Genç Girişimci Skandalı.. Devlet Sözünü Tutmadı. Kanunu Geriye İşletiyorlar.
-
Hannibal_King bunu yazdıKaan bunu yazdı
Teşvik konusunda Türkiye'nin onda birini destek veren başka ülke görmedim henüz. Varsa lütfen söyleyin.
Neden insanlar Estonya, Amerika, İngiltere vb. yerlerde şirket kuruyor? Türkiyedeki destek diğer ülkelerin 10 katıysa herkesin Türkiyede iş kurması lazım.
İngiltere ve Amerika'da şirketim var. Aktif olarak işletiyorum. Bana destek örneği verir misin? Ben de öğrenmiş olayım.
Benim oralarda şirket kurmamdaki amaç Suudi arabistan'a mal satarken Türkiye'den değil de oradan satıyorum. Amerika'ya satarken diyorum ki al kardeşim sana amerikadan fatura, ingilize diyorum ki al sana ingiltere'den fatura. Her şey Türkiye'den çıkıyor faturayı takla attırıyorum. Türkiye'den Glock'a mal satıyoruz ama fatura Amerika'daki firmadan geçiyor. Adam da yerel muhatap buluyor.
Alman biliyor ki Türkiye'deki firmayı mahkemeye verse karşılık bulamaz, ama Estonya'daki bulur. Bilmem anlatabildim mi?
Sıfırdan başlamak için Türkiye'den daha iyi bir ülke YOK. Aksini iddia edenlerin tezlerini dinlemek isterim.
Mesela ihracatçı desteği, personel maaş desteği, kurumlar vergisi muafiyeti, gelir vergisi muafiyeti... Avrupa'da böyle destekleri rüştünü ispatlamış, dev firmalar alır. Start-up'lar başını alır.
Kaan tarafından 15/Oca/26 12:49 tarihinde düzenlenmiştir -
Kaan bunu yazdıHannibal_King bunu yazdıKaan bunu yazdı
Teşvik konusunda Türkiye'nin onda birini destek veren başka ülke görmedim henüz. Varsa lütfen söyleyin.
Neden insanlar Estonya, Amerika, İngiltere vb. yerlerde şirket kuruyor? Türkiyedeki destek diğer ülkelerin 10 katıysa herkesin Türkiyede iş kurması lazım.
İngiltere ve Amerika'da şirketim var. Aktif olarak işletiyorum. Bana destek örneği verir misin? Ben de öğrenmiş olayım.
Benim oralarda şirket kurmamdaki amaç Suudi arabistan'a mal satarken Türkiye'den değil de oradan satıyorum. Amerika'ya satarken diyorum ki al kardeşim sana amerikadan fatura, ingilize diyorum ki al sana ingiltere'den fatura. Her şey Türkiye'den çıkıyor faturayı takla attırıyorum. Türkiye'den Glock'a mal satıyoruz ama fatura Amerika'daki firmadan geçiyor. Adam da yerel muhatap buluyor.
Alman biliyor ki Türkiye'deki firmayı mahkemeye verse karşılık bulamaz, ama Estonya'daki bulur. Bilmem anlatabildim mi?
Sıfırdan başlamak için Türkiye'den daha iyi bir ülke YOK. Aksini iddia edenlerin tezlerini dinlemek isterim.
Mesela ihracatçı desteği, personel maaş desteği, kurumlar vergisi muafiyeti, gelir vergisi muafiyeti... Avrupa'da böyle destekleri rüştünü ispatlamış, dev firmalar alır. Start-up'lar başını alır.
Ben diğer ülkeler daha fazla destek veriyor diye bir şey yazmadım. Türkiye diğer ülkelerin 10 katı destek veriyorsa insanların Türkiyeyi tercih etmeleri lazım dedim. Devamında da Estonya, Amerika vb. yerlerde şirket kuruyorlar dedim.
Yazılım sektöründe durum böyle. Büyük çoğunluk yurtdışını tercih ediyor.
Bunun bazı nedenleri var. Stripe ve paypal konusu çok önemli ama tek başına sebep bu değil bence.Sen zaten nedenlerden bir tanesin yazmışsın; "Alman biliyor ki Türkiye'deki firmayı mahkemeye verse karşılık bulamaz, ama Estonya'daki bulur. Bilmem anlatabildim mi?"
Buna ek olarak başka nedenler de var. Sunulan desteklere erişim kolay değil. Önce öde sonra geri al sistemi, mevzuatlar vs. en ufak hatada geri ödeme alamama riski gibi durumlar var.
