folder Tahribat.com Forumları
linefolder Müzik & Sinema & Tiyatro & Kitap & Televizyon & Seminerler & Edebiyat
linefolder Bilim Kurgu-Fantastik Roman Yazmak Yayınlamak - Bastırmak



Bilim Kurgu-Fantastik Roman Yazmak Yayınlamak - Bastırmak

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    KizilS
    KizilS's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Nisan/2015
    Homo

    Merhabalar herkese.

    http://pastebin.ca/2985892 okuyabilirsiniz burda 

    Akşama kadar boş boş oturan , film izleyip kitap okuyan biriyim.

    Çok okuyordum önceden fakat artık beynimde kelimeler olaylar uçuşuyordu , bir roman okuduktan sonra beyin o gün için iptal oluyordu. Sebebi de şu , romanı okurken beynim romandaki olayları yaşamamı sağlıyor , resmen kayboluyorum romanın içinde. Dan Brown örnek verdim mesela , ilk romanı dijital kalede mesela o ispanya sıcağını yaşıyordum. Üç parmaklı japon elemanı beynimde tasvir ediyordum. NSA in o kubbeli yapısını hayalimde yaşıyordum. 3D modelleme öğrensem en ince ayrıntısına kadar modelleyebilirim öyle diyim size.

    Bundan dolayı roman okumayı bırakmıştım. Geçen elime az bi miktar para geçti hayvan çiftliği , 1984 , Cryptographer ve birkaç roman daha aldım Türk yazarlardan. Yeniden ortaya çıktı bu durum ortaya. 

    Kitaplar  bitti , para yok :) Oturdum hayal kurmaya başladım. 5-6 saat boyunca oturdum öyle diyim , çünkü elimde para yok , izleyebileceğim film yok , takip ettiğim diziler haftada bir çıkıyor izlediğim her bölüm aklımda kaldığı için yeniden izlemek gelmiyor içimden.  O hayallerimin beni tatmin ettiğini anladım ki bu süreç devam etti. Her oturuşta başka hikayeler , başka ortamlar, fantastik , bilim kurgu olaylar.

    Ben bunları yazmak paylaşmak istediğimi anladım. O hayali olayları kağıda dökmek istedim. Birkaç yaptığım mekan tasvirleri olayları kendim karşılaştırdığım zaman popüler olmuş bilimkurgu-fantastik eserlerle o eserlerin çok yavan kaldığını farkettim. Bu yüzden neden olmasın diyerek yazarlığa adım atmak istiyorum.

    İnternette baktım pek yol haritası bulamadım. Nasıl yani derseniz bir yazarın ne yapması gerektiğini anlatan pek bir şey bulamadım. Yayınebleri ile ilgili süreç nasıl işliyor , yayınevlerinin esere konmasını nasıl engelleriz. İlla noter tasdiki gerekli mi 350 tl  çünkü araştırdığım kadarıyla

    Timaş vb yayınevleri ya baskı döküman olarak istiyor kargolanacak ya da e posta ile alıyor eseri inceliyor sonra onay yoksa imha ediyor bildiğim kadarıyla. 

     

    İlla baskı yapmak da gerekmiyor benim için. Bilginin özgür olmasından yanayım. Bu yüzden başka bir ihtimal olarak eseri internet üzerinden web sitesi olarak paylaşmak istiyorum. Adsense vb reklam firmaları ile gelir elde ederim gelir ikinci planda benim için. Benim için önemli olan şu an eserin çalınmaması sadece. İnternette yayınlasam i belli şartlardan sonra erişime açsam mesela bunu basamaz kopyalayamaz ve benimörnekhikayem.com haricinde okuyamazsın diyerek yeterli olur mu? Mesela incide wuanttum diye bir eleman var face üzerinden sormuştum hikayesinin filmi  yapıldığında yurtdışındayım uğraşamam vs dedi. Türkiyede olsam sağlam tazminat alırdım demişti. Ben de eğer tutması ihtimalinde böyle bir durumla karşılaşmak istemiyorum.

