İos İzlenimlerim
-
hiç yüksek seviye cihaz kullanmadım. genelde ikinci el kullandım ideos x5, xperia p falan, tek sıfır akıllı telim gm discoverydir. bir de şu an 4s var. bu açıdan bakarsak şunları söyleyebilirim, discovery rom attıktan sonra gayet idare eder şekilde çalışıyor 2.5 yıldır. 4s ise 9.2de idare eder şekilde çalışıyor. açıkçası 4s in bu performansta çalışmasına şaşırıyorum. bir yandan da ios 9.2 yani son ürüm olmasına rağmen galerideki bir resmin çözünürlüğünü boyutunu bile göstermeyen saçma yapısına daha da çok şaşırıyorum. çektiği fotolar birçok tele göre güzel. tabi ki son bir yılda çıkan cihazlarla karşılaştırılamaz ama 4s in kaç yıllık bir tel olduğunu unutmayalım.
sınırsız param olsa bir hevesle iphone 6s alırım illa ki ama sürekli kullanım için sonra gider yine bi android alırım mutlaka. root, jailbreak düşünmezsek android her türlü daha iyi bi sistem. tabi mutlaka ama mutlaka iyi bir cihaz almak gerekiyor. iyiden kastım androidi sindirebilmiş bir cihaz. s6 olmasına gerek yok yani. androidli teller o kadar fazla ki çoğu saf android veya biraz makyajlı halii veriyor. hemen hiçbiri kendine göre özelleştirmiyor. yani bir kıyafeti ince adam da giyiyor şişman adam da. ios ise tek cihaza yüklendiği için özel dikim. dolayısıyla fark ediyor. yazılım hepimizin bildiğinden daha fazla fark yaratıyor. rom atanlar bunu daha iyi bilir.
sonuç olarak iki sistemin de kendine göre eksileri ve artıları olmasına rağmen işin içine fiyat girince android açık ara öne geçiyor. iphoneların yıllar sonra bile değer kaybetmemesi bana göre sadece avuntu. telefonu satmak için mi alıyoruz? hadi satacağız diyelim, iki yıl sonra aynı fiyata satsam ne satmasam ne çünkü iki yıl o parayı bağlıyorsun ve diğer yandan yarı fiyatına aynı performansı belki daha fazlasını veren android alma imkanın zaten var. yani neyin hesabı ki bu değer kabetmeme meselesi?
-
Son birşey diyeyim,
Play store da daha fazla uygulama olabilir. Çoğusu çöplük. Niteliğe bakmak lazım.
ios 'da reklam gelirlerinin az olmasının sebebi millet uygulamayı parayla satıp parasını kazanıyor zaten. Play 'de 1 TL lik uygulamaları bile millet korsan kullanıyor. Bu yüzden Android 'de reklamdan kazanmaya çalışıyor.
Neyse isteyen istediğini kullanır. :)
-
ozgunlu bunu yazdı
Hocam son cümleni keşke kendine de satsaydın.
Şu rehber yavaş açılıyor sorunu diye her seferinde dile getirdiğiniz mevzu 4.4 kitkat versiyonunda olan bir mevzuydu. 5.1' de böyle bir sıkıntı yok.
Iphone 4S kasmadan sorunsuz bir şekilde IOS9' u kaldırıyor mu ?
Hani yazılımcı olmasan bişey demem sana da, koskoca yazılımcısın cevap verir misin bana ? Neden bir işletim sistemi durduk yere 1 yıl sonra yavaşlar, donmaya başlar ? Böyle birşeyin kullanıcı hatasız olup tamamen işletim sistemi hatasından mümkün olabileceğine inanıyor musun yani ?
Google Play Store çöplük demişsin, IOS' dan fazla uygulama barındırıyor. Burada end-user gözünden bakarsan, adam zaten hangi uygulamaların popüler olduğunu bilerek indiriyor ve ios' da olan tüm uygulamalar neredeyse android için de çıkıyor. Ayrıca sen ücretsiz edinmek için Jailbreak beklerken, ben aynı uygulamayı ücretsiz edinebiliyorum. Developer penceresinden bakıyorum diyorsan da, reklam trafiklerine bir göz at.
