folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Bilim Dünyasında Deprem : Einstein’In Teorisi Çöküyor Mu? ( Bütün Fizikçiler Yardıma Çağırılıyor )



Bilim Dünyasında Deprem : Einstein’In Teorisi Çöküyor Mu? ( Bütün Fizikçiler Yardıma Çağırılıyor )

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YasamaK
    YasamaK's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 29/Ağustos/2010
    Erkek

    Robinson_Crusoe bunu yazdı:
    -----------------------------

    Peki ışık hızında giderken farları yakarsak ne olur,


    -----------------------------


    SEVİŞİRKEN EN ZEVKLİ OLAN ŞEY.. tamam, dikkatinizi çektim. ne kadar meraklısınız böyle şeylere terbiyesizliğin lüzumu yok yani :D (, sessizce öldürüyor.)
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Mad Scientist
    AMpul
    AMpul's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Aralık/2009
    Erkek

    parçacığın hızı ışığa çok yakın tespit edilmiş, bence büyük ihtimalle ölçüm hatası, kısa zamanda ortaya çıkacaktır. Zira einstein in kuramı bir çok kez ispat edilmiştir. En basitinden ışık hızına çok yakın bir hıza hızlandırılmış elektronlar çarpıştırılarak ortaya elektronlardan çok daha ağır (1800 küsür kat) parçacık ortaya çıkmıştır, ve einstein'in ışık hızı kütle bağıntısına uyumlu olarak enerji maddeye dönüşmüştür. Daha doğrusu ışık hızına yaklaşan cismin kütlesi artmıştır.

    Normal kinetik enerji denklemi şudur, E = 1/2mv^2, bu denklede tek değişken hızdır, ancak einstein bu newton denkleminin yüksek hızlarda geçersiz olduğunu bulmuştur, zira denklemdeki tek değişken olan V, bir üst sınıra sahiptir, ışık hızı. Peki ışık hızına çok yaklaşmış bir maddeyi daha da hızladrmaya çalışırsak ne olur, verdiğimiz enerji boşa mı gider? işte dananın kuyruğunun koptuğu yer, baştan beri sabit sandığımız kütle, artışa geçer, ancak hız daha fazla artmaz, böylece enerji artmaya devam eder, teorik olarak ışık hızında giden bir maddenin kütlesi sonsuz olur.

    @Robinson_Crouse, hacı öncelikle araba ışık hızında gidemez, zaten bu teorinin ana postulası, diyelimki ışık hızına çok yakın gidiyor, 0,99 c hızında. İşte o anda farları yaksa, far ışığı arabatan mutlak ışık hızında yani c hızında uzaklaşır. Diyeceksin ki o zaman dışardan bakan bize göre ışık c + 0.99 c, yani neredeyse iki ışık hızında uzaklaşır. Hayır, bize göre de mutlak c ile yani ışık hızında uzaklaşır :) . işte einsteinin ikinci bağıntısı ışık hızı ve zaman bağıntısı. 

    diyelim ki bizim zamanımıza göre 1 sn geçti. Bu durumda araç örneğin 0.99 km uzakta olur bize göre. farlarından çıkan ışık ise tam 1 km uzakta olur. Yani 1 sn geçti, araç ile ışık arasındaki yol 0.01 km kadar az. Şimdi bu bir saniye boyunca arabada olduğumuzu düşünelim. Bu durumda biz hangi hızla gidersek gidelim ışık hızı sabit  ve mutlat C ile bizden uzaklaşacaktır, o halde 1 saniye geçtiğinde ışık bizden 1 km uzakta olmalı. 

    Dışardan bakan biz, ışığın 0.01 km uzakta olduğunu söylerken araçtaki adam 1 km uzakta olduğunu söyler, ikisinin söylediğide doğrudur, kendi zamanlarında :). Işık hızına yakın giden arac için zaman yavaşlamıştır, böylece bizim zamanımızda 1 sn geçtiğinde aslında o aracın içindeki adam için henüz 0.01 sn geçmiştir. Doğal olarak biz bize göre 1 sn geçtiği için ışığı araçtan 0.01 km uzakta görürüz. (araç 0.99 hızda ışık 1 hızda). Bu esnada araçtaki adam için sadece 0.01 sn geçtiğinden o da ışığı kendinden 0.01 km uzakta görür. 

    Özetle ışık hızına yaklaşan madde için zaman yavaşlar ve kütle artar. Bu ikisi de ispatlanmıştır. Zamanın yavaşlamasının ispatı şöyle olmuştur, laboratuvar ortamında yaratılan bazı atom altı parçacıkların yaşam ömürleri sadece bir kaç nanosaniyedir. Ancak bu parçacıklar güneşten dünyaya bozunmadan ulaşabilmektedir aynı zamanda, bu nasıl mümkün oluyor, ışık bile güneşten dünyaya 8 dakikada ulaşıyor. Nanosaniyeler içinde bozunan bir parcacık nasıl dünyya ulaşır. İşte çözüm burda, bu parçacıklar ışık hızına çok çok yakın bir hızda hareket ettikleri için zaman onlar için yavaşlamıştır, biz dünyada onların bize 9 dakikada geldiğini görebiliriz ancak onların kendi zamanında henüz bir kaç nanosaniye geçmemiştir bile.

