Kira Vergisi
-
Ev başka . İş yeri başka yllık kira gelirinin istisnaları var ve başka
Kabaca. söylediklerim serbest meslek erbabı içindir. İş yerin varsa farklı vergi dilimindesin . çalışıyorsan farklı ... oraları tam bilmiyorum .
Bağlı olduğun vergi dairesine git . Kira geliri beyanında bulunacağını söyl3 ( internetten de oluyor ama nasıl hiç yapmadım )
2020 yılında 1 yıl öncesi için vergi vereceksin yani 2019 yılı kira geliri bildirimi yapacaksın .
Ev kaç ay dolu ise (2019yılında kaç ay dolu ise ) X aylık kira TL - 5400 tl ( istisna ) nin %15 kadar vergi ver3ceksin
Maliyede formu doldurmana yardim ederler . Hesap vs yaparlar . Acemiyim de tamam dır
Ev adresi ni öğren . Daire vs bil .
1 yılda 5400 tl altı kira geliri elde ettiysek. Maliye gidip . ben kira geliri elde ettim ama vergi verecek bir durum söz konusu değil demen lazım
KARTAL VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜNE
Daireniz . . . . . . . . . . . . . . . . . . . sicil numarasında kayıtlı Gayri menkul sermaye iradı
Mükellefiyim 2019 T.Yılı kira gelirim istisna hadlerini aşmadığından beyanname
vermeyeceğim.
Gereğinin yapılmasını arz ederim.
T.C
İmza
Açık adres
-
CEO bunu yazdı
Kolayı var hocam, evi kiraya veriyorsun devlete de kiraya verdiğini beyan etmiyorsun böylece vergi falan gelmiyor.
Yakalanırsan öperler muhabbeti var ama o da 1 milyonda 1 ihtimal, o da sana denk gelirse yapacak birşey yok.
Kira ödemeleri yasal olarak banka üzerinden olmak zorunda, öyle olunca da vergi dairesi otomatik beyannameni haşırt diye oluşturuyor. He yok ben bankadan değil elden alırım diyorsan kiracı elektrik su açmak için zorunlu olarak DASK istiyor mal sahibinden, bu sefer de elektrik - su idaresi üzerinden yakalıyor. Üstelik beyan etmediysen direkt olarak kucağa alıyor.
Diğer yandan olur da kiracı ile itilaf durumuna düştüğünde de yargı tarafında da sorun çıkabiliyor..
Son olarak konu sahibi @JOE için;
- Aldığın evi peşin alıyorsan 5 yıl boyunca ödediğin paranın ciddi bir bölümünü istikap bedeli olarak gelir verginden düşebiliyorsun.
- Aldığın evi kredi ile alıyorsan her yıl krediye ödediğin faizi gider olarak gelir verginden düşebiliyorsun.
- Kirada oturuyorsan, ödediğin kira bedelin gelir verginden düşebiliyorsun.
Dolayısıyla ilk 2-3 yıl vergi çıkmıyor, sadece damga vergisi ödüyorsun sanırım 50-60TL ..
GoQaN tarafından 19/Haz/20 16:33 tarihinde düzenlenmiştir -
CEO bunu yazdı
Kolayı var hocam, evi kiraya veriyorsun devlete de kiraya verdiğini beyan etmiyorsun böylece vergi falan gelmiyor.
Yakalanırsan öperler muhabbeti var ama o da 1 milyonda 1 ihtimal, o da sana denk gelirse yapacak birşey yok.
uzmani olmadigin konularda sacma sapan yorumlar yapmamani oneririm.
kiraci evden cikarken sikayet edip cikarsa gorursunuz milyonda 1 ihtimali :)
-
az önce vergi dairesindeydim aynı konu için. gidip vergi dairesine benim böyle bir yerim var şu kadar da kira alıyorum diye her sene mart ayında beyanname vermek zorundasın , ister giderek ister evergi dairesinden halledebilirsin.
girdiğin kira bedeline oranla ödemen gereken vergi otomatik çıkıyor zaten -
Bir yandan kirada otururken bir yandan da diğer evini kiraya verip vergiden düşülmesi olayı yine iyiymiş
Alırsam zaten peşin olur yatırımlık arsa tapulu evler bakıyorum kiraya vermelik.
