Beynimiz
-
Uzun zamandır sürekli beyin hakkında düşünüyorum.Bunun sebebi ve başlangıcı duyduğum bilgiye dayanıyor.İnsan beynini %7 kapasite ile kullanır, dahiler %9 lara filan çıkabilir tarzında bir bilgiydi.Birkaç kitaptan bu bilgiyi teğit ettim ve hakkında düşünmeye başladım.Herşeyin başlangıcı bununla oldu.(sadece basit bi kaç soru var bişi bulmadım merak etmeyin:))
İlk aklıma gelen %93lük bir kapasitenin ne tarafından engellendiğiydi.%7 si mükemmel olan bir cehver %100 güçle çalıştığında neler neler yapacaktır sonuçta değil mi? Heleki günümüzde beynin etrafımızdaki yaşantıya gerek fiziksel gerek metafiziksel olarak etki etmesi, örneklemek gerekirse telekinezi,nazar vb. ve yanında mükemmel düşünce sistematiği olayları algılama örgüsü vb. elle tutulur şeyler.%7 lik kapasite kullanarak bunlardan bahsedebiliyorsak tam kapasiteyle neler neler yapabiliriz.Ne kadar güçlü yaratıklar olabiliriz.
Bunu bir fırsat olarak gördüm, ama bunu engelleyen şeyin amacı ne olabilir diye düşündüm.İlk başta 2 şey vardı aklımda; yaratıcı ya da beynin kendisi kapasiteyi kullanmıyordu, bir nevi otomatik önleme.Sonra yıllardan beri insanlığın tembelliğinden de olabileceğini düşündüm.Bu soru hala aklımda, çözüm bulmayı aramıyorum kendimce bir cevap arıyorum.
Beyin sonuçta sinir sistemini kolları olarak kullanan diğer yollarla kendini besleyen duyduğuma göre de şuan ki en iyi işlemciden milyonlarca kat daha güçlü bir işlemci.Akıl ise bunun arayüzü, yani işletim sistemi.Sistem kusursuz bir şekilde işlyor gözüküyor, vucüdun herşeyi normal.Ama uyku gibi çok büyük bir bug ın sebebini anlamıyorum.Buna da mantıklı bir çözüm bulamadım hala.
Yani kısaca beynin sınırlandırılmasının sebebi nedir? Sizin bu konuda görüşleriniz neler? Biraz işlemcimiz hakkında beyin fırtınası yapabilirz belkide :).
-
Bence,beynin sınırlandırılması yaratılışın gereğidir.Eğer öyle olmasaydı sadece düşünce gücümüz değil birçok organımız farklı işlevde olabilecekti.Mesela gözümüz cin gibi insan gözünün görebilemeyeceği bazı şeyleri görebilecekti.Düşüncemi bir özlü sözle bitireyim:
"Sende basit bir insansın,aklı ve düşünceleri kısıtlanmış"
Franz KAFKA -
beyini keşfetmek uzayı keşfetmek kadar maliyetli ve zaman alan bir çalışma olur. beyin bir uzay gibi, belki de ondan daha karmaşık bir nesnedir. bazen kazalar sonucu insanlar hafızalarını kayberdeler. yıllar sonra eski anılarını hatırlayabilirler. bir çeşit recovery (sistem geri yükleme) geri yükleme olayının olduğu kesindir. demekki beynin bir bölümünü yedek bilgi alanı yada geri yükleme dosyalarının bulunduğu recovery alanı vb. gibi düşünebiliriz.
-
surpriz bilgi, beynin sadece %bilmem kaçı değil tamamı kullanılıyor. bu uydurma bilgiler nereden geliyoe bilmiyorum ama yalan.
farklı işlevlerde beynin farklı bölgeleri kullanılır. hepsi aynı anda kullanılmaz. düşünürken bi kısmı kullanılır, yürümekten başka bi kısmı sorumludur, konuşmaktan başka bi kısmı...
öyle gizli bir %97 falan yok ortada.
-
bir espiri yapayım barim. bilgisayar gibi olsaydık nöroloji doktoruna gider kendime linux mint kurdururdum. virüs neyin bulaşmaz bademciklerim şişmezdi :))) böylece antibiyotik yüklemeye gerek kalmazdı. windows yüklü müridler de hastaneden beri gelmezlerdi :))) eczaneye gider nod32 alırlardı, windows için crack serial vs. ararlardı :))) abi neyin var benzin kül gibi olmuş ? sorma kardeş windows sahte uyarısı veriyor güncelleme yapamıyorum ikide bi virüs bulaşıyo hepatit v.4.2.1.0 yedim :)))
-
Prometheus bunu yazdı:
-----------------------------
surpriz bilgi, beynin sadece %bilmem kaçı değil tamamı kullanılıyor. bu uydurma bilgiler nereden geliyoe bilmiyorum ama yalan.
farklı işlevlerde beynin farklı bölgeleri kullanılır. hepsi aynı anda kullanılmaz. düşünürken bi kısmı kullanılır, yürümekten başka bi kısmı sorumludur, konuşmaktan başka bi kısmı...
