folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Konak Tüneli Açılmış (Ama "Uçan Yol" Dönel Kavşağı Birçok Kişiyi Havaya Uçuracak Gibi)

Konak Tüneli Açılmış (Ama "Uçan Yol" Dönel Kavşağı Birçok Kişiyi Havaya Uçuracak Gibi)

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RockZs
    RockZs's avatar
    Erkek
    FireX bunu yazdı

Hocam bu yol için uygulanabilecek, klasik sistem olarak belirttiğiniz yolu biçimini çizme imkanınız var mı? Buna göre yorum yapmak daha doğru olur.

Üstteki yorumlarda şöyle bir fotoğraf koymuşsunuz öneriniz böyle bir şey mi?

evet hocam klasik sistem dediğim bu.

hatta, birileri bu sistemi bahsettiğim yere görsel olarak çizmiş:

RockZs tarafından 10/Haz/15 12:06 tarihinde düzenlenmiştir
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    swalker
    swalker's avatar
    Erkek

Dönel kavşaklarda bir ben mi geriliyorum diye düşünüyordum, güvensiz gelen başkaları da varmış. Teorik olarak dönel kavşaklar daha güvenli daha verimli ama pratikte bilmiyorum ben hep yandan birine girecekmişim gibi hissediyorum.

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    csr288
    csr288's avatar
    Erkek
    swalker bunu yazdı

Dönel kavşaklarda bir ben mi geriliyorum diye düşünüyordum, güvensiz gelen başkaları da varmış. Teorik olarak dönel kavşaklar daha güvenli daha verimli ama pratikte bilmiyorum ben hep yandan birine girecekmişim gibi hissediyorum.

hocam sanırım o alışkanlıktan ışıklara çok alışmış bir toplumuz ki türkiyenin trafik sorunu %50 oranında trafik ışıklarından kaynaklı , daha güzel bir tasarım yapılabilirdi ama işin sadece bitmiş haline bakıyoruz projeyi incelemek lazım ben olsam farklı bağlantı yapardım 

Bu site bağımlılık yapıyor şimdi fark ettim tarih 1 haziran 2011 saat 00:02
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Taso Pezevengi
    iso
    iso's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek

Hiç bişey olmaz

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RaNGeR
    RaNGeR's avatar
    Erkek
    csr288 bunu yazdı

hocam sanırım o alışkanlıktan ışıklara çok alışmış bir toplumuz ki türkiyenin trafik sorunu %50 oranında trafik ışıklarından kaynaklı , daha güzel bir tasarım yapılabilirdi ama işin sadece bitmiş haline bakıyoruz projeyi incelemek lazım ben olsam farklı bağlantı yapardım 

Ben bu düşünceyi yanlış buluyorum.

Hangisi daha iyi tartışmasına katılmadan, sadece Türkiye'deki trafik sorununun trafik ışıklarından kaynaklandığını düşünmediğimi belirtmek isterim. Türkiye'deki trafik sorunu, tamamen sürücülerin yetersizliğinden kaynaklanıyor.

Şöyle ki, adama yeşil ışık yanıyor ama adam ya yola bakmıyor ya da arabasını kaldırana kadar saniyeler geçiyor. Kırmızı ışıkta bekleyen sürücülerin neredeyse hiçbirinin arkasındaki kuyruğun ne denli uzun olduğu ve yaptığı saniyelik kalkış gecikmelerinin kuyrukta bekleyenler için yeşil ışığı kaçırabilecek kadar uzayacağını, dahası kırmızı ışık kuyruğu henüz boşalmadan yeni sürücülerin o kuyruğa dahil olduğunu hesaplamıyor. Hal böyle olunca adam ışık yansa bile "kalksam mı kalmasam mı" gibisinden hareket ediyor. Büyük şehirlerde tepki hızınızın yüksek olması şarttır. Hem öndeki aracın ani freni karşısında kaza yapmamak için hem de kalkışlarda arkasında bekleyen sürücülerin de geçiş hakkı elde edebilmesi için bu bir zorunluluktur. Ama malesef günümüz şartlarında önüne gelen ehliyet alabildiği için, yeşil yandığı halde hareket etmeyen ve sol şeritte kafasına göre bir hızda seyrederek trafiği çorbaya çeviren sürücüler ortalığı karıştırıyor.

Tünel çıkışının ne kadar sağlıklı olduğuna gelirsek, aynalarını kullanmayan sürücü sayısı azımsanmayacak derecede olduğu için illa ki kaza olur. Ama bizim milletimizde kırmızı ışıksız olan yollar daha akıcı, çünkü sürücülerin dur kalklardaki eksiklikleri göze batmıyor.

