folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder George Orwell 1984 / Günümüz



George Orwell 1984 / Günümüz

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nick6
    0x656e
    0x656e's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Mayıs/2012
    Homo

    Arkadaşlar bu kitabı okuyorum insan gerçekten okurken geriliyor böyle bi garip oluyor . Neyse kitaba bakayım araştırayım diye yazdım işte bi blog yazısı çıktı karşıma ne derece haklı orası tartışılabilir ama haklı yönleri çok gibi


    George Orwell

    Asıl ismi Eric Blair olan Orwell, 1903'de Hindistan Bengal'inde bir sömürge memurunun çocuğu olarak doğdu. Eton'da bursla okuyabildi. 1922 yılında Burma'ya gitti. Orada başında sömürgeci şapkası, elinde kamçısıyla genç bir polis olarak 5 yıl geçirdi. İngiliz sömürge sisteminden nefret etti. 24 yaşında bu işinden ayrıldı, Paris'e geldi. Bu şehirde ayak takımı arasında iki yıl geçirdi. Kendisine George Orwell ismini vererek yazmaya başladı. Londra'ya döndü ve tekrar yoksulluk içinde yaşadı.1931'de pek iyi bir geliri olmayan yardımcı öğretmenlik buldu.1933'de ilk eseri yayınlandı.1936'da İspanya İç Savaşı'na Franco'ya karşı çarpışan komünist bir grubun üyesi olarak katıldı.

    Oregon cephesinde yaralandı. Bu savaştan rûhen ve bedenen yıpranmış olarak Hertfordhir'e döndü. Burada karısı Eilen'le bir köy dükkânını işletti. İkinci Dünya Savaşı yıllarında verem hastalığı yüzünden askere alınmadı. Londra'da BBC'de spiker olarak çalıştı. Gazetelere makaleler yazdı.

    1944'de ilk büyük başarısı ''Hayvan Çiftliği'' (Animal Farm) isimli eseri yayınlandı. İçinde bütün hayvanların eşit olduğu, ama bir kaçının diğerlerinden daha eşit olduğu(!) bu fabl-hiciv öykü onun komünizmle hesaplaşmasıydı.

    Orwell bu eseriyle ünlü oldu, fakat artık hasta ve yalnızdı. Karısı bu sıralarda öldü. Yalnızlığı İskoçya sahilleri önündeki Jura adasında etrafı çalılıklarla kaplı bir çitçi evine taşınmasından sonra daha da arttı. Orada kendisini dünya çapında üne kavuşturan ''1984'' isimli eserini yazdı. 21 ocak 1950'de veremden öldü.

    Sayısı çok az dostlarından filozof Arthur Koestler onun hakkında; ''Orwell, iki dünya savaşı arasında İngiltere'nin edebiyatçları arasında tek dâhi idi.'' diyordu.

    1984

    George Orwell, bu eserini 1948 yılında ölüm döşeğinde korkunç bir totaliter devleti hayal ederek ve o yıllardaki iki örneğe; yani Stalin'in Sovyetler Birliği'ne ve Hitler'in SS Devleti'ne bakarak yazdı.

    Orwell kitabına; ''Avrupa'daki Son Adam'' ismini vermek istiyordu. Daha sonra bir yıl ismini, 1980 veya 1982'yi düşündü. En nihayet 1984' de karar kıldı. Eserini bitirdiği 1948'in son rakamlarının yerini değiştirerek bunu buldu.

     

    ''1984'' ün yayınlanmasından 7 ay sonra Orwell öldü.''1984'' dünyanın 62 diline çevirildi. Yalnız Amerika baskısı 10 milyondu.

    Eserin konusu; 1984 yılında Londra'da geçiyordu. Okyanusya isimli büyük devletin bu şehrinde ''Parti'' ve onun başındaki ''Ağabey'' bütün gücü ellerinde tutuyordu. Her yerde ''Ağabey Seni Gözetliyor'' yazılı afişler asılıydı. ''Düşünce polisinin '' her yerde gizli ajanı vardı. Telefonlar dinleniyor, insanlar en mahrem yerlerde bile tele-göz kameralarla izleniyordu. Partinin amacı, insanî en özel duyguları bile yoketmekti. Adalet, özgürlük, gerçek, bilgi, duygu, hayal, ülkü gibi kavramların tam karşıtı benimsetilmeye çalışılıyordu. Partinin sloganları : '' Savaş barıştır. Özgürlük tutsaklıktır. Bilgisizlik güçtür'' şeklinde idi.

