folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder 21. Yüzyılın Günahkar Çocuklarıyız

21. Yüzyılın Günahkar Çocuklarıyız

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    angelofhope
    angelofhope's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

Baştan Söyleyeyim Alıntıdır Arkadaşlar.. 

Evet, sen de onlardan birisin!

Az sonra okuyacağınız yazı bendenizin kafasını 3-4 haftadır yoğun bir şekilde kurcalamaktadır. Bu yazıyı okuduktan sonra vicdan hesaplaşmalarına girebilme tehlikenizin olduğunu belirtmek zorundayım.

İçinde bulunduğumuz yüzyılın ismi kimilerine göre bilgisayar çağı kimilerine göre uzay kimilerine (Mehmet Ali Erbil) göre de Mileeenyum çağı. Bir gerçek var ki bilgisayarlar hayatımızın hem değişmez parçaları oldu hem de hayatımızı şekillendirmeye başladı. İşte bana göre de bu yüzyılın çocukları bilgisayar ile tanışır tanışmaz günahkar oldular...

• Birçoğumuz bilgisayarlarında lisanslı olmayan yazılımı hiç düşünmeden kullanıyor. Üstelik, bu durum öyle olağan bir hal almış ki yine birçoğumuz yanlış bir iş yaptığını bile düşünmüyor. Dinlerdeki en büyük günahlardan biri sayılan kul hakkına giriyor bu yaptığımız. Bu durumun bu kadar olağan olmasındaki en büyük etken de bu işe daha çocuk yaşta başlıyor oluşumuz. O yaşlarda lisanslı olmayan bir yazılımı kullanabilmeyi bir beceri olarak görüyor çoğu çocuk. Eee, o yaşlarda eğilen ağaç da bir daha diklenmiyor(atasözünü ters anlamda kullandığımın farkındayım).
    • Bilgisayarlarımızda göz nuru gibi sakladığımız müzik, film ve oyun arşivlerine ne demeli? Acaba ne kadarının karşılığını ödedik? Hiç durmadan müzik ve film indirip, sanki çok normal bir şeymiş gibi davranmak beni korkutuyor. Ne kadar sıradan bir şey olmuş çalmak!
    • Kütüphanenize bakın bi'? Kaç kitap orjinal? Şimdi her istediğiniz kitabın yasal olmayan bir kopyasını bulmak çocuk oyuncağı. Üstelik orjinalinden nerdeyse farksız.
    • Ya sitelerimiz ne alemde? Bir zamanlar bir yazıyı çalmak için bile bir emek sarfedilirdi; şimdi çek RSS yayınından olsun bitsin.
    • Sosyal ağlar diye icat ettiğimiz yerlerde şimdiye kadar kim bilir kaç kişinin başını yaktık, yine kim bilir ne kadar dedikodu yaptık. Hatta iftira ile kimilerini karalamaya çalıştık.
    • Bir anda on binlerce insanı mağdur edecek zararlı yazılımları yazdık, ve hatta yine binlerce insanın banka hesabını dakikalar içinde boşalttık.

Bu örnekleri çoğaltmak mümkün, tek yapmanız gereken kendinizi tahlil etmek. Burada saydığım hatalardan bazılarını ben de yaptım, yapıyorum ve hatta!

Eminim bu yazıyı okuyanlar arasında bu konuyu daha önce düşünmüş kişiler vardır. Bir sorunu çözebilmek için ilk başta iyi tahlil yapmak gerekir. Tahlil işini iyi yaptığımızı düşünüyorum, hatta özeleştirinin dozunu kaçırıp kendimizi yerden yere de vuruyoruz. Peki hastalığı biliyorsak çözüm ne olmalı?

Yazımın bir çok yerinde de vurgulamaya çalıştığım gibi, bu durumu olağan-normal karşılamak en büyük sorunu oluşturuyor. Samimi bir arkadaşıma bu konuyu açtığımda ilk tepkisi "abi herkes yapıyor..." şeklindeydi. Aslında kendisi de bu durumun yanlış olduğunun farkında. Keza kardeşimle de bu konuyu paylaştığımda o da sorunun farkında olduğunu belirttiği halde "böyle gelmiş böyle gider" tavrı içindeydi. Siz de etrafınızdaki insanlarla bu konuyu tartışın bakalım, eminim bir çoğu benzer şeyler söyleyecektir.

İnsan olarak bir şeyden etkilenmek için ya başımıza gelmeli ya da bahsedilen şeyi canlı canlı yaşamak gerek. Belki indirdiğimiz müzik ve filmlerden dolayı işsiz kalan insanları birebir görebilseydik, belki de onlardan biri babamız olsaydı bu konuya çok daha farklı bakabilirdik. Ya da yazdığımız bir virüs dolayısıyla bunalıma giren ve intihar eden birinin görüntülerini izleseydik...

Her yüzyılın şartları farklı olduğundan dolayı birbirleri ile karşılaştırmak pek de doğru değil. Fakat, teknolojinin ve insan hayatının en çok değiştiği yüzyıl herhalde içinde bulunduğumuz 21. yüzyıldır. Büyük ihtimalle de 100 yıl sonraki insanlar kendi dönemleri için böyle düşüneceklerdir.

