Hdd Vs Online Depolama

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hojucuk
    hojucuk's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Mayıs/2003
    Erkek

    verilerimizi rahatca depolayabilecegimiz kaynak yer ihtiyaci giderek artmakta, pek cok online depolama siteside bedava cazip depolama hizmeti sunmakta,

    online depolama servislerini kullanmayan var mi ?, varsa tercih etmeme nedenleriniz nelerdir ? gizlilik, guvenlik, erisim, luzumsuz vb..

    kullananlar, ne tur dosyalarinizi webte depolamayi tercih ediyorsunuz? 

    webte depoladigi icerigin kaybindan ziyade, basina is alan oldu mu ? 


    C* ya hepsin ya hic..ya TÜRK"sün ya pic!
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Dos_Attach
    Dos_Attach's avatar
    Kayıt Tarihi: 29/Haziran/2007
    Erkek

    kullanmıyorum çünkü güvenmiyorum. çalınabilir yada silinebilir diye kuşku duymaktansa flash disk taşırım daha iyi :)


    Dolar Ve Euro zulada elimde çek defteri, bir imzayla işin tamam arabanı çek serseri.!
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PanxeR
    PanxeR's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Ekim/2007
    Erkek

    Başıma iş almaktan başlayayım.  Bulut depolamaya uzun süredir sıcak bakıyordum ama asıl çıkışı benim için samsung 50 gb ücretsiz dropbox vererek yaptı , otu boku felan derkene 75 gb dropbox um var. 

    Dropboxu 2 sene önce akıllı telefonum yokken bir arkadaşımın iphone 4s ine kurmuştum. 2 sene sonra bilgisayardan klasörleri gezerken ne göreyim. Şifremi hiç değiştirmediğim için (arkadaş dropbox felan kullanmaz iphone u facebook ve foto çekmek için kullanıyor sadece ) otomatik ayarda o ne çektiyse wifi ye bağlandığında otomatik tüm fotolar benim dropbox a yüklenmiş.

    Negatif 

    1. Zafiyet 2 yıl boyunca o ne çektiyse orjinal halleri ile bana geldi. Tabi özel fotoları bakmadım fazla olayı çözünce hemen aradım ve telefonundan dropbox u silmesini istedim ( Çünki ben onun verilerini görebildiğim gibi oda benim verilerimi görebilir ) 

    Bu bir zafiyet olmayabilir sizce çünki ben girmişim ben kurmuşum programı ama gerçek şuki kullanıcı adınız ve şifrenizi eline geçiren kişi tüm verilerinize ulaşabilir. Kaza bela bir bilgisayarda açık unutsanız herşeyinizi görebilir silebilir veya tehdit şantaj için kullanabilirler.

    2.  Zafiyet

    Benim dropbox hesabım sms şifreli güvenlik ayarlı , yani şahsi telefonum ve bilgisayarım dışında bir yerden girilmek istense PIN girilmesi gerekiyor , ayrıca ceptelefonundan her girişte ek 4 taneli pin istiyor ( password dışında , sms onayı dışında ) 

    Geçenlerde bir yerden virüs girdiğini tespit ettik. Bir kaç gün sonrasında ise ceptelefonuma dropbox giriş pini geldi , benim dışmıda biri dropbox uma girmeye çalışmıştı , ya yandex hesabım gibi korumasız olsaydı ne olacaktı ?

     

    Korunma yöntemleri.

    1. Asla ama asla pin ve sms koruması olmayan bulut depolara önemli dosyalarınızı yüklemeyin.

    2. Asla ama asla çok çok önemli verilerinizi  ayriyetten şifreli arşiv yapmadan ( şifre korumalı winrar , 7z vb.) direkt olarak yüklemeyin.

    3. Asla ama asla hayat memat meselesi olmadıkça başkasının bilgilsayarında bulut depolama hesaplarınıza girmeyin ( Google gmail ve yandex mail ve hotmail aynı zamanda google drive , yandex disk ve skydrive hesabı oldugundan email hesaplarınıza girmemeniz gerekmektedir yada SMS ONAYI açık olmalıdır. )

    4. Bulut depolamaların diğer büyük bir özelliği dosyalarınızı çok basit bir şekilde başkaları ile paylaşabilmenizdir. Siz ne kadar şifre koyarsanız koyun , ne kadar sms onayı koyarsanız koyun bir bilgisayarda veya ceptelefonunuzda açık unuttugunuz bulut depolama hesabınızda biri 2 tuşla tüm verilerinizi paylaşıma açabilir ( paylaşım linki ) ve umuma açık hale getirebilir.

