folder Tahribat.com Forumları
linefolder Elektronik / Embedded / Mobil Cihazlar
linefolder Evde Baskı Devre (PCB) Yapımı İçin Önerileriniz



Evde Baskı Devre (PCB) Yapımı İçin Önerileriniz

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    _PesimisT_
    _PesimisT_'s avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Nisan/2008
    Erkek

    Evde Baskı devre yapmak, denemek istiyorum. Daha önce tecrübe eden var mıdır?

    1- Kağıt olarak ne önerirsiniz?(küçük yollar olacak)

    2- Normal bir ütü ile ne kadar süre ütü tutulmalı

    3- Tuz ruhu ve hidrojen peroksit oran olarak nasıl karıştırılmalı

    İlk kez deneyeceğim epey video izledim, yinede deneyip sonuç alan varsa fikir yazarsanız sevinirim.

     


    Bu dahil; tüm genellemeler yanlıştır! Yolcu; Kendi Yolunda.... Şükür biz Allahtan başka sahibi olmayanlarız!
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    inside
    anonim6918524
    anonim6918524's avatar
    Banlanmış Üye
    Bilgi/Destek Madalyası Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 16/Temmuz/2005
    Erkek

    İletken kalem de kullanılabilir ya da pertinaks ile kesim yaparak da halledilebilir. Şahsen asit işini riskli bulduğumdan uzak duruyorum. Sadece deney amaçlıysa, ardından sökülecek ise breadboard en uygun tercih.

    anonim6918524 tarafından 03/Şub/21 01:01 tarihinde düzenlenmiştir

    λ
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    _PesimisT_
    _PesimisT_'s avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Nisan/2008
    Erkek

    Hocam arduinoya epeydir merak sardım. Breadboard yoruyor özellikle hareketli araçlarda. Daha stabil basit devreler elimde olsun istiyorum. Bir de daha motive edici olacağını düşünüyorum hem deneyimlemiş olurum.


    Bu dahil; tüm genellemeler yanlıştır! Yolcu; Kendi Yolunda.... Şükür biz Allahtan başka sahibi olmayanlarız!
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    CorretzA
    CorretzA's avatar
    Kayıt Tarihi: 25/Mart/2014
    Erkek

    Uzun zaman oldu ama aklımda kalanlar şunlar:

    1- Lise zamanı çok yaptığımızdan kağıt olarak en iyi sonucu adını tam bilmiyorum ama marketlerde dövmeli sakızlardaki dövmenin üzerindeki kağıtlardan alman lazım. Bunu genelde reklam matbaa işiyle uğraşan yerlerden bulursun. Sarımtrak bir rengi vardı. Geçen sene kuzenim yaparken görmüştüm kırtasiyelere baskı devre alacağım diyip beyaz yağlı kağıt vermişler. O da iş görüyor ama bizi uğraştırmıştı.

    2- baskı devrenin üstüne kağıdı koyduktan sonra kenarlarını küçük küçük elektrik bandı ile yapıştır. Düz zemine koyduktan sonra ince bir bezle üstünü kapat normal ütü yapabilirsin. Süre konusunda bir şey söyleyemem ama ara ara kontrol edersin kağıdı çok açmadan plakete geçip geçmediğini ( zaten tek de çıkabilirsen bütün yolları çok iyi sonuç almış olursun. genelde çıkmayan yolları CD kalemi dedikleri şeyle tamamlıyorduk biz).

    3- 3ölçek tuz ruhu 1 ölçek peroksit yapıyorduk yanlış hatırlamıyorsam.

  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    _PesimisT_
    _PesimisT_'s avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Nisan/2008
    Erkek

    Eyvallah hocam. Şu kağıt işinide netleştirirsem deneyeyim inşallah :)


    Bu dahil; tüm genellemeler yanlıştır! Yolcu; Kendi Yolunda.... Şükür biz Allahtan başka sahibi olmayanlarız!
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    antivir-US
    antivir-US's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Ocak/2006
    Erkek

    Kağıt konusunda en iyi performansı kasap kağıdından aldım. Millet naylon ve asetat tarzı şeylere çıktı alıyor ama benim HP1018 yazıcı ile nedense bu tip malzemelere çıktı alamıyor, toner üzerinde tutunamayıp dökülüyor.

