İnanmak - Bilmek Karmaşası Ve Din - (Mutlaka Okuyun, Alıntı Değildir.)
-
alibaba bunu yazdı:
-----------------------------1- ben kimseye fetva vermem ve dünyada fetva vermeye yetkili olacak peygamberden başka insan yoktur oda artık olmadığına göre din hakkında yorum insanın kendisine kendi iradesine düşer bunun dışında diyanet,imam,tekke,dergah,tarikat büyük çoğunluğu din sömürüsüdür dinin yanlış yorumlanıp insanların dinden çıkmasına sebep olan insanlardır.
-----
2- şimdi kitaptan örnek verdin diye bende açıklamamı kitaptan yapmayı doğru buldum. öncelikle bu kitabın kapakları Allah ve peygamberleridir. içindeki bir tane sayfa olsada kitaptır bin tane sayfa olsada bu benim için kitaptır. yani ben işin özüne bakarım ve söylediğim şekildede bir kitap söz konusudur. şimdi sen diyorsun ki yok bu olmaz senin kitabın çok ince bu kitap değil çizgi roman. oysa benim ki kalın benim ki kitap diyorsun.
-----
3- şimdi sen öss konularında işine yaramayan şeylerden girmişsin. bak çok güzel söylemişsin işine yarayanı yaramayanı ayırt edebilmişsin çünkü ne olduklarını ne anlattıklarını ne anlatmadıklarını gayet iyi görüyorsun. ancak arapçayı okuyupta ya bu ne diyor deme şansı yok bu insanların cok cok buyuk cogunlugunun cunku ne okuduklarından haberlerı bıle yok. oysa senin ne okudugundan haberin vardı. Allah insana akılı boşunamı vermiştir boş boş ne dediğini bilmeden okudukları için insanları mükafatlandırması sana ne kadar mantıklı geliyor? aklı eren bir insan hiç bilmediği bir dilde ne dediğini bilmeden arapça birşeyler okuyor ne o gerçek duygusunu açıkça ağzından dökebiliyor ne de mükafat alıyor. eğer bir işi yapacaksan ne yaptığını bileceksin cennet gibi yüce bir sonuç varsa işin ucunda bu kendiliksiz bir şekilde arapça okuyabilmekle olacağını sanmıyorum gerçek sevaba girecek insan kendi dilinde dua etmeli yada en azından ne dediğini bilmelidir.
-----
4 - daha önceden duyduğum bir hikayeyi anlatayım sana. arabın biri ilerlerken tuvaleti gelir ve tuvaletini yapar ormanda. temizliğini de arapça yazılmış bir gazete ile yapar. ormanda dolaşan avcıda bu gazeteyi görür arapça yaızları görerek gazeteyi alır der ki şerefsizlere bak kutsalı yere atmışlar alır parçayı evine götürür. işte dinin özünü bilmeden dindar kesilen insanlar yüzünden her arapça konuşan imam, her arapça yazılan kağıt kutsal oluyor. ben dediğiniz gibi arapçayı öyle boş boş okumakla sevap kazanılacağına inanmıyorum.
birazcık uç bir örnek oldu hakaret gibi algılamazsınız umarım..
-----------------------------1- Din konusunda bakılacak yer Kur'an-ı Kerim ve Peygamberimizdir. Net bir cevap bulunamadıysa O zaman bir alime danışılabilir. alim derken neyi kastettiğimi iyi anlaman gerekir. çünkü o zaman çıkıp bana din sömürüsünden bahsetmezsin. Tabi kendin de doğruyu bulabiliyorsan ne ala.
2- ilk cümlelerini pek anlamadım ama genel olarak şunu diyeceğim. Her terimin kabul edilmiş bir tanımı vardır. Sen ben gidip bu benim için böyledir diyerek dünyayı değiştiremeyiz. 5 sayfalık bir kitap olabilir belki ama 1 sayfalık bir kitp olmaz. o sayfasır. kitap ise sayfalardan oluşur. tek bir sayfadan değil. Şu sıralar Gündemde olan laiklik gibi.
