




Canı Sıkılan Merak Edenlere Linux'u Tattırıyoruz
-
Eğer hayatınız boyunca windows'ta dolaştınız ; ve şu an canınız sıkılıyorsa , linux-mint'i deneyin. USB virüslü mü , hangi antivirüs daha iyi ? USB için güvenlik aygıtı... Hepsini sallayın. Korku olmadan, rahatça takılabileceğiniz bir işletim sistemi deneyin.
Şimdiye kadar neden denemedin ki ?Ya sen canı sıkılan kardeşim ? Evet sen ! Canın sıkılıyor ve win8'in metro arayüzünde kayıp mı oldun ? E gel bi dene. En kötü 2 işletim sistemin olur. Daha da en kötüsü, format atarsın.
---
(şimdi gaza geldiyseniz ; bilgilerinizi yedekleyin. Alayını. Mesuliyet kabul etmem)
Ubuntu'ya 2 gün sabrettikten sonra (nautilus çöktü, ağır, fan sürekli çalışıyor vs.) fedora'yı deneyeyim diye düşünürken distrowatch'ta linux mint'i gördüm. En son ubuntu'dan kararlıydı.
Daha dün akşam KDE Masaüstünü hatırladım. 4'e kadar KDE kullandım, sonrasında kıl oldum ve GNOME kullanmaya başladım. En sevdiğim masaüstü şuydu ;
Neyse konumuza dönelim ; bunun üstüne linux mint'i yükliyeyim dedim. Cinnamon'u biliyordum fakat dünkü nostaljiden sonra sağlam geldi sanıyorum. Eskilere gittim.
-----------------------
Evet üstteki kısmi bilgilerle kafanız karışmış olabilir. Mint ? Ubuntu ? KDE , Gnome, Cinnamon ...... O zaman başlayalım.
ADIM 1 : Linux denemeye karar verdiyseniz, en yakın dostunuz Google olsun. Sizden önce milyonlarca kişi linuxa geçti ve sizin aldığınız hataları alan en az yüzlerce kişi var. Ubuntu gibi desteği yüksek dağıtımlarda (popüler dağıtımlar), bu sorunlar daha kolay çözülmüştür. O yüzden Google. Google'da bulamazsanız, dağıtım forumlarına bakın. Yine bulamazsanız , bana mesaj atabilirsiniz. Cevabı bilmiyorsam da bulabiliriz (yinede tercihim bu konuda mesaj atmanız, başkalarıda görebilsin)
Ön Bilgi
Ubuntu ve Linux Mint dediğimiz şeyler, linux dağıtımlarıdır. Linux aslında işletim sistemi çekirdeğidir (linux kerneli). 50-60 MB birşeydir. Kısacası şöyle açıklayayım ; CD-ROM'a sağ tıklayıp, çıkart dediğinizde, cd-rom açılır. Peki yazılım donanıma nasıl ulaşır ? Kernel sayesinde. Daha bir ton işi var. Dedim ya , Google dostunuz olacak. Aratın.
Linux dağıtımı ise, kernel üzerinde araçlar eklenerek ortaya çıkar. Kernel windowstaki CMD gibidir. Onun üzerin GUI (grafik arayüz) eklenir ve klasörler vs.. oluşur. Bunun gibi bir sürü araç eklendikten sonra , ortaya bir linux dağıtımı çıkar (bazıları , arch linux gibi, eklemeden de çıkartır ; konsol kullanmayı bilmiyorsanız onu yapılandırmak oldukça zor).
Daha kolay olması için ; linux dağıtımlarını xp, vista, win7, win8 gibi düşünebilirsiniz.
--
Gnome, KDE, Cinnamon nedir ? GUI'dir. Farklı arayüzler mevcut. XFCE, lxde vs.. vs.. Bunlar ne işe yarıyor derseniz ; windows 'ta özelleştirmek isterseniz renkler değişir birkaç tanede tema vardır. Daha da özelleştiremek isterseniz, daha sağlam temaları seçebilirsiniz.