Programming is our Religion, Algorithms are Our Bible & We ./make Our Own GOD
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    BURAK_X
    BURAK_X's avatar
    Erkek
    Allah'a şükür korsanı bırakıyorum. cidden, film, program vs sildim pcden. lisansım yok diye flash bile kullanmaz oldum :)

<love> <canimcicimaylari> <uzatmalar> <kavgagurultu> </love>
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    angelofhope
    angelofhope's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

BURAK_X bunu yazdı:
    -----------------------------
    Allah'a şükür korsanı bırakıyorum. cidden, film, program vs sildim pcden. lisansım yok diye flash bile kullanmaz oldum :)

walla o deilde ben ortada nötr olarak kaldım adamlar satıyor bize 100 ytl ye programları 100 ytl programa werdiğimiz paraya yazık çar çur oluyor gibi düşünsene 1 haftalık yemek.. para vermeyipte oradan kullansan adamın hakkına giriyorsun =( 

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DarkSkull
    DarkSkull's avatar
    Erkek
    Ben mümkün olduğu kadar açık kaynak yazılımlar kullanıyorum. Çok sevdiğim filmleri sinemada izliyorum, sevdiğim albümlere para veriyorum (mesela sagopa kajmer). Gidip 1 şarkı için de 8-10 TL cd'ye veremem kusura bakmasınlar. Herkes gerçekten sevdiğinı ve gerçekten kullandığını parasını verip alırsa bir sorun kalmayacak bence. Mesela fotoğrafçıların tek kullandığı program photoshop. Onun lisansını almaları gerek. Normal bir kullanıcı ise amatör olarak ayda yılda bir açıyorsa photoshop'u, 700 dolar vermek ne kadar mantıklı. Başkalarının hakkını düşündüğüm için warez, mp3 sitesi yapmadım hiçbir zaman. Hatta domainim bile nowarez.net :) Şimdilik site yok ama vakit bulup yapabilirsem yasal ve faydalı şeyler olacak inşallah.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Yeah
    Yeah's avatar
    Erkek
    opensource :Q

herşeyin kısası makbuldur; ulaşmak isteyen yesterfox_55@hotmail.com a mail atabilir...
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    angelofhope
    angelofhope's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

DarkSkull bunu yazdı:
    Ben mümkün olduğu kadar açık kaynak yazılımlar kullanıyorum. Çok sevdiğim filmleri sinemada izliyorum, sevdiğim albümlere para veriyorum (mesela sagopa kajmer). Gidip 1 şarkı için de 8-10 TL cd'ye veremem kusura bakmasınlar. Herkes gerçekten sevdiğinı ve gerçekten kullandığını parasını verip alırsa bir sorun kalmayacak bence. Mesela fotoğrafçıların tek kullandığı program photoshop. Onun lisansını almaları gerek. Normal bir kullanıcı ise amatör olarak ayda yılda bir açıyorsa photoshop'u, 700 dolar vermek ne kadar mantıklı. Başkalarının hakkını düşündüğüm için warez, mp3 sitesi yapmadım hiçbir zaman. Hatta domainim bile nowarez.net :) Şimdilik site yok ama vakit bulup yapabilirsem yasal ve faydalı şeyler olacak inşallah.

ben sürekli kullanıyorum fakat 700 dolar kim kaybetmiş ben bulayım :W 

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DarkSkull
    DarkSkull's avatar
    Erkek

MaQneToR bunu yazdı:
    ben sürekli kullanıyorum fakat 700 dolar kim kaybetmiş ben bulayım :W 

Onun üzerinden para kazanıyorsan bir şekilde alman gerek. Nasıl ki bilgisayara milyarlar veriyorsak yazılıma da gerekiyorsa vermeliyiz. Ben de programcıyım o programlar kolay yazılmıyor.

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tahta
    tahta's avatar
    Erkek

DarkSkull bunu yazdı:

Söylediklerine bende katılıyorum bir program ı belki ömrü hayatımızda 1 bilemedin 2 defa kullanacağız onun içinde ne kadar olursa olsuın para vermek mantıksız.

Düşünün bi iş için bir program lazım oldu sadece 1 kullanımlık.Gidip de bu programa para bayılmak mantıksızlık.

2. olarak işletim sistemlerimiz. Tr nin büyük çoğunlğu lisanssız kullanıyor.Yanlış ama o kadar parayıda veren var veremeyen var kardeşim.Çok uçuk fiyatlar söylüyorlar

Bunları göz önüne aldığımızda biz haklı gibiyiz. Ama işin birde diğer yüzü var. programı/işletim sistemini yazan kişi/kişiler aylarını yıllarını belki bilg. başından hiç kalmadan o programı/işletim sistemini yazmak için harcıyorlar.Böyle düşünürsek de onlar haklı

Yani iş nasrettin hocanın fıkrasına dönüyor HERKES HAKLI :) 

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    BURAK_X
    BURAK_X's avatar
    Erkek
    ben photoshop yerine gimp kullanıyorum. bedava. microsoft office yerine open office kullanıyorum. video studio programım lisanslı. 3ds max ve flash lisansım yok, içim gidiyor :)

<love> <canimcicimaylari> <uzatmalar> <kavgagurultu> </love>
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DarkSkull
    DarkSkull's avatar
    Erkek
    Gimp'e birkaç sene önce bakmıştım photoshop'un yerini tutmuyordu. Şu anda daha iyi olabilir ama fotoğrafçılık yapanlar için photoshop şart.
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    angelofhope
    angelofhope's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

DarkSkull bunu yazdı:
    Gimp'e birkaç sene önce bakmıştım photoshop'un yerini tutmuyordu. Şu anda daha iyi olabilir ama fotoğrafçılık yapanlar için photoshop şart.

dediğin gibi ne zaman tuttuki bu gün tutsun =) 

Toplam Hit: 3472 Toplam Mesaj: 38