     

    Vaktinizi boşuna aldıysam eğer özür dilerim i vereceğiniz cevaplar için şindiden teşekkürler

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Cupofcoffee
    Cupofcoffee's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Ekim/2008
    Erkek

    Okumaya çalıştım gözlerim acıdı yarıda bıraktım,  daha büyük fontlarla lütfen.


    Gerçek bir akıl, yalanlar ve yanılsamaların arasından kaybolmadan yolunu bulur. Gerçek bir kalp ise zehir dolu nefrete zarar görmeden dokunabilir. Bu zamanın içinde karanlık büyümeye devam etse de, her zaman aydınlığın etrafı arıtması için eğilmeyi de bilir.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    futurist
    futurist's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Ocak/2014
    Dişi

    çok iyi düşünmüşsün

    bence internette yayınlama çünkü  kopyala yapıştır a bakar.

    bence

    1- başla yazmaya bitir önce hikayeyi

    2- güvendiğin sadece 1-2 kişiye okut eksiklerini tamamla

    3- çok beğendiler tamam bunda iş var dediler mi

    4- imlalarını düzelt, yada parayla bu işi yapan edebiyatçılar var

    5- eğer hikayende iddalıysan 350 ver onaylat

    6- hikayenin kopyalarını türkiyedeki bütün yayın evlerine gönder

    7- hatta yabancı ülkedekiler bir kısım ingilizceye çevrilmişlerini gönderebilirsin.

    8 bir site vereyim ama güvenirliliğinden soumlu değilim. bir bölümünü orada yayınlayabilirsin. senğin gibi yazarlar fikir alıyormuş. ingilizce

     

    kitap deyip geçme harry potterdan servet yaptı yazar.

    artık senarist kalmadı romanlar film oluyor. kim oturup film yazıyor


    Sanmasınlar yıkıldık, sanmasınlar çöktük. Bir başka bahar için sadece yaprak döktük. (Mevlana)
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Lotus
    Lotus's avatar
    Kayıt Tarihi: 22/Eylül/2012
    Homo

    herkes kitap okurken okuduklarını kafasında canlandırır ve hatta kitap bitene kadar o kitabın içinde yaşar tabi kitabın yazarı senin gibi değilde gerçek bir yazarsa bu durum ortaya çıkar, yani o uzun uzun yazdığın kitabı yaşıyorum muhabbetini anlayamadım bu normal bir durum sana özgü değil, ayrıca düşündüğün şey tutmaz insanlara birşeyleri okutmak sandığınızdan daha zor heleki bu kadar görsel bir dünyada, yazarlık evde otururken neyse ya yazar olayım ben diye ortaya çıkacak birşey değil belirli bir yetenek ve bilgi birikimi gerektiriyor

  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SquarT
    SquarT's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Ekim/2014
    Erkek
    Lotus bunu yazdı

    herkes kitap okurken okuduklarını kafasında canlandırır ve hatta kitap bitene kadar o kitabın içinde yaşar tabi kitabın yazarı senin gibi değilde gerçek bir yazarsa bu durum ortaya çıkar, yani o uzun uzun yazdığın kitabı yaşıyorum muhabbetini anlayamadım bu normal bir durum sana özgü değil, ayrıca düşündüğün şey tutmaz insanlara birşeyleri okutmak sandığınızdan daha zor heleki bu kadar görsel bir dünyada, yazarlık evde otururken neyse ya yazar olayım ben diye ortaya çıkacak birşey değil belirli bir yetenek ve bilgi birikimi gerektiriyor

    belkide bahsettigin yetenek arkadasta vardir hocam.. bu arada boyle bir yola bas koymak iyi bir yazar olsan dahi degerinin oldukten sonra ancak anlasilabilmesiyle sonuclaniyor. ama eger istegin siddetli ise kisa bi kac yazi yazarak paylasabilirsin burada ki arkadaslar elestiride bulunarak sana bir yol cizebilirler

  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Meczup
    1049
    1049's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Ağustos/2005
    Homo

    Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Herkes kitap yazabilir ama her kitap yazan roman yazamaz. Belli kriterler takip edilince ortaya roman çıkar elbette ama bu romanı okunası bir roman yapar mı orası belli olmaz. Ben yine de kısa bir tüyo geçeyim.

