Kapitalizm Nedir?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    trampfd
    trampfd's avatar
    Kayıt Tarihi: 10/Mayıs/2006
    Erkek

    Kapitalizm doğa kanunudur, asıl mevzusu en basit haliyle "büyük balık küçük balığı yer" yada "güçlü güçsüzü döver" temeline dayanır. Yani güçlülerin güçsüzler kolonisi sayesinde varlığını sürdürüp, karşılığında onları istedikleri şekilde idare ettikleri bir tür sistemdir.

    Konunun para ile çok fazla bir alakası yok, insanlarda güce tapma içgüdüsü vardır, bunun gibi çeşitli psikolojik etkilerin de yardımıyla hepimiz seve seve bu sistemin parçalarını oluşturuyoruz.

    Örnek vermeye gerek yok, düşünürsen günlük hayattaki herşeyin bu sisteme dayandığını farkedebilirsin.


    Ehl-i Byte
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    bilenyok
    bilenyok's avatar
    Kayıt Tarihi: 17/Eylül/2009
    Erkek

    Yani örneğin,büyük bir holdingte çalışan ve çalıştıran kapitalizmin bir örneğidir.doğru anlamışmıyım?

  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tacir
    tacir's avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Haziran/2007
    Erkek

    Armani jeans fabrikasında çalışan bir işçinin bir aylık maaşıyla armani jeans kot alamamasıdır.

  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    GusFring
    GusFring's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Haziran/2009
    Erkek

    Karl Marx, "Kapital" isimli kitabında güzel bir şekilde açıklıyor. Dilersen aynı kitabın çizgi romanıda mevcut, tavsiye ederim.

  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Cosplay
    Cosplay's avatar
    Kayıt Tarihi: 16/Kasım/2009
    Erkek


    make total destroy
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Enis
    Enis's avatar
    Kayıt Tarihi: 22/Haziran/2009
    Erkek

    Literatür olarak cevaplanabilecek bir soru zira kanımca fikriyatımca cevaplayayım.

    Kapatilizm= Zeki insanların diğer insanlardan nemalanmasına denir.


    TBT
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    baron_27
    baron_27's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Ağustos/2005
    Erkek

    en üstteki dolar, yani para, sermaye, güç e ulaşmak için;

    insanların birbirinin üstüne çıkmaya çalışması denilebilir.


    ///______________
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mont-blanc
    mont-blanc's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Eylül/2007
    Erkek

    Kapitalizm; bir hayat sistemidir. Maddiyata, menfaatçiliğe odaklıdır. Kısaca "Herşey para"dır. RTE'nin de belirttiği gibi, dini imanı yoktur, yeter ki para gelsin..

    2 temel üzerine bina edilmiştir,

    1 - Laiklik - Kapitalist Sistem; faiz ile bekasını bulur, bunu da bankalar vasıtasıyla sağlar, Farkındaysnız şehirlerde beldelerde en iyi en işlek yerlerde bankalar bulunur, ve ne zaman önünden geçerseniz içi kum gibidir.. İslam ise faizi kat'i surette yasaklamış, en büyük günahlardan saymıştır, Zira Bakara Süresi'nde faizle iştigal edenler; Allah ve peygamber düşmanı ilan edilmiştir.. Faizin meşru olması, yani dinin müdahale etmemesi için Laiklik fikrine ihtiyaç vardır. Bu da kapitalist görüşün olmazsa olmazıdır.

    2 - Demokrasi - Kapitalist görüş; zorba, diktatöryal bölgelerde uzun vadede barınamaz, barınması gerekiyorsa orada muhakkak savaş olması gerekir, savaş da uzun vadede yaşayamaz.. Ayrıca serbestiyet gereklidir, herhangi ölçü, herhangi bir sınır olmaması gerekir ki, rahatça paranın akışı seri bir şekilde sağlanabilsin.. Bu da siyasal vasıtayla sosyal zeminde demokrasi ile mümkündür. Netice itibariyle paranın dini imanı olmaz, alayına gider (:


    yıkılma sakın !
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yawuz
    yawuz's avatar
    Kayıt Tarihi: 17/Temmuz/2005
    Erkek

    Bir kaç cümle ile ne olduğunu açıklamak elbette imkansızdır ama kapitalizm doğal bir süreç değil üretilmiş olarak vardır. Güç erki olan kesim toplumsal her türlü kaynağı sömürür bu erkin elinde üretim araçları vardır. (esasen sınıflar bambaşka bir mevzuu ama sınıf esasını aklınızdan çıkartmayın) Bir diğer kesimde işçilerdir bu işçilerin ellerinde sadece emekleri vardır. Kapital sahibi bu işçilerin emeklerini satın alır ve zenginleşmek için kullanır ortaya çıkan zenginlikten çok cüzi miktarda pay alan emekçiler büyük pastayı yiyen patronlardır eşitsizlik sistemin denge noktasıdır nitekim işçiler patronlarını patronlarda işçileri sevmemesine rağmen her iki sınıfında yaşaması için bir birine ihtiyaçları vardır. Güç erklerinin güdümündeki araçlarla ( bu güç erki devlet, büyük holding sahibi v.s her şey olabilir) insanlara bu sistemi kabul ettirir gerek popüleri kullanarak gerekse eşik altı uygulamalar ve propaganda araçlarıyla sistemde bir vida olmanız ve sistemi desteklemeniz için size bunu öğretir. (Çocukluğunuzda izlediğiniz çizgi filmlerden tutunda reklamlara kadar) ayrıca saf tüketim odaklıdır insanların ihtiyacı olmayan çöpleri satın almasıyla ancak ayakta durabilir (alın verin ekonomiye can verin sloganı bunun acı özetidir.) ve daha bir sürü şey... kısacası yaşamımız hatta boş vakitlerimiz dahi kapitalizm odaklıdır. Aaa pazar günü ne yapsak mmm köşede bir makarnacı açılmış oraya gidelim (ya sen öğrencisin günün 2 öğünü makarna zaten evde yiyosun ne makarnacısı) gibi :) eleştirel ve egemen görüşe göre ne olduğu farklılık arz etmekle birlikte en sağlam bilgiyi kitap okuyarak edinebilirsin.


    tahribat.com a can feda
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    spermen08
    spermen08's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Haziran/2007
    Erkek

    kahrolsun kapitalizm !


    "__"
Toplam Hit: 4660 Toplam Mesaj: 29