ADSL’de en düşük hız 1 Kasım’da 512 Kbps’a çıkıyor
Bakan Yıldırım, Burdur’da gazetecilerin soruların cevaplarken "ADSL diğer adıyla geniş bant hızlı internet uygulaması son 1 senedir çok yaygın olarak kullanılmaya başlandı, telefonla beraber data iletişimi de aynı anda başladı, bu anlamda büyük kolaylık sağlandı. Biz yeni bir değişiklik yaptık, Türk Telekom hızı iki katına çıkardı. 256 kbps olan asgari hız, 512 kbps’’ye çıkarıldı, böylece fiyatta da yarı yarıya indirim olmuş oldu bu önemli bir olaydır. İnternetin, yaygınlaştırılması bakımından herkese hayırlı olmasını diliyorum" diyerek tüm ADSL müşterilerine müjde verdi.
1 Kasım’dan itibaren son kullanıcıların bağlantı hızının iki katına çıkacak olmasına karşılık Türk Telekom’un mevcut yurtdışı çıkış kapasitelerinin bu kadar yoğun yükü kaldırması ise zor gözüküyor. Ulaştırma Bakanlığı Hızlı Tren faciasından sonra şimdi de Hızlı ADSL faciası ile burun buruna.
Türkiye’deki ADSL kullanıcı sayısının 550 bin olduğu Mart ayında gündeme gelen kapasite yükseltiminde yoğun kapasite kullanımında ihtiyaç duyulan yurtdışı kapasitesinin uzmanlar tarafından 8Gbps olduğu belirtilmiş, kapasite artırımından doğacak darboğazları engellemek için bu Türk Telekom’un o tarihte mevcut olan 12 Gbps’lık yurdışı çıkış kapasitesinin 14Gbps’a yükseltilmesi gerektiği ortaya konulmuştu.
Abone sayısının 1 milyonu geçtiğini düşünürsek şuan için Türk Telekom’un her aboneye minimum 512Kbps’lık hat sunması için yurtdışı çıkış hızının minimum 28Gbps olması gerekmekte. Ancak mevcut Türk Telekom hatlarının toplam kapasitesi şuan 21 Gbps seviyelerinde seyrediyor. Mevcut erişim olanağının iki katına artırılmasının bu kapasite ile darboğazlar yaratması beklenmekte. Yurtdışı erişim hatlarındaki olası bir arıza durumunda ise Türkiye Internet’inin durması söz konusu.
Kısacası Ulaştırma Bakanlığı’nı geçen yıl meydana gelen HIZLI TREN faciasından sonra bir de HIZLI ADSL faciası bekliyor.
Bunun yanında yurtiçi Internet trafiğinin sonlandırıldığı sunucuların Internet çıkışları ise pahalı erişim ücretlerinden dolayı düşük tutuluyor. Internet Servis Sağlayıcılar bu yüksek maliyetleri aşağılara indirmek için özellikle uydu hatlarını tercih ediyor. Bu da Internet verilen hızın yükseltilmesine karşılık erişim hızının artamayacağı anlamına geliyor.
Türkiyedeki tüm ADSL kullanıcılarının 512Kbps hızlarla bağlandığını varsayarsak ve tüm kullanıcıların aynı anda Internet erişiminde yararlanmaya kalktığını Türkiye’nin 488 Gbps’lık bir kapasiteye ihtiyacı var. Ancak uluslararası kriterlerde bu oran 1’e altı olarak alınıyor. Yani tüm kullanıcıların aynı anda kullanmaya kalktığında ihtiyaç duyduğu kapasitenin 6’da biri herkesin aldığı hızda Internet erişimen ulaşması için yeterli. Türkiye’nin ise bu durumda 80 Gbps’lık toplam kapasite ihtiyacı var.
Hit: 4771
Yazar: decameron