Golang - Google Programlama Dili
-
1- Projenin ne olacağını hesaplamıyorum daha önce yaşanmış olan örneklere göre fikir yürütüyorum. Bir proje ilk defa yapılan bir şeyse, yani yenilik getirmişse tutar. Değilse şansı düşüktür. Bilgi konusuna gelince şunu biliyorum bunu biliyorum demek tarzım değildir. Bu başlığı okuyan herhangi biri az çok ne bildiğimi de farkedecektir.
2- Google'ın projeleri hakkında beni bilgilendirdiğin için sağol sayende hepsini öğrendim. Google'a ve yaptığı yenilikçi projelere herhangi bir şey söylemedim. Google pek çok konuda takdir ettiğim bir firmadır. Ama bu yaptıkları her şeye balıklama atlamamı gerektirmez. Diğer yandan bir insan niye Google babasının malıymış gibi sahiplenir savunur bunu da anlayamıyorum, kar payı alıyorsan bilemem. Ayrıca bu ipne Google Tahribat'a da kazık atmaya kalkışmıştı.
3- Java'yı örnek vermişsin. Java, Java Virtual Machine kullanarak %100 platform bağımsızlığını sağlamış ilk dildir, Object Oriented Programming'in yayılmasında da öncü olmuştur. Microsoft bile Java'nın sunduğu platform bağımsızlığı karşısında tekelini koruyabilmek için C, C++ ve Javayı harmanlayıp kullanıcıları Windows'a bağımlı hale getirecek olan C# ı ortaya çıkarmıştır. JVM'deki mantık kodu direk işletim sistemi ve makina üzerinde değil sanal bir makina üzerinde çalıştırmaktır. Bu sanal makina her işletim sistemine özel olarak hazırlanmıştır. Yani Java bir İLK tir ve bu sayede bu kadar tutmuştur. Tutunca da güçlü bir biçimde JDK'sı geliştirilmiş ve bugünkü haline gelmiştir. Java'nın C dili(syntax) baz alınarak geliştirildiğini zaten biliyorum. Bilmeyen birisi bile syntax a bakınca anlar. Kısacası Sun Microsystems kıytırık bir programlama dili çıkarıp bunu kendi gücünü kullanarak piyasaya yaymamıştır!
4- Kimsenin zekasına, parasına, kapasitesine lafımız yok ama bunlar google video ve facebook a rakip örneklerinde görebileceğin gibi projenin başarılı olması için yeterli değil.
5- "Bende chrome os kullanırım c den iyi performans verir." Bu cümleye yorum bile yapamıyorum. Bir programlama dilini bir işletim sistemiyle kıyaslayarak tarihe geçiyorsun. Şunu bilmelisin her programlama diliyle işletim sistemi yazılamaz. Windows 2000'in kaynak kodunun bir kısmı internete düşmüştü, bulursan incele C, C++ ve ASM'yi gör. Keza Linux kernel ı da bu dillerle yazılıyor. Dilinden düşürmediğin Chrome OS'in Linux kernel i taşıdığını da hatırlatırım.
6- Kendini geliştir, ufkunu aç derken İşletim Sistemleri ve Programlama Dilleri konusunda araştırma yap demek istedim. 4 yıl önce "Hacker olmaktan vazgeçtim Security'ci olacağım" dediğin günden beri biliyorum seni. O günlerden bu günlere çok daha iyi durumdasın, kendini geliştirdin. Hatırlarsan üniversite kazandığını duyunca özel olarak tebrik ettim seni, hedefine doğru ilerliyorsun diye. Sana şunun garantisini veriyorum 4 yıl sonra bu yazdıkları tekrar okurken neler söylemişim diye güleceksin, o yüzden ben sana abi tavsiyesi yaparken bunu çok bilmişlik addedip ayıp ediyorsun.
Bir varsayım(GoLang Google ın geliştirdiği dildir varsayımı) üzerinden bu kadar tartışmaya girdik ya sana da bana da helal olsun.
-
ha siz tutmaz mı diyorsunuz ? Google resmen açıklasın, o zaman görürüz google dilinin tutup tutmadığını.
-----
Öte yandan Musket ;
bu adamlar chrome os çıkartır, serverlarda geliştirir, masaüstülerde, netbooktlarda geliştirir.
Ben google'ı iyi tanıyorsam (bundan kastım yaptıklarını iyi takip ediyorsam) bu adamalr chrome os ta diğer linux dağıtımlarında olmayan bir sürü özellik çıkartacak.Tıpkı google gibi, tıpkı chrome gibi, tıpkı gmail ve diğerleri gibi.Bu sayede yine tutacak.
Benim tanıdığım 4 linuxçu arkadaş google chrome os u heycanla merak ediyor.Bunlar sadece listemdekiler.Bende dahilim, indirip kuracağım.Sadece 2-3 hafta bekliyeceğim çıktıktan sonra.
Bu adamların hayranları var.Adamlar evlerinde google labaları, kupaları şunları bunları barındırıyor, feci bir hayran topluluğu var.Google hikayesi adlı kitapta google hakkında yeterince bilgiye ulaabilirsin (yazarı David Vise )
-----
Evet google bir yazılım şirketi olmaya bilir.Donanım şirketi hiç olmaya bilir.Bu tür işlerde illa donanım şirketi mi olmak lazım ? bir bak bakalım şu an kullandığın microsofta kaç dil geliştirdi, ne yenlikler yaptı ? senin f# dilini kullanmaman bir gösterge değildir.Adamlar c# diyor, asp diyor billmem ne diyor hepsi tutmuş f# tutmamış.
