Kitap Mı Film Mi?
-
rebellisch bunu yazdı:
-----------------------------önce filmi izlediysen kitap okumanın pek bir zevki kalmıyor, hayal gücün yeni şeyler üretmiyor filmdeki gibi düşlüyorsun herşeyi :S
-----------------------------Sırf bu yüzden Harry Potter'ın hiç bi kitabını okumadım :(
Film, kitabın özetidir bence. Yine de benim gibi kalpazanlar için film izlemek daha ideal tabi..
-
Tabikide kitap.
herkes demiş zaten, daha detaylıdır, hayal gücü daha müsaittir vs. vs. tartışmasız kitaptır.
-
Çizgi roman :))))
-
Film
-
Kitap. Kitabı okurken sen kuruyorsun kafanda her şeyi istediğin gibi. filmde yönetmen ne kurduysa onu izliyorsun.
Bunu en iyi deneyimle öğrenirsin
Git Dan Brown - Melekler ve Şeytanlar ' ı al güzelce oku zaten kafanda deli şeyler kuracaksın.
Sonra git filmini izle.
Bir daha da böyle bir soru sormaıy bırak aklından geçirmezsin.
-
kitap. çünkü, yerli değil çeviri bile olsa imlamızdan bir şey götürmez. dil yozlaşması ağız farklılığı bunlar filmlerde de ufak ufak kendini gösteren şeyler. en doğrusu kitap okumak.
-
mesela dan brownun kitabından örnek vereyim. şeytanlar ve melekler kitabını herkes bilir. o kitabı okumuştum ciddi manada böyle büyüsüne falan kapılıyosun. Aa oha , çüş falan :D. Ama filmini izlediğimde hiç bir tepki vermemiştim.Filminde üstün geldiği yerler olmuştur elbet. Mesela süperkahramanların kitaplarını mı okumak daha çok zevk verir izlemek mi ?. Mesela hulk karakteri sadece yazıdan ibaret olsaydı bu kadar ünlü olabilir miydi?. Filmi hafife almamak lazım. Kısaca şöylede diyebiliriz ; senaryo gerçekçi veya basit kurgular üzerineyse kitap , görsel efeckt ,bilim kurgu gibi öğeler içeriyorsa film üstün gelebilir.
Son olarakta dan brownun dijital kale kitabını şiddetle tavsiye ederim.
-
Kimi film vardır kitabından iyidir, kimi kitap vardır filminden iyidir. Binaenlaeyh bu tartışılacak bir şey değildir.
-
anime diyerek konunun ağzına sıçıyorum :D
-
birazda okuyacağın şeyin ciddiyetine , derinliğine bağlı olmalı bu tercih , içerdiği - içerebileceği ayrıntıların çokluğuna yani,
mesela rambo ya da diehard ın romanı çıksa bunu ne akla hizmet okurlar anlamam , filmde olmayan ayrıntısı ne olabilir bu hikayelerin
bir ara katman olarak çizgiroman , walking dead ya da crow gibi pekte başarılı olmayan yani çok mevzusu biraz karışık olup , görselleri tasvirleri önemli eserlerin çok iyi çizgiromanları olabiliyor.
ama filme çekildiğinde yüzlerce saat sürebilecek ve milyar $ bütçe ayrılmazsa boka benzeyecek hikayelerin , ateş ve buzun şarkısı(game of thrones), kara kule, yüzüklerin efendisi gibi, kitaplarını okumak gerek atladıkları her ayrıntı , batırdıkları her diyalog, birbirine bağlı gelişecek tüm mevzuyu etkileyecekse kesinlikle kitabı okunmalı. filmi izlenecekse de kitaptan sonra olmaması büyük kayıp olur.
tabi bu anlatım yolları , kime anlatılacağına nasıl bir kitleye hitap edilecek biraz da buna bağlı. örneğin conan çok derin , sanatsal bir film olarakta çekilebilirdi , aksiyon filmi olarak da ve sonunda aksiyon filmi yaptılar , çoluk çocuk gidip eğlensin bizde para kazanalım diye düşündüler muhtemelen.