    Bu baskıcı, zulme dayalı dünyada tarihe hiç bir iz bırakılmıyordu. Korkunç bir propaganda makinası ile insanının hafızası hep yeniden programlanıyordu. Tarih,''Gerçek Bakanlığı'nda'' değiştirilerek yazılıyordu. Günlük belgeler yok ediliyordu. Farklı düşünceye hayat hakkı yoktu. Bu nedenle en ağır suç, düşünce suçu idi. Romanın kahramanı küçük memur Winston Smith, Gerçek Bakanlığı'nda tarihin  değiştirilmesinde çalışıyordu. O, dışarıya karşı sadık bir partili gibi görünmekle birlikte, aslında düşünce polisinin takibinden ve ''Ağabey'in'' oyuncağı olmaktan kaçıyordu. Buna rağmen Smith, tutuklandı, işkence gördü ve aşağılandı. Bütün parti karşıtları gibi, bilincini temizlemesi istendi. Birey olarak kendi varlık bilinci kalmayınca, serbest bırakıldı. Sonunda, ''Kendini yendi. O, ağabeyi seviyor'' dendi.

    Kısaca; ''1984'', hayali bir ülkede, baskıcı ve zulme dayalı bir devletin bireyi çeşitli uygulamalarla nasıl izleyip, ezdiğini, aşağıladığını ve toplumun nasıl bir korku devleti haline getirildiğini anlatmaktadır.

     

    Günümüz

    Orwell; ''Kitabımda anlattığım toplumun bir gün var olup olmayacağını bilmiyorum, ama buna benzerin geleceğine inanıyorum.'' diyordu.

    Orwell'in  bilimkurgu olarak yıllar önce yazdığı romanındaki sahneler, bakın günümüzde nasıl gerçek olmuştur?  İnsanlar ''1984''de olduğu gibi uydularla, kameralarla izlenmekte, telefonları dinlenmekte, ortam dinlemesi ile elde edilen ses kayıtları internette yayınlanmaktadır. Bir evin içindeki konuşmalar, dışardan  teknik donanımlı arabadan dinlenmekte ve kaydedilmektedir.  İnsanların bilgisayarlarına el konulmakta, yargıda olması gereken bilgisayardaki bilgiler, telefondaki en özel konuşma kayıtları, bazı medyaya servis edilmekte ve yayınlanmaktadır.Vatandaşların bilgisayarlarına, telefonlarına onları suçlayacak belgeler yüklenmektedir. Herhangi bir insanın bilgisayarındaki bu digital verilerde adı geçenler de tutuklanmaktadır.   Bu dijital veriler içindeki bilgilerin digital olmayan bilgilerle soruşturulmasına gidilmemektedir. İki kişinin kendi aralarında üçüncü bir şahsı suçlayıcı saçma sapan  telefon konuşmaları bile iddianameye girmektedir. Suçu yargı kararı ile sabit olmamış insanlar, terör örgütü üyesi olarak teşhir edilmekte, insan onuru ve hakları fütursuzca, hoyratça çiğnenmektedir. İnsanlar ne ile suçlandığını bilmeden aylarca hapiste kalmakta, hatta ölmektedir. 

    Sanık ve tanık ifadeleri, mahkemeden önce gazetelere ulaşmakta, Bununla korku yaratma amaçlanmaktadır. Ülkede herkes bu davadan içeri alınırım korkusu içindedir.

     

    Siz tahmin edin, Orwell'in  korku devletine dönüşen bu ülke neresidir?  

    İnsanların özlemi ve isteği;  özgürlük, demokrasi, barış, adalet, uzlaşma ve hukukun üstün olmasıdır.

    Ocak  / 2013

    www.zekionsoz.com

     

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hipokondriyak
    hipokondriyak's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Temmuz/2007
    Erkek

    Cesur dünya düzenınıde oku sevdiysen oda anti ütopik yaklaşımcı


    Homo sapiens, yaşamak için, diğer canlıların yaşamasına muhtaç; obligat parazit türüdür. "Sen olursan boş bardak , sana olur koyan çok su. a.g."
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Jilet_Boris
    Jilet_Boris's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Mart/2009
    Erkek
    hipokondriyak bunu yazdı

    Cesur dünya düzenınıde oku sevdiysen oda anti ütopik yaklaşımcı

    Sadece otomasyonla yarattığı hayali dünyayı şimdi elektronikle düşünüyorum da, peh yani.