    Önce karakterleri yarat. Gereksiz hiçbir karaktere yer verme. İnsanları dolmuş şöförünün boyunun kaç metre olduğu kel mi gür saçlı mı yakışıklı mı tipsiz mi olduğu ilgilendirmiyor. Bu yüzden hikayede ana ve yan karakterleri oluşturan karakterleri yarat. Örnek teşkil etsin diye öyle birkaç şey yazayım. Tabii ki tamamen sallamasyon olduğu için çok dikkate alma.

    Ahmet -> Ana karakter. Hobileri hack ve sahte kredi kartları düzenleyip zimmetine para geçirmek. 1.75 boylarında 65 kiloya sahip olan Ahmet Btech adlı kuruluşta da sistem yöneticisi. Düzenli alışkanlıkları var. Mesela haftada 3 gün aynı bara gidip aynı şeyleri içiyor. Hepi topu 5 arkadaşı var ve bunların 4 tanesi internet üzerinde. 

    Cemil -> Polis departmanında. Hırslı ve takıntılı. Suçluyu anlamak için suçlu gibi düşünüyor. Bu da onu iyi mi yoksa kötü mü yapıyor belli olmuyor. Bilişim suçları bölümünde.

    çok uzatmaya gerek yok burayı. Ne de olsa kitap yazmıyor nasıl yazıldığını tarif ediyoruz. 

    Sonraki etapta hikayeyi oluştur. Mesela Ahmet ülkenin önde gelen firmalarından 3 ünü bunun yanı sıra hükümet sitelerini hackler. Burada zimmetine para geçirir ve ele geçirdiği yolsuzluk vs belgelerini internette paylaşır anonim olarak. Cemilin görevi de Ahmeti yakalamaktır gibi...

    Böyle bir taslak hikayede kimlerin yer aldığından, hikayenin nasıl gideceğine dair birçok tıkanmanın önüne geçer. Yine de kolay bir iş değildir. Çokça emek, araştırma, kafa patlatma gerekir. Bilim-kurgu bile yazıyor olsan atıyorum ışınlanma cihazının bir şekilde gerçek temellere dayanması gerek. Ya da tasvir ettiğin mekanlar hayal ürünü yerler değilse oraları sıkıca analiz etmek gerek. Analizle de bitmiyor bunları bir de kağıda dökmek gerekir. Mesela Pamukkale Travertenlerini (yaşadığım şehirde olduğu için örnek olarak kullanıyorum) öyle bir anlatmalısın ki, hiç görmeyen bir adamın bile üç aşağı beş yukarı bir fikri oluşmalı. Fikirden ziyade etkilenmeli de.

    Tüm bunları yaptıktan sonra (yani kitabını tamamladıktan sonra) eser hakları nasıl korunur diye bir konu açarsan eminim yardımcı olacaklar olacaktır. Şimdi hiç bu yola girmeden "madem kitap okuyabiliyorum o zaman kitap da yazabilirim" düşüncesine kapılmak son derece doğal ama ortada en azından yarısına gelinmiş bir eser yokken fikir vermeye çalışmak saçma bence.

    Saygılarımla.


    dudaklarına değen yağmur bir parça rujundan çalar. dudaklarına değen yağmur bile, bir parça rujundan çalar. benim değemediğim o dudaklarına değen yağmur, bir parça rujundan çalar. // bi gün buralarda yeni bir ağaç yeşerecek ve biz gölgesinde mürekkepler tüketeceğiz //
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SkynetX
    SkynetX's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Şubat/2015
    Erkek

    Siteye reklam falan alırım demişsin ona birşey diyemem ama Github üzerinde yayınlayabilirsin. Creative Common License ile lisansladın mı artık o senin mülkün. Öyle kafasına esen alıp para kazanamaz. GPL bile olur.

