Yerli Girişim Copyrobo, Blockchain Teknolojisiyle Telif Hakkı Korumasında Yeni Bir Pencere Açıyor

 

Türkiye’den çıkan Vietnam merkezli girişim Copyrobo.com, yazılı ve görsel belge korumasında blockchain (blok zinciri) teknolojisiyle sıra dışı bir yol izliyor ve bu alanda kolay uygulanabilir iddialı bir çözüm teklifiyle geliyor.

 

Copyrobo, kısaca telif veya patent korumasına ihtiyaç duyulan belgelerinizi, Blockchain Zaman Damgası (Bitcoin, Ethereum) ve Nitelikli Zaman Damgası (EU Digital Single Market, 910/2014 ve TR 5070 Elektronik İmza Kanunu) ile işaretleyen bir girişim. iOS, Android, Chrome ve Web uygulamaları üzerinden 60 saniye gibi kısa bir sürede mahkemelerde kullanılabilecek bir delil elde etmenizi sağlıyor ve dijital paylaşımlarınızı koruma altına alıyor. Dolayısıyla telif ve patent korumasına ihtiyacı duyan tüm birey ve şirketleri potansiyel müşterisi olarak görüyor.

 

 

Copyrobo’nun çalışma mantığı ürettiği eşsiz CopyrightKey (@copyrobo-1234abcd) şifresine dayanıyor ve bu şifre/damga sayesinde eserinizin bir bağlantı (link) üzerinden nasıl, hangi tarihte, hangi otorite tarafından korunduğunu kayıt altına alabiliyorsunuz. Copyrobo, telif hakkının doğumundan başlayıp eserlerin tüm yaşam döngüsüne ilişkin bir hizmet sunuyor ve bu alanda dünya çapında hukuken geçerli bir delil hizmet sağlayıcısı, veri bankası, transfer merkezi ve yöneticisi olmayı hedefliyor.

 

“Türkiye’de blockchain odaklı yazılım geliştiricisi az”

2014 yılında Hasan Kurtuluş ve Av. Kadir Kurtuluş tarafından kurulan Copyrobo, girişimden aldığım bilgilere göre ilk önce Türkiye’de şirketleşmiş fakat siyasi gelişmeler, Paypal’ın Türkiye’de pazarından çekilmesi ve blockchain odaklı yazılım geliştirici eksikliği nedeniyle Vietnam merkezli yeni bir şirket kurmayı tercih etmiş. 20 kişilik ekip ve 3 yıllık bir çalışma sonucunda geliştirilen Copyrobo, şu anda hem Türkiye’de hem de Asya ve AB pazarında bilinirliğini artırmayı amaçlıyor. Kurucu ortaklardan Kadir Kurtuluş, şu anda sadece B2C müşterilerine sahip olduklarını söylüyor ve test aşamasındaki ‘enterprise’ üyelik paketi için 4 farklı ülkedeki 4 farklı şirkete hesap açtıklarını ekliyor.

 

https://www.youtube.com/watch?v=KkFDojVAs34

Ayrıca: https://player.vimeo.com/video/213298952 

 

Kadir Kurtuluş, Copyrobo’nun gerçeliliğiyle ilgili olarak da şu detaylı açıklamayı kullanımıyla ilgili de şu detaylı açıklamayı paylaşıyor;

"Copyrobo tüm Türk halkına ve girişimcisine AB’nin Digital Single Market avantajını zaman damgası noktasında sağlayabilmektedir. Avrupa Birliği’nde 1 Temmuz 2016’da yürürlüğe giren Dijital Single Market yasası eIDAS‘a göre bir AB ülkesinde damgalanan belge diğer 27 üye ülke tarafından da aynı şekilde tanınır. Copyrobo ile AB ülkelerinde tüm yasal haklarınızı en kısa sürede ve maliyette arayabileceksiniz. Bu sayede eserlerinizin ihlal edilme riski azalacak ve caydırıcılık sağlanacaktır.
Türkiye’de 5070 sayılı kanuna göre yetkilendirilen TÜBİTAK KamuSM tarafından zaman damgalanmış deliliniz mahkemelerce kabul edilir. İhlali gerçekleştiren Türk kullanıcılar üzerindeki caydırıcılık, Bitcoin veya AB zaman damgalanmış delilden çok kendi ülkesinde tanınan, kendi dilindeki yasalarda geçen delil ile sağlanacaktır.

 

Özetle, paylaştığınız belgelerdeki fikri ve sınai hakların çalınacağından şüphe duymanız halinde (hatta şüphe duymasanız bile) hemen Copyrobo.com‘a girerek veya Copyrobo uygulamalarını indirerek Blockchain Zaman Damgası (Bitcoin, Ethereum) ve Nitelikli Zaman Damgası (EU Digital Single Market, 910/2014 ve TR 5070 Elektronik İmza Kanunu) alabilirsiniz.

 

Ayrıca: http://www.kurtuluspartners.com/

Ayrıca: https://copyrobo.com/

 

Kaynak: Webrazzi
Tarih:
Hit: 4607
Yazar: LethaLImpacT

Taglar: bitcoin ethereum blockchain copyrobo hasan kurtuluş kadir kurtuluş


Yorumlar


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Yorumlar

siplasplas tarafından yazıldı. Tarih: 28/Tem/17 15:55
Peki mahkeme senin bu delilini geçerli sayacak mı? 5070 sayılı e-imza kanununa göre imzalatacaksa, zaten bir döküman editöründen elektronik imzalarsın projeyi sana da gerek kalmaz. bilemedim vardır bi mevzusu. neyse hayırlsı.
iso tarafından yazıldı. Tarih: 23/Haz/17 20:12
Şu Blockchain hakkında okuduğum kadar, felsefe okusam şu an, doçenttim en azından. Arkadaş anlayamadım bir türlü ne lan bu
nukeshore tarafından yazıldı. Tarih: 14/May/17 22:10
Bir nevi noter tastigi icerikler resim yazi vs vs
TaRuZ tarafından yazıldı. Tarih: 14/May/17 21:52
Tam olarak nasıl çalıştığını anlamadım. İhlali mi engelliyor, ihlal edeni mi tespit ediyor dava aşaması için.