Acil Kahve
-
arkadaşlar selam,
starbucks filtre kahvesini nasıl içiyorlar anlamıyorum, o kadar acı ve fazla kavruk ki içesi gelmiyor insanın.
diğer aromalı kremalı ürünleri zaten aroması kreması götürüyor. illa markalı yerden içicem diyorsanız tchibo'dan içebilirsiniz.
kendi ithal ettiğimiz çekirdekleri satıyoruz, markamız yerel uydurma gibi gelmesin. cidden iyi yapmaya calısıyoruz yaptıgımız da düşünüyorum
mesela colombia diye bir sürü yerde satılan ürünler var, colombia'nın da kendi içinde kaliteli çekirdekleri var. mesela supremo kaliteli bir çekirdektir. biz onu kullanıyoruz.
denemek isterseniz www.bedirhankahve.com ve diğer pazar yerlerinden sipariş verebilirsiniz.
-
streetw1se bunu yazdı
arkadaşlar selam,
starbucks filtre kahvesini nasıl içiyorlar anlamıyorum, o kadar acı ve fazla kavruk ki içesi gelmiyor insanın.
diğer aromalı kremalı ürünleri zaten aroması kreması götürüyor. illa markalı yerden içicem diyorsanız tchibo'dan içebilirsiniz.
kendi ithal ettiğimiz çekirdekleri satıyoruz, markamız yerel uydurma gibi gelmesin. cidden iyi yapmaya calısıyoruz yaptıgımız da düşünüyorum
mesela colombia diye bir sürü yerde satılan ürünler var, colombia'nın da kendi içinde kaliteli çekirdekleri var. mesela supremo kaliteli bir çekirdektir. biz onu kullanıyoruz.
denemek isterseniz www.bedirhankahve.com ve diğer pazar yerlerinden sipariş verebilirsiniz.
Testır paket yapıyor musunuz ufak ufak hepsinden deneyelim, ücreti mukabilinde tabi
-
cidden, şu Kahve Tohumlarını niye kavuruyorlar hiç anlamıyorum.
Yağından mı kurtulmaya çalışıyorlar, yoksa zâten içinde çok az olan suyundan mı kurtulmaya çalışıyorlar, yada bu şekilde dâhâ kolay mı öğütülüyor kahve çekirdekleri?
bu kuruyemişçilerin önünde bi güzel geliyor kokusu, evde vakit kaybetmeden yapıyorum kahveyi beklediğim tat,lezzet olmuyor.
şöyle; koyu kıvâmlı, yağlı, taneleri ol'maksızın, yoğun kahve kokulu(yada aromalı) olmadı gitti bi türlü.
-
RitmFarbRacourci bunu yazdı
cidden, şu Kahve Tohumlarını niye kavuruyorlar hiç anlamıyorum.
Yağından mı kurtulmaya çalışıyorlar, yoksa zâten içinde çok az olan suyundan mı kurtulmaya çalışıyorlar, yada bu şekilde dâhâ kolay mı öğütülüyor kahve çekirdekleri?
bu kuruyemişçilerin önünde bi güzel geliyor kokusu, evde vakit kaybetmeden yapıyorum kahveyi beklediğim tat,lezzet olmuyor.
şöyle; koyu kıvâmlı, yağlı, taneleri ol'maksızın, yoğun kahve kokulu(yada aromalı) olmadı gitti bi türlü.
Hocam çekilen kahvenin ömrrü 20 dk. Evde kavuruyorum hava filtreli kavanoza koyuyorum. Geçen gün kavurduğum aletin arasında bir tane buldum, 1 gün önce kavurmuştum attım ağzıma bayatlamış. Daha öğütmedim bile. Nitelikli kavurucuları arayın hocam.
Ayrıca kahve ilk kavrulduğunda çok hızlı şekilde CO2 yayar. Bu yüzden tam tadı için 2 gün beklemenizi tavsiye ederler. Benim deneyimime göre 4.günde en güzel tadı alıyorsunuz ama bu kahvenin türüne göre değişir tabi :)
Starbucks felan kovalamayın yazıktır verdiğiniz paraya. Ha bir de starbuckstan şuruplu kahve alanlar var. Yahu cidden yazıktır. Ona kahve demeyin lütfen. Bir içecek o kahve değil.