6 ay boyunca iphone 5S kullandım. Telefon benim eski Note 2' imden fazla bana bir artısını görmedim. Aksine durmadan şarjı bitiyor, beni kanser ediyordu. İnanmayacaksın ama ben iphone' da öğrendim, 3G' nin kapatıldığını.
Güncel iphone' lar illaki aynı seviyelere gelmiştir ama benim diyeceğim şu ki telefon kullanmasını biliyorsan ios ile aynı verimi alırsın, üstüne özgür olursun.
ben iphone satıcısı değilim hocam, gözlemlerimi söylüyorum sadece :)
bende iphone 6 olmasına rağmen ios 9 u yüklemedim, çok hoşuma gitmedi. ios 6 dan ios 7 ye de bir çok millet geçmek istemiyordu çünkü konsepti çok değiştirdiler, ben de ilk başta yadırgadım ama sonra pişman olmadım. ios 9 çok fazla değişik değil ios 6-7 arasındaki gibi. Apple destek veriyorsa kaldırıyordur diye düşünüyor ki destek veriyor 4s e, kaldırmayacağı telefona neden destek versin ki? her sistemin asgari requirement leri var. iphone 4s bunu sağlıyorsa destekliyordur der, belki iphone 6-6s gibi hızlı çalışmaz ama yine de stabil çalışacağı kanaatindeyim eğer OS da kritik bir bug yoksa.
Soruna gelince; ben android telefon kullanırken, o kadar çok uygulama yüklememe rağmen, telefona o kadar çok eziyet etmememe rağmen, telefonun şarjı acayip çabuk bitmeye başlamıştı. Programlar da acayip yavaşlamaya başladı 1 yıl dolmadan .. iphone 5 i 1 seneden fazla kullandım o kadar uygulama yükledim ne şarjda ne hız konusunda bir sıkıntı yaşamadım. iphone 5s i yarım sene kullandım keza öyle. Şuan iphone 6 kullanıyorum, 1 sene oldu alalı, hala ilk günkü performansla çalışıyor gözümde bir sürü uygulama barındırmasına, silip yüklememe hatta kendi yazılım geliştirmeme rağmen.
Google play'e neden çöplük dedim biliyor musun? http://www.tahribat.com/forum/android-uygulamayi-developer-consolede-yayinlama-215990 buradaki konuda sana ios un uygulama kabul etme süreçlerini yazdım ki daha farklı şartlar da var. Google Play'de bu kadar ayrıntı yok, o yüzden çöplüğe dönmüş..
Ben jailbreak yapmadım telefona, ihtiyacım da yok.. Emek v.s. diye girmeyeceğim :) ama her hangi bir ihtiyaç duymadım, whatsapp hariç hiç bir uygulamaya para vermedim şuana kadar iphone kullandığımdan beri. Ama evet iphone kullanan adamın maddi durumunun iyi olması gerekmektedir biraz. O yüzden hep derim, ios uygulaması geliştiriyorsanız ücretli, android geliştiriyorsanız reklamlı olsun diye :)
Rehber olayına gelince, hocam ben daha eskilerden bahsediyorum, bu sorun 2.2 lerde de vardı 3.2 lerde de vardı. Hem ben şahsen yaşadım hem türkiyedeki arkadaşlarımın nerdeyse hepsi android telefon kullanıyor ve onların çoğunda böyle sorunlar olduğunu söylüyorlar bi de çözmem için bana veriyorlar sanki elimde sihirli değnek var :) Ama lg g3 ü beğendim mesela, performanslı telefon görünüyor ama çok şarj bitiriyor gibi geldi.
Şimdi ben Apple ı savunmuyorum, doğru neyse onu söylüyorum. Bana göre android den daha kaliteli sistem üretiyor, bu benim için tartışılması bile abes bir konu oluyor ama en azından foruma bildiklerimi yazıyorum.
Apple'ın tüm politikalarını da kabul etmiş değilim. Mesela android uygulama geliştirirken google sınırsız sürelik 25 dolar alıyor, biz her yıl 100 dolar yatırıyoruz ve de cihazda test etmek için on takla atıyoruz.
Ücretli uygulamalarda apple, developer dan daha fazla para alıyor android e oranla.
