tao'da daha da uc noktalar var. Tek eşlisiniz , masturbasyon yapmıyorsunuz ve eşinizle beraber oluyorsunuz. Tao der ki; "eğer bir hayat yaratmayacaksanız. Eşinizle dahi olsanız boşalmayın" Cünkü sperm üretmek icin vücuda gerekli olan vitamin ve mineraller kullanılır. Bunların harcanması kişiyi hasta edecek , zayıflatacaktır. Bu olayın sağlanabilmesi icinde Tao'da bu konuyla ilgili meditasyon ve egzersizler vardır. Tamamen sevişmede , boşalmadan nasıl haz yaşanılır falan buna kastırmış adamlar.
---
Antik roma/yunan oğretisinde ise insanı soluk , beden ve yonetici ilke olarak ayırmışlar. Soluk, alıp verdiğimiz nefes . Beden islamda nefs dediğimiz şeyide iceren fiziksel varlığımız. Yonetici ilke ise aklımız.
"Kişi bedensel hazların kuklası olmamalı. Ve yonetici ilkeyi geliştirmek icin bilincli olara caba sarfetemeli" denilmekte.
Haliyle burada masturbasyon ve zina bedensel hazların kuklası olmak oluyor. Kendi eşinizle birlikte olurkende yine "doğaya uygun" olarak olcülü şekilde davranmaktan bahsediliyor.
Bazıları insan doğası hazlara meyillidir desede , o donemin filozofları "doğayı" daha olcülü ve disiplinli olarak gormüşler. Hayvanların ve bitkilerin üremek icin uzunca bir süre beklediklerini ve yalnızca belirli donemlerde kızışarak ve yalnızca nesillerini coğaltmak icin birlikte olduklarını soylemişler.
---
Ha tabi ki tartışılır. Tamamen hedonizme yonelmiş felsefi akımlarda olmamış değil -
Pompaa ruhu da vücudu da guclendirir.
Tanrilara selamlar. Aradigin cevap tam da bu. :-))
-
Benim kullandığım, doğrudan senin konunla alakalı olmasa da dolaylı yoldan alakalı bir teknikten bahsedeyim:
Ben bu konuları araştırırken her zaman aşağıdaki gibi bir resim açarım.
Yazılanları bu açıdan düşünürüm. Böylesine muazzam büyüklükte ve muhteşem şeylerin olduğu bir evrende Tanrı kadının saçı görünmesin diye kendini parçalamaz.
Kendini Tanrı yerine koy mesela. Sen trilyon * trilyon * trilyon ..... yıldız yaratıp, atomu yaratıp, matematiği yaratıp, fiziği yaratıp kadının saçıyla uğraşır mıydın? Ben uğraşmazdım meela.
İşte evreni düşününce senin yukarıda alıntı yaptığın kitap gibi kitaplar daha 1. sayfasında çöp konumuna düşüyor(en azından benim için.)
--------------------
Fakat yazılanları evrende sadece Arap yarımadası varmış gibi düşününce mantık kazanıyor. :))))

-
İslam dışında alkolü yasaklayan hicbir oğreti bilmiyorum. Tevratta yalnızca belirli durumlarda icki yasak edilmiş.
"doğaya uygun" olmaktan soz eden arkadaşlar bile "olcülü olmak kaydı ile" icki icilmesinin faydalı olduğunu belirtmişler. Bokunu cıkartmadığınız sürece helal , islamda her türlü haram -
MbK bunu yazdı
Pompaa ruhu da vücudu da guclendirir.
Tanrilara selamlar. Aradigin cevap tam da bu. :-))
Bu düşünceyle pompanın dibine vuran bir arkadaşım , s*kini pürmüzle yaktırmak zorunda kalacağı bir hastalık kaptı. Hazların esiri olanlar, hayvan gibi sağa sola artistlenir ama en sonun siki tutarlar.
Hayatı pompadan ibaret sananların asla , huzurlu bir birlikteliğide olmaz.
"Bir bar taburesi üstünde babalarının oldüğü yaşta olanlar" onüne geleni pompalamaya devam etsin.