Konak Tüneli Açılmış (Ama "Uçan Yol" Dönel Kavşağı Birçok Kişiyi Havaya Uçuracak Gibi)
-
Birkaç senedir yapımı süren Buca-Konak arasındaki tünel açılmış.
Adına "uçan yol" dedikleri geniş-çok şeritli, 8 adet bağlantısı bulunan bir dönel kavşakta hiç bir trafik lambası yok, ki olması da zor gibi, yol tıkanabilir.
Uçan Yol'un bu yapısı nedeniyle bence orada birçok trafik kazası olacaktır, ki üzerinde bulunduğu dümdüz Yeşildere yolunda bile her gün kaza oluyor.
Örneğin bu tünele girmeden önce eğer Karabağlar tarafından geliyorsanız, Tünele girmek için hızlı akan bir trafikte birçok noktada çok dikkatli olmanız gerekiyor. Aynı şekilde Yenişehir istikametinden gelip, Buca'ya girmek isterseniz benzer zorlukları yaşıyorsunuz.
Acaba niye böyle araçların hızlı seyrederken sürekli döndüğü ve sağa-sola bakıp karşı şeride geceçek, önünüze kırma ihtimali olan araç var mı diye bakınmamızı gerektiren bir yol yapmış olabilirler ki?
RockZs tarafından 10/Haz/15 13:46 tarihinde düzenlenmiştir
-
Merhaba,
aslına bakarsan tüm şehir içine bunlardan kocaman dönel kavşaklar yapmaları lazım nedeni trafik ışığından kat be kat iyi olması.
Sene 2010 da almanyada bulunduğum sırada müsait olan her yere bu kocaman dönen kavşaklardan yapıp trafik ışıklarını kaldırıyorlardı çünkü bu durumda kontrol sürücülere kalıyor
Trafik lambası gibi gereksiz seni bekleten yol boşken dakikalarda dur kalk yapmak zorunda kalmıyorsun.
Senin dediğin gibi sürücü temkinli olmak zorunda ama durmak zorunda değil yavaşlayıp yoluna devam edecek.
İnşallah tüm türkiyeye örnek olur şu trafik lambalarından kurtuluruz.
Akşam saat 10da yolda bir ben varım ama 90sn trafik lambasında bekliyorum bunun gibi saçmalıkların en güzel çözümü bu...
-
Dönel kavşakta yol hakkı kavşağın içindekinindir diye biliyorum, bodrum da var mesela Akıllı kavşak deniyor sisteme ama lakin bizim millet için değil bu sistem ufacık yerde bile tıkanmalar olursa büyük hızlı trafikte çileye döner. Önümüz ramazan ramazanda düşünemiyorum :) :)
catlax66 tarafından 10/Haz/15 08:29 tarihinde düzenlenmiştir -
-
Mesela trafik lambası olup olmamasında değil sanırım. Bakın:

Yukarıdaki resimde de trafik ışığı yok ve ülke genelinde çok sık kullanılan bir kavşak (dörtyol, ya da ne denir bilmiyorum) türü.
Klasik sistem bana daha mantıklı geliyor. Kaza riski az çünkü daha az kesişme noktasıyla karşılaşıyorsun ve düz yolda bu noktalar. Dönel kavşakta ise 270 derece dönmek için 3 tane ikili giriş çıkışla karşı-karşıyasın, araçlar da 50 km süratle ile gidiyor ve bir yandan da dönüyorsun.
Yani elbette bilerek yapmışlardır bu kavşağı fakat kaza oranı artmaz mı bu mantığa göre?
Fikir vermesi açısından başka bir fotoğraf daha koyuyorum. 5 şeritli yol, kim nereye gideceğini şaşırıyor:

RockZs tarafından 10/Haz/15 11:29 tarihinde düzenlenmiştir -
Hoca denildiği üzere dönerli olanlar çok daha güvenli. Hatta bu konuyu iyi olarak açıklayan bir resim vardı onu da koyayım. Endüstri müh'den simülasyon dersi alırken dörtyolda trafik lambası süresi hesabıyla uğraşmıştım. O ara daha detaylı incelemeye fırsatım oldu. Güvenlik bir yana, dörtyola göre aynı sürede daha fazla araç geçmiş oluyor. Avantajı büyük.

anonim6918524 tarafından 10/Haz/15 11:54 tarihinde düzenlenmiştir -
-
FireX bunu yazdı
Hoca denildiği üzere dönerli olanlar çok daha güvenli. Hatta bu konuyu iyi olarak açıklayan bir resim vardı onu da koyayım. Endüstri müh'den simülasyon dersi alırken dörtyolda trafik lambası süresi hesabıyla uğraşmıştım. O ara detaylı incelemeye fırsatım oldu.
FireX hocam, böylesine büyük bir alana elbette 4 tane yolun kesiştiği bir "intersection" koymalarını beklemiyorum ama bana klasik sistem daha mantıklı geliyor, şöyle ki:
buca'dan konak tüneline doğrudan giremiyorsunuz, illa sizi kesişim noktasına sokuyor bu sistem. klasik sistemde sol şeritten dümdüz tünele girersiniz. mis.
270 derece dönüşler çok sıkıntı, klasik sisteme göre daha fazla kesişim noktası var dikkat ederseniz.
ayrıca sürekli dönüyorsunuz, bence dönerken şerit değiştirmek bile düz yola göre zor.
dönerken ayrıca sürekli sağa sola bakmanız gerekiyor, giren-çıkan var mı diye.
sevgiler..
-
DrKill bunu yazdı
hocam ışık yok zaten klasik sistemde. istanbuldaki güneşli kavşağı geldi şimdi aklıma, mesela o tipte bir kavşak yapılsa daha iyi olmaz mıydı?
ayrıca hocam insanlar yavaşlamazsa 270 derece dönüş yapacak, yani sol taraftaki yola girecek araçlar 3 tane ciddi giriş-çıkış'la karşılaşıyor, bu süratte olası bir anlaşmazlık nasıl çözülecek..
kendimi çok eski kafalı hissediyorum :)
RockZs tarafından 10/Haz/15 11:57 tarihinde düzenlenmiştir -
doğru olan kavşaklı sistem tüm türkiyeye yayılır umarım
-
Hocam bu tünel için uygulanabilecek, klasik sistem olarak belirttiğiniz yolu biçimini çizme imkanınız var mı? Buna göre yorum yapmak daha doğru olur.
Üstteki yorumlarda şöyle bir fotoğraf koymuşsunuz öneriniz böyle bir şey mi?
anonim6918524 tarafından 10/Haz/15 12:05 tarihinde düzenlenmiştir
izmir uçan yol kavşak buca konak tünel tehlike kaza hayati yenişehir karabağlar tünel çıkışı mehmetçik parkı