Süper bilgisayar, saniyede 12 trilyon işlem yapacak

Dünyanın en hızlı 76'ncı bilgisayarı KKTC'de geliştirilecek. Lefkoşa'daki Yakın Doğu Üniversitesi'nde temeli atılan YDÜ-IBM Inovasyon ve İleri Araştırma Merkezi'nde çalışacak 'süper' bilgisayar, dünya üniversiteleri arasında 8'inci en hızlı bilgisayar olacak. Bilgisayarın saniyede 12 trilyon işlem yapabilecek kapasitede olması planlanıyor.

ABD Lawrence Livermore Laboratuvarı'ndaki IBM Blue Gene, saniyede 280,6 trilyon işlem gücüyle dünyanın en hızlı bilgisayarı.
 

Sadece KKTC'de değil, bölgede araştırma, geliştirme ve inovasyon çalışmalarının yapılacağı merkezde kurulacak süper bilgisayar; mühendislik, sağlık, çevre, yaşam bilimleri ve sosyal bilimler başta olmak üzere geniş bir yelpazede hizmet verecek. 20 ton ağırlığındaki bilgisayarın kasım ayından itibaren hizmete girmesi hedefleniyor.

Araştırma merkezinin yer alacağı binanın temel atma törenine KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, bazı bakanlar ve davetliler katıldı. Törende konuşan YDÜ Genel Koordinatörü ve İnovasyon Merkezi'nin yöneticisi İrfan Günsel, merkezin sadece KKTC'de değil, bölgede ve dünyada araştırma, geliştirme ve inovasyon aktivitelerinin cazibe merkezi olması hedefiyle yola çıktıklarını söyledi. Binanın teknolojik ve anıtsal bir yapı olacağına işaret eden Günsel, saniyede 12 trilyon bilgi işleyebilen 'süper' bilgisayarın yanı sıra IBM'in geliştirdiği 'cell' (hücre) teknolojisi işlemcilerden oluşan bir başka bilgisayarın da hizmet vereceğini kaydetti. Merkezin, KKTC'nin sürdürülebilir gelişmesine büyük katkısı olacağına dikkat çeken Günsel, "Eğitimin bütün kademelerinde yer alan Yakın Doğu Üniversitesi, içinde bulunduğu topluma sürdürülebilir bir gelecek sağlamayı amaçlamaktadır." dedi.

IBM Türkiye Genel Müdürü Eray Yüksek ise geçmişte merkezle ilgili temaslarda bulunmak üzere geldiği KKTC'de görüştüğü insanlarda 'heyecan, bölgede oyuncu olma isteği, yatırım yapma, hız, zaman, para ve ilgi' gördüğünü belirtti. "Bunların olduğu yerde bir yerden bir yere gitme şansımız çok fazla." diyen Yüksek, inovasyonun en önemli unsurunun insan olduğunun altını çizdi. Merkezin KKTC'de iş imkânı sağlayacağına da dikkat çeken Yüksek, "Türkiye ve KKTC, bölgeye bir merkez olabilir mi? Bu hızla devam ettiği sürece, rekabetçi, pazarlığa kapalı bir endüstri oluşturacağız. Öyle bir meta olacak ki bu bölgede dünyayı sürükleyecek projeler geliştireceğiz." diye konuştu.

Tarih:
Hit: 1408
Yazar: Khaine



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.