Apple yazılımcıları da çok kısıtlıyor, ben mesela fotoğraflar kısmına girip "paylaş" dediğimde kendi uygulamamı o listeye ekletemiyorum. Hadi X uygulamasına erişememeyi anlarım da neden fotoğraflar için böyle bir şey olmasın ki? Ama şu var, kendi uygulaman içerisinde fotoğraflar menüsünü açtırabiliyorsun ve seçebiliyorsun. Ama yine de tek taraflı bir özgürlük söz konusu.
Keza X uygulamasının verilerine erişmek istediğimde, en azından belirli klasörlere erişim iznini kullanıcı iznine bağlı olarak yapabilirler, çünkü yaptığımız uygulamada buna çok ihtiyaç duyuyoruz ve elimiz kolumuz bağlıyor kalıyor.
gibi eleştirebilirim apple a. Ama bunlar apple'ın politikasıyla ilgili şeyler.
-
@SkynetX
@unbalanced
Hocam 5.1 de rehber sorunu falan yok, eskidendi onlar, Android 6.0 çıktı :). Yani şu eski bildiklerinizle android' e kurduğunuz önyargıları yıkmaya çalışıyorum :)
Bu arada pek inceleme fırsatım olmadı ama izinler olayı ios' daki gibi tek tek isteyecekmiş.
Şu çöplük olayında hem fikirim sizinle de, bunun ne son kullanıcıya ne de developer' a bir zararı yok ki. Android' den para kazanmanın yolu reklam koymaktan ziyade uygulama içi satın al yapmaktır.
İnternet üzerinden kontrol edersin, uygulamayı free verirsin, içinden satarsın. Clash of clans (supercell) yıllık 1 milyar dolar ciro yapıyormuş, çoğu android' dir. Ama admob koyayım, reklam koyayım değil, adam taş satıyor oyunda :D
Zaten tek seferlik uygulama satışındansa bu tarz satış metodu hem daha uzun soluklu hem de daha doğru geliyor bana. CoC ios' da da free, android de de.
Neyse amacım şu ezük büzük android telefonlarla bilinçaltınıza yerleşmiş önyargılarınızı yıkmaktı ama gördüm ki einstein haklı: atomu parçalamaktan zor :D
-
eskideki imajı zaten beni böyle düşündürüyor hocam :) şuan ios ile ilgili bir problemim yok o yüzden android'e dönüş için bir şey düşünmüyorum. Ama 2 telefon kullanırsam kesinlikle android alırım :)
reklam olayına gelince, senin bahsettiğin uygulama içi her uygulamada yok. ama atıyorum bir dil öğretim programı yaptın o zaman bu paket satma olayını ekleyebilirsin. Şuan ios'da da böyle. Ücretli versiyonlar var ve free lerde de dediğin şekilde hem uygulama içi var hem de reklam koyuyorlar. Android de böyle bir şeyin yapıldığını bilmiyordum :)
-
-
guzel konu
-
Şahsen iki sistemi de kullanmış biri olarak eğer bana sunun ben kullanmak istiyorum, sen ayarla bana öyle de uyarcı isem ios biçilmiş kaftandır. Yani son kullanıcıya bence hitap etmesi bakımından muhteşemdir. En gerzek insanlar dahi telefonu kastırmadan kullanabilir çünkü o gerzekler düşünülerek de yapılmıştır bu. Ama sistemin bu kadar iyi olması bana cazip gelmiyor zira bana Android daha yakın geliyor. Teknoloji özürlü insanların ya da teknolojiyle haşır neşir insanların da Android'i kastırdığı malumdur yani bence burada sistemden ziyade kullanıcının suçu vardır. Yakın akrabalarımın, arkadaşlarımın telefonları artık çalışmaz hale gelince açıp bakıyorum ve bir ton temizleme programı, antivirüs programı gibi abuk sabuk, salakça şeylerle karşılaşıyorum. Yani o kadar gereksiz şeyleri yüklemiş ve bırakmışlar ki aklınız şaşar. Ufak düzenlemeler ile telefon yine eskisi gibi stabil hâle geliyor. Tabi ki uygulamaların güncellenmesiyle her geçen gün donanımlar eski performanslarını veremiyor ve kasmalar yaşanıyor ki bu da zaten doğa kanunu. Örnek vermek gerekire eski nesil yani 4-5 senelik Android telefonlarda Facebook ve Messenger uygulamaları feci derecede kasacaktır. Sistem harcamalarına bakıınız zaan da kisi topam 200 mb'ye yakın ram götürmektedir ve 5 senelik bir telefonun toplam rami zaten 750 mb ya da 1 gb. Yani el insaf! Özetle Android'in bu açıdan bir kaynak tüketim sorunu yok değil. Bu bir dejavantaj ancak belli başlı ayarlamalar ile çözülmeyecek sorun da değil. Sırf bunun için 3 Android telefon parasını da 1 Apple telefona vermek eğer zengin değilseniz gerzekliktir ki o sebepten gerzek telefonunu baştaki anlam dışında şimdi de başka anlamda kullanabilirim.