Bir konuda yazmıştım;
hocalar kahve doğru kavrulursa, doğru öğütülürse tadını alırsınız.
Ayrıca kahve daha fazla kavrulursa (kömür yapılmadan) asiditesi az olur. Böylece daha az mide asidini yükseltir. Kahve başlı başına mide yakıcı :) Tadını ön plana çıkarmak için cold brew'i light kavuruyorlar ama her kavrum yapılabilir sonuçta damak tadı önemli.
Best Coffee Roast For Cold Brew
One of the most common questions is ‘what coffee is best for cold brew’. When making cold brew coffee at home, you may be confused about which is the best coffee to cold brew and whether to use light, medium or dark roast beans.
The truth is all will work if brewed correctly, so it’s a matter of personal preference. Coffee lovers are divided when it comes to the best roast for cold brew coffee.
https://creatorsofcoffee.com/best-coffee-beans-for-cold-brew-coffee/#best_coffee_roast_for_cold_brew
Şu makaleyi asitlik ve antioksidanlık için inceleyebilirsiniz. Ama sonuç olarak kahve soğukken daha az asidik ve antioksidan seviyesine sahip. (Figure'lere baktım. İncelemekte fayda var.)
Yani sonuç olarak kavrum önemli galiba hocaların içtiği kahveleri light kavrum veya bayat kahvelerle yapıyorlar. (Ki ben büyük firmaların kavrumu siklediğini zannetmiyorum. Elde kalan bayat kahveleri kullanarak cold brew yaptıklarını düşünüyorum. Bildiğim kadarıyla bayat kahve asiditesi çok daha yüksek) Şu link bunu bilgimi doğruluyor; Bildiğiniz yerlerden cold brew alın veya evde yapın. Çok zor değil dolaba atıp bekletiyorsunuz. Ekipmana da gerek yok. Birkaç güne "basit ve ucuz ferahlatıcı bir cold brew evde nasıl yaparsınız" diye konu açıcam.
https://www.coffeebrewguides.com/does-coffee-go-bad/
the most noticeable change happens when the pH (acidity) of your coffee is raised.
Kavrum asiditesi;
Her kavurucunun farklı bir damak tadı vardır ve buna göre kahve kavurur. Her kahve de her demleme çeşidine uymaz ama buna yine de damak tadınız karar verir. Bu sebepten hangi tür demlemeye hangi kavrum gider bunu deneyerek görmelisiniz. Yani damak tadınıza uyana kadar farklı yerlerden farklı kavrumlarda denemelisiniz.
Kendim denemedim ama birşekilde nitelikli kavurduklarına inandığım siteler; (Bu kişilerle alakam yoktur. kahveler.net ve youtube da denk geldim.)
- https://www.zumrutkaraca.com
kahveler.net sitesinde denk geldim. Müşteriler bayağı memnun gibi;
https://kahveler.net/kahve/3965-zumrut-karaca-coffee-roastery.html/
-Bu adamın tedarikçisini bilmiyorum bana kavrulmamış göndermemişti, tedarikçisiyle anlaşması varmış filan ama sattıkları çekirdikler Türkiye de pek bulunan çekirdekler değil.
https://www.youtube.com/channel/UCcrHarhUwREmasbr1-EhI1g
elemanın youtube sayfası var. Kendisi ve eşi kavrum yapıyor. Nitelikli kavrum yapabilmek için ders alıyor.
birkaç defa kavrulmamış olarak çekirdek almıştım. Kavrumları nasıl bilmiyorum.
Bana bu kadar nitelikli (çünkü bunlar bana cidden pahalı geliyor) gerek yok derseniz. Size şu tüyoyu vereyim. Sitesinde "kavrum seçeneği" seçebileceğiniz ve "kavurma zamanı" bulunan yerlerden alabilirsiniz. (Bazı sitelerde kavrum seçeneği için mesaj atmanız gerekiyor)
Tabi çekirdeklerin ayıklanması var. Bu çok uzun sürüyor. Haftada bir kez kavrum yapıyorum öncelikle ayıklıyorum ve 1 senedir deneyim kazandım ama 100~130 gram için 15~30 dk uğraşıyorum. Bu iş can sıkıcı olduğu için nitelikli kavurucular çok para alıyor.
