Etnik Köken Araştırma ?
-
köyümün adı yazıyo ya la :)1960 ların sonunda İstanbula yerleşmişiz ama aslen Erzincan Refahiye Avşarözü köyündeniz yalnız dedem dedeleirnin Kemah ın bi mahallesinde buraya göçtüklerini söyler. Keşke fırsatmız olsada iyice kurcalayabilesek..
-
Fenotip diye birşey var, genler dış görünüşe etki ederler. Sarışın mavi gözlü biri büyük olasılıkla slavdır mesela. Buğday tenli, düz siyah veya kahverengi saçlı, siyah veya kahverengi gözlü, kare kafalı, çıkık elmacık kemikli biri ise büyük oranda Türk asıllıdır. (Türkiye'de yaşayanlardan bahsediyorum)
igenea.com sitesinden daha kesin sonuçlar edinilebilir ama elini cebine atanlara :).
-
Nvidia bunu yazdıLJMLJT bunu yazdı
haci holy e pmden tc ni yolla rica et o senin gelmisini gecmisini :) CıkartıR
holy'e pm kapalı değil mi?
yok hocam neden kapalı olsun holynin pm i ?
-
kartalenes bunu yazdı
Harbi çok merak ettim şimdi şeyhimiz bir el atsada bizde öğrensek
+1 Şeyh bir el at ltfn
-
Türkiyede etnik soy sop işi çok karışık. Osmanlıda insanlar ırka göre değil dine göre ayrılır, her din mensupları bir sayılırmış. Ortodoks mileti derlermiş mesela. Ortodoks dini bir terim olsada farketmiyor. osmanlıda soy sop merakı saray dışında yokmuş. Osmanlı ordusu bile kendisine çoğunlukla islam ordusu dermiş. Adamlar işi her ne kadar din devleti olmasalarda dini temellere oturtmuşlar. Bunun anlamı dedelerimiz çerkezdi araptı türktü slavdı dememiş bulduğununa atlamış pardon evlenmiş. genetik yapısı ari olanı geçtim herhangi bir soydan %50 li geçen çok çok azdır. Osmanlı coğrafyasının kocaman oluşu size fikir versin. Düşünün işte kürt olduğunu iddia eden ve pkk sempatizanı partinin en önemli temsilcisinin soyadı Türk. o kadar karışık işler. Etnik yapı osmanlının son dönemlerinde dikkate alınmaya başlamış ve genelde insanlar nerede yaşıyorsa oradaki çoğunlukla eşdeğer tutulmuş. özellikle aynı yerleşim yerinde aynı dinden olan herkes aynı etnik kökenden varsayılmış. doğudaki herkesi kürt, karadenizlileri laz saymak gibi olmuş işler.
Eğer hepimiz 1600 lerden günümüze aile ağacını çıkarabilse içimizde ne arabı kalır nede türkü yada cenevizlisi.
Bunun gördüğüm en canlı ve kısa sürede oluşan örneği zonguldakdır. 1870 lerden itibaren şehir göç almış. 1940 lardan sonra göç fazlalaşmış. Zonguldagın yerlisine kıvırcık denir. Kızları sarışın, kıvırcık saçlı ve manken güzelliğindedir. Aslında güzelliğindeymiş demem lazım zira şu anda kocaman burunlu sarışınlar yada 150 boyunda kıvırcık saçlıiar var zira oraya gidenler yerli halkla kaynaşmış. Hatta baya baya kaynaşmış.
Benzer şey çanakkalenin gökçeadasında da var. Gökçeada da çaykaralılar köyü var ki çaykara Türkiyenin öbür ucundaki Trabzonun ilçesidir. O köydekiler en fazla 10 nesil sonra çanakkaleliyim diyecek ama aslında Trabzonlular. Belkide değiller ve orayada başka yerden geldiler.