"Yb abi 2 sene sonra sat yine aynı paraya gidiyor meret!" lafı da bence çok gerzekçe. Telefon bir yatırım aracı değildir, alırsın kullanırsın yani tüketirsin. Yatırım aracı olarak altın alınır, ne bileyim döviz alınır, devlet tahvili alınır, hisse senedir alınır Apple telefon alınmaz. Alma sebepleri arasında bu varsa yine gerzek telefonu demekte haklıyımdır. İkincisi fiyat faktörü dediğim gibi önemli mesela Apple'da prestij fiyatlaması vardır. Normal şartlar altında ellerinizdeki üründen elde edilen artı-değer oranları muazzamdır. Yanlış bilgi vermemek için takriben oran vercem, iPhone 6'da artı-değer oranı %800, 6 Plus'ta %1100 mü neydi öyle bişeydi. Sonuç itibari ile damarlı bir fatura ile karşı karşıya kalmaktasınız ve bir aylık maaşınızı gidip de bir telefona sırf prestij için yahut şişmemesinden ötürü para veriyorsanız o sizin sorununuz derim. Paranız çoksa zaten müridin biri demiş ya üzerine de işersiniz, vakum da yaparsınız. Mesela Android herhangi bir telefon size sidiğinizin vakumunu sanıyorum ki yaptırtamaz.
Son tahlilde, yazımda çokça "bence" kelimesini kullanmışımdır ve bunu fark etmişsinizdir. Yani konu tamamen bir zevk meselesi ancak elle tutulu tarafları da yok değildir. Yani Android'in ebesinin nihakına kadar girip didiklemek ve kişiselleştirilebilirliğinin ios'u katladığı sanırım yadsınamaz bir gerçektir. Öte yandan ios'un son derece nispi olarak akıcı olduğunu da inkâr eden yoktur ama sırf 3bin lira verdiniz diye de Apple avukatlığı yapmaya da lüzum yoktur. Konu sidik vakumlama konusu değil teknik manada artı-eksileri verme konusudur. Yoksa bence iPhone kasası çok güzel dediğinizde bu saçma oluyor ya da ios tasarımı bence en güzeli dediğinizde saçma oluyor çünkü bana göre atıyorum Sony kasası çok güzel ve tasarım olarak da HTC Sense'i çok beğeniyorum. Sidik mi vakumlayalım şimdi? Burada bakmamız gereken husus kişiselliştirilebilirlik, tweakler vs.
-
Apple sadece iyi bi pazarlamaci :) ürünlerini öyle bi pazarlamış ki alan ben zenginim premium vip falanim özelim havasında be saf benden max 1 saniye önce acilan rehber için 1500 lira fazla veriyosun afedersin gerzeksin derim tabi zevk meselesi bu benim görüşüm herkesin alma nedeni Farkli olabilir fakat çoğu alici dediğim sebepden aliyor bu da onları gerzek yapiyo
-
Mert_648 bunu yazdı
Apple sadece iyi bi pazarlamaci :) ürünlerini öyle bi pazarlamış ki alan ben zenginim premium vip falanim özelim havasında be saf benden max 1 saniye önce acilan rehber için 1500 lira fazla veriyosun afedersin gerzeksin derim tabi zevk meselesi bu benim görüşüm herkesin alma nedeni Farkli olabilir fakat çoğu alici dediğim sebepden aliyor bu da onları gerzek yapiyo
bi yerde okumuştum doğruluğunu bilmiyorum, bir adam uygulama yapıyor apple' a, sadece arkaplanı elmas resmine çeviriyor. markete $ 200' a koyuyor. Ve zenginler, sırf zenginliklerini göstermek için indiriyorlar bu uygulamayı.