-
Hep görüyordum, burda da yazanlar çıkmış; "starbucks'daki kahve değil" diye binbir hırsla yazanlar. Düşünüyorum; heralde starbucks bunların malına falan mı tecavüz etti diye. :D Bazı insanlar starbucks'a karşı çok hırslı, anlamıyorum hırslarını.
Nedir bu hırsın kaynağı? Kahvenin bu kadar ulaşılabilir olması mı rahatsız ediyor, gerçi öyle olsa Mehmet Efendi'den yıllardır kahve içiyoruz, onlara sövülmüyor mesela.
Ayrıca herkesin damak tadı aynı olmayabilir yani. Starbucks'ı falan savunmuyorum da oranın kahvesi pardon içeceği güzel yani
Bir sürü yerden yerli yabancı pahalı ucuz yüzlerce kahve çeşidi denedim, hiç birini beğenmedim. Muhtemelen starbucks sumatra kahvesine "çip" koyuyor, beni başka kahveleri sevmiyim diye :|
Hele şu, portakallı çikolatalı bilmem ne aromalılar tam birer kusmuk.
-
neverland bunu yazdı
Hep görüyordum, burda da yazanlar çıkmış; "starbucks'daki kahve değil" diye binbir hırsla yazanlar. Düşünüyorum; heralde starbucks bunların malına falan mı tecavüz etti diye. :D Bazı insanlar starbucks'a karşı çok hırslı, anlamıyorum hırslarını.
Nedir bu hırsın kaynağı? Kahvenin bu kadar ulaşılabilir olması mı rahatsız ediyor, gerçi öyle olsa Mehmet Efendi'den yıllardır kahve içiyoruz, onlara sövülmüyor mesela.
Ayrıca herkesin damak tadı aynı olmayabilir yani. Starbucks'ı falan savunmuyorum da oranın kahvesi pardon içeceği güzel yani
Bir sürü yerden yerli yabancı pahalı ucuz yüzlerce kahve çeşidi denedim, hiç birini beğenmedim. Muhtemelen starbucks sumatra kahvesine "çip" koyuyor, beni başka kahveleri sevmiyim diye :|
Hele şu, portakallı çikolatalı bilmem ne aromalılar tam birer kusmuk.
kahve aromalı olmaz hocam.Yani özellikle arome verici atılmaz içine. Evet kahve demiyorum çünkü değiller. Kahve yerine çöp içirenlere hırslıyım. Ki bunu daha çok para kazanmak için yapıyorlar. Çözünebilir kahve diye bir olay var, kahveyle alakası yok. İçine konulan katkı maddeleri saolsun bambaşka birşey. Starbucks adı geçiyor çünkü kahve ağını büyük boyutlarda kendi lehine çevirmiş bir marka -en azından Tr de-. Yani starbucks derken bu şekilde kahve üretenlere lafım. Yaptıkları bardak tasarımını dışarda görüp aha starbucks diyorsun. Bilirsin belki got'ta unuttukları bir bitki çayı bardağıyla beleşten reklam yaptılar. Yani tutupta her bir firmayı eleştirsek sabahlar olmaz.
Deneyimli kahveciyim diyip "Günde tonlarca kahve kavuruyorum" diyen kavurucular da var. Yahu nasıl ayıklıyorsun o kadar kahveyi. Bildiğim kadaryıla ayıklama makinesi yok. Ki çok ileri seviye bir görntü işleme gerektiriyor. En son bir makale okudum fotokopi makinesi boyutunda büyük bir makine yapmışlar. İçine 100-200 küsür koyuyorlar defectleri taraması için bekliyorlar.
Hırslıyım çünkü bu insanlar ucuza köylüleri çalıştırıp şehirliye "gel sana kahve yaptım brom, bayat ama sen ne anlarsın he he" diye kitliyorlar. Kahve tarlalarında çalışan insanların bir değeri yok. Bu büyük firmalar bu tarlaların olduğu mahallelere bir çeşme yapıp "brom çiftçilere iyi bakıyoruz brom" diyorlar. Büyük firmalara tavırlı olmamın en büyük sebebi bu. Yoksa "Ayol benim kahvem demlenirken suyunun ph değeri 8 olmalııı" gibi bir derdim yok. Çoğu firma çoğu kafe zaten umursamadan yapıyor.