  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nick6
    0x656e
    0x656e's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Mayıs/2012
    Homo
    hipokondriyak bunu yazdı

    Cesur dünya düzenınıde oku sevdiysen oda anti ütopik yaklaşımcı

    Valla okurken geriliyorum gerçi daha 60.sayfadayım bakalım neler olucak (60 derken pdf den okuyorum :D )


    Ama bu dediğinide yazdım 1 kenara okuycam

  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    anarsistherif
    anarsistherif's avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Ağustos/2009
    Erkek

    sansürlenerek yazılmış bir yazı.

    orwell ilk başta özgürlükçü marksistken, ispanya'da ki anarşist devrimden sonra anarşist olmuş, katalonya'ya selam kitabını yazmıştır. ispanya iç savaşına katıldı diye bahsedilen kısımda üstü kapalı değinilmiş, ispanya devrimidir ve özgürlükçü marksist grup POUM'un yanında yer almış ve bu esnada anarşizmle tanışmıştır.

    belirtilmesi gerekilen önemli bir nokta, kapitalistler orwell'in düşüncelerini ve hayatını manipüle ederek propaganda malzemesi olarak kullanırlar. kendisinin eski bir komünist olması ve komünizm karşıtı yazılar yazması kapitalistlerin işine gelir. ABD'de hayvan çiftliği kitabını ilkokulda çocuklara okutup anti-komünizm propagandası haline getirirler. Orwell hayvan çiftliği, 1984 gibi kitaplarında marksizmden/komünizmden ziyade stalinizme karşıt yazmıştır. sscb'nin amacından saptığını, komünist bir devlet olmadığını düşünmüştür. İspanya devriminde stalinistlerin anarşistleri ve marksistleri silahsızlandırıp cepheyi bölmelerinden ve stalinistler sebebiyle faşistlerin(franco rejimi) devrimi bitirmelerinden sonra stalinizme karşı çok ağır bir tavır almıştır. anarşistler marjinalize olup katledilmiş, ispanya'da faşist franco rejimi kurulmuştur. orwell tüm bunların sebebi olarak stalinizmi görmüştür. işte manipüle edilen konu burasıdır, orwell'in karşı olduğu şey komünizm değil, stalinizmdir. stalinizm, marksist ideolojinin içerisinde şekil aldığı için tüm marksizmi, stalinizm gibi gösterirler. 

    bu bilgilerin ışığında orwell'i değerlendirirseniz daha mantıklı olacaktır.


    =)
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Retro
    by_Tet
    by_Tet's avatar
    Kayıt Tarihi: 22/Mayıs/2012
    Erkek
    anarsistherif bunu yazdı

    sansürlenerek yazılmış bir yazı.

    orwell ilk başta özgürlükçü marksistken, ispanya'da ki anarşist devrimden sonra anarşist olmuş, katalonya'ya selam kitabını yazmıştır. ispanya iç savaşına katıldı diye bahsedilen kısımda üstü kapalı değinilmiş, ispanya devrimidir ve özgürlükçü marksist grup POUM'un yanında yer almış ve bu esnada anarşizmle tanışmıştır.

    belirtilmesi gerekilen önemli bir nokta, kapitalistler orwell'in düşüncelerini ve hayatını manipüle ederek propaganda malzemesi olarak kullanırlar. kendisinin eski bir komünist olması ve komünizm karşıtı yazılar yazması kapitalistlerin işine gelir. ABD'de hayvan çiftliği kitabını ilkokulda çocuklara okutup anti-komünizm propagandası haline getirirler. Orwell hayvan çiftliği, 1984 gibi kitaplarında marksizmden/komünizmden ziyade stalinizme karşıt yazmıştır. sscb'nin amacından saptığını, komünist bir devlet olmadığını düşünmüştür. İspanya devriminde stalinistlerin anarşistleri ve marksistleri silahsızlandırıp cepheyi bölmelerinden ve stalinistler sebebiyle faşistlerin(franco rejimi) devrimi bitirmelerinden sonra stalinizme karşı çok ağır bir tavır almıştır. anarşistler marjinalize olup katledilmiş, ispanya'da faşist franco rejimi kurulmuştur. orwell tüm bunların sebebi olarak stalinizmi görmüştür. işte manipüle edilen konu burasıdır, orwell'in karşı olduğu şey komünizm değil, stalinizmdir. stalinizm, marksist ideolojinin içerisinde şekil aldığı için tüm marksizmi, stalinizm gibi gösterirler. 

    bu bilgilerin ışığında orwell'i değerlendirirseniz daha mantıklı olacaktır.

    Valla dediğine katılabilmek mümkün değil. (tabi doğrusundur ona bişey demiyorum ama) ingilizce ödevimdi bi chapter okuncaktı tüm kitabı okudum aklıma gelen ilk şey marksizm komünizm hatta ve hatta tüm bunun üzerinde izm olan herşeyekarşı yazılmış bir kitap gibi geldi. Yani stalinizm karşıtı da olabilir de basit bir araştırmayla birkaç komünistle konuşarak öğrrndiğim şeyi yermiş açık açık...


    iyibu! yeniden..
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Homer
    Homer's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Temmuz/2007
    Erkek

    bu yazarın kitaplarını çok tavsiye ediyorlar.Animal farm en kısa zamanda okuyacağım.

