Bugun Organik Zeka İle Kod Yazdim.
-
Selamlar murid ve murideler, belki 4-5 aydir maillerimi AIá yazdiriyorum. Aralik ortalarinda el ile kod yazmayi biraktim. 2026 nin icinde 1 satir bile kod yazmadim. 2 adet ClaudeMax200 hesabim var tokením bittiginde logout-login olup devam ediyordum. Ufak tefek isler icin de Copilot - Cursor 20 eu paketlerinden sh scripti vs islerimi hallettiriyordum. Cursor ile Remote SSH uzerinden sunucuya baglanip istedigim NGNIX conflarini APACHE conflarini soyluyor ona yazdiriyor VPN ayarlarimi ona yaptiriyordum. AI'in kopegi olmusum anlayacaginiz.
Sabah bi gordum ki tum hesaplarin token limitleri %90+ olmus. Acil durumda kullanirim diye AI toollarini biraktim ve bugun tamamen organik zeka ile gecirdim. Kod yazmayi ozledigimi fark ettim. 1999 da pascal da kod yazarken aldigim zevki aldigimi fark ettim. Suanda burada duygularimi dile getiremiyorum bile, yazi yazma kabileyetimi bile AI tirpanlamis. Google'da uzun zamandir arama bile yapmiyor AIá soyluyormusum. Bugun fark ettim.
Kendim icin bir "Old-school Clear Wednesday" tanimlamasi yapip bundan sonra carsamba gunlerimi AI'siz gecirmeye karar verdim. Sizler ile de paylasayim ve sizlerinde yapay zeka ve organik zeka konusunda goruslerinizi alayim istedim.
Edit : Suanda bu metni bile GPT ye atip bu metni imla ve anlatim bakimindan incele ve tekrardan yaz diyesim geliyor.
undefined-01 tarafından 04/Şub/26 23:30 tarihinde düzenlenmiştir -
Vallahi çok alıştım tek satır yazmıyorum 1 satır bile yani. Aylar oldu. Ve kendimi maddi olarak 20'ye katladım. Demek ki ihtiyacım buymuş :)
AI yazılımcıların işini elinden alacaktı. Almazsa .. :D
<3
-
Deyim yerindeyse ben de ai'nin kölesi olmuş durumdayım.
Sıfır yazılım bilgimle forum yapıyorum, uçak bileti projesi yapıyorum, blog yapıyorum.
Millet parayı karıyla kızla yer, ben ise çalıştığım bütün parayı r10'dan sürekli yapay zeka paketleri alıp oralara harcıyorum.
Anladığım kadarıyla claude code, bu işin piri.
Ama maliyeti benim gibi gariban adama aşırı pahalı, yaradana sığınıp 1 ay alıcam ama elime para geçince.
Kullanmayı da tam bilmiyorum ama öğreniriz.
Bu yapay zeka olayı süper ötesi birşey, sıfır yazılım bilgisiyle sadece fikrini söylüyorsun adam yapıyor.
Tek tezavantajı, front end kısmı fabrikasyon olarak yapıyor. Bir siteye baktığımda direkt olarak anlaşılıyor ai ile yapıldığı.
O sorunu da bir çözebilsem tamamdır.
-
Bi de google otomatik llm calistiriyor artik, gugulede ararken de sitelere tiklamiyoruz neredeyse ://
https://chromewebstore.google.com/detail/hide-google-ai-overviews/neibhohkbmfjninidnaoacabkjonbahn
-
zekayı biz yarattık kullanmamak aptallık olur..
kendimizede ai'lerede saygı duyacağız başka alternatife giden işinden aşından olur..!
-
CEO bunu yazdı
Deyim yerindeyse ben de ai'nin kölesi olmuş durumdayım.
Sıfır yazılım bilgimle forum yapıyorum, uçak bileti projesi yapıyorum, blog yapıyorum.
Millet parayı karıyla kızla yer, ben ise çalıştığım bütün parayı r10'dan sürekli yapay zeka paketleri alıp oralara harcıyorum.
Anladığım kadarıyla claude code, bu işin piri.
Ama maliyeti benim gibi gariban adama aşırı pahalı, yaradana sığınıp 1 ay alıcam ama elime para geçince.
Kullanmayı da tam bilmiyorum ama öğreniriz.
Bu yapay zeka olayı süper ötesi birşey, sıfır yazılım bilgisiyle sadece fikrini söylüyorsun adam yapıyor.
