Darbe???
-
arkadaşlar görüyorum ki bir çok kişi 80 ihtilaline karşı çıkıyor.Sevmiyor kötü oldu diyor.Ben o günleri yaşamadım bu yüzden birşeyler sormak istiyorum ve fikirlerimi paylaşmak istiyorum.
Öncelikle birşeyler söylemek istiyorum.
-Darbeyi yapan kimlerdir?Askeriye
-Darbe özgürlüğü kısıtlar yani darbe rejimi birşeylerin ciddi anlşamda tehdidi olmadığı sürece olmaz.Darbe olduğunda en son yol demektir.
-Darbede onlarca kişi oldu.Onlarca kişi suçlu yada suçsuz yargılamıyorum.
Kısaca bunları biliyoruz.Şimdi;
Darbe zamanında kardeş kardeşi öldürüyormuş.O zamanlar sağ-sol vardı şimdi sağcılığın solculuğun anlamını bilmeyenler var ben derim Atatürkçüyüm ben Atatürk ilkeleri vardır sağ-sol artık bitti benim için.Solcu falan değilim yani.
Şimdi Darbeye kızan arkadaşlarımız var şöylede böylede vıdı vıdı vıdı...Şunu düşünün pkk olayları bi ara artmıştı.Ülkenin heryeri o şekilde olsa pkkya benzetmek istemiyorum ama yani sürekli kan öldürülme cinayettir bu ülkede maximum cinayet vardı.Silahlar adam öldürmeler.
Siz bi tinerci bıçak çıkarttığında ölmemek için kaçarsınız.Peki millete silah var.Adamlar öldürüyor ailenin önünde.İki grubta halbuki ülke iyiliğini istiyordu.Ülkenin en iyiye gitmesini(yada ben böyle biliyorm)
Kısacası mevzuya geleyim.
Darbe olmasaydı ne oalcaktı hiç düşündünüz mü?Askeriye düşündü.Askeriye bastıramadı polisler bastıramadı son işin darbe olduğuna kadar verdiler ve darbe olduda.Çünkü çok büyük tehdit vardı nerdeyse herkez suçluydu adam öldürdü.
Ya bıraksalarda ne olacaktı düşündünüz mü?
Şimdi birisi oturupta adam gibi bu konuyu tartışa bilir mi bana söyleye bilir mi neden darbeyi kötülüyorlar.Darbe olmasaydı ne olurdu gerçek anlamda düşünen varmı.
Bu kafamı çok kurcalıyor son günlerdede forumda bile adı geçti.Bir çok kişi darbeyi 3-5 kendini bilmez oalrak bile tanımladı.
3-5 kendini bilmez askeriyenin en üstü sen evinde yatarken onlar nasıl ülkeyi daha iyi koruruz diyen adamlar.İstemezler darbe olsun ülke 10 yıl geriye gitsin.Bunu adam gibi konuşacak olan var mı?Öyle saçma sapan tartışan insnalar değil gerçekten enine boyuna ciddi ciddi oturalım tartışalım. -
ya kısa kısa yazsan zümsük len uzun yazıları okumakdan nefret ediyorum :)))
-
DJ_Alper bunu yazdı:
-----------------------------
-----------------------------kısacası şu darbe askeriyenin yapmış olduu birşey askeriyede bir çok ileriyi gören sağlam düşünen insnalar var bunların vemriş olduğu karar.En son yol buydu.Darbe olmasaydı insanlar birbirlerini resmen mahfediceklerdi.Çünkü her yerde cinayet işleniyordu.
Bir kaç kişi darbeyi sevmiyor.Sevenler sevmeyenler neden ne için?Tartışma konusu yani.Darbe rejime ciddi tehdit altında yapılır. Demek ki ciddi tehlike vardı.
kısa ve öz
-
O dönemde yaşamadım.Fakat geçmişte sağcılık solculuk cart curt şeylerin ülkeye verdiği zararın bilançosuna bakınca darbeye destek veriyorum.Ülke geriye gitti diyenler var.Fakat darbe olmasaydı ülkede elden gidiyordu onu düşünen yok.Sokakta adamın yolunu kesip siyasi görüşüne göre öldürüyorlardı.Bundan daha büyük kaosmu var.O dönemde yapılan darbelere karşı çıkanların mutlaka ülkeyi karıştıran sağcı ve solcularla alakası varki bu kadar tepki gösteriyorlar.
Edit
Bu da 12 eylül darbesinin Kenan Evren tarafından halka duyurulması.Belki merka eden arkadşlar vardır diye paylaşyım dedim.
http://www.youtube.com/watch?v=lfc_6C_FPVw -
FireX bunu yazdı:
-----------------------------O dönemde yaşamadım.Fakat geçmişte sağcılık solculuk cart curt şeylerin ülkeye verdiği zararın bilançosuna bakınca darbeye destek veriyorum.Ülke geriye gitti diyenler var.Fakat darbe olmasaydı ülkede elden gidiyordu onu düşünen yok.Sokakta adamın yolunu kesip siyasi görüşüne göre öldürüyorlardı.Bundan daha büyük kaosmu var.O dönemde yapılan darbelere karşı çıkanların mutlaka ülkeyi karıştıran sağcı ve solcularla alakası varki bu kadar tepki gösteriyorlar.
-----------------------------kesinlikle hocam :D o kadar şey yazdımda 3 satırla demek istediğimi özetledin.Yani rejim tehditi her yerde adam öldürülüyor darbe olmasaydı ne olurdu çok merak ediyorum Türkiye nin halini.
