Renk değiştiren teknoloji
Xerox'tan yapılan yazılı açıklamada, geliştirilen teknolojinin ''Photoshop'' gibi teknik programlar kullanmadan, herkesin bilgisayara vereceği sesli veya yazılı komutlarla görüntülenen renkleri kolayca değiştirebilmesinin sağlanacağı kaydedildi.
Açıklamada, Xerox'un dijital resim veya dokümanlar üzerindeki renklerin sesli veya yazılı komutlarla çok kolay bir şekilde değiştirebilmesini sağlayan bir teknoloji geliştirdiği belirtilerek, bu teknoloji sayesinde teknik bilgi gerektiren yazılımlar kullanmadan, bilgisayara verilecek ''çimen yeşili yap'', ''limon sarısına dönüştür'', ''bayrak kırmızısı olsun'', ''koyu mavi yap'', ''uçuk pembe olsun'' gibi sesli veya yazılı basit komutlarla görüntülenen renklerin değiştirilmesinin sağlanacağı ifade edildi.
Xerox'un, ''renk dili'' adını verdiği ve halen geliştirilme aşamasında olan bu teknolojinin, Xerox'un Keşif ve Teknoloji Grubu'ndan Geoffrey Woolfe tarafından bulunduğu bildirilen açıklamada, Woolfe'un günlük hayatta insanların renk tariflerinin haritasını çıkararak işe başladığı ve çalışma ile onlarca farklı renk tanımının her biri özel renk kodları ile tanımlanarak, algoritmik yapıda matematiksel kodlara çevrilmiş özel bir renk dili oluşturulduğu kaydedildi.
Açıklamada, geliştirilen teknolojinin, bilgisayara yazılı veya sözlü olarak ifade edilen renk tanımlamasının kodlamadaki karşılığının otomatik oluşturulması esasına dayandığı ifade edilerek, örneğin, bir kullanıcının, bilgisayarına ''gökyüzü buz mavisi olsun'' şeklinde yazması ya da sözlü olarak ''gül pembesi yap'' komutunu vermesinin yeterli olduğu belirtildi.
Xerox'un bu yeni buluşunun renkli yazıcılara da uyarlanarak, renkli yazıcıların standart renklerde değil istenen renk tonlarında baskı yapmalarının sağlanmasına da çalışıldığı bildirildi.
Açıklamada, geliştirilen teknolojinin çok geniş bir kullanım alanı bulacağı, ayrıca bu teknoloji ile renkli yazıcıların renk ayarları keyfe göre değiştirilebileceği ve dijital baskı işi ile uğraşanların müşterileriyle iletişimi daha da kolaylaşacağı ifade edildi.
Açıklamada, çalışmayı ilk kez 2007 ISCC (Inter-Society Color Council) toplantısında duyuran Xerox'lu bilim adamı Geoffrey Woolfe, konu ile ilgili değerlendirmesinde şunları kaydetti:
''Bugün özellikle ofis ortamlarında pek çok kişi, dokümanlarındaki renklerin nasıl görünmesi gerektiğini biliyor. Fakat bu insanların, istedikleri rengi nasıl elde edeceklerine dair her hangi bir fikri yok. Bunu teknik olarak yapmak zor. Geliştirilen bu yazılım sayesinde artık insanların, renk tonundaki ayarlamalar için renk uzmanı olmalarına gerek kalmadı'' dedi.
Geoffrey Woolfe, buluşun en yenilikçi kısmının ise dille, görüntüyü eşleştirmek olduğunu ve insani tanımlamaların, matematiksel tanımlamalarla birleştirildiğinde birçok kullanım alanı elde edilebileceğini belirtti.
Açıklamada ayrıca, Xerox'un Uzak Doğu yapılanması Fuji Xerox'la beraber her yıl ortalama 1,5 milyar dolarlık bir kaynağı ar-ge çalışmalarına ayırdığı ve Xerox'un bünyesinde bin 100 bilim adamı bulunduğu belirtilerek, ABD, Kanada ve Avrupa'da yer alan Ar-Ge laboratuvarlarında, iş uygulamaları, elektro mekanik sistemler, dijital görüntüleme, bilgisayar, renk bilimi ve baskı teknolojileri alanlarında araştırmalar yapıldığı kaydedildi.
Tarih:
Hit: 1533
Yazar: DJ_Alper