Kaos Teorisi - Kelebek Etkisi
-
Kelebek etkisine verilebilecek bir diğer örnekte 1861-1865 yılları arasında süren Amerikan İç Savaşı'dır. Amerikanın güney eyaletleri dış işlerde birbirine bağımlı ama iç işlerinde bağımsız olmak yani konfederasyon isterken, kuzey eyaletleri birbirine çok daha katı bir şekilde bağlı olmak isterler, yani federasyon isterler. Ayrıca kuzeyde modern kapitalizmin kuralları gereğince emek gücüne harcaığı emek karşılığı ücret yani yövmiye ya da maaş ödenirken, güneyde ise köle iş gücü vardır. Kuzey eyaletleri Amerikanın güney eyaletlerindeki köle iş gücünün tasfiye olmasını isterler, çünkü böylece kuzeye gelecek olan fazla iş gücü yüzünden işçilik ücretleri düşecektir. Bundan dolayı Amerikanın kuzey ve güney eyaletleri arasında 1861 yılında savaş çıkar ve kuzey eyaletleri Amerikanın güney eyaletlerinin limanlarını ablukaya alırlar. Amerikanın güney eyaletleri ise İngiltere ve Rusya'ya pamuk satamaz ve 19. yy'ın en önemli sanayilerinden birisi tekstildir. Bunun üzerine Rusya ve İngiltere pamuk yetiştirebileceği alanlar araştırmaya başlar. 1860lardan 1880lere kadar Rusya tüm Orta Asya'yı işgal eder, çünkü burası pamuk üretimi için çok elverişlidir. İngiltere ise Hindistan'ın Doğu kısmını işgal eder yine pamuk üretimi için. Görüldüğü gibi, Amerika'da çıkan bir iç savaş neticesinde Orta Asya'yı Rusya işgal ederken Doğu Hindistan'ı da İngiltere işgal etmiştir. İşte kelebek etkisi ya da Kaos Teorisi buna denir.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Kaos_teorisi
-
mauselaus bunu yazdı:
-----------------------------hoja anladığım kadarıyla kelebek kanadı derken fiziksel bi etkiden bahsediliyor. Bende dedim ki: atmosferi, bir kelebek kanadının
yapabileceği etkiden daha fazla etkileyebilecek etkenler vardır.
-----------------------------
Tamam da abü eleman bunun aksini iddia etmiyor ki.Senin dediğin olay kelebek kanadından elbette daha düyük etkileşimlere yol açacaktır :)
-
SaKoRa bunu yazdı:
-----------------------------Kelebek etkisine verilebilecek bir diğer örnekte 1861-1865 yılları arasında süren Amerikan İç Savaşı'dır. Amerikanın güney eyaletleri dış işlerde birbirine bağımlı ama iç işlerinde bağımsız olmak yani konfederasyon isterken, kuzey eyaletleri birbirine çok daha katı bir şekilde bağlı olmak isterler, yani federasyon isterler. Ayrıca kuzeyde modern kapitalizmin kuralları gereğince emek gücüne harcaığı emek karşılığı ücret yani yövmiye ya da maaş ödenirken, güneyde ise köle iş gücü vardır. Kuzey eyaletleri Amerikanın güney eyaletlerindeki köle iş gücünün tasfiye olmasını isterler, çünkü böylece kuzeye gelecek olan fazla iş gücü yüzünden işçilik ücretleri düşecektir. Bundan dolayı Amerikanın kuzey ve güney eyaletleri arasında 1861 yılında savaş çıkar ve kuzey eyaletleri Amerikanın güney eyaletlerinin limanlarını ablukaya alırlar. Amerikanın güney eyaletleri ise İngiltere ve Rusya'ya pamuk satamaz ve 19. yy'ın en önemli sanayilerinden birisi tekstildir. Bunun üzerine Rusya ve İngiltere pamuk yetiştirebileceği alanlar araştırmaya başlar. 1860lardan 1880lere kadar Rusya tüm Orta Asya'yı işgal eder, çünkü burası pamuk üretimi için çok elverişlidir. İngiltere ise Hindistan'ın Doğu kısmını işgal eder yine pamuk üretimi için. Görüldüğü gibi, Amerika'da çıkan bir iç savaş neticesinde Orta Asya'yı Rusya işgal ederken Doğu Hindistan'ı da İngiltere işgal etmiştir. İşte kelebek etkisi ya da Kaos Teorisi buna denir.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Kaos_teorisi
-----------------------------çok piskopat,derin ve ilgi çekici bir örnek olmuş...
ama artık kafa yoramıyorum bu konulara; hepsi kısır döngü...
