Fizikte Merak Ettiğim Bir Olay
-
soğukluk moleküllerin donması yani hareket etmemesi ile oluşur.0 kelvine çok yaklaşık sıcaklıklar var fakat yine de atom altı parçacıklar durmuyor.kısacası imkansız gibi bişey
-
Nikoteen bunu yazdı:
-----------------------------Cevap için teşekkürler.Benim bildiğim bir teorinin kanun haline gelebilmesi için çalışma prensibi açıklanabilmeli,matematiksel olarak ifade edilebilmeli ve deneysel olarak gözlemlenebilmeli.Kütle çekim yasasında bunlardan bir tanesi yok, buda yasaya şüpheyle yaklaşmak için geçerli bir neden bence. Bilim, boşlukları senaryoyla doldurmamalı.
-----------------------------
Evet. Graviton şu durumda işin felsefi tarafı olsa da yine de kanıtlanması olası gözüküyor. Olduğuna dair işaretler var. Tabi bu işin kuantum dünyasındaki tarafı. Gündelik hayatımıza dönersek kütleçekimi başarılı bir şekilde açıklanmış haliyle karşımızda. Newton'un yasaları Dünyamızdaki cisimlerden gezegenlere kadar hassas sonuçlar veriyor. Tabi çok ufak da olsa uzayzamanın bükülmesinden dolayı Merkür gezegeninde hata payı vardı. Onu da Einstein genel görelilik ile çözdü. Artık Einstein'ın yasaları öne çıkıyor. Kütleçekimi aslında açıklama getirilmiş bir şey, sebebi malum. Gravitonlar gözlemlenmeseler de yaptıkları iş ve etki ortada. Bugün herkesi asıl düşündüren soru kütlenin nasıl oluştuğu.
-
_PesimisT_ bunu yazdı:
-----------------------------Neden Sıcak su Soğuk sudan önce donar?
(Bir buz dolabına aynı anda koyarsak önce sıcak olan donarmış)
Geçenlerde ödüllü soru diye geziyordu internette...İlginç gelmişti banada bu...
-----------------------------
tam nedeni bilinmiyor sadece teoriler var ve kesin değil. tatmin edici cevap bulana ödül var. -
Hacı benimde fizikte merak ettiğim bir olay vardır oda şudur:
1-Fizik kanunlarına göre derler ki ekmeğin bi tarafını yağla havaya at kesinlikle yere yağlı olan tarafı gelir.
2-Yine fizik kuralıdır ;) kediyi havaya at kesinlikle ayakları üstüne düşer.
Şimdi kedinin sırtına bir ekmek bağlasak ve üzerine yağ sürsek nasıl bir düşüş yaşanır ? :D
-
biz o skalada 0-50 derece arasında yaşıyoruz ama sen gidip de ya sıcaklık milyona çıkıyor ama en fazla -273'e inebiliyor diye düşünme. maddesel bi açıklaması var onu da yapmışlar zaten de sıcaklık fazla artıyor gibi bir durum yok, bizim yaşadığımız sıcaklık soğukluk sınırına yakın o kadar.
-
-273 ün altı neden olmasın ki zaten 0 kelvinde bütün elementler katı halde bulunduğu için kimya da bu sıcaklık skalası kullanıyo. evrenin en ücra köşelerinde sıcaklık -1000 lere kadar ulaşır diye düşünüyorum .
-
bide -273 tten sonra ki sıcaklıklara çıksan bile bunu hiç bir ölçüm cihazı ile ölçmek mümkün olmaz onun için en düşük sıcaklığı -273 kabul edilmiş olabilir..
-
Termodinamik yasaları böyle merediyor.. Işık hızı nasıl ger gözlemci için sabitse bu da öyle bir şey.. Termodinamik sıcaklık ölçeği diye geçer.. gogıldan aratırsanız anlarsınız neden 0 Kelvin olduğunu..
-
yapılan araştırmalara göre
atomlar -273 derecede hareketsiz ve titreşimsiz oldugu için en düşüjk sıcaklıgı -273 olarak kabul etmişlerdir
-
Alp bey aciklamaniz icin tesekkurler.Herkesin merak ettigi bir olay var gibi gorunuyor , benim de var .Belki sorulari dogru olarak bile soramayacagim ama sizlerin konulara ne kadar hakim oldugunuzu gorunce cesaretlendim .Karadelikler baska bir evrene mi aciliyorlar ? Iki karadelik birbirini cekmeye baslasa birbirini nasil yutarlar baliklardaki gibi buyuk balik kucuk baligi yutar seklindemi olur ? Karadelikler herseyi yok ediyorlarmi ?Fizige gore hic bir sey yok olmazsa nasil isik bile bir karadeligin icinde yok oluyor? fizikde ve daha bir cok bilim alaninda hic bir sey yoktan var edilemez,vardan yok edilemez gibi bir kavram mevcut yanilmiyorsam..bir yandan ise her maddenin bir de antimaddesi vardir deniliyor ama maddelerin antiparcalari esit ve ayni zamanda zit isaretli ise bu antimaddeden neden icinde bulundugumuz evrende daha fazla madde olusmus ?Kati bir cismin atomlari surekli titresim halindelerse bu atomlarin hareketsiz kalmasi mumkunmudur ,mumkunse nasil yapilabilir ? ''Newton'un yasaları Dünyamızdaki cisimlerden gezegenlere kadar hassas sonuçlar veriyor. Tabi çok ufak da olsa uzayzamanın bükülmesinden dolayı Merkür gezegeninde hata payı vardı. Onu da Einstein genel görelilik ile çözdü'' bu cumleyi okudugumda merkur gezegenindeki hata payini merak ettim , nasil hesaplandilar,ne gibi bir hata vardi gibi bir cok soru geldi aklima.