folder Tahribat.com Forumları
linefolder Derin Konular
linefolder Aniden Basan Karanlık- İntiharı Anlamak



Aniden Basan Karanlık- İntiharı Anlamak

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Nikoteen
    Nikoteen's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Temmuz/2005
    Erkek

    Başlık bir kitabın adı fakat aniden kısmına katılmak için bence biraz düşüncesiz olmak gerek keza kimse kolu kırıldığı için intiharı düşünmez yani demek istediğim bu acı eylemin bir "birikinti oluğu" olması gerektiğidir.

     

    Kimileri intihar edenleri zayıflıkla itham ederken kimileri cesur olarak sıfatlarlar. Kimileri de ne intiharı övmek ister fakat ne de yermekte kendilerini haklı görürler çünkü acının bir kriteri yoktur. Birebir aynı olayı yaşamış iki kişi gerçekten de aynı acıyı mı çeker?

     

    Şöyle bir şey söyleyeyim, ben küçükken dinimdeki yaygın inanış intihar edenlerin direk cehennemlik olduğu idi bugün diyanetin vetfalarına baktığımızda ise ebedi cehennemlik olmadıkları söyleniyor. Vetfa makamı değilim ama ben cehennemlik olacaklarına bile şüphe ile yaklaşıyorum çünkü bir isyan niyetiyle ölmek var bir de ben bu cana layığıyla bakamadım mantığıyla intihar etmek var. Ülkemizdeki en yaygın din olan islamda ise akait alimler her ne kadar farklı bir konu için yormuşlarsa birazdan yazacağım ayeti, Türk halkında bu ayet hep intiharlı ölümlerle ilişkilendirilmiştir.

     

    "Allah hiçbir nefse gücünün yeteceğinden öte yük yüklemez." - Bakara 286

     

    Sizin intihar konusundaki düşünceleriniz nelerdir?


    Troubles'll come & they'll pass
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    futurist
    futurist's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Ocak/2014
    Dişi

    İşin dini boyutuna hiç girmeyeceğim

    Ama genel olarak intihardan bahsedersem

    Sizinde konuda dediğiniz gibi bir birikimin sonucudur. Kimse bir tek bir olayla gidip canina kiymaz.

    "Zayiflik"  diyen " öldürdüyse acımam " diyen insanlar oluyor ki bunlari çok acımasız buluyorum.

    Çünkü herkes farkli bir birey farkli dil, din ,ırka sahip olabiliyor...

    Ayni şehirde bile olsan ayri eğitim, aile kültürü, farkli bir karakter, farkli bir zekaya sahip. Yasadiklarimiz her şeyden önce farkli.. Bazen kendi öz kardeşimize bile benzemiyoruz..

    Hayatimizda her olaya farkli tepki vermemiz çok normal.. 

    Bir kişi intihari dusunuyorsa  kendince çikiş yol bulamadiği bir şey yaşiyordur... Yada kaldıramayacağı bir durum vardir.

    " Ben asla intihar etmem" diyen çok kisi tanidim. 

    Çok ilginçtir ki hepsininde intihara meyili vardi :)

    Ama çok acı ki kendileri bile bunun farkında değiller..

    Mesela adam çok zengin, çok basarili, çok güzel bir sevgilisi var Adriana Lima çakma kalır, eğitimli, dünyayı geziyor tozuyor gününü gün ediyor ..

    Diyordunuz ki "heyyt  be!  dünya bu adama  güzel" 

    Yok işte güzel değil... Fakat sizde bunu bilmiyordunuz :)

    Herkes düşer kalkar

    Bir düşmeyen Allah..

    Ama çok yüksekte olanla alçakta olanin yere çakılmasi ayni olmaz..

    Sizde Asla intihar etmem demeyin. Edenlere zayif demeyin..

    Cesaretli mevzusuna gelince şöyle bir söz var

    " İntihar cesaretle umutsuzluğun kesiştiği noktada gerçekleşir"

    Evet cesaret gerekli ancak cesur denmez.

    Çünkü cesur olsa mücadele ederdi.

    Yani özetleyim intihar eden ne zayif ne cesaretlidir

    Dinlede alakasi yok

    O haddeye gelmiş insan zaten mantikli düşünemiyordur.  Farkinda bile değiller..

    Depresyona girmiş insanlar intihar eder tedavi olmazsa..