Ayrıca, tavsiye edilen çıkış ile bu çıkış arasında şöyle bir fark var; bir sürücü kullanmak istediği çıkışı kaçırdığında bir tur daha atıp o çıkışa tekrar ulaşabilir ki bu bir avantajdır. Ama önerdiğiniz tarzdaki çıkışlarda yolu şaşırmanın bedeli kilometrelerle hesap ediliyor ne yazık ki. Özellikle şehre yabancı olanlar için oldukça kullanışlı görünüyor. Diğer taraftan, döner pozisyonda aynalarına ek olarak kör noktasına bakmadan şerit değiştirecek sürücülerin kaza yapabilitesi yüksek, o kesin. Bizde de o tipten çok var zaten.

Benim asıl merak ettiğim husus, Belli saatlerde yolda tek bir ışık olmamasına rağmen kalabalık olduğu hatta araçların durup beklemek zorunda kaldığı, az da olsa Buca'dan ve Üçyol'dan eklenen trafikle iyice sıkıştığı Yenişehir yönüne tüneli kullanarak gelen sürücülerin de eklenmesi ile ortalığın bayram yerine dönmesi. Dönüş yolunda çok sorun çıkacağını sanmıyorum ama zaten yüklü olan Yenişehir istikametine ek yük binecek. Bu tünel yapılmadan önce o yolu genişletmelilerdi diye düşünüyorum.

RaNGeR tarafından 10/Haz/15 13:26 tarihinde düzenlenmiştir

Forumda mesaj yazarken lütfen imla kurallarına uyalım, düzgün bir TÜRKÇE ile yazışalım. TÜRKÇE bizimdir, dilimize sahip çıkalım.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    inside
    anonim6918524
    anonim6918524's avatar
    Banlanmış Üye
    Bilgi/Destek Madalyası Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek
    RockZs bunu yazdı
    FireX bunu yazdı

Hocam söylediğiniz yol türü, klasik olmanın ötesinde çok daha pahalı ve çok daha fazla alan kaplayan bir yatırım. O yolun oraya oturabilmesi için eski yolları da kaydırmak gerekecek. Bir de trafiğin o bölgedeki yoğunluğu önemli. Trafik çok yoğun ise, trafiğin mümkün olabildiğince fazla akabilmesi için kesişim noktaları haliyle mümkün olabildiğince en aza indirilmeli. Misal, Ankara Eskişehir yolu gibi trafiğin muazzam boyutlara ulaştığı yerlerde bunlardan görmek mümkün ancak orada yapılanlar bunun kötü uygulanmış halleri. Maliyetten kaçınca ve yeterli uygun alan olmayınca sert dönüşler, güvensiz bağlantı noktaları ortaya çıkıyor. Özetle, orada bu yolun yandan yemişi kullanılıyor.

Önerdiğiniz yolun yapılmasının en önemli sebebi, güvenlikten öte yoğun trafiğin olduğu yolları mümkün olduğunca akıcı olacak bir şekilde bağlamaktır. Ne kadar az kesişim, o kadar akıcı bir trafik. Bu kesişimlerin azalması haliyle güvenliğe de etki ediyor. Kazanın olmaması da yolun akıcılığını korumasına sebep oluyor. Haliyle birbirini besliyorlar. Fakat maliyeti çok yüksek ve kapladığı alan büyük. Bu sebeple, bu tür yolların yapıldıkları yerlere bakarsanız belli saatlerde trafiğin çok yoğun olduğunu görürsünüz. Çok önemli bir yatırım bu.

Şahsen İzmir'de çok yoğun trafik olduğunu hiçbir zaman görmedim. Ancak İzmir de sonuçta giderek büyüyen, nüfusu artan bir şehir. Söz konusu yolun uzun vadede yoğun hale gelme ihtimali varsa yapılabilirdi tabii. Zira bu yolun orayı bağlamasının da etkileri olacak ve oradaki nüfusun, yapılaşmanın artmasına sebep olacaktır. Ama bunun ne boyutta olduğunu, olacağını kestirmek için verilere bakmak lazım.

Bir de şu an uygulanan roundabout yol, bağlantı noktalarına göre akılcı bir çözüm sunabilir. Misal şehrin en yoğun olduğu yerden gelen bir araç en yoğun olan farklı bir yere resimdeki kırmızı çizgiyi izleyerek gidiyorsa ve kendisine ait şeritten ilerleyip çıkıyorsa gayet akıcı bir şekilde ilerleyebilir. Diğer yollardan gelenler daha seyrek yerlerden geldikleri için karışmaları daha kolay olur. Burada nereden nereye ne kadar sayıda araç gidiyor sorusu çok önemli. 

