En İyi Çay Demleme Şekli
-
Farklı markaların çaylarını tomurcuk da katarak harmanla hocam. Ardından suyun kaynamasına 1-2 dk kala çaydanlığa çayı koyarım ve o ısıdan nasibini almasını sağlarım. Ardından su kaynadıktan sonra 1 dk bekletirim ki su kendine gelsin. Sonra tek bir noktadan olacak şekilde suyu dökerim. Sonra altına su takviyesi yapıp tekrar kaynamaya bırakırım kaynadıktan sonra da 15 dk kadar demlenmesini beklerim.
-
Ek olarak belirteyim sanırım kimse suyun kalitesini söylememiş. Mesela bizim arıtmadan yaptığımız çayda çaydanlık kireçlenmiyor ama tadı bence bok gibi. Direkt olarak artezyen suyu kullandığımız zaman ve kireçli demliğin çayı bence daha güzel oluyor. O kirecin tadı bir başka oluyor yahu.
Gel gelelim demlikteki suyu genellikle en az iki kere kaynatıyoruz ve dediğim gibi suyun kalitesiyle sanırım alakalı, su bir kere kaynadı mı tadı sabun gibi oluyor. Şu çayı haşlamama olayı önemlidir keza yine belirtmek isterim demliğin oranı da önemlidir. Mesela çok çay attığınız zaman yine tadı afedersiniz bok gibi oluyor az da atsanız sidik gibi oluyor. Biraz demliği tanımak da lazım.
Çayın harmanı da önemli. Hiçbir zaman tek tip çaydan tat almamışımdır, genellikle harman yaparız ve bence güzel oluyor. Tomurcuk vs. sevmiyorum ama kaçak çay güzel oluyor ki bir tutam olacak o da çünkü ağır yahu lanet şey. Doğuda direkt onu içiyorlar ve nasıl ölmüyorlar şahsen hayret ediyorum.
Özetleyecek olursam su kalitesi, çayı haşlamama, demlik bilgisi, çay/su oranı ve çayın harmanı. Buna şimdi bi' fonksiyon da yazak mı nedek? :D
Su kalitesi ile çayın içim tadı arasında doğru orantı vardır. Ben şahsen kireçliden edindiğim tecrübe ile kireçli ve direkt artezyen/kuyu suyunu güzel buldum. Görünüm benim için önemli değil, tat önemli ve doğru orantı var.
Çayı ne kadar haşlamazsanız o kadar güzel tat alırsınız ve ters orantı.
Demlik bilgisi arttıkça içim zevki de artar.
Çay/Su oranı bilgisi arttıkça keza aynı şekilde sonuç alınır, doğru orantı. Çay/Su oranının optimal düzeyini bulmak gerekir. Çay'ın marjinal verimliliği vardır. Bir yere kadar verimlilik artar ancak bir yerden sonra verimlilik düşer.
Harman kısmı egzojen değişken, onu veri olarak alıyoruz. :D
EK: Ateşin/Semaverin ve normal ocağın çay tadı da farklıdır. Duman ayrıca bir güzellik katıyor çaya.
Caliber tarafından 07/Haz/16 00:20 tarihinde düzenlenmiştir -
üstadım selam http://rizecaysepeti.com/image/cache/catalog/yeni/karalipremiumon(rizecaysepeti)-500x554.jpg resimdeki çayı denemi tavsiye ediyorum inan bende normalde kahve çayı içemem ama bu çay diğerlerinden farklı kullanınca hak vereceksin
-
gel sen herkesi bir köşeye bırak bu karadenizli kardeşini dinle hocam günde iki demlik çay içiyorum abdye wat için giderken bile 4 kutu çay götürdüm o derece tiryakisiyimdir.
Çayın hazırlanmasında ocağın ateşinin bir önemi yoktır çay kaynatılmaz pişirilmez demlenir yani çay tadını sabırla alttan gelen o tatlı buharla alır.
Çaya sıcak su ilave edildikten sonra 10 dakika küçük gözde orta ayarda çayın kıvama gelmesi beklenir ve altı en kısık ayarda demleme moduna geçirilir daha sonra çaya 2 adet küp şeker atılır 5 dakika buhar yedikten sonra çay demlenmiş olur çaya küp şeker neden atılır derseniz birincisi çay mideye zararlı bir içecektir o sebepten şekersiz içilmemesi tavsiye edilir o sebepten demliğe şeker atınız fakat çaya şeker atmayınız. İkincisi çaya atılan şeker çayın deminin oturmasına yarayacaktır.