    Ve hastaliktan çiktiktan sonra intihar ettiklerine hayret ediyorlar.. 

    O noktaya gelmeden kimseyi yargilamayin

     

     


    Sanmasınlar yıkıldık, sanmasınlar çöktük. Bir başka bahar için sadece yaprak döktük. (Mevlana)
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    literatur
    literatur's avatar
    Kayıt Tarihi: 20/Nisan/2008
    Erkek

    Vetfa değil fetva. Akait alimler değil itikad alimleri. Genele konu açılmıyorken sen nasıl açtın, mod musun? Ebedi cehennemlik değilse intihar mı edeceksin? Varsa bir problemin yaz özelden konuşalım.

    https://youtu.be/n7zXDpOIxpE

     

     

  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Nikoteen
    Nikoteen's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Temmuz/2005
    Erkek
    literatur bunu yazdı

    Vetfa değil fetva. Akait alimler değil itikad alimleri. Genele konu açılmıyorken sen nasıl açtın, mod musun? Ebedi cehennemlik değilse intihar mı edeceksin? Varsa bir problemin yaz özelden konuşalım.

    https://youtu.be/n7zXDpOIxpE

     

     

    Ötede oyna abisi.

     

    Nikoteen tarafından 06/Mar/18 23:24 tarihinde düzenlenmiştir

    Troubles'll come & they'll pass
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kazasker1
    kazasker1's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Ağustos/2012
    Erkek

    Hic bir olay / kimse / konu, kisinin kendi yasamindan daha degerli olamaz. Butun mesele, gerektigi kadar serinkanli olup sabredebilmekte. İyi gunumuz var, kotu gunumuz var. Hickimsenin hayati hep kotu olmaz. Beklentilerini hayatina uygun sekle getirirsen intihar icin sebep kalmaz.


    Huzur islamda... Yok, yanlış. Para islamda. Net...
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Nikoteen
    Nikoteen's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Temmuz/2005
    Erkek

    Bencilliği öven birşey gibi geldi bana bu biraz.

    Şöyle bir durum var eğer kaçma psikolojisiyle bakarsanız sizi intihardan uzak tutacak her şey sizin için bir "mücadele" niteliği taşır eğer savaşma psikolojisiyle bakarsanız sizi intihardan uzakututan her şey "kaçış" niteliği taşır.

    Eğer yukarıdaki yazan size bir anlamaifade etmiyorsa tebrikler çünkü intiharı sadece düşünce bazında yaşıyor, iliklerinizde hissetmiyorsunuz demektir.

    Bana da mesela herşeyden çok kendime değer verip hayatımı böyle yaşamak korkaklık gibi geliyor. HerkesHhayatının bir döneminde intiharı düşünmüştür peki sizi ne vazgeçirdi? Ve o vazgeçiren şey bugün halen hayatınızda yoksa sürekli bir gerekçe bulmak yaşamak için,  aslında gerekçelerinizin bile yaşayamadığını göre göre, pes etmek midir gerçekten? 


    Troubles'll come & they'll pass
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    literatur
    literatur's avatar
    Kayıt Tarihi: 20/Nisan/2008
    Erkek
    Nikoteen bunu yazdı
    literatur bunu yazdı

    Vetfa değil fetva. Akait alimler değil itikad alimleri. Genele konu açılmıyorken sen nasıl açtın, mod musun? Ebedi cehennemlik değilse intihar mı edeceksin? Varsa bir problemin yaz özelden konuşalım.

    https://youtu.be/n7zXDpOIxpE

     

     

    Ötede oyna abisi.

     

    Niye kızdın Niqotin başgan? Bir şey demedim ki ya la. Neyse sen intihar etme de, tribin önemli değil. Kötü niyetle yazmadım hocam. Seni tanımam etmem. Ancak insanların intihar gibi bir yolla heba olmasına da gönlüm razı olmaz.

    İntihar mantık işi değil duygu işi diye düşünüyorum. O duygusal boşluğu bazen anne baba doldurur, bazen eş dost, bazen idealler vs. Bunları kaybeden, beklediğini bulamayan çok insan var. Fakat hepsi intihara meyletmiyor. O yüzden, intiharı lineer bir gidişatın belli merhaleler aşıldıktan sonra insanın sürüklendiği nihai bir mecrası olduğunu farzetmek ve böylece tüm insanlara genellemek doğru olmaz diye düşünüyorum.

