Her şirkete web sitesi zorunluluğu geliyor

Türk Ticaret Kanunu Tasarısı’yla birlikte her şirkete web sitesi yapma zorunluluğu getiriliyor. Web sitelerinde yanlış bilgilere yer veren şirketlere ceza verilecek.
 
 TBMM’ye sunulan Türk Ticaret Kanunu Tasarısı, her şirkete web sitesi yapma zorunluluğu getiriyor. Anonim şirketler de, online genel kurul yapabilecek. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarıyla, bütün anonim şirketlerde yönetim konularının elektronik ortamda yapılmasının, genel kurullara online olarak katılmanın, öneri sunmanın, müzakere yapmanın ve oy vermenin yolu açılıyor. Kamuoyunun, şirketlerle ilgili her an ulaşamadığı bilgilere kolaylıkla ulaşabilmesine de olanak tanınıyor.
 
 Her sermaye şirketine web sitesi kurma zorunluluğu getiren tasarıya göre, şirketler, siteye şirketle ilgili bilgiler, belgeler, raporlar, tablolar ve çağrılar yerleştirebilecek. Sermaye şirketleri, web sitelerinde yanlış bilgilere yer vermeleri durumunda cezai ve hukuki sorumlulukla karşılaşacak.
 
 Sermaye şirketlerinde müdürler kurulu ve yönetim kurulu toplantıları ile şahıs şirketleri, limitet şirketler ve paylı şirketlerde ortaklar kurulu veya genel kurul toplantılarının, online yapılması da mümkün olacak. Online toplantıda alınan kararlar geçerli kabul edilirken, kararlar, güvenli elektronik imza veya daha sonra atılacak fiziki imzayla kayıt altına alınabilecek.
 
 DENETİMDE ULUSLARARASI STANDARTLAR
 Şirketlerin denetlemelerinde uluslararası standartlar getiriliyor. Murakıplık sistemi yerine, bütün sermaye şirketleri için bağımsız denetleme yer alıyor. Tasarıya göre, büyük ve orta ölçekli şirketler, bağımsız ve tarafsız denetleme şirketlerince denetlenecek, küçük şirketlerde ise bağımsız denetim, en az 2 yeminli mali müşavir ya da serbest muhasebeci ve mali müşavir tarafından yürütülebilecek. Tasarıyla, bağımsız denetleme kurumlarının, denetlediği şirkete danışmanlık vermesi de önleniyor.
 
 ZARARA UĞRAYAN YOLCUNUN HAKLARI KORUNUYOR
 Tasarı, ilk defa yolcu taşımaya ilişkin hükümler getiriyor. Tasarıda, yolcu taşıma firmalarına, hizmetten doğan aksaklıklar için yeni yükümlülükler, zarara uğrayan yolcular için de haklar yer alıyor. Buna göre, yolcu taşıma firması, yapamadığı sefer için yolcuya yeni sefer öneremezse, bilet ücretiyle birlikte, bu ücretin 3 katı tutarında tazminat ödeyecek. Aracın hareketi gecikirse de yolcu, bu ücreti ve varsa zararını firmadan isteyebilecek.

Kaynak:
Tarih:
Hit: 2257
Yazar: renegadealien



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.