folder Tahribat.com Forumları
linefolder Cep Telefonları, Gsm Operatörleri ve Mobil İnternet
linefolder [Android] Sürekli Son Uygulamalar Listesini Temizlemekten Vazgeçin



[Android] Sürekli Son Uygulamalar Listesini Temizlemekten Vazgeçin

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bilirkişi
    mkyb
    mkyb's avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Mayıs/2011
    Erkek

    Hem Android, hem de iOS platformundaki cihazları başkalarının kullanımını izlerken sık sık gördüğüm garipliklerden biri ekran kilitlenmeden önce yapılan son şeyin son uygulamalar listesini temizlemek olması. Neden bunu yapıyorlar? Cihazları mı hızlanıyor? Hız farkını kavrayabiliyor olsalardı bunu yapmaktan vazgeçerlerdi, çünkü hızlanmıyor, yavaşlıyor. O halde neden yapmaya devam ediyorlar? Çünkü başkalarının sürekli aynı şeyi yaptığını görüyorlar ve psikolojik olarak listeyi temizlemenin her şeyin yolunda olduğu anlamına geldiğini sanıyorlar.

    Son uygulamalar ≠ Çalışan uygulamalar

    Öncelikle en temel kafa karışıklığına odaklanalım, gerçekten son uygulamalar listesinde bırakılan tüm uygulamalar çalışıyor mu? Hayır. Adından da anlayabileceğiniz gibi, o liste son uygulamaları son görüntülenen ekranlarla temsil ediyor. Uygulamalardan klasik çıkış yöntemi geri tuşunu kullanmaktır, geri tuşu ile uygulamanın son ekranı da geçildiğinde anında uygulamanın başka uygulamalarla paylaşmadığı alanlar geri alınabilir olarak işaretlenir ve sistem daha sonra topluca bu alanı temizler. Uygulamalardan ana ekran tuşu veya son uygulamalar tuşu ile başka bir uygulamaya geçiş yapıldığında sistem uygulamadan çıkılmadığını(ve geri döneceğinizi) varsayarak diğer uygulamalara geçişinizde önceki uygulamayı bellekte tutar. Bellekte tutmak ile çalışmak aynı anlama gelmemektedir, belleklemek uygulamanın durumunu, arayüz elementlerini bellekte tutmak, çalışmak ise bu elementlerin CPU ve diğer sensörlerden yararlanması anlamına gelir.

    Uygulamaların arkaplanda çalışabilmesi için servis çalıştırması gerekiyor.

    Uygulamaların çalışması son uygulamalardan bağımsız olarak tanımlanan servislerle sağlanır ve uygulamalar kullanıcı tarafından hiç başlatılmasa dahi bu servisler sistem tarafından başlatılır ve uygulamaların belirli fonsiyonları arkaplanda çalışabilir. Son uygulamalar listesini temizlemek ise uygulamaların sistem tarafından tekrar dönüş yapıldığında yeniden disk erişimi yapmaya gerek kalmadan hızlıca uygulamayı kullanılabilir kılmak için ayırdığı bellek alanını zorla geri almaya çalışmak anlamına gelir, çalışan servisleri sonlandırmaz. Cihazdaki bellekler bugün her ne kadar 4GB seviyelerine ulaşmış olsa dahi, sonsuz değildir, dolayısıyla bu alan sistem tarafından gerçekten cihazın diskine yapılacak erişimleri azaltmak amacıyla düzenli tutulur ve ihtiyaç anında en düşük öncelikli bölge geri alınır.

    Özetle, son uygulamaları temizlemeniz arkaplanda çalışan uygulamaların hiçbirini sonlandırmayıp, en son kullandığınız uygulamaların bıraktığı sıcak izleri yok eder ve temizlediğiniz uygulamaları yeniden çalıştırdığınızda daha fazla beklemenize, işlemciyi daha çok yormanıza neden olur. Evinizde şekerin bittiğini düşünün, komşudan şeker almayı işlemcinin kendi önbelleği, markete gidip almayı bellekleme ve Google’ın Mountain View ofisine gidip almayı da ilk iki seçenek kullanılmadığında kullanılmak zorunda kalınan disk erişimi olarak düşünebilirsiniz. Son uygulamalar listesini temizlediğinizde de her zaman üçüncü seçeneğe yönelmiş oluyorsunuz.