Ben tübitak desteği için başvuran bir projede çalışıyordum. Oculus rift gözlüğünün bilişsel davranışçı terapide kullanılması ile ilgili bir projeydi. Danışman 1-2 yerde yanlış yönlendirdi, ve Tübitaktan paranın gelmesi 3 sene sürdü. Destek konusu düşük sermaye ile sıfırdan başlayacak kişiler için pek kolay değil.
Yazılım sektörü için konuşacak olursak; global bir ürün geliştiren çoğu kişi yurtdışını tercih ediyor. Demekki sunulan destekler kolay ulaşılabilir değil veya insanlara çekici gelmiyor. -
NmC bunu yazdıHannibal_King bunu yazdıKaan bunu yazdı
Stripe, paypal vs problemleri yuzunden.
Bu arada yazilim sektorunde zibille indie developer burayi kovaliyor zaten. Az bucuk twitterda takip ediyorsaniz gorursunuz.
Teknoparkta sirket kurarsaniz kurumlar vergisi odemezsiniz.
Sigorta primi indirimli odersiniz.
Maaslar gelir vergisinden muaf olur.
Ticaret bakanliginin reklam destegini alirsaniz uygulamanizin reklamini 400k dolara kadar devlet destegi ile yaparsiniz. (%25-%35 arasi sizin cebinizden cikar gerisini devlet karsilar.)
Uygulamadan kesilen market komisyonlarinin yarisini geri iade alirsiniz vs.
Ozellikle yazilim gelistiricileri icin ulke cennet gibi sadece biraz arastirmaniz lazim o kadar.
Buna yakin destek veren yer yok, varsa da sadece kendi vatandasina veriyor zaten.
Bu yazdıkların parası olan kişiler/şirketler için iyi özellikler. Ülke neden yazılım geliştiricileri için cennet olsun? Sen hangi yazılımcının projesi için 400k dolar reklam harcaması yaptığını gördün?
"İndirimli sigorta primi" kendi girişimini kuracak yazılımcı için bir şey ifade etmiyo. Sıfırdan iş kuracak yazılımcı yanında 5-10 kişi mi çalıştıracak?
Stripe/paypal bu yazdıklarından 10 kat daha önemli. Ülkede stripe/paypal yokken; "Yazılımcılar için cennet, sadece araştırman lazım" demek çok komik geliyor bana. Hosting ödemesi yaparken bazı yerler troy card kabul etmiyor. Visa/mastercard istiyor. Yurtdışından bir şey alıcaksın o da gümrüğe takılacak. %60 gümrük vergisi ödemek zorunda kalacaksın. Elektronik, donanım vs. parçaları rahatça satın alamıyorsun yurtdışından. Discord kullanamıyorsun. Engellenmiş.Şimdi bu durumda ben şey mi diyicem "Olsun teknoparkta şirket kurarsam kurumlar vergisi yok. Cennet gibi ülke yazılımcılar için."
-
Hannibal_King bunu yazdıBu yazdıkların parası olan kişiler/şirketler için iyi özellikler. Ülke neden yazılım geliştiricileri için cennet olsun? Sen hangi yazılımcının projesi için 400k dolar reklam harcaması yaptığını gördün?
"İndirimli sigorta primi" kendi girişimini kuracak yazılımcı için bir şey ifade etmiyo. Sıfırdan iş kuracak yazılımcı yanında 5-10 kişi mi çalıştıracak?
Stripe/paypal bu yazdıklarından 10 kat daha önemli. Ülkede stripe/paypal yokken; "Yazılımcılar için cennet, sadece araştırman lazım" demek çok komik geliyor bana. Hosting ödemesi yaparken bazı yerler troy card kabul etmiyor. Visa/mastercard istiyor. Yurtdışından bir şey alıcaksın o da gümrüğe takılacak. %60 gümrük vergisi ödemek zorunda kalacaksın. Elektronik, donanım vs. parçaları rahatça satın alamıyorsun yurtdışından. Discord kullanamıyorsun. Engellenmiş.Şimdi bu durumda ben şey mi diyicem "Olsun teknoparkta şirket kurarsam kurumlar vergisi yok. Cennet gibi ülke yazılımcılar için."
Goren de ulkede troy kart disinda birsey kullanamiyorsun zannedecek. 400k dolar degil 5k dolar reklam yapacaksan da veriyor devlet o destegi.
Gumruk isi son 3-5 senenin sikkolugu savunulacak tarafi yok zaten. Benim bu bahsettigim desteklerin hepsi en az 10 senedir var olan seyler.
Konu isine gelmeyince bambaska noktaya cekmissin. Discord ne alaka? Cok problemse gelir vergilerinden elde ettigin tasarrufla 5 dolarlik bi server al kur vpn onla cik.
