IPv6‘yla internet kabusa dönecek !

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, internete bağlanmak için Ipv4 protokolünün yerini alacak Ipv6 ile pek çok alanda değişim yaşanacağına işaret ederek, "Bir şeye eliniz değer değmez onun izini bir daha silemeyeceksiniz. 'Ben yapmadım, etmedim' deme şansı yok. Herkes yaptığını bilecek ve sonucuna da katlanacak. Yapmasın demiyorum. Herkes istediğini yapsın ama yanlış işler yapmasın" dedi.



  TÜBİTAK Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı çerçevesinde kabul edilen ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) müşterisi olduğu TÜBİTAK-ULAKBİM, Gazi Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin yürüttüğü, "Ulusal IPv6 Protokol Altyapısı Tasarımı ve Geçişi Projesi" kapsamında Rixos Otel'de "Ipv6 Konferansı" düzenlendi.

Bakan Yıldırım, konferansta yaptığı konuşmada, yollarda artan araç sayısı için bölünmüş yolların arttırılmasına benzer şekilde internet kullanıcı sayısı arttıkça bilişim otoyollarını genişletmenin ana amaçları olduğunu ifade etti.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, internete bağlanmak için Ipv4 protokolünün yerini alacak Ipv6 ile pek çok alanda değişim yaşanacağına işaret ederek, "Bir şeye eliniz değer değmez onun izini bir daha silemeyeceksiniz. 'Ben yapmadım, etmedim' deme şansı yok. herkes yaptığını bilecek ve sonucuna da katlanacak. Yapmasın demiyorum. Herkes istediğini yapsın ama yanlış işler yapmasın" dedi.

Yıldırım, şöyle konuştu:

"Araç sayısı 8 milyondan 14 milyonun üzerine çıkınca plaka sayısı yeterli gelmiyorsa, bir harfin daha ilave edilmesiyle sayıyı arttıracağız. Buna benzer şekilde dünya da başlangıçta internetin bu kadar gelişeceğini tahmin edemedi. İnternet çok fazla gelişti ve internet elbisesi dar gelmeye başladı. Yeni bir elbise lazım. bu da Ipv6 oluyor. Diyelim 10 haneden şimdi çıkıyor 39 haneye ya da milyarken şimdi çıkıyor milyarın dört beş katına. 2 üzeri 32'den 2 üzeri 128'e çıkıyor.  Dolayısıyla ne gelirse gelsin hepsine bir plaka yapıştırabiliriz. Hiçbir sorun yok. öyle diyor hocalarımız. Sonsuza kadar yetecek bir kapasiteye erişiyoruz."

BTK Başkanı Tayfun Acarar de projeye ilişkin bilgi verdi.

Ipv4 protokolünün bu yıl içinde tükeneceği yönündeki bilgilerin, bilişim dünyasında sıklıkla tartışılan konulardan biri olduğunu belirten Acarer, "Bu nedenle Ipv6'ya geçiş bir lüks değil, zorunluluktur. Ülke olarak seçme şansımız olmadığı gibi zamanımız da yok" dedi.

Başlatılan "Ulusal IPv6 Protokol Altyapısı Tasarımı ve Geçişi" projesini Türkiye'nin yeni protokole geçişle ilgili yol haritasını belirlemek için başlattıklarını anlatan Acarer, "Bu nedenle bu konferansı çok önemsiyoruz. Bu geçişle birlikte güvenlik ve içerik açısından yeni fırsatlar ortaya çıkacak" diye konuştu.

Yeni nesil internet protokolü

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Anlağan da projede 30 araştırmacının çalıştığını belirterek, "Projede ana amaç, Türkiye'yi yeni nesil internet protokolüne mali, idari ve teknik olarak hazırlamak" dedi.

IPv4 protokolü ile 4 milyar dolayında adresin tanımlanabildiğine işaret eden Anlağan, IPv6 protokolü ile 10 üzeri 36 gibi bir sayıya yakın IP adresinin tanımlanabildiğini ifade ederek, "Bu yeni protokolle yalnızca sunuculara değil, kullanıcılara da adres verilecek. İnternet daha da şeffaflaşacak ve siber suçlarda azalma olacaktır" diye konuştu.

TÜBİTAK ULAKBİM Müdür Yardımcısı Serkan Orcan da bu yılın en çok ses getirecek teknolojik gelişimlerinin başında IPv6'nin yer alacağını ifade etti.

Yeni protokolün denemelerini başarıyla gerçekleştirdiklerini bildiren Orcan, bu konuda dünyada da önde gelen ülkelerden biri haline geldiklerini söyledi.

Yeni nesil internet protokolünün, güvenli internet konusunda bazı yanlış anlaşmaları da beraberinde getirdiğini belirten Orcan, internet güvenliğinde, protokolün getirdiklerinin yanında güvenli internet kullanımının da önemli olduğunu vurguladı.

Konferansta, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir ile Gazi Üniversitesi Prof. Dr. Rıza Ayhan da bir konuşma yaparak projeye ilişkin bilgi verdi.

Kaynak:
Tarih:
Hit: 1070
Yazar: code_46



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.