    Diğer üreticilerin aksine Google tarafından hiçbir zaman son uygulamalar listesini topluca temizlemek için bir kısayol sunulmadı(hatta Android 5.0 ile bu liste cihaz yeniden başlatıldığında dahi temizlenmiyor) ve diğer üreticilerin kullanıcıları tarafından bu “olmazsa olmaz” bir özellik olarak görüldüğü için eksiklikler listesine ekleniyordu: “Android 5.5 çıktı, hâlâ tüm uygulamalar kapatmak için kısayol yok11″”. HTC de bunun işe yaramadığını anlamayıp Android 5.0 güncellemesi ile listeyi temizleyen butonu arayüzden çıkarmış. Üreticilerin hiçbir şey bilmediğini düşünmeden önce, bu butonların olumlu bir iş yapmadığını kavramamız gerekiyor.

     

    Boş bellek ≠ Hızlı sistem

    Bellek sızıntısı gibi sistem kaynaklı istisnalar dışında normal kullanıcıların cihazlarındaki boş bellek alanını takip etme zorunluluğu bulunmuyor. Tabii ki daha az bellek daha az enerji anlamına geliyor ve Google bunun için geliştiricilere fazlasıyla öğütler ve araçlar sunuyor ancak 4GB’ın 3.9GB’ı boş olan bellek muhteşem bir sisteme sahip olduğunuz anlamına gelmiyor. %90 dolu bellek ile hiçbir operasyonda gözle görülür bir kaybın farkına varmıyorsanız, endişe etmeniz gereken bir şey bulunmuyor. Eğer 4GB bellekli cihazın 1GB kullanmasını istiyorsanız, 1- Yanlış cihazı satın almışsınız, 2- Alacağınız bir sonraki cihazın belleğinin 1GB olacağından emin olun, ki 1GB’ı aşmasın.

    Özetle, Android cihazınızın ne kadar boş belleğe sahip olduğunuzu düşünmeden kullanılabilecek bir işletim sistemi.

    Çöp uygulamalar gerçekleri değiştirmiyor

    Maalesef yanlış bilinenler, doğruyu bilen ve kafası çalışan insanlar tarafından iş fırsatı olarak görülüyor ve Google Play Store’daki en popüler uygulamalar arasında son uygulama temizleme, önbellek temizlemekten başka hiçbir işlevi olmayan ve umut tacirliği yapan uygulamalar yer alıyor.

    360 Security ve Clean Master umut tacirliği yapan iki uygulama

    Bu uygulamalar cihazınızı hızlandırma vaadi ile önbelleklenen belleği fazlalık olarak görüyor ve ana ekrana atadığı, hatta bildirim alanına eklediği widget’la bu işlemleri sık sık yapmanızı önerircesine her işlemden sonra havalı animasyonları ile ne kadar büyük bir iş yaptığınızı size vurguluyor.

    Önbellek ≠ Gereksiz dosya

    Belleğin kendisinin aslında önbellek olduğundan bahsettik, bellekten bağımsız olarak bir de cihazın depolama alanında tutulan önbellek var. Örneğin sitemizde önbelleklemeden yararlandığımız için bu yazıyı görüntülemek amacıyla tarayıcıyı açtığınızda öncelikle cihazına bu sayfanın kodları indi, daha sonra bu sitenin arayüz kodları, daha sonra çeşitli javascript kodları, daha sonra yazıda gördüğünüz görseller… Tarayıcı sekmesini kapatıp, 2 dakika sonra aynı sayfayı ziyaret ettiğinizde sunucumuzdan tarayıcınıza giden “son ziyaretinden sonra hiçbir şey değişmedi” mesajından dolayı ilk ziyaretinizde indirdiğiniz çoğu veriyi tekrar indirmeyip, cihazınızdaki verileri yeniden kullanabileceksiniz. İşte bu verilerin adı önbellek ve bunlar gereksiz dosya değil. Maalesef Clean Master gibi uygulamalar tek tuşla tüm önbelleği temizledikten sonra uygulamanın çok büyük bir iş yaptığı hissini vermek ve o uygulamayı sonsuza kadar “çok işime yarıyor” diye düşünerek cihazınızda tutmanız için önbelleği gereksiz dosya olarak gösteriyor.

