Proxy, Firewall ve kurulumu


        Squid Kurulumunda ikinci adım: SquidGuard

        Neden SquidGuard? SquidGuard, squid ile birlikte çalışan ve erişim izinlerini belirleyen bir yazılımdır. Squid'in kendisi de erişim izinlerini belirleyebildiğine göre squidGuard'a ihtiyaç olmadığı düşünülebilir. Fakat, squidGuard kullanımının bazı avantajları vardır:

  • Erişim izinlerini squid.conf'un içine yazmak yerine, diskte ayrı dosyalar halinde tutabilirsiniz. Dolayısıyla bir ek izin/kısıtlama ilave ederken yanlışlıkla squid ayarlarını bozma ihtimaliniz ortadan kalkar.
     
  • squidGuard, Internet'te bir arama yazılımı yardımı ile çeşitli kriterlerde karalisteler hazırlamakta ve bunları düzenli olarak güncellemektedir. squidGuard kullanmazsanız, buna alternatifiniz trafiğinizi kontrol etmek ve kullanıcıların gittiği siteleri gözden geçirip kendi karalistenizi oluşturmaktır. Bunun yerine squidGuard'un karalistesini kullanabilirsiniz.

    SquidGuard Kurulumu: SquidGuard web sitesinden squidguard-1.2.0.tar.gz ve blacklists.tar.gz paketleri indirildi ve /usr/local/src dizinine kaydedildi. tar -xzvf squidguard-1.2.0.tar.gz komutu ile paket açıldı. cd /usr/local/src/squidGuard-1.2.0. Paketin ayarları için configure.squidGuard betiği aynı dizine kaydedildi: cp configure.squidGuard /usr/local/src/squidGuard-1.2.0; cd /usr/local/src/squidGuard-1.2.0; chmod 755 configure.squidGuard; ./configure.squidGuard; make ; make install komutları ile paket sisteme kuruldu.

    Karalistenin Oluşturulması: İndirilmiş olan blacklists.tar.gz paketi /usr/local/squidGuard/db/blacklists altına açıldı. /usr/local/squidGuard/configs/filter.conf dosyasında erişim izinleri belirlendi. Esas olarak kara listedeki tüm adresler engellendi. Karaliste squidGuard tarafından haftada 3 kez güncelleniyor. Biz de, zaman zaman bu güncellemeyi yapacağız.

    Hata İletisi: SquidGuard'ın bir kötü tarafı kendi içerisinde bir hata iletisi oluşturmayıp, bir web sunucusuna gereksinim duyması. Sırf bu sebeple güvenlik duvarı üzerinde bir apache web sunucusu kurmak zorunda kaldık. Aslında bunun için içeride herhangi bir web sunucusu da kullanılabilir, fakat mümkün olduğunca güvenlik duvarını kendi başına çalışabilecek halde kurmak istedik.

    SquidGuard paketinin içinden çıkan squidGuard.cgi betiğine Türkçe dilini ilave ettik ve dışarıdan bir siteye verdiği gif link'ini kaldırıp yerel bir link haline getirdik. Betik öntanımlı olarak tarayıcıdaki dil seçeneğine göre dil seçimini yapmakta idi, fakat biz salt Türkçe olmasını istedik. Değiştirilmiş SquidGuard.cgi betiği buradan temin edilebilir. Bu betiği cgi-bin dizinine kaydettik: cp squidGuard.cgi /var/www/cgi-bin. Erişim izinlerinin doğru olduğundan emin olduk: cd /var/www/cgi-bin; chown nobody.nobody squidGuard.cgi ; chmod 755 squidGuard.cgi. Yasak işareti veren forbidden.gif dosyasını ilgili dizine kaydettik: cp forbidden.gif /var/www/html. En sonunda web sunucusunun sistem açıldığı zaman açılmasını sağladık: mv /etc/rc.d/rc3.d/*httpd /etc/rc.d/rc3.d/S15httpd .

        DNS Sunucusu

Sistem kurulurken bir DNS sunucusu kurmuştuk. Bunun sistem açıldığı zaman başlatılmasını sağladık: mv /etc/rc.d/rc3.d/*named /etc/rc.d/rc3.d/S45named.

        Sistemi Yeniden Başlatmak

İlgili servisleri kapatıp açmak ve sistemi yeniden başlatmamak mümkün, ama en kolayı güvenlik duvarını yeniden başlatmak. İç ağınızda gateway adreslerini 10.254.254.254 olarak değiştirdiğiniz zaman Internet erişiminiz ve güvenlik duvarınız hazırdır.

    Sonuç:

Bir kaç saatlik bir çalışma ile ufak bir makina üzerine bir güvenlik duvarı kurabilirsiniz. Güvenlik duvarları salt dış saldırılara karşı sisteminizi korumakla kalmaz, performans arttırıcı ve izin politikası uygulayıcı amaçlar için de kullanılırlar.

akkus@alum.mit.edu
Tarih:
Hit: 4437
Yazar: renegadealien



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.