    5. Ne olursa olsun bulut depolamanız küçük dandik firmalardan olmasın , şuanda dünya genelinde bu işi yapanların %90 ı (Verinin değil firmaların) Amazon web service kullanıyor aslında başına birşey gelmesi küçük bir olasılık ama yinede 2 depolama servisi kullanmanızı öneririm. Yandex ve Google sunucuları ayrı ayrı yerlerde olduğundan bu örnek alınabilir , birinin başına birşey gelse diğerinin gelemyebilir mesela.

    Bulut depolamanın faydaları

    1. İlk örnek işimden. Otelin 2 harici harddiskide 1 hafta arayla bozuldu , fotografçıya dünya para verilerek çektirilen resimler tanıtım için kullanılacak afişler vs. Herşey içinde olan diskler. Şimdi düşünün bilgisayardaki yedekleri de silinse ne olacak ? Gitti geri dönüşü yok ister flashbelek olsun ister harici ister hadili HDD , bu diskler her zaman veri kaybına neden olabilir , yok olmasını istemediğiniz verileri en az 2 bilgisayar ve en az 2 bulut depolama sitesine yüklemelisiniz tabi üstte saydıgım güvenlik önemlerini aldıktan sonra.

    2. Güvenlik önlemleri alınmış , çok özel dosyalar şifrelenmiş bir bulut depoalama oldukça güvenlidir yani şöyle diyeyim siz hırsızı evinize kadar buyur ederseniz hiç bir güvenlik önleminin caydırıcılığı kalmaz, siz kapınızı bacanızı kapatacaksınız ki ondan sonra güven içinde uyuyasınız. 

    3. 2 bilgisayarı olan ve 2 ayrı yerde git gel yapıp çalışanlar yanlarında veri taşıdıkları zaman bu verinin başına birşey gelme olasığı her zaman vardır  , bir hdd yi yere düşürdüğünüz zaman %70 gitti , Flashbellekler en kolay kaybolan aletler.  Ama otomatik senkronizasyon yaparsanız hiç bir veriniz silinmeyecek sanal sürücünüzde sürekli bulunacak.

    4. Fiyatlar sürekli düşmekte , özellikle google ve yandex in kavgası bize yarıyor. Online depolama kapasiteleri her yıl daha da ucuzlayıp artacak , internet hızlarıda artıyor , sanıyorum ki gelecekte tüm pclerde SSD olacak ve depolama olarak sanal sunucu kullanılacak. 

    5. Evdeki bilgisayarınızın diskine sadece bir bilgisyardan erişebilirsiniz , ancak bulut depolama sistemlerinin tablet , ios , android , win , mac , linux vb. clientleri bulunmakta yani tek diski tüm cihazlara gösterebilmeniz mümkün. Bir fotoyu içine atın tüm cihazlarınızda görünsün. 

     6. Arşiv manyağısınız ama hdd ler size yetmiyorsa veya hdd taşımak istemiyor sadece arşiv yapmak istiyorsanız 

    Bitcasa 1 TB aylık  10 Dolar

    Yandex 1 TB aylık 30 dolar

    bu 1 TB ı bir kere dolduruyorsunuz arşiviniz ile , Mp3 , film , foto , program dosya , işletim sistemleri. Aklınıza gelebilecek ihtiyacınız olan ne varsa. Bir kere yükledikten sonra ödemeyi yenilemeyin artık ömür boyu o dosyalara ulaşabilirsiniz , dosyalarınız siz silmedikçe silinmez hep orda tüm arşivinize ulaşabilirsiniz fakat ödeme yapmadıgıınz sürece yenisini ekleyemezsiniz , işte bu noktada başka bir yandex hesabı vey bitcasa ile yeni bir disk alıp 1 tb da oraya atabilirsiniz. Mantık bu , ama günü gelir politika değiştirir dosyaları silmeye başlarlarsa orasını bilemem.

     

    Dosya boyutları kadar kurumsal firma olmaları ve güvenlikleri de çok önemli. Oyüzden benim önerim. Google sadece mp3lerinizi dinlemeye olanak sağlarken yandex disk ve diğer yeni nesil bulut depolama çözümleri oynatmaya da imkan sağlıyor , iyi bir net hızınız varsa 720p yüklediğiniz bir filmi rahatlıkla izleyebilirsiniz , Bulut depolamar şahsi ve özel olduğu için siz paylaşmadığınız sürece şikayet edilmediği sürece silinmez. 

