3 Kapı Problemi (Olasılık Dünyasının Şaşırtıcılığı)
-
Prometheus bunu yazdı:
-----------------------------
half devil paradoks değil
orda bi çelişki yok sadece göz aldanması var
hocam eğimle alakalı olan şeyde nasıl bir göz yanılması var :D -
HaLFDeviL bunu yazdı:
Prometheus bunu yazdı:
hocam eğimle alakalı olan şeyde nasıl bir göz yanılması var :D
-----------------------------Evet maalesef ki o resim paradoks değil.
Dik kenarlar her iki şekilde de aynı uzunlukta. İkisi de 5 ve 13 birim. O zaman alanları da birbirine eşit olması lazım diyoruz ama unutulan birşey var. Birinde hipotenüs konkav iken fazladan olan karenin olduğu şekilde hipotenüs konveks. O yüzden konveks ile konkavlıktan olan alan farkı bize boş bir kare olarak yansıyor.
-
diamonique bunu yazdı:
HaLFDeviL bunu yazdı:
Prometheus bunu yazdı:
Dik kenarlar her iki şekilde de aynı uzunlukta. İkisi de 5 ve 13 birim. O zaman alanları da birbirine eşit olması lazım diyoruz ama unutulan birşey var. Birinde hipotenüs konkav iken fazladan olan karenin olduğu şekilde hipotenüs konveks. O yüzden konveks ile konkavlıktan olan alan farkı bize boş bir kare olarak yansıyor.
----------------------------- -
carnager bunu yazdı:
diamonique bunu yazdı:
hocam birbiri ile çelişen ifadelere paradoks denmiyomu ? yoksa onlar birbiri ile çelişmiyor mu ? yani çelişen derken çelişki barındıran
HaLFDeviL bunu yazdı:
Prometheus bunu yazdı:
----------------------------- -
HaLFDeviL bunu yazdı:
hocam birbiri ile çelişen ifadelere paradoks denmiyomu ? yoksa onlar birbiri ile çelişmiyor mu ? yani çelişen derken çelişki barındıran
-----------------------------Bak bu resim çelişmiyor. Neden? Çünkü burada sen direkt olarak dik kenarları çarpıyorsun, ikiye bölüp alanı buluyorsun. İki resimde de dik kenarlar eşit uzunlukta olduğu için alan eşit olmalı diyor, boş kare nereden çıktı diyorsun anladığım kadarıyla.
Ben de diyorum ki bu bir üçgen değildir, onun için dik kenarları çarpamazsın. Resim bir dörtgendir. Dikkatli incele. O zaman kenarları eşit frizbi şeklindeki veya bumerang şeklindeki bir dörtgenle karenin de alanları aynı olası lazım o mantıkla düşünürsek. Yani resim üçgen değil. O yüzden bu çelişki değil.
Mesela çelişki nedir?
Tavşan 1 kmyi saniyede 10 mt koşarak 100 snde bitirir. Sonuç bitirir. Ama bu tavşan sürekli gittiği yolun yarısını giderek bitirmeye çalışırsa ancak sonsuzda bitirir. Mesela bu bir paradoks olabilir.
-
diamonique bunu yazdı:
HaLFDeviL bunu yazdı:
-----------------------------Bak bu resim çelişmiyor. Neden? Çünkü burada sen direkt olarak dik kenarları çarpıyorsun, ikiye bölüp alanı buluyorsun. İki resimde de dik kenarlar eşit uzunlukta olduğu için alan eşit olmalı diyor, boş kare nereden çıktı diyorsun anladığım kadarıyla.
Ben de diyorum ki bu bir üçgen değildir, onun için dik kenarları çarpamazsın. Resim bir dörtgendir. Dikkatli incele. O zaman kenarları eşit frizbi şeklindeki veya bumerang şeklindeki bir dörtgenle karenin de alanları aynı olası lazım o mantıkla düşünürsek. Yani resim üçgen değil. O yüzden bu çelişki değil.
Mesela çelişki nedir?
Tavşan 1 kmyi saniyede 10 mt koşarak 100 snde bitirir. Sonuç bitirir. Ama bu tavşan sürekli gittiği yolun yarısını giderek bitirmeye çalışırsa ancak sonsuzda bitirir. Mesela bu bir paradoks olabilir.
paradoks kısmı okeyde . o tip sorular eğimle alakalı değil mi ? -
HaLFDeviL bunu yazdı:
-----------------------------paradoks kısmı okeyde . o tip sorular eğimle alakalı değil mi ?
-----------------------------Tamam. Zaten hipotenüsün birinde konveks diğerinde konkav olmasının nedeni yer değiştirilen üçgenlerin eğimlerinin farklı olması ve ardından üçegenlerin yer değiştirmesi. Sorun yok yani. İki üçgenin de tanjantı farklı, dolayısıyla en dıştaki üçgenin de tanjantı bunlardan farklı oluyor demek isterdim ama zaten en dıştaki şekil eğim farklılıklarından dolayı dörtgen. Hala anlaşamadığımız noktayı anlamış değilim.
-
diamonique bunu yazdı:
HaLFDeviL bunu yazdı:
-----------------------------paradoks kısmı okeyde . o tip sorular eğimle alakalı değil mi ?
-----------------------------Tamam. Zaten hipotenüsün birinde konveks diğerinde konkav olmasının nedeni yer değiştirilen üçgenlerin eğimlerinin farklı olması ve ardından üçegenlerin yer değiştirmesi. Sorun yok yani. İki üçgenin de tanjantı farklı, dolayısıyla en dıştaki üçgenin de tanjantı bunlardan farklı oluyor demek isterdim ama zaten en dıştaki şekil eğim farklılıklarından dolayı dörtgen. Hala anlaşamadığımız noktayı anlamış değilim.
yok anlaştık ,anlamaya çalışıyorum sende yardımcı oldun :)
sağolasın. -
HaLFDeviL bunu yazdı:
-----------------------------http://tr.wikipedia.org/wiki/Paradoks
burda da açıklamışlar wikiye paradoks yazdım bu çıktı =)
tüm foruma not : müdirleri "önceki mesaja yazdığımı anlamaz bu mallar" diye küçümsüyo musunuz yoksa üşengeçlikten mi 1 cümle için 31 cümlelik alıntı yapıyosunuz bilmiyorum ama 2 sebep de yanlış... okunabilirliği de mahvediyosunuz, en azından iç içe alıntıları silin, 2 saniye sürüyor ben denedim...
-
çok hoşuma gitti. ben de inanmadım ilk etapta, ancak 2. sayfada sanırım resimli göstermiş arkadaş keçi meçi var onda görünce kabullendim. Ancak şöyle bi paradoks da var ihtimaller matemetiğin getirdiği bir disiplindir. Matematiksel karar vermek zorunda değiliz. Burdaki olayda anladığım kaybetme riski 2 birimken suncunun açtığı kapıyla risk 1e iniyor. Yani baştaki kaybetme riski kaçsa, sunucunun açtığı kapı sayısı kadar risk azalıyor. dolasıyla risk azalınca kazanma oranı çoğalıyor. Sunucu en başta arkası boş kapı açsaydı böyle bir ihtimalden söz edilemezdi çünkü ortada kaybetme riski henüz oluşmamıştı.