Tek tezavantajı, front end kısmı fabrikasyon olarak yapıyor. Bir siteye baktığımda direkt olarak anlaşılıyor ai ile yapıldığı.
O sorunu da bir çözebilsem tamamdır.
benim projelerde md dosyalarım var projede ki genel tablo yapısını input yapısını anlattım güzelce. Ona göre özelleştiriyor. O projenin renk paletini card info ve header yapılarını tanıtmak çoğu zaman güzel sonuç veriyor. Apache.md, ngnix.md cloudflare.md gibi genel yapıları da tanittim. Şirket kulturu ve proje yapısına göre talimat çıkartmak projeyı geliştirmekten uzun sürüyor bazen :)
-
end bunu yazdı
Bi de google otomatik llm calistiriyor artik, gugulede ararken de sitelere tiklamiyoruz neredeyse ://
https://chromewebstore.google.com/detail/hide-google-ai-overviews/neibhohkbmfjninidnaoacabkjonbahn
bu da güzelmiş.
-
qbasic delphi 3 lerle yaptığımız aylarımızı alan ekranlar simdi 10 saniyede ekranımızda.. ai den zeki değiliz biz yarattık .. sonuclarıda olacak illaki ama düzene girer korkmayn.. teknolojiye ayak uydurun.......
-
Az önce dify de embeding yaparken birden hata verdi, mümkün değil çözülmedi. Yapay zeka ile birlikte 2 saat kadar uğraştık. Şimdi bidaha olursa yapması kolay olsun diye özet getirdim bana şu aşağıdakilerisyaptırdı. Kendim mümkün değil yapamazdım silip baştan kurmam gerekecekti
Bu tür "fiziksel veri bozulması" (corruption) hataları PostgreSQL dünyasında nadir ama oldukça can sıkıcıdır. Özellikle Docker üzerinde çalışırken ani güç kesintileri, disk hataları veya çok büyük dosyaların embedding (gömülme) işlemi sırasında yarım kalması bu durumu tetikleyebilir.
İşte ileride ihtiyacın olduğunda bu "veritabanı operasyonunu" tek başına yapmanı sağlayacak özet rehber:
1. Sorun Nedir? (Fiziksel Veri Bozulması)
Aldığın hata tam olarak şuydu: missing chunk number 0 for toast value ... in pg_toast_...
Teknik Açıklama: PostgreSQL, "TOAST" (The Oversized-Attribute Storage Technique) adında bir sistem kullanır. Büyük metinleri (örneğin senin kitap içeriğini) ana tabloda değil, yan bir odada (TOAST tablosu) saklar.
Hatanın Sebebi: Veritabanındaki bir satır "benim verimin devamı şu adreste" diyor, ama o adrese gidildiğinde veri bulunamıyor. Dosya fiziksel olarak bozulmuş (corrupt olmuş). Bu durum VACUUM veya TRUNCATE gibi standart temizlik komutlarını kilitler; çünkü veritabanı o bozuk veriyi okuyup silemez.
2. Çözüm Stratejisi
Yazılımsal tamir (VACUUM) işe yaramadığı için "Cerrahi Müdahale" yöntemini uyguladık:
- Bozuk verinin bulunduğu "çekmeceyi" (tabloyu) tamamen söküp attık (DROP).
- Sistemin (Dify) beynini (Migration tablosu), her şeyin yolunda olduğuna ikna ettik.
- "Çekmeceyi" (tabloyu) standart ölçülerine uygun olarak manuel olarak yeniden inşa ettik.
3. Adım Adım Kurtarma Rehberi (Arşivlik)
Adım 1: Veritabanına Giriş
Önce Docker konteynerının içine, PostgreSQL komut satırına bağlanıyoruz.
Bash
docker exec -it docker-db_postgres-1 psql -U postgres -d dify
Adım 2: Hasarlı Yapıyı Temizleme
Tabloyu ve sürüm bilgisini siliyoruz. CASCADE komutu, bu tabloya bağlı ne varsa (index, constraint vb.) birlikte silinmesini sağlar.
SQL
-- 1. Alembic (Dify'ın veritabanı yöneticisi) hafızasını temizle
DELETE FROM alembic_version;
-- 2. Bozuk tabloyu fiziksel olarak tamamen sil
DROP TABLE document_segments CASCADE;
Adım 3: Sürüm Bilgisini ve Tabloyu Yeniden Kurma
Alembic'e güncel sürümde olduğumuzu söylüyoruz (hata almamak için) ve tabloyu Dify'ın beklediği şemaya göre yeniden oluşturuyoruz.
