Konveks Ve Konkav Hakkında Bir Soru
-
hayır hocam konkavlık ya da konveksliğe ikinci türevden bakarsın
ikinci türev > 0 ise konveks
ikinci türev < 0 ise konkavbirinci türevin grafiğinin artan olduğu yerde ikinci türev > 0
birinci türevin grafiğinin azalan olduğu yerde ikinci türev < 0konvex veya konkavlık fonksiyonun kendisi içindir ama tespit edilirken f e bakılmaz.. ilk türevin artanlığı azalanlığı dolayısıyla ikinci türevin pozitifliği negatifliği önemlidir.
birinci türevin sürekli + olmasının konkavlıkla konvekslikle ilişkisi yok o sadece f in artanlığı azalanlığı ile ilgili
-
hM bunu yazdı:
-----------------------------büküm noktaları -1 ve 4. 2. türevde denklemi sıfırlayan değerler büküm noktaları. ya da birinci türevin max min noktaları. (ne diyorduk onlara unuttum)
-----------------------------
birinci türev için extremum noktaları diyoduk herhalde.. f in büküm noktasi birinci türevin extremum noktası ikinci türevin kökü -
edit: bankanın eğitiminden hatırladıklarım aşağı bükey konveks, yukarı bükey konkav, konuda yanlış hatırlamıyosam türev uygulamalarının grafiksel gösterimiydi, grafikten sorduğunda türevini alıp sıfıra eşitliyoduk, iki sayı elde ediyoduk sonra ne yapıyoduk çok hatırlayamıyom, bi aralık negatife bi aralık pozitife gidiyodu büküm noktalarıda grafikte yükselmenin bitip alçalmanın başladığı, alçalmanın bitip yükselmenin başladığı yerler oluyodu, aralıklar dışındada en alçak nokta 1 minimum, -1 ve 4 ise maksimum noktaları oluyodu, -1,1 yukarı bükey olduğuna göre konkav .
edit: üstteki mantıkla -3,1 aralığı konveks, 1,6 aralığı konveks oluyor.
-
bang-bang bunu yazdı:
-----------------------------edit: üstteki mantıkla -3,1 aralığı konveks, 1,6 aralığı konveks oluyor.
-----------------------------
-3, 1 ve 1, 6 aralığında f fonksiyonu için konveks ya da konkav yorumu yapılır mı? :Shem artış hem azalış var yani ikinci türev bazen + bazen - oluyo yani sürekli konkav sürekli konveks değil..
önemli olan ilk türevin artanlığı azalanlığı senin dediğin aralıklarda hem artış hem azalış var yani o aralıklar için f fonksiyonu konveks ya da konkav denilmez.
edit : Muhtemelen sen o grafiği f(x) olarak görüp yorum yaptın ama o f'(x)in grafiği
-
Cok nefret ederdim bu konkav-konveks ighhgg..
-
türev konusuna bi bakıcam zaten şindi elimde kitap mitap yok :) söylediklerim kesindir diyemem, konuyu şöyle hatırlıyorum hafızamın beni yanılttığını zannetmiyorum, zaten yanlış söylemişim -1 ile 4 arası grafiğin v gibi olduğu yerin içi (çizimin alt kısmı değil çukurun içi) üst kısmı konkav, -3,1 arası çizimin n gibi olduğu kısmın altı (çizimin üst kısmı değil tepenin içi) konveks, 1,6 arasında n gibi olan çizimin yine üstü değil tepenin içi konveks. grafiğin büküm noktası 1, minimum noktası 1, maksimum noktaları ise -1 ve 4 olarak görüyorum.
-
işte hocam senin dediğin f'(x)'in konveksiliği ya da konkavlığı, f(x) yani ana fonksiyon için bakarsak ikinci türeve başvurmamız gerekiyo, bu grafik f(x)in değil f'(x)in
-
yazdıklarımı komple geçin aha çizince böyle bişey çıkıyo, dink kafayla yine bakarım sonra.
http://imaj.at/47482.jpg
-
dink kafayla tekrar bak, doğru şeyi söylüyosun ama yanlış şey için söylüyosun.. sen f'(x)in konveks ve konkav olan yerlerini gösteriyorsun burda sorun yok.
Arkadaş f(x)in konveks ya da konkavlığını sormuş.. onun için f(x)in grafiğinin ne bok olduğunu bilmediğimiz için ilk türeve bakıp ikinci türevin pozitif negatifliğini araştırıp ordan f(x)in konveksliğine konkavlığına bakıyoruz..
yoksa dediğin şey doğru ama f'(x) için doğru bize f(x) lazım
-
alp bunu yazdı:
-----------------------------işte hocam senin dediğin f'(x)'in konveksiliği ya da konkavlığı, f(x) yani ana fonksiyon için bakarsak ikinci türeve başvurmamız gerekiyo, bu grafik f(x)in değil f'(x)in
-----------------------------pardon :) cidden özür dilerim on milyon olmuşum.