-
80 ihtilalinde bend ebulunmadımforumda buluna arkadaslar vardır onlar bizi aydınlatırlar ama darbe gerekli yerlede gercekten süper güc olabilir.Örnegin recep cumhurbaskanı olsa gülde basbakan olsa darbe ne kadar gerekli olurdu dimi :)
Türkiye bi darbe daha yerse beli artık dogrulurmu dogrulmazmı belli olmaz. -
zumsuk bunu yazdı:
-----------------------------DJ_Alper bunu yazdı:
-----------------------------kısacası şu darbe askeriyenin yapmış olduu birşey askeriyede bir çok ileriyi gören sağlam düşünen insnalar var bunların vemriş olduğu karar.En son yol buydu.Darbe olmasaydı insanlar birbirlerini resmen mahfediceklerdi.Çünkü her yerde cinayet işleniyordu.
Bir kaç kişi darbeyi sevmiyor.Sevenler sevmeyenler neden ne için?Tartışma konusu yani.Darbe rejime ciddi tehdit altında yapılır. Demek ki ciddi tehlike vardı.
kısa ve öz
-----------------------------Vallaha dayı dediğin doğru o dönemi çok araştırdım yakın tarih herzaman hoşuma gitmiştir Eğer darbe olmayda türkiye bir iç savaşın içine girecekti ama darbeler bizi hep geriye götürdü
-
DJ_Alper bunu yazdı:
Birkerede Oku, Yararını Göreceksin (: -
hocam darbede ulke geriye falan gitmez. bu asker karsıtlarının liboşların emperyalistlerin yobazların halkı askeriyeye karsı durmasını saglamak icin zırvaladıgı hadlerini aşan sacmalıklarıdır. senin asker dedigin adam 65yasına gelmis omru hayatı askerlik ve yonetmekle gecmis alınabilecek en iyi egitimi almıs insanlardır. birde basımıza bakalım, kara cahil şeyhin bilmemkimin elini open anayasanın hukumlerini ulemaya soran teroristlere kefil olan şehitlerimize kelle diyen terorist basına sayın diye hitap eden 4yılda ekonomiye 400milyar dolar borc takan belediye gorevlilerinden kadrolasmaya calısan beyni yarım insanlar. simdi bir yanda dedigim nitelikteki asker bir yanda bu nitelikte insanlar. hangisi daha iyi yonetir, hangisi seni geriye goturur? 3gram beyni olan insan bile bunun cevabını dogru verebilir. bugun darbe olsa hayatımda hic sevinmedigim kadar sevinecegim elimde bayraklar sokak sokak gezip sevincimi kutlayacagım. türk tarihinde devleti daima asker yonetmiştir. cumhuriyetimizin 5. cumhur baskanına kadar bu boyle suregelmiştir. zaten ondan beridir geriye gidiyoruz. simdi bir gecmisinize bakın bir simdiye onunuzdeki yıllara, bir askere bakın bir siyasi arenaya. hangisi bizi geriye goturur?
-
Darbe kötü bişey demokrasi adına ve cumhuriyet adına... Politikacıların düşünemediğini asker mi düşünüyor diyosun? Herkes politikacıları sparta filminden kaçmış gibi düşünüyor :) Zaten askerde darbe yapınca politikacı oluyor mantık yrütürsek. Bu çatışmalar varken asker vardı jandarmalar vardı polis vardı. Çözüm bulunamadı. 1 gece de askerin el koymasıyla her şey bitti. Mutlu son bu mudur?
Aşağısı gözden geçirilmiş düzeltilmiş baskı :)
Darbeyi (3-5 kendini bilmezin silah zoruyla yönetimi ele almasını) seven siviller yani siz (Bu tanım sadece ülkemizde var aq) :)
Darbe, Türk Ceza Kanunu'nun 309. maddesinde gösterilen 'Anayasal düzeni silah zoruyla yıkmaya teşebbüs suçu'dur.
-
tornavida hep şunu düşünüyorum askeriye en büyük Atatürkçü adamlara sahiptir.Amaçları Atatürk değerlerini korumaktır.Rejime yani Cumhuriyete Atamızın değerlerine karşı bir risk varsa tehdit varsa o zaman darbe olacaktır.
Türkiye geriye gitti evet ya darbe olmasaydı örnek verelim.Sağ-sol olyaı şimdi öyle birşey yok ama o zaman darbe olmasaydı ülke büyük ihtimalle çok ufak nufusta insanların özgürlüklerinin olmadığı bir vatan haline gelecekti.Peki bunu kim ister kim katlana bilir.Bu yüzden darbe askeri yonetim oldu.
ancak benim anneannem dedemden duyduğuma göre 3 sene boyunca gayet düzgün yaşadık diyor.Enflasyon sabit, maaşlar sabit herşey sabit kalmış.durumumuz gerçekten iyidi sonra tekrar millete bırakıldı herşey bozuldu dediler.
Bir kaç büyüğüme sormuştum danıştım hepsinin fikri bu yonde.Pekala o zaman darbe niye kötü?Rejim tehdini kaldırmak niye kötü.Yani çok merak ediyorum bu tür konuları birileri biliyordur belki konuşuruz tartışırız.
Ancak asla ve asla darbe kötü, darbe geriye götürdü diye bir yakınmam olmamıştı..
Bir örnek: kolumuz kangren oldu.Doktorlar bütün müdahileleri yaparlar.Vucudu kaybetmemk için kolu keserler.Yapılacak en son şey odur.Vucudu kaybetmemek için.Yani ülkeyi tabi ki bazı kötülükler oluyor örneğin kolsuz kalıyoruz.