    Her yıkım yaşayan her boşluğa düşen intihar edecek olsa elimizde insan kalmaz. Aksine her kazanan her istediğini elde eden de tatminsizlik yaşasa o durumda da intiharların sayıca artması lazım, ki durum böyle değil.

    Hayatında yaptığın şeyler sana anlam katmıyorsa ya yanlış yerde arıyorsundur ya da yanlış şekilde. İntihar hiç kimse için çözüm değil.

    literatur tarafından 07/Mar/18 13:03 tarihinde düzenlenmiştir
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Nikoteen
    Nikoteen's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Temmuz/2005
    Erkek

    Argümanların basit kalıyor benim için hocam şöyle ki mantıksız olduğu için intiharı ötelemek de pek mantıklı değildir çünkü mantık kendi içinde tutarswız bir şeydir örnek: bir adım yol kat etmen için önce bunun yarısını geçmen lazım adımını atarken doğru mu? Doğru. O yarısını geçebilmen için de onun yarısını geçebilmen gerek. Bu salt mantıktır ve sonsuzluğa gider dahası sonsuzluğun yarısı da sonsuzdur hâl böyleyken "Sabredenleri mükafatı sınırsız verilecek." ayetine istinaden yarım sabredenlerin mükafatı da sınırsız olmaz mı? Mantık böyle bir çıkmaz işte hocam fakat gerçekte bir adım atmak hiç bu kadar içinden çıkılamaz bir durum değildir değil mi?

    Yani insan fıtratı gereği irrasyonel olmak "zorundadır". Fıtratımız gereği hem düşünmek hem de düşünmemek zorundayız.

    Konu zaten bunlar değil içinden çıkamayız zaten bunun ben sadece intiharın neden hep hasır altı edilen bir eylem olduğunu soruyorum. İnsanlar ölüyor ve biz arkalarından sadece cehennemlik oldu, sabredemedi, Allah affetsin gibi sözler söylüyoruz. Yahu sen intiharı düşündün de etmedin diye herkesin aynı mertebede mi o düşünceyi yaşadığını sanıyorsun? Sizi ne vazgeçirdi? Ve daha da önemlisi o vazgeçiren şey hala hayatınızda mı bu bir inanç olur, bir insan bir hayvan olur... Eğer hayatınızda değilse sürekli bir neden aramak bakış açınıza göre işte, ya kaçmak ya da savaşmakolur. Eğer çok fazla neden aramamışsanız elbette savaşmak olarak bakarsanız fakat bir yerden sonra insan kendini kandırmak olarak görüyor neden aramayı ve nedenini bulurum o hâlde diye devam edince de hala o nedeni bulamamışsanız 15yıl gibi bir sürede belki de yanlış yere baktığınızdan değil ortada bir neden en azından "sizlik" bir neden olmadığındandır.

    Ben konunun haklılık haksızlık yanında değilim el yumruğu yemeyen kendininkini balyoz sanarmış, benim derdim ulan madem korkmuyorsunuz neden intiharı anlamaya hiç yeltenmiyorsunuz? Ya da intiharın neden anlaşılacak bir yanı yok? Hayatın anlaşılır yanı var da intiharın mı yok ya da? Bunun gibi kıyaslı cümleler kurarsanız tek bir şeye odaklanmadan bir şeyi hakkıyla savunabilirsiniz. Hayat her zaman yolunu bulur intiharın nedeni bence yaşama arzusudur.


    Troubles'll come & they'll pass
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    emrah20
    emrah20's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Ekim/2017
    Erkek
    Her varlık iç güdüsel olarak her şartta yaşamını sürdürmeyi amaçlarken, intihar edenlerin bir piskoljik arıza geçirdiklerini düşünüyorum. Hayatlarında bir anlam bulamayıpta kendilerini gereksiz bulabilirler veya korktukları bir şey ile yüzleşmek istemeyebilirler yada içgüdüsel bir dürtü onları bu bozuk ve mantık dışı davranışlara itebilir. İntihara kalkışanlar (farklı bir kategori) gözlemlerime göre dikkat çekmek veya bir amaca ulaşmak için blöf yapıyorlar.

