Cep telefonuna insan beyni modeli


İngiliz bilimadamları insan beyninin işleyini taklit ederek kapasitesi artırılacak hafıza çipleri üzerinde çalışıyorlar.

Yeni nesil cep telefonlarının video kaydetme ve internetten dosya indirme özellikleri kazanmalarına karşın, boyutları dolayısıyla yüksek depolama kapasiteleri bulunmuyor. Bu sorunun çözümü için küçük hafıza çipleri üzerine yüksek miktarda veri depolayabilen yeni bir çip teknolojinin geliştirilebilmesi gerek. İngiltere’deki üniversitelerde bu konuda araştırmalarını sürdüren bir grup bilim adamı, insan beyninin işleyişini taklit ederek cep telefonları üzerinde 100 gigabayta kadar veri depolayacak bir teknik üzerinde çalışıyorlar.

Londra’da bulunan Imperial College, Durham Üniversitesi ve Sheffield Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, insan beynindeki neron ve aksonlara benzer bir şekilde, nano kablolardan olşan karmaşık bir ağ yapısı oluşturmayı hedefliyorlar. En saygın bilim dergilerinden biri kabul edilen Science dergisinde yayınlanan makaleye göre en son araştırmalar düşük maliyetli hafıza kartları ve bir sabit diskin kapasitesini kullanarak şu an için ortalama 500 megabayt olan yeni nesil bir cep telefonun hafıza kapasitesini 100 gigabayta çıkarabiliyor.

Elektronik firmalarının minyatür sabit diskler üzerinde çalıştıkları ancak yüksek maliyetleri nedeniyle bu çözümlerin cep telefonu sektörü için uygulanabilirlikten uzak olduğu biliniyor.

Imperial College Fizik Bölümü’nde Nanoteknoloji profesörü olan baş araştırmacı Russell Cowburn yeni cep telefonlarının her geçen gün daha popüler olduğunu ancak çektikleri ve indirdikleri video dosyaları saklamak için ciddi bir şekilde daha fazla hafızaya ihtiyaç duyduğunu belirterek “Bu teknoloji cep telefonlarını tamamen fonksiyonel video kameralara döndürme potanisyelini taşıyor, tabii bunun yanısıra pek çok yeni uygulamayı da mümkün kılacak. Geleneksel olarak mikroçipler için elektroniği, sabit distler için ise manyetizmayı kullanıyoruz. Bu buluş bu iki yaklaşımı birleştirerek 3 boyulu mikroçipler üretmemizi ve bu sayede iki boyulu bir yüzeye kaydettiğimizden çok daha fazla veriyi kaydetmemizi sağlıyor” diyor.

 

Kaynak:
Tarih:
Hit: 1808
Yazar: renegadealien



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.