    Kasap kağıdı bana çok iyi geldi. Ben yine tarif edeyim aklına yatarsa denersin;

    Kasabın birine gidiyorsun ve bana 50'şer gram ayrı ayrı 10 paket yap diyorsun ve bu hareketi 10 kez tekrarlıyorsun. şaka la şaka

    kasaptan rica edince tertemiz bir kağıt verir zaten, bilirsiniz içi naylonlu yarı sert/yumuşak bir kağıt, para teklif ederseniz daha da severek ücretli veya ücretsiz verir.

    Aldığın kağıdı A4 boyutunda kes ve çıktıyı NAYLONSU TARAFA al. Bendeki kağıtlar biraz düşük kaliteymiş, bazı yerleri hafif dalgalı, ben oraları kullanmıyorum.

    Plaketi tertemiz temizle ve çok ince bir zımpara ile hafifçe zımpara yap.

    Yanına içerisine plaketin rahat sığabileceği bir kap al ve içine plaketi kaplayacak kadar soğuk su(şebeke suyu) koy.

    Ütüyü pamuklu konumuna al, ütü dik konumda olacak şekilde ütüyü koy, plaketle aynı ölçüde kestiğin baskı kağıdını plakete tam olarak kaydırmadan yerleştir ve bir köşesinden ütünün tabanına doğru hafif bastırarak plaketi ütünün altına doğru sür. Plaketin bir kısmını/mümkünse tamamını arka yüzünden el yakmaya başlayana kadar ütüye bastır. El yakmaya başlamışsa toner plakete yapışmaya başlamış demektir, kağıt zorlamadığın sürece plaketten düşmez. Plaketi hemen düz bir zemine yatır ve ütüyü kağıtlı taraftan gezdire gezdire normal ütü yapargibi çok bastırmadan yaklaşık 1-2 dk aralığında gezdir. 

    Unutma plaket büyüdükçe hata payı artar. Çünkü plaket büyükse bakır ile kompozit malzeme uyuşmazlığı yüzünden plaket bombe yapmaya başlayacaktır. Eğer plaket büyükse ilk 15-20 saniye normal ütü yap, ardından ütü ile plaket arasına beyaz atlet gibi çok ince bir kumaş koy ve daha fazla bastır(arada yumuşak malzeme olduğu için toner pek dağılmaz) ve süreyi biraz daha uzat. Plaketi aşırı sıcak ve uzun ütüleme, plaketkken bakır ayrılmaya başlar.

    Yeterli süre ütü yaptıktan sonra plaketin soğumasına izin vermeden plaketi hemen kaptaki soğuk suya sok. Plaket burada 2dk kadar beklesin ve kağıt iyice yumuşasın.

    Kağıt yumuşadıktan sonra plaketi düz bir zemine koy(BU KISIM ÇOK AMA ÇOK ÇOKOMELLİ) ve kağıdı tırnağınla(altında yol olmayan yerden başla) hafifçe kaldır. Kağıdı(önemli dediğim yer) 180 derece bükerek etiket soyar gibi nazikçe soymaya başla(kağıdı plakete göre 90 derece dik açı ile çekersen yolların yarısı kağıttta yarısı plakette kalır). Eğer fazla hasar vermeden soymayı başardıysan hayırlı olsun, çok küçük hataları/kopmaları asetat kalemi ile dikkatlice düzelt. Eğer hata çok ise plaketi selülozik tiner ile iyice temizle(bir daha zımpara atma plaket her seferinde daha da incelir) ve işlemlere baştan başla.

    Başgan benim yöntem ve tecrübe bu, elin zamanla alışacak. Ben bu tecrübe süreni kısaltmak için bir tavsiyede bulundum. Mesajına geç yanıt verebilirim kusura bakma, sormak istediğin birşey olursa parmak kaldır.