Kahve hakkında her geçen gün yeni şeyler öğreniyoruz. Eski zamanda yapılanlar bilinçsizlik eseriydi. Aynı "şeker yerine yağ şişmanlatır" demek gibi. Mehmet efendi gibi kahvecilerinde hali hazırdaki sistemlerini geliştirmeleri gerek. Benim içecek dememin sebebi bu. Kişinin damak tadıdır beni ilgilendirmez içer. Ama buna kahve diyemezsin.
-
Sana nitelikli kahve satan alışveriş yaptığım yerleri söyleyeyim.
Probador
Coffeedepartment.co
Overdosecoffee
-
do_som bunu yazdı
Kanka çok dikkat çekiyosun yapma
-
Niye boş mideye içiyorsunuz kahveyi. Yapın güzelce kahvaltınızı aradan yarım saat bir saat geçsin yuvarlayın bir türk kahvesi tamam ne güzel mideye de zarar vermez böylece. Sabah uyanıp kahve içersen miden 40 lı yaşlarda normal yiyecekleri bile öğütemez hale gelir
-
Starbucks çalışanıyım.
Burada yazılan bazı şeyler doğru, bazışeyler yanlış.
Asla ama asla şirketi savunduğum için yazmayacağım. Babamın şirketi değil. Ama bir çok yerde bu yanlış düşünceler adeta kopyalanıp yapıştırılmış gibi aynı kelimelerle yerin dibine sokuluyor.
Starbucks dünyanın en büyük kahve satış mağazası değil, dünyanın en büyük kahve kavurucusu firmadır.
Flowerlock teknolojisinin bulunması ile kahve bayatlamasının önüne geçildiği için bütün dünyaya açılabildi. Daha öncesinde kahve bayatladığı için bütün dünyaya açılamıyordu.
Kahveleri olması gerekenden daha fazla kavuruyor lafı, bu şirkette kullanılan teknoloji ve araştırmaları bilmeden yazmaktır. (açıkçası bu işe girmeden, uzmanlık eğitimi almadan buna benzer düşünceler içindeydim)
Öncelikle bütün kahveleri etik değerler sertifikası ile tohumdan fincana kadar her aşamada yüksek kalitede ve verimde ürün alabilmek için çok büyük yatırımları var.
Yetiştirilen bir kahve meyvesi hasattan önce, yani toplamadan önce her ağaçtan random ürün alınır. Testleri yapılır, eğer standartlara uygun ise, tadım için kahvenin bölgesi ve cinsine göre yine standartlara göre kavurma işlemi yapılır.
Kavrulan kahve mağazalarda kullanılan öğütme makinesinin birebir aynısı ile ürün 3 farklı şekilde öğütülür.
Tadım yapılacak tür ve öğütme şekli frenchpress tir. Diğer Öğütme şekilleri asidite vb. testler için. Sadece bu işi yapan tadım uzmanları içtikleri kahvenin bölgesini, cinsini, yetiştiği alandaki diğer tat verici ağaçları bilmeden puanlama ve yorum yapar. İşte o puanlama 13 farklı dalda yapılır. Eğer o tadım Starbucks standartları üstünde ise o kahveyi Japonlar satın alır. Standartlar içerisinde ise hasat gerçekleşir ve türüne göre yıkama, kurutma, kavurma başlar.
Kavrulan kahve hava almadan hava veren ama almayan paketler ile paketlenir ve dağıtıma çıkar.
Eğer mağazada içtiğiniz o kahve acı, bayat geliyor ise mağazanın suçudur. Mağazalarda Kahve günlük öğütülür ve hava almayan kaplarda muhafaza edilir. 60 dakikada bir bitse de bitmese de dökülür ve yenisi demlenir. Öğütmek için paketi açılan kahvenin öpüyülmeyen kısmı 7 gün boyunca uygun şartlarda saklanmalı.
Mağaza bunu uygulanmaz, gözden kaçırırsan kötü bir kahve içmiş olursunuz.
Gelelim kahve önerisine.
Düşük asitide, yüksek göve için sumatra alabilirsiniz. Dilin bütün her yerinden tad alırsınız. Ağızda kuruluk hissi oluşturur.
Yüksek Asitide orta gövde için Kenya alabilirsiniz. Kahveden bir yudum alınca ağızda portakal yedikten sonraki suçluluk hissi oluşur. Yetiştiği bölgede portakal ağaçları var ve o bölgenin tadı hapsolmuş.
Yemek yemeyecek olsam daha yazardım...