folder Tahribat.com Forumları
linefolder C - C++
linefolder DERS 1 : "C" YE GİRİŞ



DERS 1 : "C" YE GİRİŞ

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    KIBRISLI
    KIBRISLI's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Temmuz/2002
    Erkek
    Evet sevgili arlkadaşlar , ilk ders ilk program diye yazılarıma başlamak istiyorum , öncelikle herkesin bilmesi geeken bişey var

    Benim size buyrada vermekte olduğum programlaro forumda anlamanız mümkün , yalnız evinizde gerekli programları alıp çıktılardakji değişiklikleri görerek uygulamanız çok daha verimli olacaktır . C , C++ nin temelidir , sonra da visual programlamaya geçilir. Ama c yi öğrenmenişz herşeyden önce şarttır .


    İLK PROGRAM

    -----------------


    #include <stdio.h>
    main ()
    {
    printf("\nWelcome To Tahribat.CoM");
    }

    ----------------


    ÇIKTISI

    -------------

    Welcome To Tahribat.CoM


    --------------------------------
    olacaktır doğal olarak

    peki şimdi nedir bu yazılar falan diye soracaksınız . Sbaredin hepsini anlaytacağım :)

    BAKIN

    #include ( ki ingilizcede içermek anlamnıa gelir )

    #include <stdio.h> yazdığımız zaman <stdio.h> kütüphanesindeki komutlşarı içer anlamına gelir


    peki <stdio.h> neleri içerir ?


    clearerr fclose fcloseall
    fdopen feof ferror
    fflush fgetc fgetchar
    fgetpos fgets fileno
    flushall fopen fprintf
    fputc fputchar fputs
    fread freopen fscanf
    fseek fsetpos ftell
    fwrite getc getchar
    gets getw perror
    printf putc putchar
    puts putw remove
    rename rewind rmtmp
    scanf setbuf setvbuf
    sprintf sscanf strerror
    _strerror tempnam tmpfile
    tmpnam ungetc unlink
    vfprintf vfscanf vprintf
    vscanf vsprintf vsscanf


    bu komutları kullanmanız için <stdio.h> kütüphanesini açmanız gerekir .

    printf komutu tırnak içindeki yazıyı çıktıya yazdırır

    \n ise next line ( yeni satır ) anlamına gelir

    main () ise programa giriş fonksiyonudur




    ----------------------- Www.TahribaT.CoM -----------------------
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    KIBRISLI
    KIBRISLI's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Temmuz/2002
    Erkek
    DİYELİM Kİ PROGRAMIN SİZE "ADINIZ NE" diye bi soru sormasını ve sizin de örneğin atıyorum " Mustafa " yazdırmak istiyorsunuz ve programıun çıktısını da

    Senin adın Mustafa olarak almak istiyorsunuz , bakın ...


    ----------------


    #include <stdio.h>
    main ()
    {
    char a ;
    printf("\nAdınız nedir ?");
    scanf("%s",&a);
    printf("\nSizin adınız %s ",a);
    }

    -------------
    çıktısı

    -----------

    Adınız nedir ?Mustafa
    Sizin adınız Mustafa

    ------------------
    şeklinde çıktıyı alırsınız

    scanf , girilen değeri okutmak iç.in kullanılır

    char a ise , a değerini bir karakter olarak almasını ve tanıtmasını sağlar .


    Programları bunlar gibi soru cevap şeklinde çoğaltmamız mümkümn eğer herhangi bi sorunuz varsa bu topicin altına yazabilirsiniz ...

    ----------------------- Www.TahribaT.CoM -----------------------
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PYTH0N
    PYTH0N's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Ocak/2003
    Erkek
    bu dersler felan guzel devamı gelse daha da guzel ama bi de derleyici koysanız buralara ben useniyorum su an aramaya :>

    l0ve is n0thing with0ut fucking!
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    badass
    badass's avatar
    Kayıt Tarihi: 30/Aralık/2002
    Erkek
    kibrisli tebrikler cok guzel aciklamissin abi ama benim bir sorumvar bu kodlari yazmak icin kullana bilecegimiz bir program biliyorsan soyliye bilirmisin?
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PYTH0N
    PYTH0N's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Ocak/2003
    Erkek
    ayıp ediyosun SySTemOfaDowN. CarpeDiem soyledikleri hakkında bence dogru ve C den de anlıo oyle kucuk dusurucu hareketlerde bulunmyalaım arkadasımıza karsı.

    carpediem sanada bi sozum var eger soylediklerinin arkasındaysan forumdan ayrılmamalısın.

    lutfen gitme .

    l0ve is n0thing with0ut fucking!
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    KIBRISLI
    KIBRISLI's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Temmuz/2002
    Erkek
    konu çok dağıldı beyler bu ders hakkında soracağınız soruları bu topic altında sorabilirsiz . Ben yine bu derecede bikaç örnek program daha yayınlayacam bu topicin altına evde deneyebilirsiniz output daki farkları alabilirsiniz .


    ama sorularınız varsa bu konu hakkında sorabilirsinz...