çokmu karışık. çıkın dışarı biraz dolaşın. :-) açılırsınız. -
abdullahozcan bunu yazdı
soyunuzu öğrenmek için ankara nufus genel müdürlüğüne mail atın size soyağacınızı gönderiyorlar nufuz cüzdan fotokopisini unutmayın
Hoca nasıl sadece mail + nüfus cüzdanı fotokopisi yetiyor mu?
-
iftar vakti, uzun uzun birşeyler yazacağım buraya ama önce bi iftar edeyim :P
-
HighElf bunu yazdı
iftar vakti, uzun uzun birşeyler yazacağım buraya ama önce bi iftar edeyim :P
Bekliyoz
-
Öncelikle etnik öken araştırması ile soy araştırması farklı şeyler arkadaşlar.
Soy araştırması yaparken babanızı, dedenizi, büyük dedenizi, 3. nesil dedenizi, 4. nesil dedenizi filan bulursunuz. bu sizin soyunuzdur. Ama etniğiniz değil. diyelim ki dedeniz farklı ırklardan kişilerle evlendi. babanız kendini Türk olarak belledi. Sonra babanızda yarı Türk biriyle evlendi ama sonuçta sizde kendinizi Türk bellersiniz.
En basitinden Balkan Türkleri, Balkan Türklerinde Arnavutla boşnakla Makedonla Torbeşle Rumla Bulgarla evlenmek normaldir, çocuk kendini Türk kabul eder çünkü babası Türk yani soyu Türk ama etniği Türk olmuyor.
Şimdi etnik ne demek ona gelelim. Etnik sizin DNA nızda çeşitli ırklara ait kodların yoğunluğu demek. Yani siz DNA nıza göre ne olduğunuzu öğrendiğinizde size E1b1b, G2a, I2, J1 gibi kodlar çıakacktır karşınıza.
Yani bir a bireyi b bireyi ile evlendiklerinde c çocukları a ve b nin genetik materyalinin ikisini alacaktır. Çocuğun etniği A milliyeti veya B milliyeti değildir artık, çünkü etniği her ikisinden farklıdır fakat çocuk baskın kültüre ait hisseder o da genelde babanınkidir ve kendini A milliyetinden kabul eder.
Şimdi bir iki etnik haritaya göz atalım:
öncelikle kendi etniğimden başlayayım. Ben kendimi Arnavut kabul ediyorum, babam Kosova Arnavutu, annem Arnavutluk Arnavutu. Şimdi Arrnavutlarla özdeşleştirilen DNA kodu E1b1b1 dir. Aşağıdaki resimde görüşdüğü gibi en yoğun %30 la Arnavutluk ve Arnavutluk civarındadır. LAKİN dikkaditinizi çekerim %30 diyor yani geri kalan %70 farklı genetik materyal bu slav olur italyan olur helen olur kelt olur ne olursa olur. Ama baskın DNA E1b1b dir yani Arnavutumdur hala. Bende baskın olan DNA Türkiyeden İskandinavyaya, Rusyadan İspanyaya kadar yayılıyor. Bu normaldir çünkü göçler ve eski tarihlerde yaşanan savaşlar DNA bir bölgede olan DNA nın yayılması için sebeplerdir. Ama bu Haritada yeşil ile gösterilen yerleri Arnavutlaştırmıyor.
(Yani aynı mantıkla bütün dünya Türk değil)
Şimdi N gurubu DNA ya gelelim. N grubu Yakutlarda (bizim Türk kabul ettiğimiz Ural Altay kavmi) % 75, yine bir başka Ural Altay kavmi olan Finlandyalılarda %60 (Finlandyalılar Türk değil ama Ural Altay kavmi, Hani İngilizlerle Almanlarla Danimarkalıların aynı milelt olmayıp ama Germen kavmi olması gibi), Ruslarda %20 dir.