  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    anarsistherif
    anarsistherif's avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Ağustos/2009
    Erkek
    by_Tet bunu yazdı
    anarsistherif bunu yazdı

    sansürlenerek yazılmış bir yazı.

    orwell ilk başta özgürlükçü marksistken, ispanya'da ki anarşist devrimden sonra anarşist olmuş, katalonya'ya selam kitabını yazmıştır. ispanya iç savaşına katıldı diye bahsedilen kısımda üstü kapalı değinilmiş, ispanya devrimidir ve özgürlükçü marksist grup POUM'un yanında yer almış ve bu esnada anarşizmle tanışmıştır.

    belirtilmesi gerekilen önemli bir nokta, kapitalistler orwell'in düşüncelerini ve hayatını manipüle ederek propaganda malzemesi olarak kullanırlar. kendisinin eski bir komünist olması ve komünizm karşıtı yazılar yazması kapitalistlerin işine gelir. ABD'de hayvan çiftliği kitabını ilkokulda çocuklara okutup anti-komünizm propagandası haline getirirler. Orwell hayvan çiftliği, 1984 gibi kitaplarında marksizmden/komünizmden ziyade stalinizme karşıt yazmıştır. sscb'nin amacından saptığını, komünist bir devlet olmadığını düşünmüştür. İspanya devriminde stalinistlerin anarşistleri ve marksistleri silahsızlandırıp cepheyi bölmelerinden ve stalinistler sebebiyle faşistlerin(franco rejimi) devrimi bitirmelerinden sonra stalinizme karşı çok ağır bir tavır almıştır. anarşistler marjinalize olup katledilmiş, ispanya'da faşist franco rejimi kurulmuştur. orwell tüm bunların sebebi olarak stalinizmi görmüştür. işte manipüle edilen konu burasıdır, orwell'in karşı olduğu şey komünizm değil, stalinizmdir. stalinizm, marksist ideolojinin içerisinde şekil aldığı için tüm marksizmi, stalinizm gibi gösterirler. 

    bu bilgilerin ışığında orwell'i değerlendirirseniz daha mantıklı olacaktır.

    Valla dediğine katılabilmek mümkün değil. (tabi doğrusundur ona bişey demiyorum ama) ingilizce ödevimdi bi chapter okuncaktı tüm kitabı okudum aklıma gelen ilk şey marksizm komünizm hatta ve hatta tüm bunun üzerinde izm olan herşeyekarşı yazılmış bir kitap gibi geldi. Yani stalinizm karşıtı da olabilir de basit bir araştırmayla birkaç komünistle konuşarak öğrrndiğim şeyi yermiş açık açık...

    *izm* nedir hocam? sadece bir ek, türkçeye çevirdiğimizde -lik, -lık anlamına gelmekte. marksizmi kelime olarak türkçeye çevirsek marksçılık olarak çevrilir. 

    orwell marksist veya komünist değildir zaten bunu da belirttim. ancak özel olarak stalinizm karşıtı düşüncelerini komünizm karşıtı gibi göstermekten bahsettim.

    orwell anarşisttir ve anarşistler marksistlere, sosyalistlere, komünistlere(marksist komünistlere) karşıdır bunu da belirteyim.


    =)
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sanacasta
    sanacasta's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Ağustos/2003
    Erkek

    Türkçe dublajlı online film linki aşağıdadır.

    http://www.onlinefilmsinema.com/1984-1984-online-film-izle.html

    epub versiyonu kitap aşağıdadır. (epub dosyalarını bilgisayarınızdan ücretsiz adobe digital editions ile okuyabilirsiniz)

    https://www.dropbox.com/sh/in8min24143h0hi/xeDxw6gsMN/1984%20-%20George%20Orwell.epub

    sanacasta tarafından 05/Mar/14 10:32 tarihinde düzenlenmiştir

    https://twitter.com/ElliotticianRB
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nick6
    0x656e
    0x656e's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Mayıs/2012
    Homo

    Yazarın görüşünden çok hocam o en altta yazan kısımı iğnelemek istedim sadece 

  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    aliyk
    aliyk's avatar
    Kayıt Tarihi: 07/Mayıs/2007
    Erkek

    sikkofield blogunda yazmıştı

     

    http://michaelsikkofield.blogspot.com.tr/2013/12/1984.html


    Lekum Dinikum Veliye Din ...
Toplam Hit: 2406 Toplam Mesaj: 17