Bir de o tünelden çıkıp 270 derece yaptıktan sonra gidilecek olan yol az tercih edilen bir yol olabilir. Misal çoğu kişi bu durumu yaşamıyorsa etkisi fazla olmaz. 100 kişi'den 60'ı 1 intersection, 30'u 2 intersection, 10'u 3 intersection gibi... Ayrıca ortalama bir trafik varsa sıkıntı oluşturacağını düşünmüyorum.

Ancak trafik kurallarını çiğneyen apaçi arabaları kontrolsüzce sağa sola girerse diye düşünürsek dümdüz 10 şeritli yolda bile kazaya yol açtıklarını söyleyebiliriz. Bunların zaten trafikten tamamen men edilmeleri gereklidir.

anonim6918524 tarafından 10/Haz/15 13:30 tarihinde düzenlenmiştir

λ
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RockZs
    RockZs's avatar
    Erkek
    FireX bunu yazdı
    RockZs bunu yazdı
    FireX bunu yazdı

Hocam söylediğiniz yol türü, klasik olmanın ötesinde çok daha pahalı ve çok daha fazla alan kaplayan bir yatırım. O yolun oraya oturabilmesi için eski yolları da kaydırmak gerekecek. Bir de trafiğin o bölgedeki yoğunluğu önemli. Trafik çok yoğun ise, trafiğin mümkün olabildiğince fazla akabilmesi için kesişim noktaları haliyle mümkün olabildiğince en aza indirilmeli. Misal, Ankara Eskişehir yolu gibi trafiğin muazzam boyutlara ulaştığı yerlerde bunlardan görmek mümkün ancak orada yapılanlar bunun kötü uygulanmış halleri. Maliyetten kaçınca ve yeterli uygun alan olmayınca sert dönüşler, güvensiz bağlantı noktaları ortaya çıkıyor. Özetle, orada bu yolun yandan yemişi kullanılıyor.

Önerdiğiniz yolun yapılmasının en önemli sebebi, güvenlikten öte yoğun trafiğin olduğu yolları mümkün olduğunca akıcı olacak bir şekilde bağlamaktır. Ne kadar az kesişim, o kadar akıcı bir trafik. Bu kesişimlerin azalması haliyle güvenliğe de etki ediyor. Kazanın olmaması da yolun akıcılığını korumasına sebep oluyor. Haliyle birbirini besliyorlar. Fakat maliyeti çok yüksek ve kapladığı alan büyük. Bu sebeple, bu tür yolların yapıldıkları yerlere bakarsanız belli saatlerde trafiğin çok yoğun olduğunu görürsünüz. Çok önemli bir yatırım bu.

Şahsen İzmir'de çok yoğun trafik olduğunu hiçbir zaman görmedim. Ancak İzmir de sonuçta giderek büyüyen, nüfusu artan bir şehir. Söz konusu yolun uzun vadede yoğun hale gelme ihtimali varsa yapılabilirdi tabii. Zira bu yolun orayı bağlamasının da etkileri olacak ve oradaki nüfusun, yapılaşmanın artmasına sebep olacaktır. Ama bunun ne boyutta olduğunu, olacağını kestirmek için verilere bakmak lazım.

Bir de şu an uygulanan roundabout yol, bağlantı noktalarına göre akılcı bir çözüm sunabilir. Misal şehrin en yoğun olduğu yerden gelen bir araç en yoğun olan farklı bir yere resimdeki kırmızı çizgiyi izleyerek gidiyorsa ve kendisine ait şeritten ilerleyip çıkıyorsa gayet akıcı bir şekilde ilerleyebilir. Diğer yollardan gelenler daha seyrek yerlerden geldikleri için karışmaları daha kolay olur. Burada nereden nereye ne kadar sayıda araç gidiyor sorusu çok önemli. 

Bir de o tünelden çıkıp 270 derece yaptıktan sonra gidilecek olan yol az tercih edilen bir yol olabilir. Misal çoğu kişi bu durumu yaşamıyorsa etkisi fazla olmaz. 100 kişi'den 60'ı 1 intersection, 30'u 2 intersection, 10'u 3 intersection gibi... Ayrıca ortalama bir trafik varsa sıkıntı oluşturacağını düşünmüyorum.