    1. Dropbox

    2. Google Drive

    3. Yandex disk

    7. Ortak çalışamanın faydaları. İş yerinde ortak ağınız olabilir fakat uzaksanız ve birlikte bir iş yapmak istiyorsanız google docs vey microsoft 360 ile dosyalarınızı çalıştığınız iş arkadaşlarınız ile paylaşırsınız. Siz exel dosyasını yaparken o sunumu yapar sonra sizin belgelerinize bakar yanlışları düzeltir. Bu tür işleri yapmak zorunda kalmayanlar için gereksiz bir özellik gibi görünsede masa başı çalışanlar için önemli ve yapılması hayatidir. :Bir toplantı sunumu yapacaksınız , biz bilgileri girerken arkadaşınız grafikleri resimleri ve istatistikleri hazırlayabilir ,ve bunları birbirinize göndermenize gerek kalmaz otomatik oradadır zaten.

    8. Geçmişimizi siliyoruz , günümüz facebook devri fakat yaş ilerledikçe , sevgili değiştikçe , iş değiştikçe tüm geçmişimizi kaydetmeden ortadan kaldırıyoruz sosyal çevre ile bulut depolamarın yükselişi 2-3 yıllık bir fark bulunuyor bu 2-3 yılda baya bir veri kaybettiğimizi düşünüyorum ben. Bulut ile paylaşımlarınızı silseniz bile sanal diskinizde saklayabilirsiniz. 

    9. Maliyet , bitcasa dan ve yandex den örnek verdiğim gibi 1 TB lık alanları çok ucuza alabilirsiniz arşiv yapmak için Türkiye nin en iyi disk kurtarma firması olan mydisk.com.tr 320 GB lık harici HDD yi kurtarmak için  750 Dolar istiyor.   750 Dolar = 1 526,40063 Türk Lirası

    1 Gb başına maliyeti  4.7 TL yapıyor. 

    Herşeyi yandex e attık diyelim 1 TB lık alan aldık 1 ay depoladık

    30 $ (  61 TL ) / 1000 =  Bize GB Maliyeti = 0.061 Türk Lirası.

    Bitcasa 10 $ ( 20.35 TL ) / 1000 = Bize GB maliyeti = 0.02035 Türk lirası.

    Aradaki farka bakın ve vereceğiniz paranın nereye gideceğini iyi düşünün.

    10. Memory Card tarih oldu ( save almak tarih oldu ) Steam kullanıcıları oyunlarının savelerini Steam Cloud da saklıyor bu sayede don't starve de 80. günde bilgisayarınız çökerse oyun silinirse format atıp bilgisayarınıza oyunu tekrar kurduğunuzda herşeyiniz yerli yerinde duruyor olacak. Buda bir bulut başarısı. ( Her steam oyunu için steam size 100 MB alan verir. ) 

    Bulut Depolama Ayrıca Başka Fonksiyonları Varmı ? 

    1. Herşeyden önce destekleyen clientlerde oto yedekleme yapabilirsiniz (sistem geçmişi )virüs çökme vb. durumlarda hemen sanal sunucudaki yedeğinizi alırsınız ve herşey yoluna girer. 

    Otomatik sistem yedeğini desteklemeyen clientlerde sistem yedeğini manuel alıp bulut depolamaya atarsınız.

    2.  API desteği sayesinde özellik katabilirsiniz 

    http://www.tahribat.com/Forum-Www-Ifttt-Com-Her-Isinizi-Goren-Site-185841/

    linkte belirttiğim  www.ifttt.com   size gelen mailleri , instegrama attığınız fotoları , evernote a aldığınız notları , blogger da yazılan haberleri vb. tüm dökümanları sizin için çekip bulut sunucunuza atabilir.  Atıyorum   hurriyet.com veya takipetttiginiz bir blog girilen tüm haberleri (RSS ) buluta çektirebilirsiniz. API ile yapılabilecek çok şey var.

    3. Dropbox api ile https://www.dropbox.com/developers açık kaynak bir oynatıcıyı (örnek VLC ) birleştirip bilgisayarınııza hiç indirmeden tarayıcıya da girmeden direk media player üzerinden tüm mp3 ve diğer videolarınızı oynatabilirsiniz ( bu teoriktir ilerde yapılır yapılmaz ama mümkündür )

    4. Facebook grup veya profil sayfanızdaki paylaşımlarınızı yine API desteği ile paylaştıktan önce veya sonra buluta kayıt edebilirsiniz. 2 kere işlem yapmanıza gerek kalmaz.

    PanxeR tarafından 06/Ara/13 13:41 tarihinde düzenlenmiştir
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    calpazhan
    calpazhan's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Kasım/2009
    Erkek

    Sahşen güvenmiyorum. Bir bakıma yabancı birisinin eline özel dosyalarını vermek gibi bir şey oluyor. Gereksiz dosyaları atıyorum ama önemli bilgiler her zaman taşınabilir diskte :) Güzel yorumlar gelebilir bu konuya.