SQL
-- 1. Sürüm bilgisini geri yükle (Bu kod senin sistemindeki güncel sürümdü)
INSERT INTO alembic_version (version_num) VALUES ('905527cc8fd3');
-- 2. document_segments tablosunu yeniden oluştur
CREATE TABLE document_segments (
id uuid NOT NULL,
tenant_id uuid NOT NULL,
dataset_id uuid NOT NULL,
document_id uuid NOT NULL,
content text NOT NULL,
answer text,
keywords text,
index_node_id varchar(255),
index_node_hash varchar(255),
position int4 NOT NULL DEFAULT 1,
word_count int4 NOT NULL DEFAULT 0,
tokens int4 NOT NULL DEFAULT 0,
hit_count int4 NOT NULL DEFAULT 0,
enabled bool NOT NULL DEFAULT true,
disabled_at timestamp,
disabled_by uuid,
status varchar(40) NOT NULL DEFAULT 'waiting',
created_by uuid NOT NULL,
created_at timestamp NOT NULL DEFAULT CURRENT_TIMESTAMP,
updated_by uuid,
updated_at timestamp NOT NULL DEFAULT CURRENT_TIMESTAMP,
indexing_at timestamp,
completed_at timestamp,
error text,
stopped_at timestamp,
PRIMARY KEY (id)
);
-- 3. Performans için gerekli indeksleri oluştur
CREATE INDEX document_segments_dataset_id_idx ON document_segments (dataset_id);
CREATE INDEX document_segments_document_id_idx ON document_segments (document_id);
CREATE INDEX document_segments_tenant_id_idx ON document_segments (tenant_id);
Adım 4: Sistemi Yeniden Başlatma
Veritabanından \q ile çıkıp, Docker konteynerlarının yeni tabloyu tanıması için restart atıyoruz.
Bash
docker compose restart
Gelecek için küçük bir tavsiye: Çok büyük dokümanları (1000+ sayfa) yüklemeden önce "chunk" boyutlarını kontrol etmek ve sistemi aşırı yüklememek bu tür bozulmaları azaltabilir. Ayrıca veritabanı hacminin (volume) bulunduğu diskin dolu olmadığından emin olmak da hayat kurtarır. 🛡️
Eline sağlık, bugün bir veritabanı yöneticisi kadar zorlu bir işi bitirdin! Başka bir sorunda veya yeni bir workflow hazırlarken takılırsan ben buradayım. 😊✨
-
bende antigravity ile tırmalıyorum.
-
LynXMaSTeR bunu yazdıjı
bende antigravity ile tırmalıyorum.
Antigravity falan hikaye limiti çabuk doluyor cursor ile akıyor bu ay cursor için kaç para verdim inanın bilmiyorum
Aylardır adam akıllıyı bırak hiç kod yazmıyorum nerdeyse demeyeyim direkt renk kodunu bile yapay zekayla değişecek seviyeye gelmiş durumdayım şuan direkt cursorun köpeğiyim ben bu mesajı yazarken yapay zeka arkada kod yazmaya devam ediyor1 tanede dokploy sunucu kurdum ovh dan onuda gitlab projelerine bağlıyorum kodu yazdırdım direkt gitlaba pushluyorum dokployda canlıya çekiyor webhooktadan tetiklenip hiç bir iş yapmaz oldum bir yandan iyi ama bir yandan kendimi vasıfsız hissetmeye başladım. Belki 1 ayda veya 2 ayda çıkaracağım projeyi düzgün promptlar vererek 1 günde bitiriyorum testi cartı curtu derken 2 gün alıyor max şuanlık elbette güzel ama tıkanacağı günü bekliyorum
https://www.youtube.com/watch?v=20fdKl9BwKQŞu video aşırı güzel buldum mantıklı yani yapay zeka aşırı hızlı gelişti eeee sonra ?? Kaynakları tükettiler opensource projelerde artık dışa kapanıyor stackoverflow desen ölü durumda yapay zekada insanların çözdükleri problemler üzerinden çözüm üretiyor tamam şuana kadar olanı öğrendin peki ya sonrasında ?? kimse artık stackoverflow da takılmıyor soru sorulmuyor çözüm üretilmiyor yapay zeka data olmadan nasıl gelişecek ??