Şimdi gelelim J grubuna, J grubu genellikle Araplarla özdeşleştirilir. Arap kavimleri eski çağlarda hem çok göçebe olma hem vakti zamanında İslamı yayma gibi amaçlarla çok savaştıklarından birde ticaret kültüründen dolayı çok yaygındır. Anadoluda da çok yaygın olduğuna dikkat çekerim.
Özellikle bu grup üzerinde durmak istiyorum çünkü Anadoluda Türklerler de Kürtlerde çok fazla Türklük Kürtlük idda ediyorlar. Fakat Anadoluda bu iki grubu birbirinden ayıracak ciddi bir DNA yoğunluğu yoktur. Görüldüğü gibi yoğunluk anadoluda %30
Bu da Ari ırkıyla özdeşleştirilen genetik gruplardan biri, R grubu. Almanlarda çok yaygındır birde hindistanda. Hindistan tarihini azıcık bilen varsa Hindistanda kast sistemini kuranlar ari göçmenleridir. Tabi sonra karışıyorlar yerli halkla. Beyaz genetiği çok çekinik olduğu için (zenci s*ker) Hindisanda pek belirgin değildir.
Şimdi Grupları teker teker yazmak çok uzun sürüyor bu kadarı genel olarak bir fikir sahibi oldurtur size diye tahmin ediyorum. Genel oalrak bir avrupada gen yoğunluğu olarak mileltlere bakacak olursak şöyle bir tablo çıkıyor karşımıza.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Buraya kadar soy ve etniğin farklı şeyler olduğunu belirttik. Şimdi eğer ırkçılık yapıalcaksa bu Türkiyede yapılamaz neden çünkü Türkiyede baskın bir DNA yok, hangi genetik materyalin haritasına baakrsanız ucu bir şekilde Türkiyeye dokunuyor. Şimdi eğer hangi etnik grubun sende daha fazla baskın olduğunu öğrenmek istiyorsan İsviçrede igenia şirketi var
http://www.igenea.com/en/home sitesinden
199 Euro ya normal
449 Euro ya premium
1099 Euro ya expert
araştırma yaptırtıp ırk haritanı eline veriyorlar. Hem mDNA hem yDNA dan
eline verecekleri sonuç söyle birşey olacak. Gene bir kosovalı Arnavutunkinden örnek vereyim:
confirmed haplogroup is R1b1a2a1
R-L150 ||| M269+ L150+ U106- P312- L51- L23- |||
--------------------------------------------------------------------------Meraklıları için Türkiyedeki genetik yoğunluğu da buraya yayınlayayım
bu da dünyanın pastası
Ya yeri gelmişken şu haritalarıda inceleyiniz lütfen
SONUÇ OLARAK ANADOLUDA YAŞAYAN HALKA TÜRKÇE KONUŞTUĞU İÇİN TÜRK DİYORUZ. -
nufus genel müdürlüğüne bizzat kendim gittim çok eski kayıtları yani ceylan derileri üzerine yazılmış eski osmanlıca olanlar dahil hepsi tasnif edilmiş 1800 yılların başına kadar kayıtlar yenilenmiş tc numaraları verilmiş soyadı olmadığı zaman bile şimdiki soyadınızdan baz almışlar bütün kayıtlar çıkartılmış ben dilekçe ile başvurdum hiç zorluk çıkartmadılar nufus cüzdanımın arkasında bulunan sıra numarasını mesala 49 dan geriye doğru 1 noya kadar yazılı çıkartıp verdi aslımız afyon emirdağı dağılgan köyünden gelmiş biz niğdede doğmuşum secereye böyle ulaştım mail yoluylada bilgi verebiliriz dediler ama kaldırmış olabilirler dilekçe ile başvurursanız cevap vereceklerdir son zamanlarda siyasetçilerin soylarını ifşa ettiklerinden belki bazı şeyleri kısmış olabilirler onu bilmiyorum tanıdığınız polis arkadaş varsa polnet sistemdende bakabilir her kuruma yüklendi biliyorum