Ancak trafik kurallarını çiğneyen apaçi arabaları kontrolsüzce sağa sola girerse diye düşünürsek dümdüz 10 şeritli yolda bile kazaya yol açtıklarını söyleyebiliriz. Bunların zaten trafikten tamamen men edilmeleri gereklidir.

Ayrıntılı açıklamanız için teşekkürler hocam.

Sizin de bahsettiğiniz gibi, temel sebep olarak alan yetersizliği nedeniyle böylesine büyük bir dönel yapılmış olabilir. Bilemiyorum, elbette planlayanlar herşeyi düşünmüştür.

Ek olarak, burada yoğun olan hat Karabağlar-Yenişehir hattı; zaten konak tünelleri ve buca tarafı yeni açıldı sayılır.. Buca-Konak taraflarına gideceklerin yolunu uzatarak trafikte rahatlama bile sağlanabilir belki bu projeyle.

Neyse, vatana millete hayırlı olsun, ben çok sevdim bu dönel yolu yanlış anlaşılmasın, "çok eğlenceli" ama bana biraz riskli geliyor. İlk girişimde kaza atlatan (tünel girişinde ben döneldeyim, tünele gireceğim, adam yenişehir istikametinden geliyor, buca ya dönecek herhalde ama hızlı giderken (40 km/h) bunu anlayamıyorsunuz, sinyal felan da yok çünkü adam da yolu bilmiyor, yol büyük olduğundan dönme emaresi de adamda oluşmamış herhalde.. mecbur hızlanıp adamın önünden girdim ama risk var işte..) biri olarak söylüyorum bunu :/

Ayrıca tünel harika olmuş. Hiç durmadan 1 dk sonra deniz kenarında oluyorsunuz..

RockZs tarafından 10/Haz/15 13:45 tarihinde düzenlenmiştir
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    GodKlaus
    GodKlaus's avatar
    Erkek

Ben hemen tayyipe mesaj atıyorum. Yarın yıkıcaklar o kavşağı, sen üzme tatlı canını :D

Hani bütün memleket meselelerini çözdük, uzaya çıktık, dünyanın 1. ülkesi oldukda bu kavşağamı geldi sıra?  

Allahın yolu. Bırak kaza olsun. 3-4 kere haberü yapıldıktan sonra o yolu "yeni" kullanacak insanlar daha dikkatli olurlar.

Zaten oranın insanı o yolu adı gibi bildiğinden işin kurdu olmuşlardır diye düşünüyorum.

3D Printing Studio | Anahtarlık • Figür • Kişiye Özel Tasarım | Instagram : @geekbaski
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RockZs
    RockZs's avatar
    Erkek
    GodKlaus bunu yazdı

Ben hemen tayyipe mesaj atıyorum. Yarın yıkıcaklar o kavşağı, sen üzme tatlı canını :D

Hani bütün memleket meselelerini çözdük, uzaya çıktık, dünyanın 1. ülkesi oldukda bu kavşağamı geldi sıra?  

Allahın yolu. Bırak kaza olsun. 3-4 kere haberü yapıldıktan sonra o yolu "yeni" kullanacak insanlar daha dikkatli olurlar.

Zaten oranın insanı o yolu adı gibi bildiğinden işin kurdu olmuşlardır diye düşünüyorum.

Ya yolla bi' alıp-veremediğim yok, güzel yol.

İlk defa gördüm böyle bir yol da ondan konusunu açtım hocam, Türkiye'de başka nerelerde var bilen var mı?

Aynen, yolu sürekli kullanan minibüs-servis şöförlerine ya da taksicilere felan sormak lazım aslında. Bi' taksiye felan bindiğimde sorarım.

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    inside
    anonim6918524
    anonim6918524's avatar
    Banlanmış Üye
    Bilgi/Destek Madalyası Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek
    RockZs bunu yazdı
    GodKlaus bunu yazdı

Ya yolla bi' alıp-veremediğim yok, güzel yol.

İlk defa gördüm böyle bir yol da ondan konusunu açtım hocam, Türkiye'de başka nerelerde var bilen var mı?

Aynen, yolu sürekli kullanan minibüs-servis şöförlerine ya da taksicilere felan sormak lazım aslında. Bi' taksiye felan bindiğimde sorarım.

Hocam ben şahsen konuyu açmanızdan bayağı memnun oldum. Oturup düşündük, farklı alternatifleri kıyasladık. Çözümleri tartıştık. Diğer yandan forumda konuşulacak pek bir şey yok. Böyle konuları daha fazla görmek dileğiyle.

λ