Ama fiyatlar da şişik olursa ona da gerek yok. Biraz daha bekleriz.
-
JOE bunu yazdıehlikeyif bunu yazdıJOE bunu yazdı
Selamlar...
Aramızda evi olup kiraya vermiş olan mürit var mıdır?
Diyelim bir yerde kirada oturuyorsunuz ve yatırım için aldığınız evi de kiraya verdiniz.
Bu durumda kira aldığınız ev için kira vergisi mi devlet alıyor?
Nasıl oluyor bu işler?
Aldığın kira ila ödediğin kira arasındaki fark vergi için belirlenen rakamın üzerinde ise vergisini veriyorsun. Değilse muafsın.
2000 TL kirada oturuyorsun, 1500 kira gelirin var. Fark 500 TL çarp 12 ay ile 6000 TL. Alt limit 5000 ise 6000-5000:1000 TL nın vergisini vermek zorundasın
Eğer böyleyse kesin olarak o zaman problem yok gibi birşey.
Edit: 2000 liraya kirada oturuyorsam 1500 kira alıyorsam zaten hiç gelir elde etmiyorum ki, cebimden de 500 tl çıkıyor.
Senin dediğin 2000 kira gelirin var 1500 e kirada otuyruyorsun durumu için geçerli değil midir?
Evet hocam az karıştırmışım dediğin gibi, hele kira gelirin az ise hiç vergi vermezsin
-
C_e_Z_a bunu yazdıJOE bunu yazdı
Selamlar...
Aramızda evi olup kiraya vermiş olan mürit var mıdır?
Diyelim bir yerde kirada oturuyorsunuz ve yatırım için aldığınız evi de kiraya verdiniz.
Bu durumda kira aldığınız ev için kira vergisi mi devlet alıyor?
Nasıl oluyor bu işler?
Aynen öyle hocam. Öncelikle bulunduğun vergi dairesine veya gelir idaresi başkanlığı web sitesine girerek, kira beyannamesi vermen lazım. İlk yılın sonrasında ( mülkü kiraya verdiğinde ) artık nur topu gibi bir kira geliri vergisi sahibi olursun =)
Bu arada, ev emekli birinin ise 1 eve kadar kira vergisi muafiyeti var.Hocam bu nasil oluyor. Babam emekli catir catir aliyorlar.
-
herlocksholmes bunu yazdıC_e_Z_a bunu yazdıJOE bunu yazdı
Aynen öyle hocam. Öncelikle bulunduğun vergi dairesine veya gelir idaresi başkanlığı web sitesine girerek, kira beyannamesi vermen lazım. İlk yılın sonrasında ( mülkü kiraya verdiğinde ) artık nur topu gibi bir kira geliri vergisi sahibi olursun =)
Bu arada, ev emekli birinin ise 1 eve kadar kira vergisi muafiyeti var.Hocam bu nasil oluyor. Babam emekli catir catir aliyorlar.
edevlette babanın üstünde kaç tapu var ? ev ,arsa , tarla
-
samaccc bunu yazdıherlocksholmes bunu yazdıC_e_Z_a bunu yazdıJOE bunu yazdı
edevlette babanın üstünde kaç tapu var ? ev ,arsa , tarla
2 daire, 1 de babasindan kalma koyde arsasi var hocam.
-
mkyb bunu yazdıJOE bunu yazdı
Vay arkadaş ya ! Dedim böyle birşey mi yapsam arabayı satıp ama devlete kira verigisi filan can sıkıcı.
Mesela ben dairemi 1000 tl ye kiraya verdim. Ne kadar vergi alıyor?
Senelik üstünden hesaplanır. 12.000 desek damga verigisiyle 800 lira falan ödersin yıllık. Kafadan hesapladım hatam olabilir. Ama o civarda olması lazım.
İşyerininki farklı. Muhasebecin varsa sana taktik verip yol gösterir.
Bu arada kirayı vergi vermemek için elden alanlar var. Yarın öbür gün kiracı mal sahibinin gıcık kapıp maliyeye şikayet ederse maliye öttürüyor. Kira banka üstünden yatırılmak zorunda.
tam tersi mümkün mü, yani kiracıya gıcık kaptı ev sahibi, bak sözleşmemiz bu ama hiç kira yatırmadı dedi mesela patlar mıyız?