Madem f# dedin bak bakalım : http://www.fsharper.com/
"F# programlama dilleri ailesinde köken olarak, ML ya da Meta Language olarak bilinen ve 1970’lere dayanan bir eski bir programlama diline dayanıyor..ML özel tipte çıkarımlar yapabilen bir algoritma üzerine yapılandırılmış dinamik bir yapı üzerinden çalışabilme yeteneğine sahip bir dil"
Yazdığı gibi dayandığı dil farklı.Seninde dediğin gibi c ve c++ dilleri çok daha tutulan dillerdir.Nasıl ki bir çok dil bunlardan geliştirilmişse golang ta bunlardan geliştiriliyor.Ve yukarda saydığım google ürünlerinde kullanılırsa çok büyük bir geleceği var bu dilin.
Chrome os ta oalcaklar arasında google file system tarzı yenilik getireceklerini duydum.Başkalarıda bunu dosya yöneticisine bağlamış, yeni dosya yöneticisi çıkartacaklar dmeişti.Olabilir neden olmasın ? Google bu golang'ı işletim sisteminde de kullanmıştır.Hatta google caffein alt yapısında kullanmış bile olabilir nerden bileceksin ?
-----
Hayır ken thompson diyorum, rop pike diyorum ??? Bilmem bu adamları biliyor musunuz tanıyor musunuz ?
Denis ritchie ve ken thomson unix i geliştiren adamlar.Google ken thompson ile chrome os ta birşeyler araya bilir mi ? Evet neden olmasın ?
Kısacası bana c tabanlı bile olmayan f# ile golang 'ı örneklemeye çalışmışsında musket.Hemde sen diyorsun ;
"Hele ki sana mantıklı bir laf anlatan adamla tartışmaya girme boyutunda?"
diye.Şimdi yukardakiler çok mantıksız, saçma örnekler miydi ? f# hakkında yazılanlar aptalca mıydı ?? Dahası sen diyorsun ;
"C ve C++'ın bu kadar tutulmasının sebebi ise, o dönemdeki dillerin yeteri seviyeyi tutturamamasıdır."
Gördüğün gibi sende demek istiyorsun ki c ve c++ yeri doldurulamaz.Fakat ya go lang tutulursa ?? NEden ısrarla tutulmaz, iş olmaz modundasınız ki ?
Neysemiş geçmişte yapılanlara bakmışız.ARkadaş bi bakın google ın geçmişte yaptıklarına, bi bakın google ın yeni bir üründe ne gibi yenilikler yaptığına...Belki çok iyi bir dil ne ön yargılı adamlarsınız ..
-
Zumsuk senin dırdır etmeyen güzel yemek yapan derbi macına bileti olan babası zengin 2 dil bilen iyi geliri olan ve hayalini kurduğun güzellikte bir sevgilin olsa.Msn de az önce seni ekleyen buse_22_ist@hotmail.com'lu bi mail adresinin sevgilinden ayrıl benimle ol çok mutlu olucaksın teklifine ne derdin.
Bisiktirgit derdin.
Bunun gibi,kimse senelerini verdiği milyonlarca örneği bulunan bir dili bırakıp,sırf google çıkardı diye o dile geçiş yapmaz.Bu bir süreçtir.Bugün c# bile bu konuma en az 4-5 senede gelebilmişken.Google yaptı abi hem kimse kullanmasa evinde kahvesini google kupaları ile içen amerikalı 110 kilo über coderler var onlar kullanır gemek,
bana esra ceyhan'la a dan z ye sabah kadın programı zevki verir.
Mantıklı düşün,daha çok araştır.
-
neyse konu burda..Büyük ihtimalle 2 sene sonra tbt de burda olur.O zaman yine uplarım konuyu.Birlikte bakarız :)
-
zumsuk bunu yazdı:
-----------------------------
neyse konu burda..Büyük ihtimalle 2 sene sonra tbt de burda olur.O zaman yine uplarım konuyu.Birlikte bakarız :)
-----------------------------google'ı bilmem,tahribat sonsuza kadar burda hoca.
-
tmm o zmn :) yazılar aynen burda nasılsa..
-
http://www.whois-search.com/whois/golang.org
Sunucuları google üstünde , buda kısmen kanıt sayılabilir :) -
zumsuk bunu yazdı:
-----------------------------2 yıl oldu zumsuk. göt oldun :(
-
alp bunu yazdı:
zumsuk bunu yazdı:
-----------------------------çok feci yakalamışsın :D
-
alp bunu yazdı:
zumsuk bunu yazdı:
-----------------------------anaa ben bunu nasıl görmemişim ???
tiobe verilerini bilirsin herhalde ?
http://en.wikipedia.org/wiki/Tiobe_index
bak bakalım aşşağıda yılın dili ne seçilmiş ???
Year Winner 2010 Python 2009 Go 2008 C 2007 Python 2006 Ruby 2005 Java 2004 PHP 2003 C++ Gördüğünüz gibi göt olma durumu kimde :) daha 2010 başında 2009 durum raporu çıkartılmış.Buda demek oluyor ki 2 sene değil 1 sene sonunda herşey tamamlanmış
Google ve açık kaynağa güvenipte beni boş çıkartmadı.Helal olsun diyorum.Tabi göt olmuşum ya, olmadığımda size kapak olsun ne diyelim...Bak python, go, java zikiyor.buda windows dünyasına kapak olsun.
saygılar , sevgiler.Bir daha göt olma konusuna iş düşerse, Türkiye forumlarında golang dili için kaç konu açıldı diye bakmazsını yargılarken umarım.