Sadece renk ve dizayn değişmez ; araçlar, performans, özellikler komple değişir. Google görsellerde tek tek bakabilirsiniz. Yada şurada bir videosu var, ilerlemeli görebilirsiniz ; http://www.youtube.com/watch?v=ID24jbKCZ5A
Gnome-shell'i seviyorum (fedora'da mevcut), onun dışıdna xfce güzel fakat biraz geliştirmeleri gerek (Dizayn olarak). Ama cinnamon gayet güzelmiş. Hızlı, performanslı... Herhangi bir linux dağıtımına, herhangi masaüstünü yükleyebilirsiniz. Sorun değil.
Hızlı soru cevap ;
- Virüs olayı ne ayak ? Linux için yazılan virüsler mevcut fakat her dağıtımın farklı paket derleyicileri (uzantıları) olduğundan linux dünyasının tamamına etki edemezler. Bu yüzden virüs yazarları, linux'tan kaçınır.
- Windows virüsleri bulaşabilir mi ? Hayır bulaşamaz. Dosya sistemi, şu bu oldukça farklıdır. Linuxta paketleme olayı farklıdır. Debian tabanlılarda .deb uzantılıdır ve apt derleyicisi işlem yaparken ; fedorada yum , arch linuxta pacman 'dır. Exe yalnızca windows içindir, linux'ta etki etmez.
- Exe Linuxta çalışır mı ? Evet. Wine, playonlinux gibi bir sürü araçla, oyunlar çalıştırılır, programlar çalıştırılır. Virüsler neden çalışmaz ? En basiti dosya yolları farklıdır. Yani C: , D: gibi olaylar yoktur linuxta. Bambaşka dünya
- Linuxta program kurmak zormuş, terminal falan ? Forumlarda ha bire terminale yüklenildiği doğrudur ama linux dağıtımlarında artık paket yöneticisi mevcut. Programı aratıp, tek butonla kurabiliyoruz. Hepsi bu.
- Performans nasıl ? Şöyle anlatayım ;
Şuraya göz atabilirsiniz (ingilizcedir) : http://techdigy.com/2012/10/27/ubuntu-12-10-vs-windows-8-which-one-benchmarks-ultimate-guide/
-----------------
Şimdi benim önerim Linux Cinnamon'dur. Codecler falan yüklü gelir, uğraştırmaz.
32 bit : http://www.linuxmint.com/edition.php?id=117
64 bit : http://www.linuxmint.com/edition.php?id=118Ubuntu'ya bir bakın (youtube'tan bakabilirsiniz), eğer içinize sinerse (illa yüklicem derseniz LTS yüklemenizi tavsiye ederim);
http://www.ubuntu.com/download/desktop
---
Buradan iso'yu indirdiniz. DVD'ye yazabilirsiniz (mint 900 küsür olması gerek, ubuntuda yüksektir) yada tavsiyem USB'ye kurabilirsiniz. DVD'ye nasıl yazacağınızı biliyorsunuz. USB için ;
http://www.pendrivelinux.com/universal-usb-installer-easy-as-1-2-3/
Şuradaki programı indirip, linux dağıtımını ve sürümünü seçip, USB yolunu seçip başlatın. Önerge ;
http://www.ubuntu.com/download/help/create-a-usb-stick-on-windows
-----------------------
Bios'tan USB/DVD'yi boot için harddisk önüne alacaksınız. UEFI falan açıksa, onuda kapatmanız gerek. İnternette bununla ilgili döküman vardır (google).
Ardından kolay. Başlattıktan sonra install derseniz zaten ileri deyip, ayaları girip ; ileri ileri devam ediyorsunuz. Eğer windows / linux kurmak istiyorsanız , windows tayken 30-40 gb'lık bir kısmı bölebilirsiniz. Linux'la geldiğinizde, bu kısmı seçeceksiniz ; dikkat edin (Siz yüklemedne önce dosyaları bi yedekleyin).
Resimli kurulum dediğinizde bir sürü forumda bilgiler çıkıyor : http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=29698.0
Aman dikkat !
Burada başka birşey seçip, ardından ayırdığınız yeri halledin (devamı ve açıklaması forumda mevcut zaten). Linux mint'te hemen hemen aynı.
Ubuntu kuracaksanız ; bittikten sonra alt+f2 'ye basın ve gnome-terminal yazarak terminale girin (windowstaki cmd gibi ama daha işe yarayanı).
sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras vlc
deyin. Codecleri yükler. Linux mint'te gerek yok, zaten hazır geliyor.
