folder Tahribat.com Forumları
linefolder Elektronik / Embedded / Mobil Cihazlar
linefolder Evde Baskı Devre (PCB) Yapımı İçin Önerileriniz



Evde Baskı Devre (PCB) Yapımı İçin Önerileriniz

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RitmFarbRacourci
    RitmFarbRacourci's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Mart/2008
    Erkek

    bu nedir ya ^^D` (adamın biri,  çıplak göz ile, istanbul'un silueti'ni pirincin üzerine Çiziyor muydu ne bunu hatırladım. ayı , 3 kare de,  şut mu çekiyor. ^^D` )

    foto'nun sağ alt köşesindeki çizgi'yle beraber, 100mikron vererek ölçek mi belirlemiş. 

     

    ^^D` n'ot c'onnect . D.G.S  A.C  

     

    RitmFarbRacourci tarafından 03/Şub/21 14:12 tarihinde düzenlenmiştir

    I'şıkY'ılı;^^`) Zk't^^` RnSySyTk.Ödl.SpRtÇzBşBkYd Kryptia.agogE Sa'd-l'Suûd az.ç'k 'lmyn'Dşn Pnct'tnAnNttn Blgi,YpBlgi 'Ct'nDrm.CmdyDrm.MdrnDrm hRşYdşR ClptcPth'Strsm M'nPhs' Ld,X/Y YrYnZmnGrçklk,AlgBzklğ KrzFrst'tr Tiytr' Pugchv,Jtrn,İmmlmn,FllngLef,Pik' SuprmcySprrty CoBehTh elFnmno:NzrioRonldo AdnKy TkSs,TkHrf(?) .RtNsTk.KvMp.Mk.TrmDyn ScklkNmRzgr ŞkHcBy ccp.kky Snrlr'Çz SnaSnLzmsn 'NsnKsknçtr BgDppr.MagllnCl'ds.S'thCro's Ch'kW'ng CreazioneDiAdamo^^`, Arctrs.Spic' ArcScnd,YySnye TrbProp,TrbJet,TrbFan ~3.10^5km/sn~343m/sn ~900-1240m/snMacH RamJt,ScRamJt Przdi^^' Tbu.XL Prsek MAtv^^` mLAT G'dWllHnting(f). 3id't^^` TareZmenPr ParaMotor TrflrVArsİlşklr (-)+.(/)*,~ ZminŞkil . ..Bu imza @SubZero tarafindan degistirilmistir. "Bu kadar uzun karmakarisik bir imza yapma diye uyardim ama heeheeeey(^^D)_hey kim söylüyor, kim dinliyor." Imzanizi SubZero'ya bilgi vermeden degistirmeyiniz. Tesekkurler...
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    inside
    anonim6918524
    anonim6918524's avatar
    Banlanmış Üye
    Bilgi/Destek Madalyası Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 16/Temmuz/2005
    Erkek
    GuArDiAn55 bunu yazdı

    Yeterince öneride bulunulmuş zaten. Kağıt işi zaten şans işi umarım aldığın kağıt iyi çıkar. Aldığın yerde kağıt iyi çıksa bile stok bitiyor, yeni stoklar dandik oluyor falan çok sıkıntı ya.

    Benim eklemek istediğim şey; Bakır eritmek için HCl(Tuz Ruhu) ve H2O2(Perhidrol) kullanma.  FeCl3 (Demir(III) Klorür) kullan.

    Tuz ruhu'nun kimyasal adı: Hidroklorik asit (Hydrochloric Acid) = HCl
    Perhidrol'ün kimyasal adı: Hidrojen peroksit (Hydrogen Peroxide) = H2O2
    Cu + H2O2 + 2HCl → CuCl2 + 2H2O

    CuCl2 gazı açığa çıkıyor. Bu zehirli bir gaz. Henüz ölen duymadım da belki de hayatından bi kaç sene eksiltiyorsun haberin yok.

     

    Benim en çok kullandığım yöntem FeCl3 (Demir(III) Klorür) bu yöntem HCl yanında çok daha zararsız. Evet demir klorür de zararlı bir kimyasal öyle avcunu daldırmaya gelmez. ama seyrek çözeltilerinde benim cildimde alerjik egzama olmasına rağmen baya damlattım bi zarar gözlemlemedim. Belki de egzamayı iyileştiriyordur. :P Bana güvenerek rahat olma tabi eldiven kesinlikle kullan senin vücudunun ne tepki göstereceği hiç belli olmaz.

    FeCl3 + Cu → FeCl2 + CuCl

    Endotermik bir tepkime. Ne kadar sıcak olursa tepkime o kadar hızlı gerçekleşir. Sıcak suyu FeClüzerinde döküp öyle kullanıyorlar. Göz kararı yapıyorum ben çözeltinin seyreltisini. genelde %50 civarı olur.

    Tabi bu güvenli ama yavaş oluyor tepkime. 30 dk falan beklersin. Sıcaklığı arttırıp FeCloranını yükseltirsen evet hızlı olur ama ne gerek var risk almaya? Koy dursun işte. Ancak bunun da bir sorunu var, açığa çıkan ve FeCl2(Demir Klorür) ve CuCl(Bakır Klorür) karışımı yeşil iksir gibi kalıyor. Bunu da biriktirip bi kimyasal atık toplama noktasına götürmen lazım. Lavaboya kanalizasyona falan dökülmez doğanın a. koymayın. Ben bi cam şişe buldum onda duruyor 3 senedir. Bir ara götürürüm. :d Türkiye'de alırlar mı o bile şüpheli gerçi. Halkımızın kafası böyle şeylere çalışmıyor. At çöpe gitsin ne zararı var "bak yok oldu" falan. Geleceği de yok oluyor. Haberi yok davarın.

     

    Aslında en temizi CNC Drill ya. Kuracaksın bi CNC Drill sistemi 3D Printer gibi. Koy bakır plaketi, çizsin devreni. Donanımda yazılımdan daha zevkli bir alan bence. Bir şey ürettiğinde lan ben bunu yaptım diye hissediyorsun. Tabi sağlam para da lazım. Evinde kendi entegre devresini üretebilen amerikalı bir genç mevcut. Sam Zeloof. http://sam.zeloof.xyz/ (hayallerimi yaşayan yaşıtım.) Keşke 150 bin dolarım olsa paylaşımı yapmıştı. :D Adamdaki level'a bak. Sabah olmadan günlük Türkiye gerçekleri dozumuzu aldık yine.

    Çok profesyonel bir çözüm gerekmiyorsa, CNC lazerlerle de çeşitli uygulamalar yapılabiliyor. Tabii 3D yazıcı ile de daha farklı bir yaklaşım uygulanıp plakaya iletken de yazılabilir. Asit işi bana bayağı riskli geliyor. Asitin dumanı da ayrıca zehirli. Evin içinde onu kaba koyması, bekletmesi, dökmesi vs. her aşaması zor. Bu yüzden pertinaks kullanmayı tercih ediyorum.


    λ
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    volkan
    volkan's avatar
    Kayıt Tarihi: 17/Mart/2007
    Erkek
Toplam Hit: 1920 Toplam Mesaj: 14
pcb baskı devre