öyle gizli bir %97 falan yok ortada.
-----------------------------Peki beynin sınırı nedir? Nereye kadar gidebilir ? Hangi işi yapıyorsun birde hocam, kanıt göstermediğin için doktor filan olduğunu düşündüm, yanlış anlamassın umarım.Yargılamıyorum.
-
rüyalar gün içinde gördüğümüz,yaşadığımız olayların kalıcı hafızaya taşınırken gördüğümüz şeylerdir.
-
bence ne kadarına ihtiyacın oluyosa o kadarını kullanıyosun hocam.. Yani böyle olabilir. Yaptığın iş ne kadarını gerektiriyosa.. Sonucta sürekli düşünce gerektiren bir işle uğraşan biri ile aksi durumda biri aynı sekilde beynini yoruyo olamaz.
-
PathfindeR00 bunu yazdı:
-----------------------------
-----------------------------Peki beynin sınırı nedir? Nereye kadar gidebilir ? Hangi işi yapıyorsun birde hocam, kanıt göstermediğin için doktor filan olduğunu düşündüm, yanlış anlamassın umarım.Yargılamıyorum.
ben öğrenciyim, işletme okuyorum. bilim ve biyolojiye hobi olarak ilgim var küçük yaşlarımdan bu yana.
hocam benim söylediğim şeyi heryerde bulabilirsin, herkes anlatabilir, her biyoloji kitabında okuyabilirsin. o kadar göz önünde bir bilgidir. malum iddia ise sadece bir söylentiden ibarettir. bana 1 tane araştırma gösteremezsin ki insan beyninin %3ünü 5ini 10unu kullanıyor desin.
beynin sınırı nedir, nereye kadar gidebilir?
bunlar gerçekten tartışılacak konular. önce şunu söyleyelim, zeka neyle ilgilidir? beyindeki kıvrım miktarı, nöronların yaptığı bağlantılar (sinaps sayısı) ve vücut/beyin oranı. dikkat ederseniz insanın beyni, diğer canlılara göre daha büyüktür (vücuduna oranla). tabi sadece büyüklük değil, beynin yapısı da çok önemli zeka için. çoğunlukla genetiktir zeka zaten.
insan nereye gidiyor dersek bazı çalışmalar insanlığın IQ seviyesinin giderek arttığını, bazıları ise azaldığını gösterebiliyor. ama genel olarak her geçen yıl IQmuzun arttığı kabul edilebilr. bu da demektir ki sınırımız her nesilde artıyor.
beynin zaman içindeki gelişimini bir bina olarak düşünün. bu binaya sürekli yeni kat çıkılıyor. yani bir sınır yok (belki var ama oraya gelmedik henüz). ancak bu bireysl olarak değil insanlık olarak sınır yok demek. yani sen artık 3 katlı binanı yapmışsın. bunu arttıramazsın elinde daha fazla malzeme yok. lakin senin çocukların, torunların gelir belki 4 katlı bina yapar.
uff çok laf yaptım :S bu konuyu uzun uzun tartışabiliriz aslında
sonuç olarak şunu söylemek istiyorum : "bize gelin beyninizin %100ünü kullanın, insanlar ne kadar geride bak daha %1ini kullanabiliyor..." bunlara inanmayın. bunlar asılsız. bunlar kandırmaca. bunlar fantazi...
-
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_misconceptions_about_the_brain
burada bahsettiğimiz %10 kullanma mevzusu açıklanmış. ben de şimdi buldum. yazılanlar benim düşüncelerimi doğruluyor. bu %10 söylentisi 1900lerin başında yapılan çalışmaların yanlış yorumlanmasından ortaya çıkmış. zaten o yıllardaki çalışmaların doğruluğunu da ayrıca sorgulamak lazım. bugün hiçbir bilimadamı böyle birşey söylemiyor.
edit :
pathfinder hocam yanlış anlama seninle ilgili bi durum yok. hepimiz yanlış bilgiler edinebiliriz. benim de mutlaka doğru bildiğim sayısız yanlış var. önemli olan duyduğumuzda hemen inanmamak, sorgulamak, düşünmek.
-
Anladım hocam teşekkürler, demek ki birkaç yanlış kaynakla yanlış düşünmüşüm.Bana birşeyler kattığın için tekrardan teşekkürler.:)