Yeni başlayanlar için oyun yapımına giriş , Gerekli programlar ve açıklamaları

 

“ 3D “ den bahsedelim biraz. Oyundaki 3 boyutlu bütün objelerdir. Sizin elinizdeki silahlar, sizin kontrol ettiğiniz model, yürüdüğünüz çevre, gördüğünüz eşyalar.hepsi 3D kavramı içinde ele alabiliriz ki siz bunları zaten biliyordunuz. 3D nin programlamayla alakası ne diye düşünüyorsanız onuda anlatayım. Bir model; ya sabit yada film gibi karelerden oluşan bir şekilde oluşur. Örnekle anlatırsam. Half Life daki bir kutu sabit bir obje ve tek bir kareden oluşabilir fakat elinizde tuttuğunuz silahı düşünürsek karelerden meydana geldiğini anlarsınız. Yani ateş anında silahın geri tepmesi,havaya kalkması, ateş etme durunca eski konumuna gelmesi gibi karelerden oluşur,buna 3d animasyonda diyebiliriz. Aynı şeyleri hareketli her şey için düşünebilirsiniz. Kontrol ettiğiniz araç,insan aklınıza ne geliyorsa aynı mantıkdır. Programlamayla biraz daha ilişkilendirmek gerekirse, ilk iş 3d objeyi okuyacak bir yazılım halinde fiziksel motor yazılıcak ve animasyonları komut yöntemi ile gerektiği anda kullanabilir hala getirmektir.Yani bir 3D animasyon programıyla yapılmış bir silah modelim elimde diyelim oyun motorunuz bu dosyayı tanımalı,fiziksel motor sayesinde gerekli hesaplamaları yapacak durumda olması.Oyun içinde aktif olması ise ben mouse a tıkladığım zaman ateş komutu algılansın diyelim. Tıkladığım zaman ateş komutu algılanır, silah animasyonu oynamaya başlayıp ateş saçar,yukarı kalkar,geri teper,ateşi kesince gene komut algılanır ve son durumuna döner,yani sabit halde bekleme konumuna. Bu komut algılama olayları da belirtiğim gibi oyun motor sayesinde oluşabilir.

 

“ Ses “ i de açıklamak gerekirse sizinde bildiğiniz gibi oyunda etkileşim,daha iyi ortam yaratmak için kullanılır.Oyun motoruyla alakası belirtiğim gibi oyun motorunun yeri geldiğinde winamp özelliği göstermesidir.Yani elimizde bir silah var diyelim mouse uma bastığımda ateş komutunu algıladı oyun motoru ve içeriği olan fiziksel motor sayesinde gerekli hesaplamaları yaptı, silah gerçekleştirmesi gereken ateş animasyonu yaptı ve o sırada “dan dun” diye belirtilen ses dosyasını oynattı.Bu oyun motoru, yani programlamayla sesin alakasıdır . Ve ses oyundaki gerçekçilik ve ortamın etkisini artırmak için mutlaka olması gereken bir şeydir.

 

 

Gelelim “Nereden başlamam gerekiyor” sorusuna.

 

Yukarıda anlattığım şeyler oyun yapımı işinin aslı. Anladığınızı umuyorum ve nereden başlamam gerekiyor sorunuzun yanıtını anlatmaya çalışayım biraz. İlgi alanınız nedir? Buna karar verin. Yani ben oturup deli gibi kod yazmak istiyorum, ben oturup mükemmel şeyler çizmek istiyorum ( 2 ve 3 boyutlu ) veya ben müzik, ses hastasıyım diyip sesle ilgilenicem, buna karar verin. Ama şunu bilmenizde fayda var, ses ve grafik işini ne kadar aşmış olursanız olun tek başına bunlarla oyun yapamazsınız.Fakat animasyon yapabilirsiniz J Kısacası nerden başlıcağınız cevabı ilgi alanız, yapmaktan zevk aldığınız alan olmalı. Ama kesinlikle unutulmaması gereken bir şey var. Ciddi bir oyun örneğin Half Life gibi diyelim,şuan gözümüze grafikleri çirkin bile gelse tek başınıza kesinlikle yapamıycağınız bir iştir değildir.Ömrünüzün yarısını harcayabilirseniz farklı ama J veya çok ufak bir şey yapıcam diyorsanız.

 

Yani işin temeli “programlama” demek en doğrusu. Ama tabiî ki çok iyi programlaması olup grafik ve sesleri olmayan bir oyunda oyunucaya cazip gelmez. Yani işin aslı programlama olmasına rağmen beğenilme sebebi ise kullanıcıya sunulan kısmıdır,göze ve kulağa hitap eden kısmı. Ayrıca kullanılabilirlik de iyi olmalı. Yani” real timing” denilen olay gerçek zamanlı iş i iyi halletmek gerekiyor. Bir silah 3 sn de bir ateş ediyorsa onu 10 sn de bir yapmamanız gerekiyor, bir karakter bir şeyi ağırlığına göre itmesi gibi mantıklı bir fiziksel motor olması gerekiyor.

Tarih:
Hit: 8203
Yazar: V1PER



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.