Laikliğin tanımı bellidir. "Din ve devlet İŞLERİNİN birbirinden ayrılması ve Din ve vicdan özgürlüğünün devlet tarafındangüvence altına alınması." aklıma gelen en kısa ve öz tanımı bu. ama gel gelelim ki herkes kendi çıkarları doğrultusunda bişeyler zırvalayıp halkı sıkboğaz edip duruyor. TANIM KİŞİYE GÖRE DEĞİŞMEZ.
3- demişsin ki "kişinin arapçayı okuyup da bu ne diyor deme şansı yok" öyle birşey yok dostum. manasını bilmek isteyenler için o kadar çok imkan var ki Artık burdan sonrası kişinin kendi sorunudur. en basitinden bende bi Kur'an var.aynı sayfada hem Arapçası hem de Türkçe meali bulunuyor.
Kimse Türkçe dua okumanın önünü kapamıyor. Hiç camiye gittiysen mutlaka dua edilirken arapça okunan bi kaç duadan sonra Türkçe dua edildiğine şahit olmuşsundur. özellikle kandil gecelerinde. Daha önce de yazmıştım. bu benim sözüm değil. "Kur'an-ı Kerim öyle bir kitap ki okuması da dinlemesi de sevap. Yalnız anlamını da bilerek okuması elbetteki daha sevap. okumakla da yetinmeyip elinden geldiğince orda yazılanlara itaat etmek daha daha bi sevap. bu konuyu araştırıp öğrensen daha iyi olacak. ben ne desem boş çünkü. sen gene dönüp dolaşıp bana anlamını bilmediğim şeyi boşuna niye okuyayım diyeceksin ben de sana o zaman anlamını öğrenerek (ya da Türkçe mealinden) oku hem daha iyi derim. bu kadar basit.
4- Kur'an-ı arapçadan okumak sevap diyen ben değilim. Ayrıca üzerine basa basa arapça da demiyorum. sadece okumak diyorum. o kişinin yaptığı kendi cahilliğidir. Eğer Kur'nı anlamını bilmeden dahi okumuş olsa ve o yazıları bi okusa tahminimce kur'an-ın parçası olup olmadığını anlar. Ama cahillik ettiyse de bundan sorumlu olan ben değil kendisidir.
Önemli bi konu daha:
Ben şuan nasıl bölümümle alakalı en doğru kitap en kaliteli kitaplar ingilizcede diye ingilizce öğreniyorsam, bırak da Dinim için en azından arapçayı öğrenmeye az da olsa çaba göstereyim demi. kendim için söyledim ama "Kızım sana söylüyorum gelinim sen anla." meselesi. Ne yazık ki bu ülkemizin genel bi sorunu.
-
BAAL bunu yazdı:
-----------------------------Tanrı sevilmez ve sayılmaz.Çünkü asıl sevilen ve sayılan sey cennettir.Keza Tanrının cenneti olmasaydı onu kim sever kim sayardı ki ?.Dibine kadar inanan ve seven kaç kişi Tanrıyı cehennemin de yanıcak kadar sevebilir ?.İşte tüm din ve inanış cennet denen çıkar üzerine kuruludur.Din bile koskocaman bir çıkarın meşrutiyetidir.
Cennet aptalların yeri degildir.Çünkü iyilik zeka gerektirmez.Ve cennet iyilik ile kazanılabilecek kadar basit bir şey midir ey inanan ?.Hiç düşünmedin mi o,yerin ögün yaratıcısı evrenin ve kainatın yüce mimarı Tanrının aslında cenneti bir ödül degil ! sınav olarak bilememizi sagladıgını ?..Cennet sadece son degil sınavın bizzat kendisidir.Bu yüzden tüm islam aleminin %99.99'u cehennem de yanacaktır.