    Kendisini Hacker sanan zibidilerden değilim.
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    literatur
    literatur's avatar
    Kayıt Tarihi: 20/Nisan/2008
    Erkek
    Nikoteen bunu yazdı

    Argümanların basit kalıyor benim için hocam şöyle ki mantıksız olduğu için intiharı ötelemek de pek mantıklı değildir çünkü mantık kendi içinde tutarswız bir şeydir örnek: bir adım yol kat etmen için önce bunun yarısını geçmen lazım adımını atarken doğru mu? Doğru. O yarısını geçebilmen için de onun yarısını geçebilmen gerek. Bu salt mantıktır ve sonsuzluğa gider dahası sonsuzluğun yarısı da sonsuzdur hâl böyleyken "Sabredenleri mükafatı sınırsız verilecek." ayetine istinaden yarım sabredenlerin mükafatı da sınırsız olmaz mı? Mantık böyle bir çıkmaz işte hocam fakat gerçekte bir adım atmak hiç bu kadar içinden çıkılamaz bir durum değildir değil mi?

    Yani insan fıtratı gereği irrasyonel olmak "zorundadır". Fıtratımız gereği hem düşünmek hem de düşünmemek zorundayız.

    Konu zaten bunlar değil içinden çıkamayız zaten bunun ben sadece intiharın neden hep hasır altı edilen bir eylem olduğunu soruyorum. İnsanlar ölüyor ve biz arkalarından sadece cehennemlik oldu, sabredemedi, Allah affetsin gibi sözler söylüyoruz. Yahu sen intiharı düşündün de etmedin diye herkesin aynı mertebede mi o düşünceyi yaşadığını sanıyorsun? Sizi ne vazgeçirdi? Ve daha da önemlisi o vazgeçiren şey hala hayatınızda mı bu bir inanç olur, bir insan bir hayvan olur... Eğer hayatınızda değilse sürekli bir neden aramak bakış açınıza göre işte, ya kaçmak ya da savaşmakolur. Eğer çok fazla neden aramamışsanız elbette savaşmak olarak bakarsanız fakat bir yerden sonra insan kendini kandırmak olarak görüyor neden aramayı ve nedenini bulurum o hâlde diye devam edince de hala o nedeni bulamamışsanız 15yıl gibi bir sürede belki de yanlış yere baktığınızdan değil ortada bir neden en azından "sizlik" bir neden olmadığındandır.

    Ben konunun haklılık haksızlık yanında değilim el yumruğu yemeyen kendininkini balyoz sanarmış, benim derdim ulan madem korkmuyorsunuz neden intiharı anlamaya hiç yeltenmiyorsunuz? Ya da intiharın neden anlaşılacak bir yanı yok? Hayatın anlaşılır yanı var da intiharın mı yok ya da? Bunun gibi kıyaslı cümleler kurarsanız tek bir şeye odaklanmadan bir şeyi hakkıyla savunabilirsiniz. Hayat her zaman yolunu bulur intiharın nedeni bence yaşama arzusudur.

    Hocam mantığın kendi içerisinde tutarsız olduğunu söyleyip bu cümleleri kurmak mantıksız değil mi? 15 yıl kime göre neye göre uzun bir süre mesela? Ya da 15 yılın tamamı arayışla mı geçmiştir? Ya da bu arayış neye göre kime göre uzun ve yoğundur? Ya da hepsinden öte ortada bir arayış var mıdır? Varsa ispatı mantık dışında hangi unsurdur? Gibi bir sürü soru. Bu birincisi.

    İkincisi, hayatımda hiç intihar etmeyi düşünmedim ve arzulamadım. Bunu da zoraki yapmadım. İntihar ve intihar edenler üzerine de pek düşünmedim.Okuma da yapmadım. Bunun okumayla,yazmayla anlaşılıp ifade edilebileceğini de sanmıyorum. İşi dini açıdan sorguluyorsan din zaten sana verilenle iktifa edip gerisine teslim olmayı şart koşuyor. Her şeyi aklınızla aşamazsınız, siz bilemezsiniz ben bilirim diyor zaten. Ha ben bunu kabul etmiyorum her şeyi kendi mantığımla aklımla çözerim, birçok şey de aklıma yatmıyor dersen orda da gene mesele mantığın yeterliliği ve tutarlılığına gelir. Eyyorlamam bu kadar.

     

  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    weskeyy
    weskeyy's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Ağustos/2005
    Erkek

    Psikometriyi bilmek lazım. 


    Bedenin BAKİRE olmasi onemli degil,Yeterki ruhun OROSPU olmasin!!!