    Camınızı kırar, duvarınıza işer, bisikletinize biner, tekerini keser, arabanızı çizer, zilinize basar kaçarım. Kısacası ben annenizin sokağa çıkarken uzak dur dediği çocuklardan biriyim.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tuncaxxz
    tuncaxxz's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Ağustos/2005
    Erkek

    80-90 gr A4 kuşe kağıt kullanabilirsin hocam. Yazıcıdan en iyi kalitede çıktı al :) 

    Ütü işine girişmeden önce bakır plaketi 800-1000 gibi bir zımpara kağıdıyla sulu zımpara ile zımparala. Suyla iyice duruladıktan sonra bir peçeteyle kurula. Kurularken yada sonrasında plaketi parmaklama. Bu işlemi ne kadar güzel yaparsan devre o kadar iyi olur. 

    Ütü süresi devrenin ve plaketin boyuyla çok alakalı. Bir süre veremem. Ama ütü işinin bittiğine emin olduğunda kağıdı plaket hala sıcakken yavaşça kaldırabilirsin. Hızlı olursa yolların çoğu kalkabilir. 

    Mutlaka çıkmayan yerler olacaktır ufak tefek, onları asetatlı kalem ile düzeltebilirsin. Özellikle PCB'deki yollar çok inceyse, aralarda ufak tefek çıkmayan yerler olacaktır, onlara dikkat et. 

    Tuz ruhu-hidrojen peroksit oranından emin olamayabilirsin. Çünkü hidrojen peroksitin derişimine göre değişebilir. Ben şöyle yapıyorum; plaketi kabın içine koyup üzerine çıkacak seviyede tuz ruhu koyuyorum. Daha sonra azar azar hidrojen peroksit koyuyorum. Zaten az bir hidrojen peroksit yetecektir. Benim kullandığım hidrojen peroksit genelde %70'likti. Kabı ileri geri hareket ettirerek bakırın çözünmesini takip edebilirsin :)

    Bu yöntemle çift taraflı baskı bile yapabilirsin.


    punto cero
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Spyware__007
    Spyware__007's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Ocak/2006
    Erkek
    tuncaxxz bunu yazdı

    Tuz ruhu-hidrojen peroksit oranından emin olamayabilirsin. Çünkü hidrojen peroksitin derişimine göre değişebilir. Ben şöyle yapıyorum; plaketi kabın içine koyup üzerine çıkacak seviyede tuz ruhu koyuyorum. Daha sonra azar azar hidrojen peroksit koyuyorum. Zaten az bir hidrojen peroksit yetecektir. Benim kullandığım hidrojen peroksit genelde %70'likti. Kabı ileri geri hareket ettirerek bakırın çözünmesini takip edebilirsin :)

    Bu yöntemle çift taraflı baskı bile yapabilirsin.

    bu çözünmeyi takip ederken koklama gözünden uzak tut mümkünse maske ve eldiven kullan

  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RitmFarbRacourci
    RitmFarbRacourci's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Mart/2008
    Erkek
    antivir-US bunu yazdı

    Kağıt konusunda en iyi performansı Kasap Kağıdı'ndan aldım. millet Naylon ve Asetat tarzı şeylere çıktı alıyor ama, benim HP1018 yazıcı'yla nedense bu tip malzemelere çıktı alamıyor, Toner üzerinde tutunamayıp, dökülüyor.

    Kasap Kağıdı bana çok iyi geldi. Ben yine tarif edeyim, aklına yatarsa denersin;

    Kasabın birine gidiyorsun ve bana 50'şer gram ayrı ayrı 10 paket yap diyorsun ve bu hareketi 10 kez tekrarlıyorsun. şaka la şaka. (ciddi ciddi okuyorum, ^^D` )

    kasaptan rica edince tertemiz bir kağıt verir zaten, bilirsiniz İçi Naylonlu yarı sert/yumuşak bir kağıt, para teklif ederseniz daha da severek ücretli veya ücretsiz verir.