    Sadece bir web sitesi değil, Spotify gibi bir müzik servisi, Google Fotoğrafları gibi fotoğraf servisi, Twitter uygulaması, Facebook uygulaması neredeyse kullandığınız her uygulama bundan yararlanıyor. Neden? Hem daha önce indirdiğiniz veri için bu servislerin sunucularını meşgul etmiyorsunuz, hem de kendi cihazınızı aynı işi defalarca yapmak için zorlamıyorsunuz, daha çok veri kullanmıyorsunuz ve iki taraf da kazançlı çıkıyor.

    Ayrıca çoğu uygulamanın kendi içinde önbellek sınırı var, mesela üst limit olarak boş alanın %10’unu kullanma gibi bir ayarlama yapıp, otomatik olarak cihazınızdaki boş alan azaldığında önbelleğin boyutunu da küçültebiliyorlar.

    Ufak bir ipucu, önbelleği temizlemede ısrarcıysanız Clean Master gibi uygulamalara ihtiyacınız bulunmuyor. Ayarlar > Depolama bölümünden Önbelleğe alınan istatistiklerin üzerine dokunarak tüm uygulamalara ait önbelleği temizleyebilirsiniz.

    Android sizin için tasarlandı

    Etrafınızdaki çoğu kişiden duyduğunuzun aksine Android kullanabilmek için yazılım dehası olmak veya bu sistemin belleğini düzenlemek için Clean Master gibi uygulamalar kullanmak gerekmiyor. Android, 4.4 ve üzeri sürümlerden itibaren 512MB bellekte dahi çalışabiliyor ve 5 yıl önceki 2.2 sürümünden itibaren belleği kullanıcının hiçbir aksiyonu gerekmeden düzenleyebiliyor. O yüzden daha huzurlu bir toplum için lütfen dakika başı cihazınızın son uygulamalar listesini temizlemeyip, binlerce mühendisin üzerinde çalıştığı şu işletim sistemine uzaydan gelmiş muamelesi yapmayıp, bu amaç uğruna Çinlilerin garip uygulamaları için gelir kaynağı olmayın.

    Alıntıdır.

    mkyb tarafından 18/Eki/15 17:34 tarihinde düzenlenmiştir

    Yaşlandıkça 50 liralık saatin ve 5.000 liralık saatin aynı şeyi gösterdiğini fark edeceksin. 1.000.000 liralık ve 100.000 liralık ev aynı yalnızlığı barındırır. 1.000 liralık Android ile 20.000 liralık iPhone Pro kimse aramadıktan sonra aynıdır. Materyalist şeylerde gerçek mutluluk bulunmaz. Asıl mutluluk bir çift memededir. Enflasyon yüzünden bu imzayı bir ara güncellemek lazım. Bin liraya telefon kalmadı amk.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    NoToLeRaNcE
    NoToLeRaNcE's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Eylül/2005
    Erkek

    Refleks gibi bisey olmus, telefonla isim bitince ana ekrana atar son uygulamalari kapatir kilit ekranina gecerim. Cogunuda istem disi yaparim niyeyse bunu.


    Asosyal hayatta yaşanan, Yasal bir masalım ..
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Retro
    by_Tet
    by_Tet's avatar
    Kayıt Tarihi: 22/Mayıs/2012
    Erkek

    Tümüyle kavram kargaşasına sebep olan teknik olarak pek fazla kaynak sunmayan bir yazı olmuş.

    Alıntı olmasına sevindim. Bilmişlik yapmayı sevmediğim için herhangi bir açıklama yapmayacağım..

    Fakat iOS ve android aynı bellekleme sistemini kullanmıyor ve çalışan uygulama kapatmak androidte maalesef hızlanmaya sebep oluyor.