    Hayatım Beni Bile Güldüren Bir Oyuncak...
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hojucuk
    hojucuk's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Mayıs/2003
    Erkek

    eline saglik panxer hoca usenmeden detaylariyla yazmissin,

    webe atmadan once sifreli kompres yapmak gayet akillica..


    C* ya hepsin ya hic..ya TÜRK"sün ya pic!
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PanxeR
    PanxeR's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Ekim/2007
    Erkek
    hojucuk bunu yazdı

    eline saglik panxer hoca usenmeden detaylariyla yazmissin,

    webe atmadan once sifreli kompres yapmak gayet akillica..

    hocam aklıma geleni yazacağım çünki güvenlik benim için de önemli. 

    Atıyorum , sadece senin görmen gereken linkler , yazılar özel banka hesap numaraların , sunucunun cpanel şifresi etc. var, Veya eski sevgilinin fotoları ( olur ya bazıları saklamak ister ) işte sadece hackerlardan değil evinizdeki aile bireylerinden bile saklamanız gerekebilir bazı dosyaları , kendi harddiskinize hiç bir zaman güvenmeyin çünki hiç yedek yapmadıgım bir gün hdd puf oldu ve facebook ta paylaştıklarım hariç tüm fotolarım silindi düşünsene abi günümüz dijital çağ , ilk okul , orta okul, lise fotorafların yok. 

    Analog makinalar la çekilmiş 3-5 birşey tabiki duruyor ama gerisi  ? 

    Kaldıki yaşı ilerledikçe yani büyüdükçe geçmişinden utadığı için silen bir milletiz. Bugun 19 yaşına gelmiş bir erkek veya kız 17 yaşında - 16 yaşında yaptığı paylaşımları ve yüklediği fotoları siliyor. Sonuc olarak  o fotolar ömür billah yok oluyor. Şuan farkında degiliz ama geçmişimizi çok hızlı silebiliyoruz. 

    Bazı çocukların çocukluk fotografları yok digitallerin yok olması okadar kolayki büyüklerinde kendi gençliklerini göremeyecekler.

    Aslında herşeyi paylaştığımızı sanıyoruz ama o veriye ulaşmak istediğimizde ulaşamayacağız.

  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    aliyk
    aliyk's avatar
    Kayıt Tarihi: 07/Mayıs/2007
    Erkek

    çizik

     

    aliyk tarafından 06/Ara/13 12:03 tarihinde düzenlenmiştir

    Lekum Dinikum Veliye Din ...
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Çömez
    underzero
    underzero's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 20/Ocak/2003
    Erkek

    PanxeR,

    helal olsun guzel yazi olmus

    bitcase guzelmis ama; soyle bir ibare var : "Not even Bitcasa employees can see your files"

    bu calisanlar dosyalarinizi gorebilir mi diyor goremez mi diyor :S

    underzero tarafından 06/Ara/13 12:41 tarihinde düzenlenmiştir

    pist bak bi ! - Ban Golu Canavari
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HoLyCat
    HoLyCat's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Ekim/2009
    Erkek

    panxer hocam,

     

    https://mega.co.nz verdiği 50GB ücretsiz hizmet için fikrini alabilirmiyim.?


    🆃🅰🅷🆁🅸🅱🅰🆃.🅲🅾🅼
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hojucuk
    hojucuk's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Mayıs/2003
    Erkek

    bazen acikcasi somut bir aygiticin icinde yuklu duran bir takim verilerin varligi rahatsiz ediyor, atsan atilmaz satsan satilmaz elden gozden irak tutmak , yok bilmek istiyorum. harici harddiske atip bir yere mi gomeyim , yoksa bir uluslararasi seyahatim sirasinda herhangi bir kafeden yeni bir anonim hesap acip bulut depolarindan birine yukleyip unutayim mi dusunuyorum .P 

     


    C* ya hepsin ya hic..ya TÜRK"sün ya pic!
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cuneyd
    cuneyd's avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Mayıs/2007
    Erkek
    Bende yavas yavas yandex e dosyalarimi atmayi dusunuyorum.
    ama foto falan atarsam hepsi rar li ve saglam sifre girerek olacaktir. Cunku ne olursa olsun guvenmem.
    PanxeR guzel ve bayagi uzun yazmissin :)
    Ellerin dert gormesin :)

    Siz cebit"e gidin Tayyip sizi yakalicak :B adama o kadar laf sölediniz,küfrettiniz :P sizi tahribat.com t-shirtleri ile yakalicak,böle kıcınıza kıcınıza sopaylan vuracak :B Tayyip sizi ağaca vurduracak :B sonra da cemil cicek"e vericek :B / yeah Cemil cicekkk :B
Toplam Hit: 3819 Toplam Mesaj: 38