    Aldığın kağıdı A4 boyutunda kes, ve Çıktıyı NAYLONSU TARAFA al{^^D`}. Bendeki kağıtlar biraz düşük kaliteymiş, bazı yerleri hafif dalgalı, ben oraları kullanmıyorum.

    Plaketi tertemiz temizle, ve Çok İnce bir Zımpara'yla  Hafifçe zımpara yap.

    Yanına, içerisine plaketin rahatça sığabileceği bir Kap al, ve içine plaketi kaplayacak kadar Soğuk Su(şebeke suyu) koy.

    ütü'yü Pamuklu konumuna al, ütü Dik konumda olacak şekilde Ütü'yü koy, plaket'le aynı ölçüde kestiğin baskı kağıdı'nı plaket'e tam olarak kaydırmadan yerleştir, ve bir köşesinden ütünün tabanına doğru Hafifçe Bastırarak plaket'i ütünün altına doğru sür. plaket'in bir Kısmını/mümkünse Tamamını, arka yüzünden El Yakmaya(neeey ^^D`) başlayana kadar Ütü'ye bastır. El yakmaya başlamışsa Toner plaket'e yapışmaya başlamış demektir, kağıt zorlamadığın sürece plaketten düşmez. Plaket'i hemen, Düz bir Zemine yatır, ve ütü'yü kağıtlı taraf'tan gezdire gezdire, normal ütü yapar gibi, çok bastırmadan, yaklaşık 1-2dk aralığında gezdir. 

    Unutma, plaket büyüdükçe, hata payı artar. Çünkü plaket büyükse, Bakır ile Kompozit malzeme uyuşmazlığı yüzünden, plaket Bombe yapmaya başlayacaktır(neeey ^^D`). Eğer plaket büyükse ilk 15-20saniye normal ütü(leme) yap, ardından Ütü ile Plaket arasına Beyaz Atlet gibi çok İnce bir kumaş koy, ve daha fazla bastır(arada yumuşak malzeme olduğu için Toner pek Dağılmaz) ,ve süreyi biraz daha uzat.

    plaket'i  Aşırı sıcak ve Uzun ütüleme, plaket'ten Bakır ayrılmaya başlar(hööh ^^D).

    yeterli süre ütü(leme) yaptıktan sonra, plaketin soğumasına izin ver'meden, plaket'i hemen kaptaki Soğuk Su'ya sok. Plaket burada 2dk kadar beklesin, ve Kağıt iyice Yumuşasın.

    Kağıt yumuşadıktan sonra, plaketi düz bir zemine koy ve, (BU KISIM ÇOK AMA ÇOK ÇOKOMELLİ), kağıdı tırnağınla(altında Yol Olmayan yerden başla) hafifçe kaldır. Kağıdı(ÖNEMLİ dediğim yer) 180derece bükerek(TERS yönde kanırtarak mı^^D burayı anlamadım.) ,etiket soyar gibi ,Nazikçe soymaya başla(kağıdı plakete göre 90derece Dik Açı'yla çekersen, yolların yarısı kağıtta, yarısı plakette kalır). Eğer fazla hasar vermeden soymayı başardıysan hayırlı olsun.,

    çok küçük hataları/kopmaları Asetat Kalemi'yle  dikkatlice düzelt. Eğer hata çok ise, plaketi Selülozik Tiner'le iyice temizle(bir daha zımpara atma, plaket her seferinde Daha Da incelir) ,ve işlemlere baştan başla.

    başgan benim yöntem ve tecrübe(m) bu, elin zamanla alışacak. Ben bu Tecrübe Süreni kısaltmak için bir tavsiyede bulundum. Mesajına geç yanıt verebilirim kusura bakma, sormak istediğin birşey olursa parmak kaldır(^^D`). 