-
Bunun üstüne birde [b]Olsasılıksız[/b] adlı kitabu okumanızı öneriyorum.Buna benzer bir olasılık la ilgili bir kitap ilk 50 sayfadan sonra kaptırabilirsiniz kendinizi.Ayrıca olasılık hesaplamalarında en küçük ayrıntı bile hesaplanmalıdır.Bunu matematik işleminde gösterirsek " 100000 + 100000 = 200000 --- 100000 + 100000 -1 = 199999 " 1 ve 100000 arasındaki fark ile hesaplamaya kattı farkı görebilirsen olasılık konusunda biraz daha aydınlanabilirsiniz.Bir bilen gelip açıklasa dahada güzel olabilir.
-
mauselaus bunu yazdı:
-----------------------------bence bu olayın mantığı yok. Şimdi olayı sadece bir kelebeğin
kanat çırpışının yaptığı fiziksel hava dalgalanmalarına bağlamış eleman,
ama büyük kanatlı bi kuşun yaptığı dalgalanma daha büyük olacak ve karşı bi etki meydana getirebilecektir.
Veya bi uçak motorunun atmosfer üzerindeki etkisi bi kelebeğin yaptığı etkinin milyarlarca kat daha fazlasıdır........
Bence saçma ötesi bi teori.......
-----------------------------İyide bu kelebeğe indirgenmiş bir teori değilki.Sadece olayın etkilerini göz önüne daha rahat serebilmek için kaos teorisi daha çok kelebeğin kanat çırıpışındaki havayla tarif ediliyor.Mesela bir sigara dumanıda bu örneklerin arasında.Ya da daha sosyal bir örnek verecek olursak 75.000 kişilik stadyumda bir maç oynanıyor, seyircilerden birinin çektiği "off" misalen 15 dakika sonra topun yönünü değiştirebilir ve maçın gidişatını etkileyebilir.Tabiki senin verdiğin örneklerde kaos teorisine göre etkisiz değil.
-
evet yani sadece kelebeğe indirgenmemiş, ne kadar küçük şeylere bağlı olduğunu göstermek için kullanılan bi örnek.
diyarbakırdaki patlamada ölen biri ordaki bi arkadaşıyla buluşmaya gitmişti ankara dan galiba, ankarada kalsa ya da farklı bi zamanda orda olsa ölmeyecekti belki,on binlerce örnek verilebilir bununla ilgili. garip bi döngü var evrende gerçekten.
-
halamın bıyıgı olsa amcam olurdu gibi bişey lan bu, bence çokta fazla kafanızı yormayın, gelecekte bi konuda vermiş oldugunuz kararın yanlışlıgını görüp geri gelecek ve bu kararı degiştirecek degilsiniz heralde bırakın su akar yatagını bulur relax...
-
çokta mantıklı bi teori. orda kastedilen kelebek bi kanat çırptımı amerikada fırtınalar kopar değil. onun moleküllerde başlatıcağı bi titreşim, yıllar sonra amerikada bi fırtına kopmasına sebep olabilir. Einstein inda bununla ilgili sözleri vardı. zamanda geriyo doğru yolculuk bi felakete sebep olur, çünkü yolculuğu yapanın o zamanda nefes alması bile bu gün bi faciaya sebep olabilir. şeklinde bişeydi
-
kaos teorisi mükemmel birşeydir.. Araştırmaya başlarsanız kendinizi nasıl kaptırdıgınızın farkına bile varamazsınız...
Buna göre hayattaki düzenli görünen herşey düzensizliğin bir parçasıdır..
-
ineklerin gegirmesinin ozon tabakasını delmesi gibi :D osurmaklada fırtına olur