3 Kapı Problemi (Olasılık Dünyasının Şaşırtıcılığı)
-
Ya gecenin bir vakti olacak iş değil. Nabıyon sen ya:D Şimdi herkes tarafından kabul görmüş bir olaydır, yanlış düşünüyor olabilirim ama söyliyeyim yine de.
"Ne 1/3 ne de 1/2!
B varsayımında nasıl kazanabilirsiniz? Ancak seçtiğiniz ilk kapının ardında ödül yoksa kazanabilirsiniz. Seçtiğiniz ilk kapının ardında araba olmama olasılığıysa 2/3’tür. Dolayısıyla, B varsayımında kazanma olasılığı 2/3’tür. 2/3, 1/3’ten ve 1/2’den büyük olduğundan kapınızı değiştirmelisiniz."Gibi bir cümle var. Bence B varsayımında kazanma olasılığı 2/3 değildir. Çünkü yukarıdaki cümlede B varsayımında, ilk kapının ardında araba olmama olasılığını 2/3 olarak hesaplarken 3 kapıyı baz alıyor. Ama B varsayımının yapıldığı zamana bakarsak, sunucunun boş olan herhangi bir kapıyı açtıktan sonra yapıldığı biliniyor. Yani 2 kapıyı baz almamız lazım. Tamam olum teori çöktü. Ben yatıyom.
-
diamonique bunu yazdı:
-----------------------------
Ya gecenin bir vakti olacak iş değil. Nabıyon sen ya:D Şimdi herkes tarafından kabul görmüş bir olaydır, yanlış düşünüyor olabilirim ama söyliyeyim yine de.
"Ne 1/3 ne de 1/2!
B varsayımında nasıl kazanabilirsiniz? Ancak seçtiğiniz ilk kapının ardında ödül yoksa kazanabilirsiniz. Seçtiğiniz ilk kapının ardında araba olmama olasılığıysa 2/3’tür. Dolayısıyla, B varsayımında kazanma olasılığı 2/3’tür. 2/3, 1/3’ten ve 1/2’den büyük olduğundan kapınızı değiştirmelisiniz."Gibi bir cümle var. Bence B varsayımında kazanma olasılığı 2/3 değildir. Çünkü yukarıdaki cümlede B varsayımında, ilk kapının ardında araba olmama olasılığını 2/3 olarak hesaplarken 3 kapıyı baz alıyor. Ama B varsayımının yapıldığı zamana bakarsak, sunucunun boş olan herhangi bir kapıyı açtıktan sonra yapıldığı biliniyor. Yani 2 kapıyı baz almamız lazım. Tamam olum teori çöktü. Ben yatıyom.
sunucu sen seçimini yaptıktan sonra kapının birini açıcak . -
bende bir soru sorayim;
buradaki kumar makinelerinde 15 tane kutu var. 6,25€ oynadiginda sana 500€ veriyor istedigi delige atarsan. ben topu delige atiyorum sonrada bu 15 kutu arasinda secim yapiyorum bu 500€'yu bulma sansimi nasil arttiririm ? bu teoriyle falan biseyler yapamazmiyiz :)
-
Takipçinim.. Sabah sağlam kafayla bir düşüneyim.
-
makine sana son kararını sormuyorsa bu teori ona uygulanmaz hocam :D zaten olasılığın 100 kapı örneğindeki gibi %99 a %1 gibi uçarı farklı olması o sorudan sonra kaynaklanıyor ki diamonique'nin de itiraz mektupları yağdıran matematikçiler gibi es geçtiği nokta orası oluyor zaten..
-
bir teoride ben ortaya atayim bu arada..
rulet oynayan varmi bilmiyorum fakat sunu yaparsaniz kaybetmezsiniz;
bir el siyaha bir el kirmiziya fakat surekli oynadiginiz miktari ikiye carparak oynayin sonunda denk geliyor ve parayi geri aliyorsunuz, sonrada basta oynadiginiz paraya tekrar donun surekli boyle oynayin kaybetmezsiniz.
misal;5.10.15.20 20'de kazandiniz tekrar 5.10.15.20 gibi
fakat her kumarhanede boyle oynatmazlar.
-
Rapid yoksa ben de yokum arkadaş :D
-
7-19 bunu yazdı:
bende bir soru sorayim;
buradaki kumar makinelerinde 15 tane kutu var. 6,25€ oynadiginda sana 500€ veriyor istedigi delige atarsan. ben topu delige atiyorum sonrada bu 15 kutu arasinda secim yapiyorum bu 500€'yu bulma sansimi nasil arttiririm ? bu teoriyle falan biseyler yapamazmiyiz :)
her oynayışında değişiyorsa kutuların yeri kazanma olasılığın artmaz bence . Kumar makineleri ile bi belgesel izlemiştim Discoveryde mesela slot makineleri 100 kişi çevirdikten sonra 101 kişi ye veriyormuş . mesela ödüller 15 20 10 olsun 15 alan kişi her 15 kişiden 1 20 yi alan 20 kişiden biri 30 alan 30 kişiden biriymiş . hen böylece zararda etmiyolarmış . -
HaLFDeviL bunu yazdı:
diamonique bunu yazdı:
"Ne 1/3 ne de 1/2!
sunucu sen seçimini yaptıktan sonra kapının birini açıcak .
-----------------------------Bence burada B varsayımının tanımına ve zamanına bakalım:
"Şimdi de kapıyı değiştirdiğinizi varsayalım. Bu varsayıma B varsayımı diyelim."
Adamın kapıyı değiştirdiği zaman, sunucunun boş bir kapıyı açtıktan sonraki zamandır. Yani 2 kapı arasında seçim yaptığı zamandır ve bu iki kapı arasındaki seçim B varsayımıdır. Yukarıda 2/3 olarak belirlenen şansımız, yukarıda her ne kadar ilk boş kapıyı sunucunun açmasıyla beraber göstermiş gibi bir algı oluştursa da matematiksel olarak düşündüğümüzde 3 kapıyı baz aldığımızda ortaya çıkar.
Mavi, mor, sarı top. Mavi gelmeme olasılığı? 2/3
Yukarıdaki durumda da böyle söyleniyor; ama unutulan bir şey var. B varsayımının zamanlaması. O da sunucunun boş bir kapıyı açmasıyla seçeneklerimizin 2 ye indirilmesiyle beraber geliyor.
-
HaLFDeviL bunu yazdı:
içinde paradoks barındıran bişey aynı şunun gibi
-----------------------------hoca bu paradoks değil sadece "hatalı çizim"
eğik kısımların tanjantlarını hesaplarsan hatayı bulacaksın