-----------------------------
fikirlerine saygılıyım ama sen kimin cennete cehenneme girip girmeyeceğini bilemezsin bunu ancak ve ancak allah(c.c)bilir.ve ondn başka hiçbir kimse yeryüzünde böyle birşey söyleyemez.söylediğin gayb alemine girer.gayb alemiyle yeryüzü arasında kimsenin göremeyeceği bir çizgi vardır biz insanlar gayb alemi hakkında şu olur bu olur diye yorum yapamayız.ve sen insanlar hakkında yok işte din çıkar üzerine kuruludur diye bişey nasıl söylüyosun anlamıyorum.insanların hepsi cenneti isteyerek dini kullansa bizim yaratılış gayemiz ne olacak ozaman? boşunmı yaratıldık? -
1- din konusunda alim falan olunması diye birşey yoktur neden yoktur biliyormusun Kuranda herkesin ulaşabileceği kadar yakındır Peygamberin söyledikeri ve hareketleride herkesin ulaşabileceği kadar açıktır. insan bu kaynaklara göre kendi hareketlerini düzenleyecek, inancını bulacak, imanını edecektir. eğer kişi tüm bunları okuyarak kendi hareketlerini düzenleyemiyor ise alime gidecek diye birşey yoktur çünkü o alim dediğin insanın elindede senin elinde olan kaynaklardan başka kaynak olamaz, olmamalıdır. kiş kuralı anlayabilecek ve hareketlerini buna uydurabilecek kapasitede ise zaten alime gerek duymaz yok bu yeterliliğe sahip değilse onun sorumluluğundan ben şüphe ederim. işte böyle alimler ortaya çıktığı için yabancı bankalar faiz için helal fetvasına milyon dolarlar ödüyor alimciklere. din için gelmesi gereken temsilcide gelmiştir kitapta gelmiştir ondan sonra din kişinin kendi vicdanına kalır kimse ne takıldığın konuda yardımcı olabilir ne de başka konuda.
2-ben tanımı değil kendime göre müslümanlığı aktardım sana genel olarak. sen kitap böyle olur dedin bende dedim ki senin kitabın fazla kalın sen fazla ayrıntıda boğulmuşsun benimkisi sadece birkaç sayfadan oluşuyor. kişisel yorumumla yaşarım dini yani sana göre müslüman değilimdir ama tanımdan kendi çıkardığım anlama göre müslümanımdır.
3-hocam bence sen bu konuda hafızlığı ilke edinmişsin ve buna göre konuşuyorsun diğer görüşlerede dinlemekte sevap anlamadan okumakta sevap gibi pek itibar görülmesi mümkün olmayan yorumlar yapıyorsun. bak bir örnek vereyim sana müzik dersinde geçebilmek için solfej yapmak gerekiyordu e haliylede notaları bilmek. arkadasım bilmezdi ancak sorumlu olduğumuz parçanın bütün solfejini ezberledi ve girdi sözlüye. hoca bir yerde durdurdu ve buradan başla dedi. tabi ezber ya önündeki ile aklındaki bir değil ya öyle kaldı öküzün trene baktığı gibi.bilmem anlatabildimmi ilişkiyi kurabilirsin umarım.
4-son olarak ben seni yada bir başkasını sorumlu tutmadım ancak bu toplumun büyük çoğunluğu dindar geçinipte ne söylediğini bilmeyip arapçayı ağzında sakız etmiş çakma dincilerden oluşuyor. belki sana söylediklerim ağır gelmiştir ama ben 2 yıldır islami gettolarda yaşıyorum ev kiraları daha ucuz diye sende araştırırsan çoğunluğun ne halde olduğunu gayet iyi görürsün. ben insanın ne dediğini bilmeden konuşarak bir mükafata yada iyi bir sonuca ulaşacağına hiçbir şekilde inanmam ucunda yüce bir hedef varsa bilgisizlikle hareket,hafızlık değil iradeli ve bilgili hareket gerekir.
-
Gayet mantıklı hocam.. Süper yaklaşım
-
neftera bunu yazdı:
BAAL bunu yazdı:
-----------------------------Tanrı sevilmez ve sayılmaz.Çünkü asıl sevilen ve sayılan sey cennettir.Keza Tanrının cenneti olmasaydı onu kim sever kim sayardı ki ?.Dibine kadar inanan ve seven kaç kişi Tanrıyı cehennemin de yanıcak kadar sevebilir ?.İşte tüm din ve inanış cennet denen çıkar üzerine kuruludur.Din bile koskocaman bir çıkarın meşrutiyetidir.