    've just revised. ^^D. but 've just a simple question, right the below.

    ama şu El olayı çok iyiymiş.

    bir de , metal ve kompozit yapıların sıcaklık'la farklı yönlerde genleşme veya daralması olayı.

    kağıdın Plaket'ten soyulması için, hemen soğuk su'ya koyup, şoklamak ilginç geldi. bakır'in üzerinde bulunduğu plaka'nın malzemesi ne ki, plaka dâ sıcaklık'la beraber Bakır'la aynı hız'da ve miktar'da genleşip büzüşebiliyor mu?

    bir'de, bu büyük eşyaların muhafazası olan Sarımsı-Kahverengimsi kartonların üzerine Devre Elemanları kararlı bir şekilde yerleştirilemez mi,. Elemanları birleştiren yollar da kabloyla lehim'lenir, çıplak teller Durum'a göre Önceden makaron'lanır vesair.,

     

    ~@~ 

    bu da iyiymiş.

    Spyware__007 bunu yazdı
    tuncaxxz bunu yazdı

    Tuz Ruhu - Hidrojen Peroksit oranı'ndan emin olamayabilirsin. çünkü Hidrojen Peroksit'in derişimine göre değişebilir. Ben şöyle yapıyorum; plaket'i kabın içine koyup, üzerine çıkacak seviyede, Tuz Ruhu koyuyorum. Daha sonra, azar azar Hidrojen Peroksit koyuyorum. Zaten az bir Hidrojen Peroksit yetecektir. Benim kullandığım Hidrojen Peroksit genelde %70'lik'ti. Kabı ileri-geri hareket ettirerek, bakır'ın çözünmesini takip edebilirsin :)

    Bu yöntemle Çift Taraflı baskı(Höh @@,) bile yapabilirsin.

    bu çözünme'yi takip ederken kokla'ma, gözünden uzak tut, mümkünse Maske ve Eldiven kullan

    bu. şekil, çözücü ve asidik-bazik bileşiklerle uğraşanların Yüzlerinin derileri Hafif yıpranmış oluyor, gibi.

     

    RitmFarbRacourci tarafından 03/Şub/21 04:36 tarihinde düzenlenmiştir

    I'şıkY'ılı;^^`) Zk't^^` RnSySyTk.Ödl.SpRtÇzBşBkYd Kryptia.agogE Sa'd-l'Suûd az.ç'k 'lmyn'Dşn Pnct'tnAnNttn Blgi,YpBlgi 'Ct'nDrm.CmdyDrm.MdrnDrm hRşYdşR ClptcPth'Strsm M'nPhs' Ld,X/Y YrYnZmnGrçklk,AlgBzklğ KrzFrst'tr Tiytr' Pugchv,Jtrn,İmmlmn,FllngLef,Pik' SuprmcySprrty CoBehTh elFnmno:NzrioRonldo AdnKy TkSs,TkHrf(?) .RtNsTk.KvMp.Mk.TrmDyn ScklkNmRzgr ŞkHcBy ccp.kky Snrlr'Çz SnaSnLzmsn 'NsnKsknçtr BgDppr.MagllnCl'ds.S'thCro's Ch'kW'ng CreazioneDiAdamo^^`, Arctrs.Spic' ArcScnd,YySnye TrbProp,TrbJet,TrbFan ~3.10^5km/sn~343m/sn ~900-1240m/snMacH RamJt,ScRamJt Przdi^^' Tbu.XL Prsek MAtv^^` mLAT G'dWllHnting(f). 3id't^^` TareZmenPr ParaMotor TrflrVArsİlşklr (-)+.(/)*,~ ZminŞkil . ..Bu imza @SubZero tarafindan degistirilmistir. "Bu kadar uzun karmakarisik bir imza yapma diye uyardim ama heeheeeey(^^D)_hey kim söylüyor, kim dinliyor." Imzanizi SubZero'ya bilgi vermeden degistirmeyiniz. Tesekkurler...
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    GuArDiAn55
    GuArDiAn55's avatar
    Kayıt Tarihi: 26/Haziran/2015
    Erkek

    Yeterince öneride bulunulmuş zaten. Kağıt işi zaten şans işi umarım aldığın kağıt iyi çıkar. Aldığın yerde kağıt iyi çıksa bile stok bitiyor, yeni stoklar dandik oluyor falan çok sıkıntı ya.