    İstenirse gerekli açıklamayı da yaparım, fakat google'ın resmi bir makalesi olabilir, veya işin ehli tarafından yazılmış bir yazı da olabilir bu yüzden daha oturaklı yazmak istiyorum.

    Yazıda katıldığım tek nokta ise çinlilerin ekmeğine yağ sürüp saçma sapan uygulamaları kullanmamak..


    iyibu! yeniden..
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nick6
    0x656e
    0x656e's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Mayıs/2012
    Homo
    by_Tet bunu yazdı

    Tümüyle kavram kargaşasına sebep olan teknik olarak pek fazla kaynak sunmayan bir yazı olmuş.

    Alıntı olmasına sevindim. Bilmişlik yapmayı sevmediğim için herhangi bir açıklama yapmayacağım..

    Fakat iOS ve android aynı bellekleme sistemini kullanmıyor ve çalışan uygulama kapatmak androidte maalesef hızlanmaya sebep oluyor.

    İstenirse gerekli açıklamayı da yaparım, fakat google'ın resmi bir makalesi olabilir, veya işin ehli tarafından yazılmış bir yazı da olabilir bu yüzden daha oturaklı yazmak istiyorum.

    Yazıda katıldığım tek nokta ise çinlilerin ekmeğine yağ sürüp saçma sapan uygulamaları kullanmamak..

    Hızlanmaya sebebiyet verebilir fakat benim gözlemlediğim sürekli ram boşaltanların şarjlarının daha hızlı bitmesi. 

  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hunter
    j4x
    j4x's avatar
    Kayıt Tarihi: 16/Temmuz/2005
    Erkek

    Kısacası o listeden silmek applicationun çalıştığı prosesin sonlandırılmasına dolayısıyla belleği sıfırlamaya yarıyor. Tabiki bunu yaptıktan sonra programı tekrar açınca en baştan yüklüyor, bu da daha fazla beklemek anlamına geliyor. 'Programın çalışması' genel olarak onResume dan sonra foregrounddayken yapılan işlemler olarak algılandığı için program buna uyarak yazılmışsa o listedeyken extra CPU gücü harcamıyor. İlgili servislerin de sonlanmasını isteyen app managerden komple kill edebilir.


    The king is bleeding.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Varg
    Varg's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Mayıs/2007
    Erkek

    hocam greenify tarzı uygulamalar boşuna mı var yani ?

    bir de şöyle mantıksız bir soru sorayım, ben wipe çektikten sonra sistem gayet hızlı çalışırken, facebook, instagram, whatsapp vb. uygulamaları yükledikten sonra cihaz artık hantallaşmaya başlıyor. Bunu nasıl açıklayabiliriz ?

  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bilirkişi
    mkyb
    mkyb's avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Mayıs/2011
    Erkek
    Varg bunu yazdı

    hocam greenify tarzı uygulamalar boşuna mı var yani ?

    bir de şöyle mantıksız bir soru sorayım, ben wipe çektikten sonra sistem gayet hızlı çalışırken, facebook, instagram, whatsapp vb. uygulamaları yükledikten sonra cihaz artık hantallaşmaya başlıyor. Bunu nasıl açıklayabiliriz ?

    Çok basit dediğin programlar sürekli arkaplanda çalışıp ram tüketiyor. Telefonun rami düşükse kasması normal.


    Yaşlandıkça 50 liralık saatin ve 5.000 liralık saatin aynı şeyi gösterdiğini fark edeceksin. 1.000.000 liralık ve 100.000 liralık ev aynı yalnızlığı barındırır. 1.000 liralık Android ile 20.000 liralık iPhone Pro kimse aramadıktan sonra aynıdır. Materyalist şeylerde gerçek mutluluk bulunmaz. Asıl mutluluk bir çift memededir. Enflasyon yüzünden bu imzayı bir ara güncellemek lazım. Bin liraya telefon kalmadı amk.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DE5TROY3R
    DE5TROY3R's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Nisan/2007
    Erkek
    mkyb bunu yazdı
    Varg bunu yazdı

    hocam greenify tarzı uygulamalar boşuna mı var yani ?

    bir de şöyle mantıksız bir soru sorayım, ben wipe çektikten sonra sistem gayet hızlı çalışırken, facebook, instagram, whatsapp vb. uygulamaları yükledikten sonra cihaz artık hantallaşmaya başlıyor. Bunu nasıl açıklayabiliriz ?