Bu arada bahsettigin ulkelerin kralinda kestigin faturayi cebine cekene kadar %30 vergi kesilecek, trde kemiksiz alabiliyorsun diyorum anliyor musun?
Eger ayda 200k ustu gelir elde edemeyeceksen zaten kendi isini yapmaya calisma gir bi firmada yazilimci olarak devam et kariyerine. Yok 200k kazanirim diyorsan da 60k verecegin vergi vermek yerine 10k bagkur odemek de atla deve degil.
Bu arada stripe uymasa da regulasyonlara uyan polar.sh , creem.io vs var. Ihtiyacin varsa haberin olsun.
-
NmC bunu yazdıHannibal_King bunu yazdıBu yazdıkların parası olan kişiler/şirketler için iyi özellikler. Ülke neden yazılım geliştiricileri için cennet olsun? Sen hangi yazılımcının projesi için 400k dolar reklam harcaması yaptığını gördün?
Goren de ulkede troy kart disinda birsey kullanamiyorsun zannedecek. 400k dolar degil 5k dolar reklam yapacaksan da veriyor devlet o destegi.
Gumruk isi son 3-5 senenin sikkolugu savunulacak tarafi yok zaten. Benim bu bahsettigim desteklerin hepsi en az 10 senedir var olan seyler.
Konu isine gelmeyince bambaska noktaya cekmissin. Discord ne alaka? Cok problemse gelir vergilerinden elde ettigin tasarrufla 5 dolarlik bi server al kur vpn onla cik.
Bu arada bahsettigin ulkelerin kralinda kestigin faturayi cebine cekene kadar %30 vergi kesilecek, trde kemiksiz alabiliyorsun diyorum anliyor musun?
Eger ayda 200k ustu gelir elde edemeyeceksen zaten kendi isini yapmaya calisma gir bi firmada yazilimci olarak devam et kariyerine. Yok 200k kazanirim diyorsan da 60k verecegin vergi vermek yerine 10k bagkur odemek de atla deve degil.
Bu arada stripe uymasa da regulasyonlara uyan polar.sh , creem.io vs var. Ihtiyacin varsa haberin olsun.
Hoca mevcut durum icindeki boktanlik icinde hayatta kalabiliyor olman bu durumu normal kilmiyor.
Mevcut sistem, siyasi durum seni bir bok cukuruna sokmus, agzin yuzun bok olmus.
Hukumet agzina pipetle su veriyor diye bu mevcut politikalarin guzel oldugu anlamina gelmez. Seni boktan cikartsin, sana ekonomiyi duzeltsin 1 macbook almak istedigin zaman 4 asgari ucret odemek zorunda kalma, gidere sgk'ni da yatirirsin vergini de verirsin.
Is dedigimiz sey hayatin icindeki fonksiyonlardan birisi, sen isinle alakali bir problemi cozmek icin tanidik ariyorsan, telefonun, internetin kesildigi zaman tanidik aramak zorunda kaliyorsan bunlar da o ulkede is yapmanin zorluklari icine giriyor.
ABD ozelinde bir ornek vereyim,
Isletmeme de ne olur ne olmaz diye ek hat adsl var, normalde kullanmiyorum, modemi bile bagli degil.
Gecen faturaya bakarken gordum ki 1 gun internet yokmus adam faturada %25 indirim yapmis.
Senin yasadigin ulkede ' Telekoma kafam girsin' diye meme var.
Yani uzun lafin kisasi bu kadar destek zaten konuda gecen o liberal ulkelerden bu isi daha iyi bildigimiz icin degil, cok daha kotu yonetildimiz icin var. -
Hakkinen bunu yazdı
Bildiğiniz üzere genç girişimcilere sağlanan bağ-kur sigorta prim desteği vardı. 01 ocak 2026 yılında bu desteğin kaldırılacağı ve 31 Aralık 2025 e kadar açılan genç girişimci şahıs şirketlerinin bundan etkilenmeyeceği söyleniyordu. SGK dan muhasebecilere beklenen yazılar gelmeye başladı. İster hazıran 2025 ister 31 aralık 2025 ister mart 2025 tarihinde açılsın şirketleriniz, farketmeksizin 1 ocak 2026 tarihinden sonra herkese prim desteğinin kesileceği söylendi.
Bu desteğe güvenerek planlama yapan yüzbinlerce genç insan var. Adam 1 yıl prim ödemeyeceğim diye plan yapıyor devlet söz veriyor. Sonra bi kanun çıkıyor adama sen ocaktan itibaren prim ödeyeceksin deniyor. Hukukçu arkadaşlar yorumlayabilir mi? kanun geriye işler mi ?