Cennet aptalların yeri degildir.Çünkü iyilik zeka gerektirmez.Ve cennet iyilik ile kazanılabilecek kadar basit bir şey midir ey inanan ?.Hiç düşünmedin mi o,yerin ögün yaratıcısı evrenin ve kainatın yüce mimarı Tanrının aslında cenneti bir ödül degil ! sınav olarak bilememizi sagladıgını ?..Cennet sadece son degil sınavın bizzat kendisidir.Bu yüzden tüm islam aleminin %99.99'u cehennem de yanacaktır.
fikirlerine saygılıyım ama sen kimin cennete cehenneme girip girmeyeceğini bilemezsin bunu ancak ve ancak allah(c.c)bilir.ve ondn başka hiçbir kimse yeryüzünde böyle birşey söyleyemez.söylediğin gayb alemine girer.gayb alemiyle yeryüzü arasında kimsenin göremeyeceği bir çizgi vardır biz insanlar gayb alemi hakkında şu olur bu olur diye yorum yapamayız.ve sen insanlar hakkında yok işte din çıkar üzerine kuruludur diye bişey nasıl söylüyosun anlamıyorum.insanların hepsi cenneti isteyerek dini kullansa bizim yaratılış gayemiz ne olacak ozaman? boşunmı yaratıldık?
-----------------------------Demek ki sen "başım ağrıdan çatlıyacak" deyiminden,kafatası çatlayan birini anlıyorsun...
-
alibaba bunu yazdı:
-----------------------------1- din konusunda alim falan olunması diye birşey yoktur neden yoktur biliyormusun Kuranda herkesin ulaşabileceği kadar yakındır Peygamberin söyledikeri ve hareketleride herkesin ulaşabileceği kadar açıktır. insan bu kaynaklara göre kendi hareketlerini düzenleyecek, inancını bulacak, imanını edecektir. eğer kişi tüm bunları okuyarak kendi hareketlerini düzenleyemiyor ise alime gidecek diye birşey yoktur çünkü o alim dediğin insanın elindede senin elinde olan kaynaklardan başka kaynak olamaz, olmamalıdır. kiş kuralı anlayabilecek ve hareketlerini buna uydurabilecek kapasitede ise zaten alime gerek duymaz yok bu yeterliliğe sahip değilse onun sorumluluğundan ben şüphe ederim. işte böyle alimler ortaya çıktığı için yabancı bankalar faiz için helal fetvasına milyon dolarlar ödüyor alimciklere. din için gelmesi gereken temsilcide gelmiştir kitapta gelmiştir ondan sonra din kişinin kendi vicdanına kalır kimse ne takıldığın konuda yardımcı olabilir ne de başka konuda.
2-ben tanımı değil kendime göre müslümanlığı aktardım sana genel olarak. sen kitap böyle olur dedin bende dedim ki senin kitabın fazla kalın sen fazla ayrıntıda boğulmuşsun benimkisi sadece birkaç sayfadan oluşuyor. kişisel yorumumla yaşarım dini yani sana göre müslüman değilimdir ama tanımdan kendi çıkardığım anlama göre müslümanımdır.
3-hocam bence sen bu konuda hafızlığı ilke edinmişsin ve buna göre konuşuyorsun diğer görüşlerede dinlemekte sevap anlamadan okumakta sevap gibi pek itibar görülmesi mümkün olmayan yorumlar yapıyorsun. bak bir örnek vereyim sana müzik dersinde geçebilmek için solfej yapmak gerekiyordu e haliylede notaları bilmek. arkadasım bilmezdi ancak sorumlu olduğumuz parçanın bütün solfejini ezberledi ve girdi sözlüye. hoca bir yerde durdurdu ve buradan başla dedi. tabi ezber ya önündeki ile aklındaki bir değil ya öyle kaldı öküzün trene baktığı gibi.bilmem anlatabildimmi ilişkiyi kurabilirsin umarım.