    Kitap yazmak için benim fikrim, 40 fırın kitap okumak. Ondan sonra belki 'okunacak' kitap yazılabilir. Yoksa şehir efsaneleri tarzında bir anlatımı olur. Heleki aşk meşk romanlarından ziyade bilim kurgu tarzında kitaplar yazacaksan, önce bu kültürü yiyip içmen gerekir. Bunları hevesini kırmak için söylemiyorum, yanlış anlama. 

    Mesela George Orwell okuyorsun. Kitaplarını sadece okuyup geçiyor musun yoksa George Orwell 'in hayatını, fikirlerini, yaşadığı, doğup büyüdüğü çevreyi de biliyor musun? Mesela 1984.Öyle basitçe okunup geçilecek bir kitap değil. Bu kitabı yazmasına hangi ortam/neden sebep oldu? George Orwell okuyorsan, Aldous Huxley 'de okumalısın. Eleştirilerini yapmalısın. Yani demek istediğim, okuduğun kitapları okuyup geçme. Derinine in. 

    İşte William Gibson okuyorsan, 'Cyberpunk' nedir bilmelisin.

    Bu yazdıklarım akıl vermek ya da ukalalık taslamak için değil de nacizane bir tavsiye.

    Umarım yanlış anlaşılmam. 

  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    KizilS
    KizilS's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Nisan/2015
    Homo

    Teşekkür ederim verdiğiniz cevaplar için , ben kararlıyım. güncel

    SkynetX- hocam gpl nin amacı zaten değiştirilebilmesi ve açık olması değil mi? 

    1049- teşekkürler hocam yol gösterdiğin için.

    futurist-teşekkürler

    lotus-Hocam dediklerini zaman gösterecek 

  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SkynetX
    SkynetX's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Şubat/2015
    Erkek
    Kizilgun bunu yazdı

    hocam gpl nin amacı zaten değiştirilebilmesi ve açık olması değil mi? 

     

    Ya şu açıdan dedim; GPL ile lisanslarsan kimse çökemez kitaba.

    Değiştirse bile, senin yazdığın kısımların belirtilmesi gerekmekte. Kafasına göre kendisi yazmış gibi gösteremez.

    GPL 'yi beğenmezsen Creative Commons License var.

    "Creative Commons amacına ulaşmak için sanatçılara ve genel olarak tüm eser sahiplerine, yasanın kendilerine tanıdığı kimi hakları kamuyla paylaşabilmelerine imkân verecek, özel olarak hazırlanmış telif lisansı sözleşmeleri önermektedir.[2] Özgür Yazılım Vakfıtarafından daha önce meydana getirilen GNU Genel Kamu Lisansı (GNU GPL) metinlerini temel alan bu sözleşmelerin özelliği, yaratıcı kişilere, telif hakkından tamamen feragat etmeksizin eserlerini paylaşıma açmalarına imkân tanımasıdır.[3]

    Sahibi tarafından Creative Commons lisans sözleşmesi altında kamuya sunulan eserler, ticaret dışı amaçlar için kullanımını destekleyerek (nc ile işaretlenmiş modellerde), internetin alışveriş kanalı yerine gerçek bir bilgiye erişim platformu haline gelebilmesi yönünde tamamen bağımsız ve gönüllü katkı anlamına gelmektedir."

     

    http://tr.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons

    SkynetX tarafından 01/May/15 22:22 tarihinde düzenlenmiştir
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    literatur
    literatur's avatar
    Kayıt Tarihi: 20/Nisan/2008
    Erkek

    Yazılanlar çok uzun okuyamadım ama öncelikle bir blog açıp orada küçük hikayeler yayınlayarak başlayabilirsin.

  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Roark
    Roark's avatar
    Kayıt Tarihi: 12/Ağustos/2011
    Erkek

    cizik

Toplam Hit: 2292 Toplam Mesaj: 14