Genç Girişimci Skandalı.. Devlet Sözünü Tutmadı. Kanunu Geriye İşletiyorlar.
-
Bildiğiniz üzere genç girişimcilere sağlanan bağ-kur sigorta prim desteği vardı. 01 ocak 2026 yılında bu desteğin kaldırılacağı ve 31 Aralık 2025 e kadar açılan genç girişimci şahıs şirketlerinin bundan etkilenmeyeceği söyleniyordu. SGK dan muhasebecilere beklenen yazılar gelmeye başladı. İster hazıran 2025 ister 31 aralık 2025 ister mart 2025 tarihinde açılsın şirketleriniz, farketmeksizin 1 ocak 2026 tarihinden sonra herkese prim desteğinin kesileceği söylendi.
Bu desteğe güvenerek planlama yapan yüzbinlerce genç insan var. Adam 1 yıl prim ödemeyeceğim diye plan yapıyor devlet söz veriyor. Sonra bi kanun çıkıyor adama sen ocaktan itibaren prim ödeyeceksin deniyor. Hukukçu arkadaşlar yorumlayabilir mi? kanun geriye işler mi ?
-
Kimi kime şikayet edecen hocam :D Devlet ile ilgili konularda hak aramayı bırakalı çok oldu. Seve seve ödetirler, haklıysan dava açarsın 9 sene (Umarım) sonra iade alırsın paranı :) Tabii bir avukat tutman ve mahkeme masraflarını da karşılaman gerekiyor.
-
Hakkinen bunu yazdı
Bildiğiniz üzere genç girişimcilere sağlanan bağ-kur sigorta prim desteği vardı. 01 ocak 2026 yılında bu desteğin kaldırılacağı ve 31 Aralık 2025 e kadar açılan genç girişimci şahıs şirketlerinin bundan etkilenmeyeceği söyleniyordu. SGK dan muhasebecilere beklenen yazılar gelmeye başladı. İster hazıran 2025 ister 31 aralık 2025 ister mart 2025 tarihinde açılsın şirketleriniz, farketmeksizin 1 ocak 2026 tarihinden sonra herkese prim desteğinin kesileceği söylendi.
Bu desteğe güvenerek planlama yapan yüzbinlerce genç insan var. Adam 1 yıl prim ödemeyeceğim diye plan yapıyor devlet söz veriyor. Sonra bi kanun çıkıyor adama sen ocaktan itibaren prim ödeyeceksin deniyor. Hukukçu arkadaşlar yorumlayabilir mi? kanun geriye işler mi ?
hukukta geriye dogru islemiyor normalde ama hukuk var mi ki :D reise yogurt, yakit, evlatlara yegenlere falan da koko parasi lazim.
-
İnsanlarımızı kosgeb destekleri felan adı altında da kandırıyorlar..Ne olursa olsun, hayatımıza dokunan bir devlet desteği vs varsa bir ipnelik arıyorum ben hep.
Bu devirde kendin birşey yapabiliyorsan yapacaksın.
-
can498 bunu yazdı
İnsanlarımızı kosgeb destekleri felan adı altında da kandırıyorlar..Ne olursa olsun, hayatımıza dokunan bir devlet desteği vs varsa bir ipnelik arıyorum ben hep.
Bu devirde kendin birşey yapabiliyorsan yapacaksın.
O desteklerin sahipleri bellidir %5 de bak torpil yapmıyoruz argümanı gelişsin diye spontane dağıtılır..
-
Devlete, insana, ağaca, duvara güvenip is yapılmaz. B, C, D, E planlarınız olmalı. Gemiyi terk etme planınız da olmalı.
Bu tarz değişiklikler tüm dünyada oluyor, olabilir. Hazırlıklı olmak lazım.
Teşvik konusunda Türkiye'nin onda birini destek veren başka ülke görmedim henüz. Varsa lütfen söyleyin.
-
Okudugum seyi dogru anladiysam 2026 ocak 1 sonrasi ise alacagin adamlar icin bu sorun, geri kalan gelir vergisi ve sgk destegi senin icin devam ediyor.
-
hocam bağkur prim desteği kaldırılıyor, gelir vergisi istisnası devam ediyor diye biliyorum. gelir vergisinden karşılasın gençler demiş mcqueen.
bu arada ilgili mevzuatı bulamadım. https://www.turmob.org.tr/arsiv/mbs/resmigazete/33112-1.pdf adresindeki hangi madde bu primi kaldırıyor?
not: devlete güvenerek iş yapmayın
NoktaliVirgul tarafından 15/Oca/26 08:44 tarihinde düzenlenmiştir -
Kaan bunu yazdı
Teşvik konusunda Türkiye'nin onda birini destek veren başka ülke görmedim henüz. Varsa lütfen söyleyin.
Neden insanlar Estonya, Amerika, İngiltere vb. yerlerde şirket kuruyor? Türkiyedeki destek diğer ülkelerin 10 katıysa herkesin Türkiyede iş kurması lazım.
-
Hannibal_King bunu yazdıKaan bunu yazdı
Neden insanlar Estonya, Amerika, İngiltere vb. yerlerde şirket kuruyor? Türkiyedeki destek diğer ülkelerin 10 katıysa herkesin Türkiyede iş kurması lazım.
yurtiçinde fiziki ürün alıp satıyorsan yurtdışında kurup fayda sağlayabiliyor muyum? Bunu araştırıyorum ama bilgi bulamadım
X adında şirketim var. TR'de A firmasından alıp B firmasına satıyorum.
Z isminde yurtdışına firma kursam. Adan B'ye satıştan ettiğim kar kadar Z'den X'e fatura kessem. X şirketinin gelir vergisini sıfırlar mıyım?
Z şirketinin kasasındaki parayı TR'de karttan çekerek harcayacağım. Market, yemeiçme olarak. Şirkete gider gösterebileceğim şeyleri Z şirketinin debit kartı ile TR'de öderim diye düşünüyorum.Bu yöntemi yapan var mı?
-
Hannibal_King bunu yazdıKaan bunu yazdı
Stripe, paypal vs problemleri yuzunden.
Bu arada yazilim sektorunde zibille indie developer burayi kovaliyor zaten. Az bucuk twitterda takip ediyorsaniz gorursunuz.
Teknoparkta sirket kurarsaniz kurumlar vergisi odemezsiniz.
Sigorta primi indirimli odersiniz.
Maaslar gelir vergisinden muaf olur.
Ticaret bakanliginin reklam destegini alirsaniz uygulamanizin reklamini 400k dolara kadar devlet destegi ile yaparsiniz. (%25-%35 arasi sizin cebinizden cikar gerisini devlet karsilar.)
Uygulamadan kesilen market komisyonlarinin yarisini geri iade alirsiniz vs.
Ozellikle yazilim gelistiricileri icin ulke cennet gibi sadece biraz arastirmaniz lazim o kadar.
Buna yakin destek veren yer yok, varsa da sadece kendi vatandasina veriyor zaten.