Ben annemin SGK sını oderken benzer duruma dustum, tesvik gg oldu bitti. Biraz muhasebecimin de yavsakligi idi gerci de
Bir sey yapamazsin istersen yel degirmenleri ile savaş sen bilirsin.
-
Abi siz niye israrla domaini degistiriyorsunuz? Tesvik konusunda tr'den daha iyi bi ulke yok denmis ben de ona destek cikmisim. Ulkenin boktanligini konusmak istiyorsaniz gundem konusunda yapiyoruz zaten.
Ayrica parayi da yurticinden degil yurtdisindan kazanin zaten, asgari ucret falan. Dolarla kazanin dolarla istihdam yapin niye icerinin derdini cekiyonuz.
-
NmC bunu yazdıHannibal_King bunu yazdıBu yazdıkların parası olan kişiler/şirketler için iyi özellikler. Ülke neden yazılım geliştiricileri için cennet olsun? Sen hangi yazılımcının projesi için 400k dolar reklam harcaması yaptığını gördün?
Şu cümlen saçma olmuş. "Konu işine gelmeyince ......." Benim neden işime gelmesin? Gerçekten işe yarar destek sunulması benim işime gelir.
Discord ne alaka demişsin. Tüm kripto toplulukları discord üzerinden dönüyor. Yazılım + kripto projesi yapıyorsan discord olmazsa olmaz. VPN kurulacağını biz de biliyoruz. Onunla uğraşmayacak yüzlerce insan var. Discord engellendiği zaman kitle kaybediyorsun doğrudan.
2015 yılında Tübitak desteği için başvuran projede çalışan olarak yer aldım. O para tübitaktan 2018 yılında falan geldi. Para geldiğinde ben ayrılmıştım projeden. Öncesinde danışman, maaşlar, donanım vs tonla gider oluyor. Mevzuat işleri o kadar basit değil, çok uğraştırıcı. Hata yaparsan harcadığın paraları alamama durumun var. En önemlisi bu tarz destekler zaten halihazırda parası olan kişiler için uygun. Çünkü öncesinde epey para harcamak gerekiyor.2018 de genç girişimci desteğinden de faydalandım. Global bir proje geliştirmediğim için Türkiyede şahıs şirketi kurmuştum. Doktorlara hasta takip yazılımı geliştiriyordum. Yeterince satış yapamayınca 1 yıl sonra kapattım. 1 yıl bağkur primi + vergi muafiyeti gerçekten faydalı.
Ancak konu globale yönelik yazılım projesi olduğunda çoğu kişi Türkiye'yi tercih etmiyor.
polar.sh, creem.io, dodo payments vs. bunlar stripe alternatifi değiller. Merchant of Record olarak geçiyorlar. Hem komisyon oranları fazla hem de stripe'ın sunduğu tüm teknik özellikleri sana sunmuyorlar.
İnsanlar az vergi ödemek için yurtdışında şirket açmıyor, kısıtlamalar olmadığı için, daha özgür bir ortam olduğu için yurtdışını tercih ediyorlar.
Sonuç olarak "Türkiye yazılımcılar için cennet gibi ülke" demek bana garip ve şaşırtıcı geldi. Ben tam tersini düşünüyorum. Bu yüzden olumsuz gördüklerimi yazdım.
-
Bir de şuradan bak NMC olaya. o teşvik dediğin sözde destekler yurt dışında yok evet demek ki ihtiyaç da yok. Yani TR deki şartlar o kadar boktan ki teşvik vermek zorunda kalıyorsun insanlara. kimse burada iş yapmak istemiyor çünkü mantıklı ve karlı değil. O yüden bu ülkenin cennet olduğunu idda eden malum kitle. onların derdi de aç karınlarıyla kokan ağızlarıyla padişahlarını savunmak.
Söylemine bu sebeple tepkiler geliyor hocam.
-
Ben bu saatten sonra devletin D sine güvenip tuvalete gitmem dostum geçmiş olsun.. Devletle iş yapan hangi adamla görüştüysem hepsi ultra kahpe çıktı, hepsi 3 maymunu oynuyor rüşvet almadığı hiçbir insana yardım etmiyorlar.
Gözlemlerim 2 seçenek; ya sen çok bağırıp çağıracaksın sosyal medyada bir şekilde viral olacaksın (oo kardeşim gel biz sana el atarız diyecekler, ya da basacaksın parayı her basamağı rüşvetle çıkacaksın) başka şans yok, daha yakın zamanda belediye başkanına rüşvet vermedi diye adam kurduğu koca fabrikayı çoruma taşımak zorunda kaldı, gerisini sen düşün..