---------------------------------------
Kurulum bittiyse Google'a bağlanın (: Şimdi esas olay başlıyor. Değişim zordur. Hele hele senelerce windows kullandıktan sonra yepyeni bir işletim sistemi çok zor gelecektir. Ama azimli olursanız üstesinden gelirsiniz. Google'da bir sürü şey arayacaksanız (ingilziceniz varsa zaten çözemeyeceğiniz iş yok). Google'ı kullanmayıda öğreneceksiniz.
Linux'a geçmişken ; bash programming ve python öğrenebilirsiniz. Basit ve eğlenceli dillerdir. Ayrıca kurulumdan sonra update yapmanız gerekebilri (200-300 MB'a kadar çıkabilir) uyarmadı demeyin. Netbeans, chrome gibi uygulamalara bakabilirsiniz. Synaptic paket yöneticisinden gözatın. Chrome kurmak isteyen varsa ; chromium'dur adı (açık kaynak versiyonu).
http://forum.ubuntu-tr.net/
http://www.linuxmint.org.tr/
http://www.belgeler.org/
http://www.syslogs.org/
http://www.ozgurlukicin.org/gibi siteleri bızdıklamaya başlayabilirsiniz (belgeler kraldır).
------------
Linux başka bir boyuttur. Tatmanız gerek. Sevmesenizde... Tavsiyem 2-3 hafta kendinizi zorlayın. Değişim hemen olmaz. Objektif olmanız gerekecek.
-
çizik.
zumsuk bunu niye dökümanlara eklemedin ? canı sıkılan değilde "Merak Edenlere Linux'u Tattırıyoruz" diye.
hödütizm:
ayrıca evet can sıkıntısından zevkle okudum :D
soru sormaca:
birde en önemlisi zumsukcum. web programlama çalışıyorum. bu noktada ne gibi deneyimler sağlayabilir sence bana linux ? en azından sıradan bir linux son kullanıcısı olduğumu farzedersek, ne gibi artıları ve eksileri olabilir ?
kurdo tarafından 12/Şub/13 04:36 tarihinde düzenlenmiştir -
hostum linux :D
ben format atmaya eriniyorum aga .. o kadar uzun yazıyı okumaya çalıştım o da bi yere kadar :d
-
soru falan gelebilir diye. Geçiş sorunları buradan yazılırda ; eklenebilirdi de gerçi...
BEnde can sıkıntısından yazdım :D
-
bu unix türevi linux dagıtımlarında , dizin klasör yapsı icerrisinde "lost&found" diye bir dizin var.
ne işe yariyor bi çözemedim . sanırım ram yönetimiyle alakalı ?!...
benim kurdugum slackware dagıtımıydı sanırım. noçmalde senin yazıları okurum, bunun tamamını okuyamadım. :/ RitmFarbRacourci tarafından 12/Şub/13 09:47 tarihinde düzenlenmiştir -
Ya bende evvelki gün ubuntu 12.10 kurdum nasıl birşeydir takılıyor saçmalıyor. Ekran garip garip haller alıyor. Yeniden baslatip Windows'a geçiyorum hic bir sıkıntı yok gayet guzel çalışıyor.
Tekrar denemek için hangi linux dağıtımını yuklememi tavsiye edersin.
-
imlegend bunu yazdı
Ya bende evvelki gün ubuntu 12.10 kurdum nasıl birşeydir takılıyor saçmalıyor. Ekran garip garip haller alıyor. Yeniden baslatip Windows'a geçiyorum hic bir sıkıntı yok gayet guzel çalışıyor.
Tekrar denemek için hangi linux dağıtımını yuklememi tavsiye edersin.
Mozilla 8 sn de filan açılıyor aynen :/ ilk defa yarım saat içinde bi distroyu sildim. Nereye gidiyor bu ubuntu
-
Linux Cinnamonu denememiştim sanalda deneyeyim beğenirsem kurarım :)
-
-
geçen gün usb ye slax kurayım dedim. looking for slax felan gibi bir yazı yazdı kaldı. başlamadan bitti linux deneyimim
-
Sadece internet kullanan bir bilgisayar kullanıcısı olsaydım kesinlikle linux kullanırdm.