    ----------------------- Www.TahribaT.CoM -----------------------
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    robertcan
    robertcan's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Ağustos/2002
    Erkek
    Kibrisli
    Derslerin icin tesekkur ederiz
    Ancak fazla programlama bilmeyenler icin su soru akla gelmiyor degil
    "C'yi hangi platformda,hangi derleyicide yazacagiz????!
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kaynarpinar
    kaynarpinar's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Mart/2003
    Erkek
    kibrisli konuyu biraz genis kapsamli ve karmasik vermissin main leri acarken bir kac seyde unutmusun demek istedim

    bir C programinin isletilmesi, ' void main ()' de baslar. Bu C dili tarafindan taninan ozel bir addir. Her C programi void main() e sahip olmalidir.
    void main() den sonra { gelir. Ayni sekilde sonra bir } olmalidir. Yani sizin yazdiklariniz baslar ve sona erer bu suslu parantezler bunu bilgisayara anlatir. Basit bir C programini asagiya yazayim

    void main()
    {
    }
    tabi bu suslu parantezlerin icerisinde hicbir komut olmadiginde output ekraninda goruntulemek istediginizde hic bir sey cikmaz.
    C deki her isletilebilir ifade bir noktali virgul ile biter. isletilebilir bir ifade , belirli bir isi bir program satiridir.

    isletilebilir program satirlarindan bir kac ornek vereyin

    > clrscr(); bu yukarida yazdiklarinizi ekranda gorunmemesini aska bir sekilde dusunursek bu yazdidigimiz clrscr komutundan sonraki komutlari dusuneceginden bilgisayar yazilan komut hizli bir sekilde sonuca ulasmasini saglar tabi gunumuz teknelojisinde bunun ne kadar onemi war bilinmez


    > printf("\nbla bla bla); simdi bu nedir? hemen aciklayayim printf(""); komutu icerisinde yazdiklariniz programinizin sadece yazi kismidir isin eglencelik kismi e kardesim ordaki \n ne demek diyorsaniz o bir alt satira gecmenizi saglar neden onu yazayim enter gibi dunya harikasi bir cihaz warken demeyin C dedigimiz program siz arada (366 sanirim) istediginiz kadar enter+bosluk kadar bosluk birakin o bunlari yan yana gosterir yan yana derken space i tanir ancak enter i tan1maz ve lt satira gecmez o yazi dizisini uzun uza gosterir word pad gibide dusunmeyin bi sure sonr alt satira gecer diye o uzun uza yazar onu hic merak etmeyin isterseniz deneyin printf e bir ornek gerekirse
    printf(" alin size ornek");
    gibi giris yapabiliriz arkadaslar.

    kibrisli ufak bir seyi duzeltmek istiyorum scanf senin soylediginden biraz farkli bisi yanlis isem lutfen duzelt arkadaslar giris icin biraz erken bir komut anlamaniz ve uygulamaya gecmeniz biraz zor su devrede eger alt yapiniz yoksa scanf komutu disardan bilgi almadir yani bu komut kullanicinin herhangi bir deger girmesini saglar sayi ya da kibrisli arkadasimizin verdigi ornekteki gibi orda mustafa yazar kulanici ve bunun sonunda programimiz isminiz mustafa diye bunu bize gosterir ama bunlar icin pek hazir degiliz yeni ogreniyorsak C programini.

    erkek adamin erkek sevgilisi olurmus bu durumda ben top oluom...
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kaynarpinar
    kaynarpinar's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Mart/2003
    Erkek
    ilk verdigim bilgiler isiginda guzel bir ornek vermedim arkadaslar kusura bakmayin hemen geliyor ornek
    void main()
    {
    clrscr();
    printf("ne guzel ornek");
    }

    bunun ciktisi nedir cin gibisiniz masallah

    cevap
    ne guzel ornek 'tir.

    eger biraz aydinlatabildiysem sizleri ne mutlu bana ilgilenen arkadaslar olursa ben C ogretemem sadece mantigi hakkinda bir seyler kazandira bilirim belki bu ilerde java , visual basic, C++ vs gibi yerlerde isinize yarayacaktir zaten C ogrenmek bu gun itibariyle cok fazla bir sey kazandirmaz mantigini yakalamaniz yeterli mevcut gelistirilmis programlar sizin 6500 yazdiginiz programi 300 satira indirgeye biliyor ama mantigini ogrenmeniz cok isinize yarayacaktir ilgilenen olursa seve seve yardimci olurum

    KOlay gelsin sizlere

    erkek adamin erkek sevgilisi olurmus bu durumda ben top oluom...
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kaynarpinar
    kaynarpinar's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Mart/2003
    Erkek
    arkadaşlar ilgilenen var ise yazilarima devam edicem ama yok kardeşim ne işime yariycak diyorsaniz birakayi?

    erkek adamin erkek sevgilisi olurmus bu durumda ben top oluom...
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MartyN
    MartyN's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Aralık/2002
    Erkek
    baba sen yaz biz takip ediyoz... bide herkes nasıl derliycez falan yazmış alın program satan cdcilerden visual basic 6 enterprise editionu içinde c++ da war.ok.

    222 gün siteye giriş yapmayı unutan emekli admin.
Toplam Hit: 7860 Toplam Mesaj: 39