Devre Elemanlarını Tanıyalım : Direnç Nedir Ne İşe Yarar?
-
hadi la bu da benden olsun aq
LED DİRENCİ HESAPLAMA:
DİRENÇ = VOLT - LED VOLTAJI / LED AKIMI
örnek ile açıklayalım;
9 voltluk bir pil var ve elimde de 3 volt 15 miliamper değerlerinde çalışan da bir led'im var.Ben bu ledi bu pil ile yakmak istiyorum.
Doğrudan bağlarsam led güm olur öyle ise akım ve gerilimi sınırlandırıcı bir dirence ihtiyacım var,peki bunun değerini hesaplayalım.Direnç yüksek olursa led az ışık verir,direnç düşük olursa led çok ışık verir,eğer olması gerekenden çok düşükse led belki çok parlak yanar ama kısa sürede ısınıp bozulur.Şimdi hesaplayalım;
direnç= (9-3)/0.015 >>> pil voltajından led voltajını çıkardık ve
direnç= 6/0.01 >>> fazla gelen voltajı led akımına böldük
direnç= 400 ohm piyasada bu değere en yakın yanlış hatırlamıyosam 390 ohm var,led'e seri olarak bunu bağla tamam.
0.015 kafanızı karıştırmasın, 15 miliamper'in amper biçiminde yazılmış halidir...
ben de amatör olarak elektronikle uğraşıyorum,basic ile pic atmel programlıyorum. belki çok bilmem unuttuğum şeyler de var ama bildiğim kadarıyla cevap vermeye çalışırım varsa eğer sormak istediğiniz....
-
Voltmetre ile ohm kademesinde direnci ölçebilirsiniz.ayrıca renk kodları için program var googlede bulabilirsiniz.
gençlik pek gözatmamış konuya ama ben devre elemanlarını paylaşacağım bi köşede dursun birisi bir gün arar ve öğrenmek ister mutlaka.
-
kaygusuz bunu yazdı:
-----------------------------Voltmetre ile ohm kademesinde direnci ölçebilirsiniz.ayrıca renk kodları için program var googlede bulabilirsiniz.
gençlik pek gözatmamış konuya ama ben devre elemanlarını paylaşacağım bi köşede dursun birisi bir gün arar ve öğrenmek ister mutlaka.
-----------------------------hacım, ben takip edicem bunu, işlerim var, biraz rahatlasam dalacam bu konuya, hani ben öğrenmek istiyorum, eğer bu konuya devam edersen çok mutlu olurum
-
ben de severim elektriği de. değişik bi sorum var bu konuya göre. eski kameralı cep telefonuna bi devre yapıp interneti de eline versem eve kursam. başka bi yerden netten online izleyebilmem için ne gibi şeyler lazım? not: hazır al falan demeyin aga kendim uğraşmak üretmek istiyom (H)
-
joe_black bunu yazdı:
-----------------------------ben de severim elektriği de. değişik bi sorum var bu konuya göre. eski kameralı cep telefonuna bi devre yapıp interneti de eline versem eve kursam. başka bi yerden netten online izleyebilmem için ne gibi şeyler lazım? not: hazır al falan demeyin aga kendim uğraşmak üretmek istiyom (H)
----------------------------- -
joe_black bunu yazdı:
-----------------------------ben de severim elektriği de. değişik bi sorum var bu konuya göre. eski kameralı cep telefonuna bi devre yapıp interneti de eline versem eve kursam. başka bi yerden netten online izleyebilmem için ne gibi şeyler lazım? not: hazır al falan demeyin aga kendim uğraşmak üretmek istiyom (H)
-----------------------------kullanacağın kameranın özelliğine göre değişir....bu tarz bişi işin iyi bir yazılımcı ve donanımcı olman ilk iki şart...bunun dışında kamera ile ilgili kısımda digital olarak görüntü işlemeyi kullandığın işlemci aracılığı ile rahatca yapabilmen şart...bunun yerine bilinen ve kullanılan kitler halinde cameralar var bu tarz uygulamalar için onlardan bir tane alıp birde enternet modülü alıp bir arm gibi işlemciler ile yapılabilir...ama hikaye bu tarz şeyler....gerek yok o kadar uğraşmaya bi ip kamera al tak başın ağrımaz hiç olmazsa...
edit: böyle uçuk kaçık projelerle bişeyler öğrenemezsiniz ve denedikce hevesiniz kırılır daha basit şeylerden başlayınki her üstesinden geldiğiniz şeyde kendinize olan güveniniz artsın şu meslekte...daha başlarda bu güven kırıklığını yaşarsanız bu mesleğin inceliklerini öğrenemezsiniz....iyi çalışmalar...!
edit 2 : uçuk kaçık dediysem yeni başlayanlar için :P -
küçükken az uğraşmadık uzaktan kumandalı arabanın motorunu sökmeyle, basit fener vs yapmayla.
ama lisede elektriğe olan ilgim tamamen kayboldu fizik dersi sayesinde.
-
ricin bunu yazdı:
-----------------------------joe_black bunu yazdı:
-----------------------------kullanacağın kameranın özelliğine göre değişir....bu tarz bişi işin iyi bir yazılımcı ve donanımcı olman ilk iki şart...bunun dışında kamera ile ilgili kısımda digital olarak görüntü işlemeyi kullandığın işlemci aracılığı ile rahatca yapabilmen şart...bunun yerine bilinen ve kullanılan kitler halinde cameralar var bu tarz uygulamalar için onlardan bir tane alıp birde enternet modülü alıp bir arm gibi işlemciler ile yapılabilir...ama hikaye bu tarz şeyler....gerek yok o kadar uğraşmaya bi ip kamera al tak başın ağrımaz hiç olmazsa...
edit: böyle uçuk kaçık projelerle bişeyler öğrenemezsiniz ve denedikce hevesiniz kırılır daha basit şeylerden başlayınki her üstesinden geldiğiniz şeyde kendinize olan güveniniz artsın şu meslekte...daha başlarda bu güven kırıklığını yaşarsanız bu mesleğin inceliklerini öğrenemezsiniz....iyi çalışmalar...!
edit 2 : uçuk kaçık dediysem yeni başlayanlar için :P
-----------------------------Hocam kendimi tatmin etmek için yapıyorum bişiler. yoksa ne mesleğmdir ne de para kazanmak için ilgim var zamanında gidemedik, egomu tatmin etmek için yani. bu ip kamerayı pcye mi bağlamak gerekiyo hocam? direkt modeme falan takınca oluyo mu?
-
Kaygusuz abimiz bu kadar uğraşmış bizim de bir faydamız olsun.Direnç renk kodları için bir ipucu vereyim;
SoKaKTaSaYaMaM kelimesini kullanmanız işinizi kolaylaştırır :)
-
siyah = 0
o
kahverengi = 1
a
kırmızı = 2
turuncu = 3
a
sarı = 4
a
yeşil = 5
a