Yapmamanız gerekenler:
Çay suyu altta kaynarken eğer başında değilseniz suyu gereğinden fazla kaynama ihtimaline karşı demliği üstte tutmayın hele heleki içine çay koyduysanız o çay buharla yanar ve tad alınmaz mümkünse su kaynarken demliği üstünde tutmayın
ve en önemlisi hangi çayı seçeceğin her çay aynı tadda değildir
Çayı sadece Çaykur al hocam onlada ilgili şu altta daha önce bir gönderide yazdığım yazıyı paylaşıyorum.
"Stresli bir günde yorgunluğunuzu Altınbaş çayı ile alabilir, sohbetin ve çekirdeğin olduğu an Filiz çayı ile ana renk katabilirsiniz.
Özel günlerde ve özel misafirleriniz geldiğinde ise Organik Hemşin çayı ile kendinizi ve misafirinizi ödüllendirenilirsiniz.
Çaydır sonuçta diyip geçmeyin her çayın ayrı bir tadı var hepsini deneyin. :) "
Kısaca sabah hafif olması sebebiyle filiz çayı akşamda altınbaş çayını tercih et hocam demliğin pek bir önemi yok standart çelik demlik al yeter.
-
Çayı çay yapan su ve nasıl demlendiğidir. İyi bir çayı burada pek yazan olmamış Çaykur Filiz kullanırız biz iyi bir suyla odun ateşinde demlersen fena bir şey çıkar ortaya.. Ocakta da gayet iyidir..
Su gerçekten büyük etki ediyor musluk suyundan güzel su çıkma oranı çok düşük..
-
Herkes zaten söylemiş ama toparlamak gerekirse hocam, işyerinde kesinlikle üstü porselen demliğe sahip bir çay makinesi al. Arçelik te var öyle ürün ve çokda sağlam demliyor. Klorlu suyla çay demlenmez, demelnir de içilmez ya da ben içmem:) o demlenen şey çaydan başka bir şey oluyor GDO oluyor yani. Su çok önemli iyi bir su lazım ve tabii ki çay. Çayı damak tadınıza göre seçeceksiniz müridim, bende çaykur dan vazgeçmeyenlerdendim ama son zamanlarda Doğuş' un filizini içiyorum bulabildiğim en iyi çaylardan biri şu anda.
Odun ateşinde her çayın asıl tadı ortaya çıkar ve muhteşem olur, onu işyerinde nasıl demleyecek müridler:)
porselen demlik ve su iki ana malzeme müridim, iyi çay istiyorsan bunlar şart işyerinde.
Bu arada burada Rize' li müridler vardır yav daha önce hiç aklıma gelmemişti. 5-6 Yyıl kadar önce export bir çay içtim ben Rize' den Ulusoy' cular getirmişti ( kare bir kutuda mavi yeşil ), sonrasında da çok ça sipariş etmiştik ama gel zaman git zaman bağlantı kesildi. Çay Türkliye' ye verilmiyor, doğrudan yurtdışına gidiyor. Ben o çayı içtiğim zaman çay ne demek anladım denilebilir. Rize' li öüridler bu çayı biliyorsanız bir ses verin hele yav.
zeyrekli tarafından 07/Haz/16 04:21 tarihinde düzenlenmiştir -
hocam ekstra olarak belirteyim su arkadaşların dediği gibi önemlidir fakat arkadaşların dediği gibi porselen demlik alma porselen demlik çayın sıcaklığını koruyamaz çelik demlik al.
-
Çok sabitim bu konuda valla..
Demliğe toz çayı koyuyorum, sonra musluk suyunu koyuyorum üzerine. Azıcık veya çok değil, koyduğum çay miktarına bağlı olarak çay komple suda kalacak kadar su koyuyorum, fazlası değil. aynı zamanda altına da suyu dolduruyorum koyuyorum ocağa. Altı kaynayana kadar çay demini salıyor suya. Altı kaynayınca da üstüne doldurup devam ediyorum. Gayette güzel oluyor valla. Ekstre yöntemler varsa deneyebilirim dicem ama üşenirim şunu şu zaman şu şekilde şurdan şuraya koy vs :D -
biz askerde közde yapıyorduk on numara oluyor
heralde o is felan giriyo kaynar suyun içine ondan oluyo rengi bile farklı oluyodu bide öyle deneyin