    Özetle bu teorinin ana dayanak noktası kütlesi olan hiç birşeyin ışık hızına ulaşamaması ve ışıkhızının evrenin üst limiti olmasıdır, denklem bir çok kez ispatlanmıştır, çok daha eski tarihlerde jetler ve atomik saatler kullanılarak zamanın yavaşladığı ispat edilmiştir. Özetle bu fizikçilerin ölçtüğü hız büyük ihtimalle ışık hızına gerçekten çok yakın ancak ışık hızından fazla değil az. Zira eğer ışık hızını geçiyorsa neden saniyede 900.000 km filan değilde sadece küsüratlar ile ışık hızından fazla?


    What I cannot create, I do not understand. — Richard Feynman
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tarikat Şeyhi
    HolyOne
    HolyOne's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Haziran/2002
    Erkek

    Bence ışık hızından hızlı gitmiyor fakat maximum ittirilebileceğinden fazla enerji ile ittirildiği için partikülün zamanı dış ortama göre yavaşlıyor.

    Hız da zamana bağlı oldğu için ve ölçüm dışarıdaki  zamanla yapıldığı için ışık hızı limitinden daha hızlı gibi ölçüyorlar

     


    Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir, Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir!
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    wert
    wert's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Eylül/2005
    Erkek
    HolyOne bunu yazdı:
    -----------------------------

    Bence ışık hızından hızlı gitmiyor fakat maximum ittirilebileceğinden fazla enerji ile ittirildiği için partikülün zamanı dış ortama göre yavaşlıyor.

    Hız da zamana bağlı oldğu için ve ölçüm dışarıdaki  zamanla yapıldığı için ışık hızı limitinden daha hızlı gibi ölçüyorlar

     


    -----------------------------

    dışarıdaki gözlemciye göre parçacığın hızı yer değiştirme / gözlemciye göre geçen zaman olduğunu düşünürsek

    gene bişey değişmeyecektir

    yanlış hatırlamıyorsam parçacığın içinde bile olsak gene değişmiyordu

    çünkü zaman genişlemesi olduğu gibi uzunluk daralması da oluyordu


    |sadece aptalların başarısı ders notu ile ölçülür|
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    wert
    wert's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Eylül/2005
    Erkek
    AMpul bunu yazdı:
    -----------------------------

    , E = 1/2mv^2, bu denklede tek değişken hızdır, ancak einstein bu newton denkleminin yüksek hızlarda geçersiz olduğunu bulmuştur, zira denklemdeki tek değişken olan V, bir üst sınıra sahiptir, ışık hızı. Peki ışık hızına çok yaklaşmış bir maddeyi daha da hızladrmaya çalışırsak ne olur, verdiğimiz enerji boşa mı gider? işte dananın kuyruğunun koptuğu yer, baştan beri sabit sandığımız kütle, artışa geçer, ancak hız daha fazla artmaz, böylece enerji artmaya devam eder, teorik olarak ışık hızında giden bir maddenin kütlesi sonsuz olur.


    -----------------------------

    bunda şöyle formüle edebiliyoruz sanırım 

    m=m0/(1-v2/c2)½



    |sadece aptalların başarısı ders notu ile ölçülür|
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SARI
    SARI's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 29/Eylül/2009
    Erkek

    .....


    Ban Sebebi : Molrada Haarket Eiğtti için Bdnlaanı... Türkçe öğretmenliği okuyan arkadaşım sana ders verebilir admin arkadaş :)
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ultrAsker
    ultrAsker's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Ağustos/2005
    Erkek

    'Dortmund Üniversitesi’nden Heinrich Paes ise Opera deneyinden alınan sonucu açıklayabilecek bir teori ortaya attı: Nötrinolar uzay-zamanda kısa bir yol seçerek Cern’den Gran Sasso’ya ek boyutlar aracılığıyla ulaşıyor. Paes, “Böylece nötrinolar aslında daha hızlı olmamalarına rağmen ışıktan daha hızlı hareket etmiş gibi görünebilir” dedi.'

     

    yalnız bu adamın teorisi çok çılgın :)


    i ve got nothing against god. its his fan club i cant stand.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SyspioniC
    SyspioniC's avatar
    Kayıt Tarihi: 26/Eylül/2007
    Erkek

    Bosluk bunu yazdı:
    -----------------------------

    Başlığı görünce dedim savaşmı cıktı , gidip ekmek alıyım ben


    -----------------------------

    zhehehehhe :D

     

    konuya gelirsek bana da hesap hatasıymış gibi geliyo. yarın öbürgün cıkıp Einstein haklı beyler derler :F


    "Derviş Yunus bu sözü eğri büğrü söyleme, Seni sorguya çeker bir Molla Kasım gelir."
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    heza
    heza's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Haziran/2007
    Erkek

    en son 7 sene önce fizik görmüş biri olarak,sadece ben mi şu cümleye takıldım acaba??

    " geçmişe bilgi gönderebilme olasılığını açıklamaya çalışacak."


    "We think too much and feel too little." By Charlie Chaplin from The Great Dictator.
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tahref156
    tahref156's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Ekim/2009
    Erkek

    Yeni Einstein'lar piyasaya sürülecek desenize. Adamlar Einstein'i yalanlayıp kendi adlarını ön plana çıkaracaklar. Amannn Fizikçilere gün doğdu. Bi amcamın oğlu var ona diyeyim de gitsin. Bakarsın efsaneleşir... Bende ünlü bi fizikçinin akrabası olarak kendimle gurur duyarım


    the man who gets tired after eating a ban
Toplam Hit: 5854 Toplam Mesaj: 36