4-son olarak ben seni yada bir başkasını sorumlu tutmadım ancak bu toplumun büyük çoğunluğu dindar geçinipte ne söylediğini bilmeyip arapçayı ağzında sakız etmiş çakma dincilerden oluşuyor. belki sana söylediklerim ağır gelmiştir ama ben 2 yıldır islami gettolarda yaşıyorum ev kiraları daha ucuz diye sende araştırırsan çoğunluğun ne halde olduğunu gayet iyi görürsün. ben insanın ne dediğini bilmeden konuşarak bir mükafata yada iyi bir sonuca ulaşacağına hiçbir şekilde inanmam ucunda yüce bir hedef varsa bilgisizlikle hareket,hafızlık değil iradeli ve bilgili hareket gerekir.
-----------------------------Her neyse benim çok fazla söyleyebileceğimbirşey yok. ne seni bir şeye zorlayabilirim ne de bir başkasını. ben açıklamamı yaptım elimden geldiği kadar.
Ama hala islamda alimdiye birşey yok deyip alimin tanımını kendin yapıp bana ona göre cevap veriyorsun. doğru diyorsun alimin önünde de Kur'andan ve Peygamberimizden başka bir kaynak olamaz. ama senin fikrine göre gidersek okuma yazma bilmeyen insanlarımızı kaybettik demektir. sonra ilk maddende yazdığın hareketlerini buna uydurabilecek kapasitede değilse şüphe ederim meselesi. nesinden şüphe edeceksin ki. Kendi okuyarak anlamıyorsa anlamıyordur. biri vardır matematikten anlamaz. biri tarihten. iyi de bu kişiyi yok mu sayacaz. ona anlayacağı dilden anlatacak biri olsa daha güzel olmaz mı.
Tabi sen olayı Bu meseleyi kendi çıkarlarına alet edenlerle bağdaştırıyorsun. Yalnız ben onlardan bahsetmiyorum. Dikkatini çekerim.
2- açık açık demişsin ki kendime göre müslümanlık. öyle birşey yok kardeşim. herkes kendisine göre müslümanlıktan bahsederse işte o zaman bu senin dediğin çıkar meselelerine döner konu. Benim alim dediğim Kur'anı saptırmadan açıklayacak kişidir. bu kadar basit. ama senin dediğin gibi kişisel tanımlamalara girerse bu konu çok rahat saptırılır.
3- hafızlık da nerden çıktı. dostum senive kimseyi tutan yok.türkçe oku ve anla. güzel bişey. ben de yapıyorum. ama şunu da iyi bil. Hiç bir yapıt özünden kayıp vermeden orjinal dilinden başka bir dile çevrilemez. bunu ben değil dil bilimcileri diyor. edebiyat dersinde ya da makalelerde denk gelmişsindir. bu arada ben ezber taraftarıdeğilim. aksine bu konuda çok tartışmışlığım vardır.
4- bu bahsettiğin kişiler heryerde var kardeşim. geç sen bunları. ben burda doğru olan ne onun ortaya konması için çabalıyorum sen bana yanlış yapanları gösteriyorsun. öyle yapıyor diye ben de mi yapacam. ayrıca bu konuyu o kişilere hitaben açtım. dikkkat ettiysen iki tanım var konunun özünde. inanmak ve bilme. önce bu kavramlar bilinecek ki sonra çıkıp bana Allah'ı göster denilecek ya da denmeyecek.
bi de ne dediğini bilmeden mükafat meselesine değineyim. Birincisi ben böyle birşey dediğimi hatırlamıyorum. kuru kuruya kur'an okumanın bir anlamı yoktur elbette. Burda önemli olan niyettir. Allah katında niyet çok önemlidir. Allah yolunda yaptığın birşeyin mükafatı vardır. Ayrıca ne sen ne de ben bu konuda kendi fikirlerimizi söyleyebiliriz.
yani senin anlamını bilmeden okunan Kur'an sevap değil diyemezsin. ben de söylediğimi kendi kafamdan uydurmuş olsaydım diyemezdim.