    Benim eklemek istediğim şey; Bakır eritmek için HCl(Tuz Ruhu) ve H2O2(Perhidrol) kullanma.  FeCl3 (Demir(III) Klorür) kullan.

    Tuz ruhu'nun kimyasal adı: Hidroklorik asit (Hydrochloric Acid) = HCl
    Perhidrol'ün kimyasal adı: Hidrojen peroksit (Hydrogen Peroxide) = H2O2
    Cu + H2O2 + 2HCl → CuCl2 + 2H2O

    CuCl2 gazı açığa çıkıyor. Bu zehirli bir gaz. Henüz ölen duymadım da belki de hayatından bi kaç sene eksiltiyorsun haberin yok.

     

    Benim en çok kullandığım yöntem FeCl3 (Demir(III) Klorür) bu yöntem HCl yanında çok daha zararsız. Evet demir klorür de zararlı bir kimyasal öyle avcunu daldırmaya gelmez. ama seyrek çözeltilerinde benim cildimde alerjik egzama olmasına rağmen baya damlattım bi zarar gözlemlemedim. Belki de egzamayı iyileştiriyordur. :P Bana güvenerek rahat olma tabi eldiven kesinlikle kullan senin vücudunun ne tepki göstereceği hiç belli olmaz.

    FeCl3 + Cu → FeCl2 + CuCl

    Endotermik bir tepkime. Ne kadar sıcak olursa tepkime o kadar hızlı gerçekleşir. Sıcak suyu FeClüzerinde döküp öyle kullanıyorlar. Göz kararı yapıyorum ben çözeltinin seyreltisini. genelde %50 civarı olur.

    Tabi bu güvenli ama yavaş oluyor tepkime. 30 dk falan beklersin. Sıcaklığı arttırıp FeCloranını yükseltirsen evet hızlı olur ama ne gerek var risk almaya? Koy dursun işte. Ancak bunun da bir sorunu var, açığa çıkan ve FeCl2(Demir Klorür) ve CuCl(Bakır Klorür) karışımı yeşil iksir gibi kalıyor. Bunu da biriktirip bi kimyasal atık toplama noktasına götürmen lazım. Lavaboya kanalizasyona falan dökülmez doğanın a. koymayın. Ben bi cam şişe buldum onda duruyor 3 senedir. Bir ara götürürüm. :d Türkiye'de alırlar mı o bile şüpheli gerçi. Halkımızın kafası böyle şeylere çalışmıyor. At çöpe gitsin ne zararı var "bak yok oldu" falan. Geleceği de yok oluyor. Haberi yok davarın.

     

    Aslında en temizi CNC Drill ya. Kuracaksın bi CNC Drill sistemi 3D Printer gibi. Koy bakır plaketi, çizsin devreni. Donanımda yazılımdan daha zevkli bir alan bence. Bir şey ürettiğinde lan ben bunu yaptım diye hissediyorsun. Tabi sağlam para da lazım. Evinde kendi entegre devresini üretebilen amerikalı bir genç mevcut. Sam Zeloof. http://sam.zeloof.xyz/ (hayallerimi yaşayan yaşıtım.) Keşke 150 bin dolarım olsa paylaşımı yapmıştı. :D Adamdaki level'a bak. Sabah olmadan günlük Türkiye gerçekleri dozumuzu aldık yine.


    HACKEROKAN!
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    _PesimisT_
    _PesimisT_'s avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Nisan/2008
    Erkek

    Çok çok teşekkürler hocalar :) 

    Çok değerli, güzel bir kaynak oldu sayenizde...


    Bu dahil; tüm genellemeler yanlıştır! Yolcu; Kendi Yolunda.... Şükür biz Allahtan başka sahibi olmayanlarız!
Toplam Hit: 1915 Toplam Mesaj: 14
pcb baskı devre