NSA internet gözetimini 37 ülke ile işbirliği içinde yapıyor

ABD'nin Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'nın dünyadaki veri trafiği gözetim amacıyla diğer ülkelerle yaptığı işbiriliğinin detayları ortaya çıktı. 

Dünya üzerinde internet trafiği aşağıda kırmızı ile gösterilen fiber optik ağlar üzerinden akıyor. ABD’nin Ulusal Güvenlik Ajansı NSA’nın tüm dünya üzerinde denizlerin altından geçen bu fiber optik ağların ana kesişim noktalarını gözetlediği, dünya üzerindeki verinin çok büyük kısmını incelemek üzere kopyaladığı ortaya çıktı.  

 

Large_article_large_article_102137549-nsa-logo-gr3

 

 

Daha önceki sızıntılarla ortaya çıkan NSA’nın gözetim faaliyetlerinin, özellikle Avrupa ülkeleri ile yaptığı gözetim anlaşmalarının açığa çıkması tepki çekmiş, NSA’nın Almanya, Brezilya gibi ülkelerin başbakanlarını dinlediği ortaya çıkmıştı. NSA çalışanı Edward Snowden’ın ortaya çıkardığı son dosyalarla, NSA’nın WINDSTOP kod adlı proje kapsamında ikincil ortaklar Avusturalya, Kanada, Yeni Zelanda ve İngiltere ile RAMPART-A kod adlı proje kapsamında da 33 ülkeyi içeren bir anlaşma yaptığı ortaya çıktı. RAMPART-A kapsamındaki üçüncül ortak ülkeler: Cezayir, Avusturya, Belçika, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Etiyopya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, Hindistan, İsrail, İtalya, Japonya, Ürdün, Kore, Makedonya, Hollanda, Norveç, Pakistan, Polonya, Romanya, Suudi Arabistan, Singapur, İspanya, İsveç, Tayvan, Tayland, Tunus, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri.

W2NPj4.jpg%20%281034×576%29 

RAMPANT-A programı ile NSA, ortak ülke ile veri gözetimini ve analizini aşağıdaki şekildeki gibi bir işbirliği içinde yapıyor:

 

6Ro10l.jpg%20%28669×459%29

 

Üçüncül ortak ülke, kabloya erişim sağlıyor ve ABD cihazlarına ev sahipliği yapıyor. ABD, transfer, işleme ve analiz için techizat sağlıyor. Protokole göre, ortak ülke tarafından ABD verisi ve ABD tarafından da istisnalar dışında ortak ülke verisi toplanmıyor. Veri toplama işi, bu şekilde işbirliği içinde yapılıyor.

 

Güvenlik araştırmacısı Bruce Schneier, son sızan belgelerle ilgili olarak yaptığı açıklamada “İnternetin haritasına baktığınızda, şaşırtıcı biçimde sadece birkaç anahat olduğunu görürsünüz. Bu noktalara erişirseniz, herşeye erişirsiniz.” dedi. Finlandiya'daki F-Secure’un baş güvenlik araştırmacısı Mikko Hyponnen de, “Eğer ülkeniz önemli bir konumdaysa ve içinden ilgi çekecek trafik akıyorsa, o zaman bu sizi önemli bir otak haline getiriyor” dedi.

 

ABD içinde yer alan Google, Yahoo, Facebook gibi devasa Silikon Vadisi şirketleri de sağladıkları servisler ile dünya üzerindeki kullanıcıların verisini ABD içinde sunucular üzerinde tutuyor. Bu verilerin önemli br kısmına da NSA’in yapılan anlaşmalar ile erişebildiği, aynı zamanda NSA’in yazılım ve donanım üzerindeki şifre standartlarını çeşitli sosyal mühendislik yöntemleri ile belirleyebildiği biliniyor.

Kaynak: BilimSoL
Tarih:
Hit: 2816
Yazar: SeRDaR



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.