    Çok basit dediğin programlar sürekli arkaplanda çalışıp ram tüketiyor. Telefonun rami düşükse kasması normal.

    360 security de arka planda çalışan uygulamaları kapatmanızı hatırlatıyor zaten

  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YeniHarman
    YeniHarman's avatar
    Kayıt Tarihi: 17/Haziran/2012
    Erkek
    Varg bunu yazdı

    hocam greenify tarzı uygulamalar boşuna mı var yani ?

    Greenify farklı. Farklı derken istemediğiniz arkaplan servislerini kapatabiliyorsunuz. Whatsapp belki arkaplanda çalışmalı ama x oyunu sürekli netten veri çekip size uyarı vermemeli gibi...


    Olaylara karışmayın!
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    NewwarrioR
    NewwarrioR's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Ekim/2015
    Erkek

    Hocalarım bir tespitte benden gelsin. Telefonlarda en çok şarj bitiren hususlardan biriside 3g yi aramak. 

    Bulunduğunuz ortamda 3g yayını olmuyor olabilir ve telefonunuz bu yayını bulmak için ciddi anlamda çaba sarfediyor. Fakat 3g olan ortamda aramayıp bağlı olduğu için bu kadar şarj tüketmez. 3g olmadığını hatta 3g kullanmadığınız durumlarda telefonunuz 2g modunda kalırsa şarj çok daha uzun süre gider. 

    Operatörlerin yaptığı şarj reklamları bu yüzdendir. Bizim internetimiz her yerde 3g çeker özgüveniyle yapıyorlar o reklamları.

    Hatta geçenlerde gördüğüm bir örnek bir abimiz 4g yi açmış daha hızlı internete bağlanır diye, telefonda yaptığı şeyler belli kapattırdım ertesi gün daha uzun süre dayanmış şarjı.

    Kesin bilgi yayalım :)

  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bilirkişi
    mkyb
    mkyb's avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Mayıs/2011
    Erkek
    NewwarrioR bunu yazdı

    Hocalarım bir tespitte benden gelsin. Telefonlarda en çok şarj bitiren hususlardan biriside 3g yi aramak. 

    Bulunduğunuz ortamda 3g yayını olmuyor olabilir ve telefonunuz bu yayını bulmak için ciddi anlamda çaba sarfediyor. Fakat 3g olan ortamda aramayıp bağlı olduğu için bu kadar şarj tüketmez. 3g olmadığını hatta 3g kullanmadığınız durumlarda telefonunuz 2g modunda kalırsa şarj çok daha uzun süre gider. 

    Operatörlerin yaptığı şarj reklamları bu yüzdendir. Bizim internetimiz her yerde 3g çeker özgüveniyle yapıyorlar o reklamları.

    Hatta geçenlerde gördüğüm bir örnek bir abimiz 4g yi açmış daha hızlı internete bağlanır diye, telefonda yaptığı şeyler belli kapattırdım ertesi gün daha uzun süre dayanmış şarjı.

    Kesin bilgi yayalım :)

     

    Bunu bilmeyen zaten akıllı telefon kullanmasın.

     


    Yaşlandıkça 50 liralık saatin ve 5.000 liralık saatin aynı şeyi gösterdiğini fark edeceksin. 1.000.000 liralık ve 100.000 liralık ev aynı yalnızlığı barındırır. 1.000 liralık Android ile 20.000 liralık iPhone Pro kimse aramadıktan sonra aynıdır. Materyalist şeylerde gerçek mutluluk bulunmaz. Asıl mutluluk bir çift memededir. Enflasyon yüzünden bu imzayı bir ara güncellemek lazım. Bin liraya telefon kalmadı amk.
Toplam Hit: 2480 Toplam Mesaj: 16
android google ram temizleme önbellek temizleme clean master