-
BAAL bunu yazdı:
neftera bunu yazdı:
BAAL bunu yazdı:
fikirlerine saygılıyım ama sen kimin cennete cehenneme girip girmeyeceğini bilemezsin bunu ancak ve ancak allah(c.c)bilir.ve ondn başka hiçbir kimse yeryüzünde böyle birşey söyleyemez.söylediğin gayb alemine girer.gayb alemiyle yeryüzü arasında kimsenin göremeyeceği bir çizgi vardır biz insanlar gayb alemi hakkında şu olur bu olur diye yorum yapamayız.ve sen insanlar hakkında yok işte din çıkar üzerine kuruludur diye bişey nasıl söylüyosun anlamıyorum.insanların hepsi cenneti isteyerek dini kullansa bizim yaratılış gayemiz ne olacak ozaman? boşunmı yaratıldık?
-----------------------------Demek ki sen "başım ağrıdan çatlıyacak" deyiminden,kafatası çatlayan birini anlıyorsun...
-----------------------------bu senin algılayış biçimin;) -
bu dünyaya gelmemizin amacı imtihandır..eğer biz gerçekleri bilirsek görürsek ve yaşarsak imtihanın bi anlamı kalmaz..
-
hocam birşey hakkında bilginiz yoksa yorumda yapmayın. din kişisel görüşleye dayanan birşey değildir. Din bir çıkar gözedilerek yapılan birşey değildir. Bir arkadaş cennet konusuna değinmiş. Yunus emrenin bir şiirini hatırlayım sana arkadaşım
Cennet cennet dedikleri
Birkaç köşkle birkaç huri
İsteyene ver anları
Bana seni gerek seni
Yunus'dur benim adım
Gün geçtikçe artar odum
İki cihanda maksudum
Bana seni gerek seniYunus emre hazretleri Allah'a olan has sevgisini dile getirmiş seninde söylediğin gibi asıl amacımız cennet değil Allah'ın olmasını istemiştir. Kesinlikle cennet'i arzulayarak bir iş yapmayınız. Zira hiçbir Peygamber- Evliya - Derviş - Hoca'lar kesinlikle cennet'i kazanma amacıyla değil Allah'ın rızasını kazanma amacıyla yapmıştır herşeyi. Ki onlar bile o kadar sevabına rağmen cehennemden korkmuş oraya girermiyiz diye titrerken Allah'tan korkarken biz elimiz cebinizde dizimizde laptop önümüzde net ohh gel keyfim gel yorum yapıyoruz ( benim içinde geçerli ) Bu derin konular çok derindir işin detayına inersek ne sizin kafanız alır... ne benim.
İnanmak ve bilmek konusuna gelince. Facebook'ta birisi video paylaşmış çok hoşuma gitti paylaşmak istiyorum.
" Bir gün bir öğretmen öğrencilerine Allah'ı görüyormusnuz demiş. Öğrencileri hayır görmüyoruz demişler. Öğretmende demekki yokki görmüyorsunuz demiş. Öğrencilerde cahil ve küçük aa doğru felan diye hafif uğultu çıkarken içlerinden biriside çıkıp hocanın yanına gider. Arkadaşlar hocayı görüyormusunuz ? Evet demişler. Peki aklını görüyormusnuz ?. Hayır demişler. Cocukta demekki hocanın aklı yokki görmüyorsunuz demiş. Hafif bir gülümsemenin ardından. Herşey gözle görülmez. Örneğin teyzeniz sizi aradı. Onu görmüyorsunuz fakat nasıl anlıyorsunuz? Kulağınız görüyor. Anlıyor duyuyor. Peki bir gülün kokusunu görebilirmisiniz? Hayır demişler. Onu burnunuz görür koklar anlar demiş." Her neyse uzatmakta istemiyorum verdiğim örnekten anlayan anlar...